Fórum U Pramene

 Portál: www.upramene.cz   E-mail: rival@upramene.cz

Bleší trh U Pramene
Novinka: MMS2 Maxi  Bleší trh U Pramene
     
    Aktuálně:  Probíhá migrace "Fóra U Pramene" na výkonnější server. Nahlašte prosím nalezené chyby...    
 
Právě je pon 21 říj 2019 17:39

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 45 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Římský květák
PříspěvekNapsal: úte 01 čer 2010 11:51 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: stř 26 zář 2007 23:23
Příspěvky: 5830
Images: 0
Karma: 101 
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 1726
Ziskaná ocenění: 2450
Takže aby se tu jenom nekecalo, tak recept na "Římský květák".

Květák, rajčata "živá" nebo konzervovaná, česnek, omastek, sůl - doporučuji Mary

Rajčata spaříme a oloupeme, konzervovaná jsou už oloupaná, a nakrájíme.
Květák rozebereme na růžičky.
Hodně česneku nakrájíme na plátky, na omastku osmažíme dorůžova - ne dohněda, to by začal hořknout!
Přidáme květák, osolíme o trochu víc, než se nám zdá vhodné, a krátce orestujeme. Pak přidáme rajčata i se šťávou, promícháme a pod pokličkou dusíme, až šťáva zhoustne a květák trochu změkne.
Nejvhodnější přílohou jsou čerstvé housky a studené pivo.

Zatím to velmi kladně hodnotili i ortodoxní masožrouti.

Zdravím - poota

_________________
Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Ledový borůvkový sen
PříspěvekNapsal: stř 02 čer 2010 16:56 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: ned 27 zář 2009 16:24
Příspěvky: 440
Karma:
Bydliště: Bruntálsko
Pohlaví: Neurčeno
Darovaná ocenění: 6
Ziskaná ocenění: 13
Protože nám všem chutná sladké, tak předkládám jednoduchou mňamku:

6 mražených banánů (oloupané banány necháme zmrazit nejméně 12 hodin)
1 šálek mražených borůvek
špetka himalájské soli
1/2 lžičky vanilky

Mražené banány necháme 5-10 minut lehce rozmrazit a spolu s ostatními surovinami rozmixujeme dohladka.

Zmrzlinu si vychutnejte samotnou nebo na ozdobu použijte např.:
• rozinky nebo goji berries
• sekané ořechy
• strouhaný kokos
• broskve, jahody, maliny, borůvky...
• kakaové boby
• agávový nebo javorový sirup

Škoda jen, že počasí příliš zmrzlinám nefandí

_________________
Dal bych všechno co vím, za tisícinu toho, co neznám - "Denny"


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Borůvkový salát s nektarinkami
PříspěvekNapsal: stř 02 čer 2010 17:01 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: ned 27 zář 2009 16:24
Příspěvky: 440
Karma:
Bydliště: Bruntálsko
Pohlaví: Neurčeno
Darovaná ocenění: 6
Ziskaná ocenění: 13
Borůvkový salát s nektarinkami
Složení:
- 170g borůvek
- 3 nektarinky
- 3 banány

Postup:

Rozmixujeme jednu nektarinku na kaši.
Banány a zbylé dvě nektarinky nakrájíme na plátky.
Borůvky smíchané v misce s banány a nektarinkami zalijeme rozmixovanou nektarinkou.

Dobrou chuť!

_________________
Dal bych všechno co vím, za tisícinu toho, co neznám - "Denny"


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Česnekové jednohubky
PříspěvekNapsal: stř 02 čer 2010 17:13 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: ned 27 zář 2009 16:24
Příspěvky: 440
Karma:
Bydliště: Bruntálsko
Pohlaví: Neurčeno
Darovaná ocenění: 6
Ziskaná ocenění: 13
Česnekové jednohubky

Složení:

1 kokos
3 stroužky česneku
1 malá cibulka
cuketa
šťáva ze 1/4 citronu
zázvor velikosti hrášku
lžíce olivového oleje
kurkuma
mletá paprika
popřípadě himalájská sůl

Postup:

Kokosovou vodu slít do mističky, kokos zbavit skořápky a oloupat hnědou vrstvu, nakrájet na menší kousky a přidat do misky.
Dále ke kokosu přimačkáme česnek, pokrájenou cibulku a trošičku zázvoru, přidáme lžíci olivového oleje, špetku kurkumy a mleté papriky na barvu,
popřípadě můžeme trošku osolit. Rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka a mažeme na plátky cukety. Můžeme dozdobit dle libosti.

_________________
Dal bych všechno co vím, za tisícinu toho, co neznám - "Denny"


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Staročeský sezamový chléb
PříspěvekNapsal: stř 02 čer 2010 17:19 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: ned 27 zář 2009 16:24
Příspěvky: 440
Karma:
Bydliště: Bruntálsko
Pohlaví: Neurčeno
Darovaná ocenění: 6
Ziskaná ocenění: 13
Podle našeho receptu si můžete udělat chléb bezlepkový a nepečený a ještě k tomu taaaaakhle dobrý :)
Připravíme si:
400g neloupaného sezamu, 210g zlatého lnu, 340g mrkve, 1dl vody, 1 lžička soli, 2 lžíce majoránky, 2 stroužky česneku, 65g cibule
Mrkev nastrouháme na hodně jemno nebo ještě lépe nasekáme v robotu. Len umeleme na mouku pomocí silného mixéru, mlýnku na ořechy nebo na koření a pak ji spolu se všemi dalšími ingrediencemi včetně vody dáme do robotu. Můžeme míchat buď ručně a nebo pomocí kuchyňského robotu tak, aby sezam zůstal jakž takž vcelku - s těstem se pak lépe pracuje. Rukama je to mnooohem větší zábava a dělání chleba si tak kráásně užijete J Pokud máte sušičku na ovoce, pak s těstem hurá do ní. Pokud ne, stačí jen dát těsto na pečicí papír a sušit na topení nebo v otevřené troubě do cca 50°C.
Omamná staročeská vůně majoránky Vám provoní dům a dočista Vás nadchne :)

_________________
Dal bych všechno co vím, za tisícinu toho, co neznám - "Denny"


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Maďarský guláš
PříspěvekNapsal: stř 02 čer 2010 17:20 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: ned 27 zář 2009 16:24
Příspěvky: 440
Karma:
Bydliště: Bruntálsko
Pohlaví: Neurčeno
Darovaná ocenění: 6
Ziskaná ocenění: 13
Guláš bez masa a bez vaření? Pořádně ostrý nebo jen lehoulince pikantní? Že nevíte jak na to? Nejen že po přečtení našeho receptu už vědět budete, ale dostanete na něj i veeelikáááánskou chuť :

Gulášová omáčka:
2 rajčata, větší hrst sušených rajčátek, 2-3 stroužky česneku, čtvrt velké/půlka malé cibule, 6-7 datlí, lžíce sladké papriky, lžíce sojové omáčky (není nutné), ½ lžičky mletého hořčičného semínka, špetka cayennského pepře nebo malá chilli paprička (s těmi opatrně :)
Všechny ingredience dáme do mixéru a umixujeme úžasnou čerstvou a zdravou gulášovou omáčku.

Další ingredience:
¾ kg cukety
Cuketu oloupeme, nastrouháme a smícháme s gulášovou omáčkou. Můžeme přidat kousky sezamového chleba, které vytváří efekt masových kousků

A teď? Teď se můžete nechat unášet na gulášové vlně až do těch nejvzdálenějších maďarských končin...

Všechny recepty převzaty!

Hezký den

_________________
Dal bych všechno co vím, za tisícinu toho, co neznám - "Denny"


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Jídlo na půl dne - ovesné vločky
PříspěvekNapsal: stř 02 čer 2010 17:34 
Offline
Zasloužilý člen

Registrace: úte 09 led 2007 13:49
Příspěvky: 1719
Karma:
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 1
Ziskaná ocenění: 21
U někoho i víc než na půl dne. Určeno pro manuální pracovní nasazení.

Do porcelánové nádoby 0.5 l nasypeme asi 0,3 l prohlédnutých- přebraných ovesných vloček. Zalijeme vařící vodou tak, aby byla cca 2cm pod okrajem. Asi za 6 minut to jde jíst. Mícháme před jídlem, nikoli ihned po zalití.
Pokud tedy vůbec sladit, tak do toho vražte před zalitím sušené ovoce jakékoliv, a bude to dobré . Pokud to opravdu bez sladkého nejde, a práce je těžká, tak trochu medu, popř hnědý cukr. Bílý cukr jenom když už vůbec nic jiného nikde není.
Pokud by byla práce těžká, a tzv pružné vlákno na pojídání třeba uzenin je silné a živé, nechají se koupit vegetariánské uzeniny,
které jsou stejně kořeněné jako masové uzeniny. Kvůli malé sériovosti výroby jsou bohužel dražší. Tyto se k tomu nechají přikusovat, pokud jste to neosladili.
Ideální strava pro stavebníky a zahrádkáře. ;)


K.


Nahoru
 Profil Zobrazit autorovy stránky   
 
 Předmět příspěvku: Lněné placičky ala pizza
PříspěvekNapsal: stř 02 čer 2010 18:03 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: ned 27 zář 2009 16:24
Příspěvky: 440
Karma:
Bydliště: Bruntálsko
Pohlaví: Neurčeno
Darovaná ocenění: 6
Ziskaná ocenění: 13
450g lněné semínko (umeleme, rozdrtíme...)
4-5 menších rajčat
1/2 až 1 střední cibule
2 stroužky česneku
kořeni - trochu oregano, italské koření, mořská sůl

Rozmixujeme rajčata, cibuli, česnek (majitelé odšťavňovačů mohou použít odšťavňovač), přidáme koření a vše nalijeme do misky, kde už máme rozdrcená lněná semínka. Vše dobře promícháme až vznikne dobře tvarná hmota. Lžičkou děláme placičky na pečícím papíře. V troubě sušíme zhruba 24 hodin při teplotě zhruba 30 st.C. (pozn. Denny, jakmile začne konečně svítit sluníčko, tak sušíme "na slunci").

Je to výborný, chutná a voní to jako pizza. Myslím, ze by se daly místo placiček dělat i tyčinky.

Placička je dobrá jen tak, nebo ji jemně potřu avokádem a přikusuji cibuli, rajče popřipadě další zeleninu.
Dobrou chuť!

_________________
Dal bych všechno co vím, za tisícinu toho, co neznám - "Denny"


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Snídaně šampionů aneb Musli buckwheaties
PříspěvekNapsal: stř 02 čer 2010 18:08 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: ned 27 zář 2009 16:24
Příspěvky: 440
Karma:
Bydliště: Bruntálsko
Pohlaví: Neurčeno
Darovaná ocenění: 6
Ziskaná ocenění: 13
namočit pohanku přes noc, ráno slít přebytečnou vodu

namočit sušené švestky asi na půl hodiny - předem opláchnout pokud v teplé vodě pokud na nich bylo E220 a spol. (v původním receptu jsou rozinky)
rozmixovat posléze i tou vodou /pozn. Denny, veškeré sušené ovoce bývá sířené, proto jej před použitím namočte min. na 5min. do teplé vody!/.

nalít na pohanku a přidat skořici a muškátový oříšek a dále dle fantazie strouhaný kokos, slunečnicová semínka (předem namočená asi na hodinu), vlašáky, sušená jabka, celé rozinky a cokoli dalšího nás napadne, vždycky dělám cícer různých variací

rozetřít na pergamenový papír a sušit, pak nalámat na kousky

k snídani polít sezamovým mlíkem, mandlovým mlíkem nebo ovocným koktejlem, je to ňamka

_________________
Dal bych všechno co vím, za tisícinu toho, co neznám - "Denny"


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Vitariánská....
PříspěvekNapsal: úte 08 čer 2010 20:32 
Offline
Nový člen

Registrace: sob 29 kvě 2010 9:41
Příspěvky: 1
Karma:
Bydliště: Praha
Pohlaví: Neurčeno
Darovaná ocenění: 0
Ziskaná ocenění: 0
"Pokud Vám nějaký "odborník" bude tvrdit, že vegetariánství poškozuje zdraví, tak vám buď záměrně lže nebo je natolik hloupý, že nikdy ani nepřemýšlel o obsahu desítky let trvajících výzkumů, pokud je vůbec četl."

_________________
Č.


Nahoru
 Profil  YIM 
 
 Předmět příspěvku: Re: Vitariánská....
PříspěvekNapsal: stř 09 čer 2010 9:35 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: ned 27 zář 2009 16:24
Příspěvky: 440
Karma:
Bydliště: Bruntálsko
Pohlaví: Neurčeno
Darovaná ocenění: 6
Ziskaná ocenění: 13
llepytlikova píše:
"Pokud Vám nějaký "odborník" bude tvrdit, že vegetariánství poškozuje zdraví, tak vám buď záměrně lže nebo je natolik hloupý, že nikdy ani nepřemýšlel o obsahu desítky let trvajících výzkumů, pokud je vůbec četl."

Ono úplně stačí provést tento "výzkum" na vlastním těle, aby se každý přesvědčil o jeho blahodárném účinku. Chce to však vytrvat, - i když očistný proces je podstatně rychlejší, než ten "ucpávající".
+1 :good:

_________________
Dal bych všechno co vím, za tisícinu toho, co neznám - "Denny"


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Oukrop
PříspěvekNapsal: úte 15 čer 2010 13:59 
Offline
Zasloužilý člen

Registrace: úte 09 led 2007 13:49
Příspěvky: 1719
Karma:
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 1
Ziskaná ocenění: 21
Po jihočesku oukrop, možná to má i jiné místní názvy a alternativy. Všeobecně známé.

Potřeby:
1-2 krajíce chleba nejlépe tvrdého rozkrájíme na kostičky popřípadě zbytkový chleba vždy rozkrájíme na kostičky/usušit neuškodí/
1-2 stroužky česneku rozkrájet na drobno , popřípadě vylisovat
malou lžičku oleje popř. másla
špetku soli
špetku pepře
trochu majoránky

postup .
vše nasypeme na talíř a zalijeme horkou vodou/ může být i z brambor po vaření/
Jíme po cca 5 minutách když jsme zamíchali.
Může to být posléze i kašovité, když je tam moc vody není to úplně ono.

Používám to i jako několika denní kůru, kde se jí jenom toto cca 2x denně . Vhodné zejména jako prevence proti nachlazení.

K.


Nahoru
 Profil Zobrazit autorovy stránky   
 
 Předmět příspěvku: vegetarianstvo
PříspěvekNapsal: stř 23 čer 2010 9:32 
Offline
Stálý člen

Registrace: pon 23 čer 2008 14:18
Příspěvky: 81
Karma:
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 1
Ziskaná ocenění: 1
llepytlikova: nie je vegetarianstvo ako vegetarianstvo. Ako take samozrejme nie je zle (ked clovek vie co robi), ale vela ludi vegetarianuje blbo a potom ich poznas velmi jednoducho - su skor bledi a taki spomaleni, pretoze sa zachladili surovymi salatmi a podobnymi blbymi kombinaciami.
Denny: goji berries sa povie po cesky Kustovnice cinska


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Kaštanová bramboračka s rozmarýnem ...
PříspěvekNapsal: úte 06 pro 2011 12:07 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: sob 07 říj 2006 18:14
Příspěvky: 4354
Karma: 54 
Bydliště: Severní čechy
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 1390
Ziskaná ocenění: 1209
... je zde období vánoční, což znamená, že na pultech obchodů se opět objevují jedlé kaštany (v různé kvalitě, ale vždy za přemrštěnou cenu, má představa je tak zhruba třetinová) ... krom klasického pečení jsem se letos rozhodl vyzkoušet i nějaké další recepty ... tady je jeden z nich ... pochází z http://www.recepty.cz/recept/kastanova- ... ign=rsshub ...

Brambory 500 g
Kaštany (jedlé, kuchyňsky upravené) 250 g
Zeleninový vývar 750 ml
Tvaroh (nebo žervé) 100 g
Tmavý chléb 2 plátky
Rozmarýn 3 snítka
Olivový olej 1 lžíce
Sůl
Pepř
Muškátový oříšek

Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Kaštany rozpulte. V hrnci zalijte vývarem, uveďte do varu, osolte, opepřete, stáhněte plamen a zlehka povařte 25 minut. Polévku nahrubo rozmixujte nebo propasírujte, vmíchejte do ní tvaroh a ještě 5 minut povařte. Chléb nakrájejte na kostičky, rozmarýn opláchněte a vodu otřepejte. V pánvi rozehřejte olej a opečte kostičky chleba a rozmarýn dokřupava. Polévku dochuťte a podávejte s opečeným chlebem a rozmarýnem.


... kaštany jsem nevařil, ale použil jsem část pečených z předchozího večera, což polévce přidalo barvu i aroma ...... byla vynikající ... celá rodina se oblizovala ... už mám objednávku na další ... :D ...


PeS: ... oproti receptu jsem ji ještě vylepšil přimícháním půllžičky hlívového prášku (stejné množství jako do bábovky ... ;)) ... nevím jak to ta houba dělá, ale přidaný ždibec sušené hlívy vždy skvěle podtrhne chuť i vůni všech ostatních použitých ingrediencí ...

_________________
Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: Kaštanová bramboračka s rozmarýnem ...
PříspěvekNapsal: úte 06 pro 2011 14:36 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: stř 26 zář 2007 23:23
Příspěvky: 5830
Images: 0
Karma: 101 
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 1726
Ziskaná ocenění: 2450
A(&F) píše:
... V pánvi rozehřejte olej a opečte kostičky chleba ...

kostička má 6 ploch, které se nepodaří nikdy opéct stejně - nejčastější výsledek je jedna ploška spálená a ostatní syrové.
Používám drobnou racionalizaci - normálně silný krajíc chleba rozříznu na tři stejně široké pruhy, které krájím napříč na asi 3 mm silné nudličky, které potom opékám jenom s jedné strany.
Vyzkoušejte - a schválně kolik z vás napíše, že se vrátilo ke kostičkám :lol:

Zdravím - poota

_________________
Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe


Nahoru
 Profil   
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 45 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Registrovaní uživatelé: MSN [Bot], Seznam.cz


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Portal: Stargate Portal 3.2.0 © 2005 - 2010 Michael O'Toole


Český překlad – phpBB.cz
Copyright Rival a spol. 2005 - 2011