Fórum U Pramene

 Portál: www.upramene.cz   E-mail: rival@upramene.cz

Bleší trh U Pramene
Novinka: MMS2 Maxi  Bleší trh U Pramene
     
    Aktuálně:  Probíhá migrace "Fóra U Pramene" na výkonnější server. Nahlašte prosím nalezené chyby...    
 
Právě je pon 21 říj 2019 17:42

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 110 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Tibetská kefírová houba
PříspěvekNapsal: sob 31 bře 2012 11:03 
Offline
Zasloužilý člen

Registrace: pát 28 říj 2011 8:21
Příspěvky: 220
Karma:
Bydliště: Praha
Pohlaví: Žena
Darovaná ocenění: 244
Ziskaná ocenění: 57
Klára - to nevím.

Jinak, také mám houbičky, mimo pití kefíru je používám i k omývání rukou a obličeje a vykoupala jsem se v tom. Bylo to opravdu příjemné. Potomek, ač kefír nepije, dal koupel a také ji hodnotil jako hodně příjemnou. Kefír hodnotím jako nejlepší z kravského mléka rovnou od kravičky, k kupovaného je lepší z tučnějšího a z bio -i ten Albert. Teď používám z Tesca značku Milkin, polotučné, také dobré.
Houbičky se dají v troše mléka zamrazit a prý i sušit a pak zase použít.
Mám dost houbiček, jsem z Prahy, kdo máte zájem, ozvěte se.

Doma mi visí síťka s cibulí - prý baští bacily a zatím..klepu na dřevo, a k tomu ještě pijeme citronovočesnekový nápoj.



Tento příspěvek od Gaia ocenil: terezamaria (čtv 17 črc 2014 19:01)
  Rating: 3.13%
Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: Tibetská kefírová houba
PříspěvekNapsal: úte 10 dub 2012 13:42 
Offline
Stálý člen

Registrace: pon 19 dub 2010 21:52
Příspěvky: 70
Karma:
Bydliště: Brno, Přerov
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 9
Ziskaná ocenění: 3
Ahoj,
tak se mi asi podařilo omylem umrtvit svoje houbičky.

Docela mě to štve, protože mi v poslední době produkovali vynikající kefír (jak chuťově, tak i hustotou) z Albert bio plnotučnýho mlíka - od pátku odpoledne do pondělka ráno jsem dokázal vyprodukovat asi 1 l vynikajícího kefíru.

Mám asi 3 verze jak se mi to povedlo.

1) V rámci urychlení tvorby kefíru vždy po nalití mléka z lednice do houbiček dávám sklenici s koubičkami do teplé vodní lázně (z kohoutku napustím vřelou vodu do kastrólku a do toho dám sklenici s houbičkami), aby se mlíko ohřálo na cca pokojovou teplotu.

Asi před týdnem jsem proces nahřívání udělal 2x po sobě - je možné, že jsem je přehřál.

Ale tato varianta je asi nejméně pravděpodobná.

2) před týdnem jsem vyjímečně použil mlého z mlékomatu na nám. TGM v Přerově - houbičky jsem zalil a asi 5 dní byly venku na vzduchu bez toho, aby je někdo zamíchal a nebo dal do ledničky. Pracuju totiž v Brně a zrovna jsem byl 5 dní mimo Přerov a zapoměl jsem sklenici s houbičkami dát do lednice a zapoměl jsem na to a manželka můj kefír ignoruje, protože ho nepije a starám se o něj sám. Takže kefír se vysrážel, vyplaval na povrch a byl několik dní na vzduchu a neponořená část seschla a mohla se infikovat. Když jsem po 5 dnech v pátek odpoledne přijel, tak jsem to akorát zamíchal a scedil - chuť byla divná, hodně kyselé, takže jsem to vylil a zalil další mlíko. od té doby se kefíru skrátka nedaří - mlíko po relativně dlouhé době akorát zkysne na tvaroh, ale nemá tendence kefírovatět.

takže dle bodu 2 za to možná může 5 dení pobyt mimo lednici bez péče, nebo také možná mlíko z mlékomatu, nebo vzájemná kombinace

3) v pátek večer po mém návratu do Přerova jsem si pustil plasmu od Crafta a prosklené rádoby dřevěné dveře asi nebudou na cca 4 m vzdálenosti pro plasmu překážka a houbičky jsem tak "úspěšně vyléčil" od všech mikroorganismů - a pak ať někdo tvrdí, že plasma nefunguje :-)

Už zkouším objednat nové houbičky a slibuju, že na ně budu tentokrát hodný. ty stávající skusím ještě vyléčit - až budu mít novou dávku houbiček a vyprodukuju kefír uspokojivé kvality, tak ty moje mrtvolky (zatím naložené v mlíku) do toho kefíru alespoň na týden namočím a budu doufat, že houbičky budou opět správně osídleny.

Máte někdo skušenosti s léčením houbiček?


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: Tibetská kefírová houba
PříspěvekNapsal: pon 16 dub 2012 23:21 
Offline
Stálý člen

Registrace: pon 19 dub 2010 21:52
Příspěvky: 70
Karma:
Bydliště: Brno, Přerov
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 9
Ziskaná ocenění: 3
Ahoj,
takže pokračování.

Houbičky jsem nechal týden ve sklenici v mlíku v ledničce, o víkendu jsem je vyndal a sklenici nahřál ve vodní lázni, další den se vytvořil kefír - takže žijou dál.

Houbičky jsou nezmaři, ale s plazmou se nekamarádí.


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: Tibetská kefírová houba
PříspěvekNapsal: úte 22 led 2013 18:20 
Offline
Nový člen

Registrace: úte 22 led 2013 18:11
Příspěvky: 1
Karma:
Pohlaví: Neurčeno
Darovaná ocenění: 0
Ziskaná ocenění: 0
Dobrý den,
chtěla bych si objednat jednu dávku tibetské kefírové houby..čekám na odpověď. Děkuji :)


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: Tibetská kefírová houba
PříspěvekNapsal: stř 23 led 2013 8:10 
Offline
Nový člen

Registrace: ned 14 lis 2010 10:44
Příspěvky: 1
Karma:
Pohlaví: Neurčeno
Darovaná ocenění: 0
Ziskaná ocenění: 0
Já bych se chtěl taky přihlásit,kdyby měl někdo nadbytek,byl bych mu vděčen za 2 lžíce tibetské houby.
Díky peterkamiroslav57@gmail.com


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: Tibetská kefírová houba
PříspěvekNapsal: pát 01 úno 2013 10:26 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: ned 02 led 2011 18:48
Příspěvky: 980
Karma: 11 
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 108
Ziskaná ocenění: 23
kdysi tu byl odkaz na aukro a i dnes se tam dá najít.

http://aukro.cz/tibetska-houba-lecive-u ... 02079.html

Dal jsem stranou pár kousků ze svého chovu, takže můžu poskytnout, ale dvě lžíce teda nemám - to bude potřeba dopěstovat. S dobrým krmením z toho budou dvě lžíce za dva týdny. Jestli chcete, pošlete mi do SZ tel. číslo a domluvíme se na předání, pokud bydlíte poblíž, nebo mi dodáte ofrankovanou obálku s adresou a já do ní dám houbu.

_________________
Někteří lidé mají pocit, že vědí lépe než já co a kam jsem chtěl napsat. Budiž blahoslaveni.


Nahoru
 Profil  ICQ 
 
 Předmět příspěvku: TIBI - vodné kryštáliky
PříspěvekNapsal: pon 04 úno 2013 20:04 
Offline
Stálý člen
Uživatelský avatar

Registrace: sob 23 říj 2010 14:10
Příspěvky: 36
Karma:
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 0
Ziskaná ocenění: 0
Chcel by som sa informovať, že kto má skúsenosti s TIBI vodným kefirom?
Konkrétne TIBI pripravované spolu s GOJI.
Dočítal som sa, že najkvalitnejšie je to s figami.....ale...
Goji je novinka u nás na trhu.
V posledných rokoch sa veľmi dostáva na povedomie a viem, že obsahuje neskutočne veľa prospešných látok.
Chcel by som teda vedieť, že či tieto prospešné látky vytiahne TIBI lepšie než ako keď by sa goji konzumovalo sušené??
A ČI O TOM JE NIEKDE NEJAKÁ ZMIENKA, ŽE ČO VŠETKO OSTANE V TIBI NÁPOJI, KEĎ SA PRIPRAVUJE S GOJI??

TAKŽE

TIBI + GOJI

KTO POZNÁ SILU ÚČINKOV??


Nahoru
 Profil Zobrazit autorovy stránky   
 
 Předmět příspěvku: Re: Tibetská kefírová houba
PříspěvekNapsal: čtv 07 úno 2013 18:18 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: ned 02 led 2011 18:48
Příspěvky: 980
Karma: 11 
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 108
Ziskaná ocenění: 23
Storno

houba mi smrdí už týden v lednici a poptávající se za tu dou ani nepřihlásili. Neozval se ani nikdo jiný. Pouštím houbu na vodní tobogán. Pokud bude někdo mít zájem za výše uvedených podmínek, oddělím z chovu.

_________________
Někteří lidé mají pocit, že vědí lépe než já co a kam jsem chtěl napsat. Budiž blahoslaveni.


Nahoru
 Profil  ICQ 
 
 Předmět příspěvku: Re: Tibetská kefírová houba
PříspěvekNapsal: pon 24 úno 2014 10:19 
Offline
Nový člen

Registrace: sob 25 úno 2012 22:31
Příspěvky: 2
Karma:
Pohlaví: Neurčeno
Darovaná ocenění: 0
Ziskaná ocenění: 0
Ahojte,
mate este niekto hubu na predaj?
Ak by bol niekto z prahy tak si pridem osobne, popripade kludne aj postou. Dik.


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: Tibetská kefírová houba
PříspěvekNapsal: sob 22 bře 2014 21:43 
Offline
Starší člen

Registrace: úte 29 pro 2009 18:00
Příspěvky: 105
Karma:
Pohlaví: Neurčeno
Darovaná ocenění: 0
Ziskaná ocenění: 12
Zdravím vespolek-před měsícem jsem se stal majitelem této houby .Následně jsem se zajímal o její účinky a pročítal různá doporučení.Toto forum jsem pročetl ne velmi podrobně , ale jaksi mi tady chyběla jedna drobnost-po přecezení kefíru a před následným zalitím houby mlékem je potřeba tu houbu propláchnout na sítku(plastovým) vodou.Já teda nemám chlorovanou , na chlor možná negativně reaguje.A ještě poznámku-sklenici zakrývám ubrouskem a obemknu gumičkou-může dýchat a zatím to stačí.Nepoužívám víčko-přece jen je to kov-i když potažený...něčím.
Jinak mě pomáhá i při :oops: ....hmmm..no....hnačce.. :color:


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: Tibetská kefírová houba
PříspěvekNapsal: stř 16 črc 2014 11:53 
Offline
Nový člen

Registrace: stř 16 črc 2014 11:42
Příspěvky: 1
Karma:
Pohlaví: Neurčeno
Darovaná ocenění: 0
Ziskaná ocenění: 0
Ahoj všem, sháním kefírovou houbu - nejlépe od někoho, kdo pochází z Havířova a okolí (osobní odběr). Nenajde se zde nějaká dobrá duše?
Děkuji, Beth


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: Tibetská kefírová houba
PříspěvekNapsal: sob 19 zář 2015 0:11 
Offline
Nový člen

Registrace: pát 18 zář 2015 23:41
Příspěvky: 4
Karma:
Pohlaví: Neurčeno
Darovaná ocenění: 0
Ziskaná ocenění: 0
Tady to už dlouho nežije, všichni všechno s kefírem umí (ono to není nic složitého). Ale, kdyby to četl někdo kdo má hodně nastudováno a mohl mi pomoct:
Nevíte prosím někdo, proč PŘESNĚ nesmí houba přijít do styku s kovem?
Platí to i pro nerez? Platí to jen pro houbu (zrno) jako takovou nebo by měl být styk s kovem nepříznivý i pro produkt = pro živý obsah v hotovém kefíru?

Praktické vysvětlení: Děláme kefír už hodně let a taky dlouho (i když ne tolik) z přebytků cosi jako kefírový tvaroh. Nyní chci množství vyrobeného tvarohu skokově zvýšit a uvažuju o praktické stránce věci. Hodilo by se mi nerezové nádoí, ale nechci nás připravit o živý obsah, který je prakticky identicky prospěšný jako v kefíru.


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: Tibetská kefírová houba
PříspěvekNapsal: ned 20 zář 2015 12:49 
Offline
Zasloužilý člen

Registrace: čtv 30 dub 2015 10:17
Příspěvky: 362
Karma:
Pohlaví: Neurčeno
Darovaná ocenění: 86
Ziskaná ocenění: 97
vrnued píše:
Nevíte prosím někdo, proč PŘESNĚ nesmí houba přijít do styku s kovem?
Z jednoduchého dôvodu, všetky huby na svete majú ku kovom (ich ionom) rovnaku afinitu ako hodená špongia do vody - rovnako tak ako ona s vodou i oni ich do seba nasávajú no nereagujú s ními. V preklade to znamená že tak lahko ako sa tie kovy do huby nasajú, tak isto hahko (niesu v nej chemicky nijak viazané) sa z nej aj uvolnia - efekt špongie.
vrnued píše:
Platí to i pro nerez? Platí to jen pro houbu (zrno) jako takovou nebo by měl být styk s kovem nepříznivý i pro produkt = pro živý obsah v hotovém kefíru?
Ano, nerez nieje výnimkou. Jediným kovom s ktorým nieje problém je paradoxne zakázaný hliník. Je tomu tak len vďaka doslova okamžitému vzniku povrchovéj vrstvy Al2O3 po obnažení kovového Al ktorá zabranuje uvolnovaniu kovového hliníka do prostredia v ktorom sa tento kov nachádza.
vrnued píše:
Praktické vysvětlení: Děláme kefír už hodně let a taky dlouho (i když ne tolik) z přebytků cosi jako kefírový tvaroh. Nyní chci množství vyrobeného tvarohu skokově zvýšit a uvažuju o praktické stránce věci. Hodilo by se mi nerezové nádoí, ale nechci nás připravit o živý obsah, který je prakticky identicky prospěšný jako v kefíru.
Ak to chceš robiť komerčne, predpisy ťa nepustia takže nič iné ako nerez alebo sklo ti neozostáva. Ak súkromne pre vlastnú potrebu, osobne by som neváhal použiť hliník.

_________________
Být sám sebou má za následok vyhostenie mnohými luďmi, podrobenie se prianiu iných má za následok být vyhosteným sám v sebe... Príroda nerobí žiadne skoky... Míerou chápania člověk pracuje na sebe, mierou nechápania na toho, kdo chápe víc...


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: Tibetská kefírová houba
PříspěvekNapsal: ned 20 zář 2015 22:06 
Offline
Nový člen

Registrace: pát 18 zář 2015 23:41
Příspěvky: 4
Karma:
Pohlaví: Neurčeno
Darovaná ocenění: 0
Ziskaná ocenění: 0
Díky za reakci. Resp., lépe řečeno, za diskusi - protože se obávám, že vše jasné ještě není.

deʒa vy píše:
vrnued píše:
Nevíte prosím někdo, proč PŘESNĚ nesmí houba přijít do styku s kovem?
Z jednoduchého dôvodu, všetky huby na svete majú ku kovom (ich ionom) rovnaku afinitu ako hodená špongia do vody - rovnako tak ako ona s vodou i oni ich do seba nasávajú no nereagujú s ními. V preklade to znamená že tak lahko ako sa tie kovy do huby nasajú, tak isto hahko (niesu v nej chemicky nijak viazané) sa z nej aj uvolnia - efekt špongie.
Termín "kefírová houba" je jen hovorově, ve skutečnosti se o žádnou houbu nejedná. Ty "chrchlíky" jsou něco jako polysacharidové "stavby" sloužící k přebývání mikroorganismů (některé je vytváří, všechny pak obývají).

deʒa vy píše:
vrnued píše:
Platí to i pro nerez? Platí to jen pro houbu (zrno) jako takovou nebo by měl být styk s kovem nepříznivý i pro produkt = pro živý obsah v hotovém kefíru?
Ano, nerez nieje výnimkou. Jediným kovom s ktorým nieje problém je paradoxne zakázaný hliník. Je tomu tak len vďaka doslova okamžitému vzniku povrchovéj vrstvy Al2O3 po obnažení kovového Al ktorá zabranuje uvolnovaniu kovového hliníka do prostredia v ktorom sa tento kov nachádza.
K hliníku: Ano, tento poznatek z technické praxe je jistě správný. Ona se vůbec nebezpečnost čistých kovů obecně vykládá zjednodušeně a tak se přeceňuje (např. kovová rtuť vůbec není tak jedovatá jak si laici myslí!). Jenže, v tvém názoru není zamontována úvaha, že za nepřístupu vzduchu a naopak v kyselém prostředí se už bude asi jednat o jiné sloučeniny. A nebezpečnost vázaného hliníku, rtuti... (oproti kovovému), to už je jiná káva. Takže z toho bych strach já měl.

A nyní k nerezu. Nevydržel jsem a při celkem deficitu české diskuse o kefíru jsem se kouknul po světě. (Pravda, mohl jsem to udělat hned.) Toto je stránka, o které říkají, že když něco nevíš, tak tam je o kefíru vše:
http://users.sa.chariot.net.au/~dna/Makekefir.html
Co tedy tam píšou o styku s kovem. Zkrácený překlad: Jde o mýtus z doby, kdy se kefír dostal do Exropy (cca 1900), kdy bylo běžné nádobí měděné, mosazné, železné... Takto reaktivní kovy jsou evidentně pro kyselé prostředí dost nevhodné. Naproti tomu nerez (opravdu nerez, ne obyčejný ocelový plech) je téměř intaktní a přinejmenším pro krátkodobý styk by neměl vadit.
Přesto si nechávají otevřená zadní vrátka, úvahou o možnosti vzniku elektrochemického článku (já ale nechápu s čím, byl-li by nerez jediný kov v roztoku).

deʒa vy píše:
vrnued píše:
Praktické vysvětlení: Děláme kefír už hodně let a taky dlouho (i když ne tolik) z přebytků cosi jako kefírový tvaroh. Nyní chci množství vyrobeného tvarohu skokově zvýšit a uvažuju o praktické stránce věci. Hodilo by se mi nerezové nádoí, ale nechci nás připravit o živý obsah, který je prakticky identicky prospěšný jako v kefíru.
Ak to chceš robiť komerčne, predpisy ťa nepustia takže nič iné ako nerez alebo sklo ti neozostáva. Ak súkromne pre vlastnú potrebu, osobne by som neváhal použiť hliník.
Sklo bohužel nepřichází v úvahu, jde mi především o cedník, síto. O komerční možství nejde, mluvím o tvarohu z 1 až 1 1/2 litru kefíru denně. Jenomže to nechci a nemůžu (tu fázi kefír -> tvaroh) dělat denně. A 5-7-10 litrů už je množství, které se umělohmotným cedníkem z kuchyňských potřeb dělá fakt blbě. A protože s časem musím šetřit více než s penězi, tak chci koupit vybavení.

Když o tom celkově uvažuju, asi jsem položil uvodní otázky příliš obecně. Nechystám se ani zrna ani kefír v nerezu přechovávat, zrna by s ním do styku nepřišla vůbec. Jádro problému je otázka, zdali krátkodobý styk s nerezem (max. přes noc) může zabíjet živé bakterie v hotovém tvarohu / syrovátce (zrna jsou z kefíru už dříve odfiltrována). To samozřejmě nechci - o to tu běží. Na to by nejspíš odpověděl biolog, laboratorní pracovník, kdo dělá ve firmě která vyrábí probiotika... Někdo takový zde? Díky


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: Tibetská kefírová houba
PříspěvekNapsal: ned 20 zář 2015 22:20 
Offline
Zasloužilý člen

Registrace: stř 05 pro 2012 12:45
Příspěvky: 265
Karma:
Pohlaví: Neurčeno
Darovaná ocenění: 191
Ziskaná ocenění: 185
Pokud jde jen o cedník, neuvažoval jsi, že bys to přecedil přes plátno? Pokud vím, tak se tak dřív tvaroh dělal.


Nahoru
 Profil   
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 110 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Registrovaní uživatelé: MSN [Bot], Seznam.cz


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Portal: Stargate Portal 3.2.0 © 2005 - 2010 Michael O'Toole


Český překlad – phpBB.cz
Copyright Rival a spol. 2005 - 2011