Dobré trávení - čím ještě podpořit

Přístroje, nápady a rady pro udržení zdraví.
Uživatelský avatar
muflon
Zasloužilý člen
Příspěvky: 660
Registrován: stř 25 lis 2009 19:36
Dostal: 32 poděkování

Co jsou enzymy + Obecné rady na podporu trávení

Příspěvek od muflon »

http://www.vitaland.cz/produkt.asp?nl_product_id=197
Enzymy jsou složité látky bílkovinné povahy. V buňkách lidského těla vznikají z aminokyselin, které organismus získává trávením bílkovin obsažených v potravě. Enzymy urychlují a řídí všechny biochemické děje v organismu. Proto se jim také říká biokatalyzátory. V lidském těle proběhne během jediné vteřiny mnoho miliónů chemických reakcí. Bez enzymů by stejné reakce trvaly stovky let. Enzym plní pouze jeden speciální úkol, na který je naprogramován. Každý enzym se jako klíč do zámku hodí jen k určité látce (substrátu), a tu mění jen určitým způsobem. Potřebujeme tři skupiny enzymů: proteázy (pro štěpení bílkovin), lipázy (pro štěpení tuků) a amylázy (pro štěpení sacharidů).

pankreatin - enzym slinivky břišní, podporující trávení.
žluč z hov. dobytka - jedna z nejdůležitějších trávicích šťáv, tvoří se v játrech, koncentruje a ukládá ve žlučníku. Sníme-li tučnější pokrm, podráždíme tím žlučník a ten vyloučí žluč do dvanáctníku. Právě v této části tenkého střeva se totiž odehrává nejdůležitější proces celého zpracování potravy. Žluč zde pomáhá rozložit tuky, abychom je byli schopni vstřebat a strávit.
pepsin - enzym, který bílkoviny v jídle štěpí na menší jednotky, na tzv. polypeptidy, a tím připraví další pracovní fázi trávení, štěpení na aminokyseliny.
papain - se získává z plodů papáje, vysoké byliny podobná palmě, původem z jižního Mexika a Guatemaly. Jejími plody jsou bobule ve tvaru malých melounů. Ve šťávě a v kůře [b]nezralých[/b] plodů je obsažen enzym papain. Má stejné trávicí vlastnosti jako pepsin v našem zažívacím procesu.
betain - lipotropní látka, jejíž hlavní funkcí je zabránit nadměrnému hromadění tuku v játrech.
diastáza - správný název alfa-amyláza, působí při trávení škrobů.
kyselina glutamová - slouží jako zdroj energie při mozkové činnosti. Snižuje hladinu odpadových dusíkatých sloučenin, které by mohly zpomalovat nebo tlumit vyšší nervovou činnost a měnit je v neutrální glutamin.

Toto podporuje snadné zažívání, zlepšuje a upravuje trávení, zažívání a vyměšování
Působí proti nadýmání a plynatosti
Pomáhá lepšímu využití energie z potravy
Mírní pocit plnosti, odstraňuje nechutenství
-------------

Jaké doplňky je možné užívat při poruchách trávení (ale pozor je to jako vše se zdravím především velký byznys...
jako spousta vitaminu a potravnich predrazenych vyrobku....casto jen s castecnym nebo kratkodobym efektem...dulezite je resit hlavne PODSTATU PROC NEMOC PRISLA a jak ji predchazet...- většinou je NUTNÉ změnit nějak svůj životní styl a vyhýbat se všem jakkoli chemicky upravovaným potravinám=jakýmkoli které nejsou ve svém základním přirozeném stavu...! :!: ).

OBECNÉ RADY
(Readers Digest - Výběr):

Zkuste je jednotlivě, abyste poznali, který na vás bude nejlépe působit.
Všechny můžete užívat s předepsanými i volně prodejnými léky.

Kalcium karbonát se užívá v tabletách proti překyselení žaludku a je dobrým prostředkem při občasném refluxu. Deglycyrinizovaná lékořice (DGL) pomáhá hojit žaludeční sliznici a přináší tak úlevu.

Šťáva z aloe vera zklidňuje podrážděný jícen.

Gama-oryzanol- olejový výtažek z rýžových otrub slouží k povzbuzení zažívání, a zvláště uleví lidem s chronickými poruchami trávení. Tento potravinový doplněk pravděpodobně ovlivňuje mozkovou kontrolu trávení.

B vitaminy - můžete měsíc užívat cholin, kyselinu pantotenovou a thiamin. Když se vaše potíže nezlepší, poraďte se s lékařem.

Heřmánek -Ke zklidnění zažívacích potíží se tradičně užívá heřmánek, který je také účinný při křečích.

kalcium karbonát
dávkování: 250 až 500 mg třikrát denně
pozor: způsobuje nadměrnou tvorbu žaludečních šťáv

lékořice (DGL)
dávkování: dvě tablety DGL (380 mg) třikrát až čtyřikrát denně mezi jídly, podle potřeby
pozor: neužívejte v těhotenství

šťáva z aloe vera
dávkování: půl šálku šťávy třikrát denně mezi jídly
doporučení: musí obsahovat 98 procent aloe a žádný aloin ani emodin

gama-oryzanol
dávkování: 150 mg třikrát denně nalačno
připomínka: známý také jako olej z rýžových otrub

cholin
dávkování: 500 mg třikrát denně
doporučení: při chronickém pálení žáhy kombinujte s pantotenovou kyselinou a tiaminem; užívejte asi měsíc, abyste zjistili, zda příznaky zmizí

kyselina pantotenová
dávkování: 1000 mg dvakrát denně
doporučení: při chronických potížích užívejte s cholinem a tiaminem asi měsíc, abyste zjistili, zda příznaky zmizí

thiamin(=B1)
dávkování: 500 mg denně ráno nalačno
doporučení: nazývá se také vitamin B1. Při chronickém pálení žáhy užívejte asi měsíc společně s kyselinou pantotenovou a cholinem, abyste zjistili, zda příznaky zmizí

Curcuma longa: Kurkuma neboli indický šafrán byla v ajurvédské medicíně pokládána za hlavní prostředek k podpoře správné funkce jater. Kurkumin je směsí látek, které zlepšují zažívání podporou žaludeční činnosti, činnosti jater a žlučníku. Zvyšují tvorbu a vylučování žluči a tím napomáhají trávení, zvláště na tuky bohaté stravy. Dále uvolňují napětí při nadýmání a zlepšují průchod potravy zažívacím ústrojím. Kromě těchto účinků je kurkumin silným antioxidantem, který je rozpustný v tucích.

Článek Poruchy trávení - dyspepsie, publikace - Léčivá moc vitamínů, bylin a minerálních látek.
( Reader´s Digest - Výběr)
Naposledy upravil(a) muflon dne stř 21 črc 2010 15:32, celkem upraveno 5 x.


Uživatelský avatar
muflon
Zasloužilý člen
Příspěvky: 660
Registrován: stř 25 lis 2009 19:36
Dostal: 32 poděkování

PIVO+Medicinální VÍNO na podporu trávení

Příspěvek od muflon »

PIVO

Než se rozpovídám o vínech, co by to bylo za Čecha bez piva...ALE aby mělo skutečně větší zdravotní efekt než naopak, záleží dost na kvalitě piva(zpusob vyroby-zda neni z granuli, zda neni z vysokostupnoveho redeno na mensi stupen jak se to bezne dela, atd.(o pasterizaci ani kvasnicovych nema smysl se přít...důležitější je že:

podle Jardy Z. občas jedno kvalitní pivo neškodí, ale při pravidelném pití do sebe dostáváme spoustu plísní které jsou ze sladu a obilí...a to je horší...takže občas pivo po nějakém těžším jídle proč ne, ale nepřehánět....

--------------

VÍNO

http://www.medon-solutio.cz/online2010/ ... t22&lang=1
Víno může také být lékem.

Condurango:
http://www.herbadenvinum.cz/herbaden-vi ... condurango

Šumavská vína:
http://www.bionebe.cz/Sumavske-bylinne- ... l,214.html

RECEPTY S VÍNEM PODLE HILDEGARDY

Literatura:
Marika Michaelsová: Uzdravte se vínem
Jean Carperová: Potraviny - zázračné léky
Kolektiv: Jídlo jako jed, jídlo jako lék
J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin

PELYŇKOVÉ VÍNO
(kúra jarním pelyňkem)

Pelyňkové víno používáme při onemocnění vnitřních orgánů,
při zažívacích obtížích,
jako podpůrnou léčbu při dně a revmatizmu,
při srdeční a oběhové slabosti,
při poruchách ledvin,
jako podpůrnou léčbu při depresích
a jako ochranu před plicními chorobami (například v oblastech
ohrožených výskytem tbc).

" A když se na jaře čerstvě zazelená pelyněk, vylisuj ho a šťávu
protlač kouskem plátna. Pak na malém plameni svař víno s medem
a do toho vína vlij vymačkanou šťávu, a to tolik, aby její chuť
převládla nad chutí vína a medu.
Tento nápoj užívej od května do října, každý třetí den na lačno,
a on v tobě potlačí trudnomyslnost a melancholii, rozjasní ti
zrak, posílí srdce a nedopustí, aby se oslabily plíce. Zahřeje
též žaludek, vyčistí vnitřnosti a upraví zažívání."

RECEPT

50 až 100 ml čerstvě vytlačené šťávy z jarního pelyňku,
400 g čistého přírodního medu z květů nebo medu lesního,
3 litry čistého bílého nebo červeného vína.

Nejlepší dobou k přípravě pelyňkového vína je konec dubna,
protože se pelyněk již důkladně zazelenal. Pokud nemáte vlastní
zahrádku, objednejte si u svého zahradníka již předem na příští
jaro svazek zeleného pelyňku. Rozkrájejte ho nadrobno, jak to
nejvíc jde (nožem nebo ještě lépe v mixéru) a tuto pelyňkovou
kaši vymačkejte přes mul, nebo jinou řidší tkaninu, a pečlivě
zachyťte všechnu získanou šťávu.
Pak přidejte med do vína a uveďte opatrně do varu. K této směsi
se přidá odměřené množství vylisované pelyňkové šťávy. Ještě
horké víno se slije do vyvařených lahví (až po okraj) a hned se
uzavře. Takto upravené vydrží až do října.

Každý třetí den vypijte jednu až dvě likérové skleničky tohoto
vína.

Pelyňkové víno je téměř univerzální očistný prostředek, kterým
můžeme lidem způsobit mnoho dobrého.

http://www.darius.cz/archeus/GF_vino.html
Naposledy upravil(a) muflon dne stř 21 črc 2010 8:04, celkem upraveno 3 x.


Uživatelský avatar
muflon
Zasloužilý člen
Příspěvky: 660
Registrován: stř 25 lis 2009 19:36
Dostal: 32 poděkování

Význam mikroflóry ve střevech

Příspěvek od muflon »

O významu střev v procesu trávení nikdo nepochybuje. Méně známé je, že zde sídlí až 85% imunitních buněk.
....Výkyvy citlivé rovnováhy střevní mikroflóry s sebou nesou nepříjemnosti od poruch trávení, nadýmání, nebo průjmu až po dysfunkci imunitního systému. Způsobit je přitom mohou "běžná" antibiotika, stres, nevhodná strava, znečištěné ovzduší a mnoho dalších vlivů. A zde přicházejí na scénu probiotika - donedávna téměř neznámé slovo, dnes pojem skloňovaný jak odborníky, tak laickou veřejností.

(PS: viz vlakno Tibetská kefírová houba...ze syrového mléka..!!!...levné a nejúčinnější řešení mikroflóry ve střevě...)

http://www.upramene.cz/forum/viewtopic.php?t=1674
(včetně tipů a mapy kde sehnat syrové mléko ...-kefirove houbicky naprosto zlikviduji rizika nákazy ze syrového mléka- nepijte tedy syrové mléko ale kefír!!-doma dělaný, nikoli kupovaný!!)


Uživatelský avatar
muflon
Zasloužilý člen
Příspěvky: 660
Registrován: stř 25 lis 2009 19:36
Dostal: 32 poděkování

Lepicol PLUS (s travicími enzymy)

Příspěvek od muflon »

Proces trávení začíná ještě před tím, než začneme jíst. Už jenom pohled na jídlo či jeho vůně spouští tvorbu trávicích enzymů. (pozn:nepodceňujte tedy hezky nastrojený talíř s BAREVNĚ LADĚNÝMI KONTRASTY!!!, a také experimentování s různými kořeními...)
O kořeních :
http://www.zdravi-az.cz/Forum/viewtopic.php?f=23&t=796


Potíže s trávením a s tím spojený pokles přirozené produkce enzymů mohou být zapříčiněny stárnutím organismu, konzervačními látkami ve stravě, stresem atd. Následkem toho dochází k obtížnému strávení kořeněného jídla a některých druhů zeleniny a luštěnin, které kvasí v tenkém střevě a produkují nepříjemné a obtěžující plyny.

Kdy Lepicol Plus pomáhá:

při úporné zácpě nebo suché stolici,
při nadýmání,
při říhání,
při bolesti v podbřišku.



Složení: psyllium jitrocel indický 98% čistoty, frukto-oligosacharidy (inulin), lactobacillus plantarum, lactobabacillus rhamnosus, lactobacillus bulgaricus, lactobacillus acidophilus, biffidobacterium bifidum, směs trávících enzymů proteáza 23%, betain HCl 17%, kořen zázvoru 12%, papain 12%, máta peprná 12%, semena fenyklu 12%, bromelain 12%

Návod k přípravě: Doporučuje se užívat 10 minut před jídlem. Před použitím protřepejte dózu, aby se všechny ingredience řádně promíchaly. Užívejte 2 vrchovaté lžičky (10 g) 2x denně. Rozmíchejte ve 100 ml vody (nebo jiné vhodné potravině) a okamžitě vypijte. Je důležité, aby jste tuto dávku zapili nejméně 300 ml vody. (Pro správné fungování Lepicolu je velmi důležitý dostatečný příjem tekutin. Na každých 10 g by jste měli vypít 400 ml). Po dvou týdnech můžete snížit dávkování na polovinu. Upravte si denní příjem vlákniny podle svých potřeb.


Uživatelský avatar
muflon
Zasloužilý člen
Příspěvky: 660
Registrován: stř 25 lis 2009 19:36
Dostal: 32 poděkování

Meridiány a souvislosti

Příspěvek od muflon »

Co vše se může v těle narušit při disharmonii energie v meridiánu žaludku, sleziny se slinivkou, jater a žlučníku? Jaké problémy se mohou objevit?


Meridián žaludku: Co je pod jeho vlivem: hlava, tváře, ústa, zuby, hrdlo, žaludek a střeva, dolní končetiny. Koleno vpředu, z páteřních úseků Th 11-12, L1. Zuby: 16, 17, 26, 27, 34, 35, 44, 45.

Fyzické projevy energetické nerovnováhy: Postižení tváří - obrny, neuralgie, oční choroby. Choroby horních cest dýchacích, bolesti a sucho v krku, bolesti zubů, zejména v dolní čelisti. Poruchy hrtanového svalstva, koktavost. Bolesti břišních útrob, zvracení, pocity hladu. Choroby močových cest, menstruační potíže. Horečnatá onemocnění, pocení, vlny chladu po těle, pocit horkosti anebo chladu na přední straně trupu, bolestivé stoupání chladu v lýtkách, rozpínání břicha, kručení ve střevech, otoky břicha, bolesti žaludku, sklony k bušení srdce, rychlé trávení, na reflexní zóně žaludku v čele může dojít až k černání čela. Afty na rtech, krvácení z nosu, otoky, porucha pohyblivosti prostředního prstu u nohy, ochabování svalstva holeně, neschopnost pokrčit nohy, zešikmení úst, potíže se zavíráním a otevíráním víček, škubání v koutcích úst, bolesti v průběhu dráhy.

Psychické projevy energetické nerovnováhy: Starostlivost, nesnášenlivost přítomnosti lidí a pohled na oheň, úlek při (nečekaných) zvucích úderů způsobených dřevěnými předměty, člověk je nejraději sám v místnosti se zavřenými dveřmi a okny, rád se protahuje v pase, prozpěvování, blouznění, strhávání šatů ze sebe, pomatené pobíhání, delirium, epileptické záchvaty, zlost na sebe a na jiné lidi, útočnost, škytavka.


Meridián sleziny se slinivkou:Co je pod jeho vlivem: plíce, břicho, žaludek, slezina, játra, střeva, urogenitální systém, dolní končetiny.

Fyzické projevy energetické nerovnováhy: vliv na imunitu, anémie, poruchy elasticity cév, krvácivost, modřiny, bolesti jazyka a tuhnutí kořenu jazyka, po jídle nutkání zvracet, bolesti žaludku a břicha, střevní poruchy, nadýmání břicha a říhání, diabetes, prudké bolesti pod srdcem, poruchy stolice, řídká stolice a průjem s pocitem nedostatečného vyprázdnění, zablokování vody v organismu, žloutenka, neschopnost stabilního spánku, potíže při dlouhém stání, opuchliny na vnitřní straně kolen a stehen, pocit chladu v končetinách, pocity slabosti - zejména dolních končetin, slabost a tíha v celém těle, celková únava, pocity chladu na vnitřní straně stehen a kolen, funkční porucha palce u nohy, nedostatek energie, vodnaté výtoky z nosu, krku, úst a jiných sliznic, bolesti v průběhu dráhy, pocení, alergie na potraviny.

Psychické projevy energetické nerovnováhy: soužení - starosti, otevřenost, špatná paměť a vyjadřování, zmatené, těžkopádné a pomalé myšlení, nesoustředěnost, tréma, prchavé myšlenky a utkvělé představy, nutkavé konání a dogmatismus, nedůvěra, přílišná starostlivost a sebelítost, úzkostné stavy, duševní labilita, pocit vykořenění - člověk se obtížně adaptuje na prostředí, podezíravost, smutek, žárlivost.

Poznámka: Příliš mnoho starostí oslabuje meridián sleziny, a tím klesá i imunita.


Meridián jater - fyzické projevy energetické nerovnováhy a další potíže spojené s játry: alergie, ekzémy, onemocnění šlach, kloubů a vaziva, světloplachost, rozostřené vidění, suchost očí, pocity plnosti v podžebří, zvracení, zácpa, průjmy, poruchy trávení, zvýšená únava a nespavost. Otok šourku u mužů a podbřišku u žen, obličej je suchý a má barvu prachu. Měkké, slabé, křehké nehty, vlasy bez lesku.

Psychické projevy energetické nerovnováhy: vztek, výbuchy zuřivosti, impulsivní projevy, podrážděnost, přecitlivělost na hluk, silné vůně a chuti, nadměrná sebekontrola, nevyrovnané chování a emoce, zvýšená frustrace, nepružnost myšlení, přepracovanost s neschopností uvolnit se, přílišné plány, pocit slabého sebeovládání.


Meridián žlučníku
- fyzické projevy energetické nerovnováhy: bolest pod pravým žeberním obloukem, rozpad kyčelních kloubů - první začíná bolet většinou pravý kyčel, dysfunkce žlučníku, žlučové kameny, hořkost v ústech, Když se češete, mohou vás bolet vlasové kořínky. Bolest vnějších koutků očí, hlavy, bolest, která se vyskytuje v oblasti ucha a vystřeluje směrem ke krčnípáteři, vysychání pokožky, zvadlá barva obličeje, povrchu chybí mastnota a vláha. Pocit horka stoupajícího po vnější straně lýtka a stehna. Dochází také k působení na stav kostí, i když tato funkce náleží ledvinám. Ztuhlost šíje a ramen, bolestivý otok v jamce nad klíční kostí a v podpaží, zánět uzlin v podpaží nebo na krku, samovolné pocení, nepohyblivost prstu vedle malíčku u nohy.

Psychické projevy energetické nerovnováhy: zvýšená pozornost vůči detailům - puntičkářství, časté vzdychání, nedostatek tvořivosti, nesamostatný úsudek, zamlžené myšlení, neschopnost praktického uskutečnění životních plánů, nadměrné přebírání zodpovědnosti, chronická nespokojenost, netrpělivost, ustavičná vznětlivost.
Naposledy upravil(a) muflon dne stř 21 črc 2010 15:38, celkem upraveno 1 x.


Uživatelský avatar
muflon
Zasloužilý člen
Příspěvky: 660
Registrován: stř 25 lis 2009 19:36
Dostal: 32 poděkování

Bylinky

Příspěvek od muflon »

1. Galgán lékařský (Alpinia officinarum): Obsahuje bioflavonoidy, silice, sekviterpeny - cineol a eugenol, třísloviny, hořčiny, flavonoidy - galangin se silnými antioxidačními vlastnostmi, pryskyřice. Normalizuje krevní tlak, zlepšuje krevní oběh, protože omezuje krevní srážlivost, roztahuje cévy a tím napomáhá lepšímu okysličení srdce. Má spasmo lytické, antibakteriální a dezinfekční účinky. Používá se při trávicích potížích, angině pectoris, dušnosti, kašli, srdeční nedostatečnosti, zánětu dásní, nadýmání a žlučníkových potížích.

2. Sečuánský pepř (Zanthoxyllum piperitum): Obsahuje silici s obsahem geraniolu, který hubí různé druhy parazitických červů. Používá se při parazitech ve střevech, na potlačení laktace, při virových infektech, otocích, křečích střev a žaludku. Podporuje činnost sleziny, plic a ledvin.

3. Atraktylis velkoúborný (Atractylis macrocephala): Obsahuje až 1,3 % silice s terpeny a atraktylenolidy II a III. Kořen léčí poruchy trávení, průjmová onemocnění, nechutenství, zvracení, hepatitidu, otoky, zástavu močení, výhřez konečníku, hemoroidy, nadměrné slinění a pocení.

4. Kosatec německý (Iris germanica): Obsahuje silici s ironem a kyselinou myristovou, flavonový glykosid iridin, třísloviny a fytoncidy. Používá se při kataru horních cest dýchacích a kašli. Eliminuje riziko vzniku rakoviny, podporuje vylučování žluče, má diuretický účinek a zlepšuje činnost sleziny. Podporuje významně imunitní faktory.

5. Koprníček čínský (Ligusticum sinense): Obsahuje ftalidy ligustilid, butyftalid, chuanxingol, dále alkaloidy ligustrazin a perolyrin, kyselinu ferulovou, chrysofanovou, linolenovou, palmitovou a sterol betasitosterol. Rostlina se používá při bolestech hlavy, šíje, zubů, a čelistí. Léčí revmatismus, bolesti kloubů, poruchy menstruace, anemii a toxicitu krve. Omezuje množení viru influenzy a celé řady patogenních plísní. Je předmětem studia léčby rakoviny, AIDS a dalších poruch imunity.

6. Puškvorec obecný (Acorus calamus): Obsahujeaž 3 % silice, beta asaron, hořčinu akorin, třísloviny, živici akoretin a azarylový aldehyd. Používá se při žaludečních a trávicích potížích, kolikách, nadýmání, zvýšené žaludeční kyselosti a nedostatečné krvetvorbě.

7. Momordica charantia: Obsahuje alkaloidy, steroidní glykosidy, triterpeny, charantin, erythrodiol, kyselinu olejovou, galakturonovou, stigmasterol, momorcharin A a B s antivirovou aktivitou na virus HIV, momordin a kukurbitacin s protinádorovou aktivitou. Má protizánětlivé a antibiotické vlastnosti. Používá se při snížené imunitě, diabetu, parazitech, zánětech, vysokém krevním tlaku a cholesterolu. Fytolátky snižují množení Escherichia coli, Staphylococcus, Pseudomonas, Salmonella, Streptobacillus a Streptococcus. Omezuje rozvoj lupénky a leukemie.

8. Koptis čínský (Coptis chinensis): Obsahuje protoberberinové alkaloidy koptisin, worenin, berberin, palmatin, a jatrorrhizin. Používá se při bolestech srdce, červených a zduřelých očí, po otravách z drog a alkoholu. Dále při dysenterii, akné, průjmech, krvácení z nosu, úžehu, hepatitidě, gastritidě a zevně při vředech, akné, hnisavých infektech a popáleninách. Omezuje množení grampozitivních bakterií.

9. Lékořice uralská (Glycirrhiza uralensis): Obsahuje glycyrrhizin, uralsaponin A, B a příbuzné saponiny, flavonoidy liquiritigenin, isoliquiritigenin a jejich glykosidy, polysacharidy aj. Užívá se při nachlazení, virových infektech (potlačuje množení viru HIV), zánětech krku, průdušek, žaludečních a dva náctníkových vředech, otravě krve, potravinami, drogami a alkoholem, hepatitidě, diabetu, cirhóze, zánětu žlučníku, kožních vyrážkách. Usnadňuje odkašlávání, snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi a brání růstu tumorů.

10. Bedrník větší (Pimpinella major): Obsahuje silici s obsahem kumarinů, třísloviny, saponiny, živice, sacharidy, betasitosterol, organické kyseliny - kávovou, chlorogenovou a chinovou. Kumariny odstraňují křeče v zažívacím ústrojí a močových cestách, zvyšují tvorbu žaludeční kyseliny. Výrazně usnadňuje odkašlávání. Omezuje množení virů a bakterií. Používá se při průjmech a zánětech střev.

11. Levandule lékařská (Lavandula angustifolia): Obsahuje 1-3 % silice, asi 12 % tříslovin, kumarin, flavonoidy, steroly, hořčiny a organické kyseliny s antivirovým účinkem. Používá se při poruchách centrálního nervového systému, křečích, kolikách, migréně, hysterii a nespavosti. Brání množení bakterií, působí močopudně, podporuje trávení a vylučování žluče.

12. Řimbaba obecná (Pyrethrum parthenium): Obsahuje silici s pinenem, bornylacetátem, parthenolid, chrysanhemonin, deriváty acetylenu, pyrethrin, hořčinu, třísloviny a sliz. Používá se při křečích, migrénách, parazitech, bolestivé menstruaci, revmatismu, nedostatečném periferním prokrvení a zánětech střev.

13. Kočičí dráp (Uncaria tomentosa): Obsahuje alkaloidy rhynchophyllin, hirsutin a mitraphyllin, které mají vliv na snížení vysokého krevního tlaku. Dále obsahuje glykosidy a bet asitosterol. Má antiseptické, protizánětlivé a protinádorové účinky. Snižuje srážlivost krve a je vynikajícím antioxidantem a imunostimulantem. Používá se při astmatu, artróze, revmatismu, žaludečních vředech, vysokém cholesterolu v krvi, mrtvici, infarktu, otravách toxiny, viru HIV, parazitech, zánětech střev a zažívacího ústrojí. Neměl by se užívat u žen, které chtějí otěhotnět.

14. Děhel dahurský (Angelica dahurica): Obsahuje kumarin skopoletin, furanokumariny, psoralen a angelicin, angelikové laktony, betasitosterol a stigmasterol. Používá se při bolestech hlavy, migréně, nachlazení, zánětech nosní sliznice a ostatních obličejových dutin, bolestech zubů, nadýmání, žaludečních a dvanáctníkových vředech, poruchách jater, hemoroidech, bolestivé menstruaci, poševním výtoku, hnisavých ranách, akné a vředech.

15. Hořec žlutý(Gentiana lutea): Obsahuje glykosidně vázané iridoidy - hořčiny, amarogencin, genciopikrosid, amaroswerin a amaropagin, flavonoidy, barviva - gentizin, polysacharidy, sacharidy (gencianózu), třísloviny, alkaloidy gencionin, amid kyseliny nikotinové, sliz, inulin a pektin. Podporuje krvetvorbu a tvorbu žaludeční šťávy a užívá se při gastritidách, parazitech, průjmech, poruchách jater a žlučníku.

---------

PELYNĚK (!!) - viz zde:
k podpore a opetovnemu nahozeni vlastni tvorby HCL v těle(pokud jiz neni pozde...), vhodne (VELMI OPATRNE a POUCENE!!!) uzivat čaj nebo ještě lépe prášek z namletého pelynku(pozor na to jaky druh-existuje jich cca 280 a je nebezpeci jedovatosti jedem jmenem tujon, vice podrobnosti

! Je nejdříve se důkladně seznámit se vsemi riziky a zpusobem uzivani!! NEZ ZACNETE PELYNEK UZIVAT
(to se tyka i uzivani na antiparaziticke kury)

Jedovatost thujonu:
1) hhttp://www.google.cz/search?hl=cs&client=opera ... on&spell=1

2) http://www.zdravi-az.cz/Forum/search.ph ... mit=Hledat

Receptury:
http://www.zdravi-az.cz/Forum/viewtopic ... 893#p10893


Hořčiny bývaly vždy nedílnou součástí omlazujících elixírů. Silně podporují detoxikaci a utužují organismus. Podporují vylučování žlučových kyselin, zlepšují trávení, tvorbu žaludečních a slinivkových enzymů, omezují vznik diabetu, nadýmání a mají též pozitivní vliv na srdce. Vybrané rostliny obsahují též fytohormony a fytolátky, které se osvědčily při intoxikaci těla jídlem, drogami a alkoholem. Astomin obsahuje také nejvíce rostlin, jež mají nepříznivý vliv na různé druhy parazitů, které se mohou vyskytovat v těle. Mnoho lidí ocení malou lahvičku s kosatcem jako elegantní digestivum po tučném jídle.


Cizími zkušenostmi se málokdo poučí - co si kdo vyzkouší sám na sobě, tomu je ochoten věřit.(paradoxně Zakázané ovoce nejlíp chutná, proto říkám: "Raději to nikdo nezkoušejte ! - co kdyby to náhodou bylo šarlatánství... :-)
Uživatelský avatar
muflon
Zasloužilý člen
Příspěvky: 660
Registrován: stř 25 lis 2009 19:36
Dostal: 32 poděkování

Zelený nápoj, ananas, papaja(obsahují MNOHO enzymů !)

Příspěvek od muflon »

Jarda Z. píše:
U šťáv je potřeba vysledovat, která vadí a která ne, přičemž bych se zaměřil na šťávy plné enzymů, jako zelený nápoj, ananas, papáya.

Jak s ananasem a papajou:
http://www.zdravi-az.cz/Forum/viewtopic.php?f=18&t=494

Zelený nápoj plný enzymů(..a je prakticky ZADARMO !!!):
http://www.zdravi-az.cz/Hydratace_organizmu_03.php

Další dobré tipy pro lepší trávení ze zdraví-az.cz :
http://www.zdravi-az.cz/Forum/search.ph ... mit=Hledat


Uživatelský avatar
muflon
Zasloužilý člen
Příspěvky: 660
Registrován: stř 25 lis 2009 19:36
Dostal: 32 poděkování

Koření (nejen)pro lepší tráveni

Příspěvek od muflon »

K dobrému trávení:
1)
http://www.cajovydum.cz/peruanskebyliny ... e-kvet-50g
že SKOŘICE-KVĚT(Cinnamonum cassia Flos), se používá jako bylina v lidovem lecitelstvi K PODPORE TRAVENI A ODSTRANENI ZAPACHU Z UST A MA vysoké PROTIPRUJMOVE UCINKY, je SILNĚ DESINFEKČNÍ.
Pro studenou kychyni nutno ještě více podrtit nebo nechat máčet pár hodin spolu napr.s jahlami....

2)
MAHÁ koření(=směs mletého kmínu, koriandru a horčičného semena):
http://www.vegetarian.cz/potraviny/koreni/maha.html
-k základnímu nachucení zeleninových, obilných a luštěninových jídel a jídel z bílkovin(ovšem čím méně bilkovin tim lepe-bavime-li se o strave nemocneho cloveka...)

3)
Indické koření ASA FOETIDA
(čertovo lejno,ločidlo)
http://www.koreni-samuel.cz/jednodruhov ... etida.html
http://www.food-info.net/cz/products/spices/asafoet.htm
Používá se ve velmi malém množství. Pomáhá při trávicích potížích a nadýmání. Stimuluje mozkovou činnost a působí též jako afrodisiakum.
Výborně odstraňuje nestrávené zbytky stravy ze střeva(píše D.Chopra v knize Perfektní zažívání).
V indické kuchyni je asafoetida alternativou nebo substitutem česneku a cibule ; je skoro vždy používána v zeleninových pokrmech.
Použití se trošku liší pro formu v prášku a pro čistou pryskyřici:
a)Pryskyřice je silně vonící a musí být používána s opatrností; proto je naprosto nezbytné pryskyřici krátce osmaži na horkém oleji. To má dva důvody: První je, že pryskyřice se rozloží v horkém oleji a je pak lépe rozptýlena v potravě, a druhý, vysoká teplota mění chuť na příjemnější dojem. Množství velikosti hrášku je považováno za velké množství, dostatečné k ochucení velké pánve jídla.
b)Prášek z asafoetidy je na druhé straně méně intenzivní a může být přidávána bez smažení, ačkoliv poté se aroma rozvine méně hluboce. Na závěr, prášková asafoetida ztrácí po několika letech své aroma, ale pryskyřice se zdá být věčná.
- silná cibulová a česneková vůně
- účinný lék proti plynatosti
- Používá se také do karí a pikantních jídel ze západní a severní Indie. Přidává se k různým zeleninovým, luštěninovým a pikantním jídlům.

4)
GALGÁN-KOŘEN
-pouzivala ho take abatyše Hildegarda:
http://klasternizahrada.blog.cz/0712/galgan-obecny
"Zánět žaludku uvolňuje galgán i větry ve střevech uzavřené.Pomáhá trávící síle a léčí svírání v břiše i zápach z úst,jenž překračuje míru.Zmnožuje milostnou sílu a zahřívá ledviny...Abatyše Hildegarda doporučuje galgán proti "špatným šťavám" ve vnitřnostech a proti hlenu v krku."
http://www.cajovydum.cz/peruanskebyliny ... tion#anch1
Roste v Indii, kde jest oblíbeným kořením. Náleží k lékům dráždícím a povzbuzujícím, zejména při špatném zažívání. Též tinktura se upravuje z něho. Ve víně vařen sílí žaludek, podporuje trávení a způsobuje chuť k jídlu. Víno to pije se ráno a večer.
Užití dnes-podobné jako u zázvoru a puškvorce..Uvolňuje křeče,povzbuzuje trávení.
Lidové užití-dnes galgán upadá v zapomnění,bývá používán jen jako koření,je ještě ostřejší nežli zázvor.Znají ho dobře naši asijští spoluobčané.Je součástí likérů.
Kontraindikace-neužívat při žaludečních vředech

5) ANÝZ
Podporuje trávení a tvorbu žluči,omezuje plynatost a rozvoj škodlivých bakteriích,působí proti křečím a katarům střev.
-k červené řepě, k ovoci (jablka, hrušky), do červeného zelí, do čínských pokrmů, k žampiónům

6) BADYÁN
Podporuje trávení, zklidňuje zažívací trakt
-do sladkých pokrmů

7) BAZALKA
Podporuje vylučování trávicích šťáv a chuť k jídlu,působí proti nadýmání,zlepšuje činnost ledvin, zklidňuje nervy i kašel.podporuje vylučování škodlivých látek z organismu,zlepšuje potíže při chemoterapii
-koření na zeleninu, omáček ve spojení s česnekem a olivovým olejem. Hodí se do vaječných jídel, majonéz, do salátů, fazolí aj.

8.) BOBKOVÝ LIST
Podporuje trávení a chuť k jídlu. Čaj z bobkového listu napomáhá odstraňování odpadních látek z těla, pomáhá při diabetu a revmatismu.
Používá se k zelenině, houbám... Je výrazný a proto se ho používá v menších dávkách. Vaříme ho jen krátce, jinak hořkne, mletý z toho důvodu přidáváme až do hotového pokrmu.

9) ČERNÁ SŮL
Sůl s velkým obsahem minerálů. Používá se do slaných nápojů, luštěnin, čatný a jiných pikantních přípravků.
Podporuje trávení zejména těžkých, tučných jídel.

10) ESTRAGON
Má vůni,poněkud připomínající anýz, a lehce nasládlou a natrpklou chuť. Působí preventivně proti rakovině a proti kornatění cév, na snížení krevního tlaku. Má tonizující vliv, zabraňuje nevolnostem, podporuje chuť k jídlu a zažívání, je močopudný.
-do majonéz, salátů, k chřestu, fazolkám, cuketám a jiné zelenině. Připravuje se z něho hořčice, je chutný k okurkám.

11) HOŘČIČNÉ SEMENO(bílé, černé)
Pomáhá regulovat hladinu cukru a cholesterolu v krvi,podporuje činnost srdce a odstraňuje únavu. Působí preventivně proti zhoubným nádorům. Stimuluje činnost žlučníku,podporuje trávení a prokrvení zažívacího traktu.
Používají se různá celá semena,jemně mletá nebo drcená semena,hotové pasty...do různých zeleninových(k zelí a květáku, artyčokům, póru) a luštěninových jídel. Hořčice se používá do salátových zálivek a majonézy, kde pomáhá emulgovat vaječný žloutek a olej.

12) CHILLI(a obecně všechny pálivé papriky)
Chilli podporuje tvorbu slin a žaludečních šťáv, zlepšuje trávení a krevní oběh. Pomáhá i při bolestech hlavy, prospívá žaludečnímu a střevnímu traktu, u zdravých lidí dokonce chrání před žaludečními vředy. Kapsaicin stimuluje tvorbu endorfinů působících na dobrou náledu. Ostrá paprika chrání také před infekcí, snižuje obsah cholesterolu v krvi, působí proti obezitě.

13) JALOVEC
Jalovčinky působí proti zánětům střevního traktu,proti revmatismu, ke zlepšení dýchání,jsou močopudné, zlepšují krevní oběh a trávení,působí proti nadýmání.
Využívají se do pokrmů mastných a nadýmavých, v Německu se jimi koření zelí. Před přípravou se mohou podrtit, lépe se uvolní jejich vůně.

14) KMÍN
Kmín podporuje zažívání, brání plynatosti a uklidňuje střeva, také pomáhá při bronchitidě.
Užívá se ke kořenění brambor, a pokrmů z nich, přidává se do zelí, kapusty, používá se i při kysání zelí, vaječných pokrmů, tvarohu.

15) KORIANDR
Koriandr omezuje růst bakterií, povzbudivě působí na činnost žaludku i střev, omezuje nadýmání a údajně podle indických pramenů zvyšuje činnost mozku a tiší migrénu.
- v kuchyni se užívá celý nebo mletý, má jemnou nasládlou chuť s lehce pomerančovou vůní, do sladkých i slaných pokrmů, do zelí, zeleninových pokrmů, čokolády aj.

16) LIBEČEK
Podporuje trávení, uvolňuje křeče střev, působí proti nadýmání, stimuluje srdeční činnost a vylučování moči, používá se také při nachlazení a bolestech v krku. Libeček je vhodné koření pro diety omezující sůl.
- k houbám, bramborám, k rýži.

17) MAJORÁNKA
Majoránka blahodárně působí na trávení, podporuje torbu žluči, zklidňuje střeva, působí asepticky a močopudně, proti plynatosti a průjmům. Má uklidňující účinek na nervovou soustavu, pomáhá proti nespavosti, mírně snižuje krevní tlak a rozšiřuje cévy. Pomáhá i proti katarům průdušek a kinetózám ( nevolnosti z cestování).
-vhodná je v kombinaci s česnekem, kmínem, tymiánem
-používá se k hrachu, luštěninám, bramborám

18.) MUŠKÁTOVÝ KVĚT, OŘECH
V lidském organismu podporuje v malém množství trávení, působí proti nadýmání a průjmům. Doporučuje se při oslabení nervů, revmatismu, pro zvýšení chuti k jídlu. Pro karminativní((proti nadýmání) a spazmolytické (protikřečové) účinky užívá při bolestech a napětí břicha, nadýmání, průjmu a dyzenterii, obtížích s trávením v tenkém střevě, při nespavosti, zástavě močení a zánětu slinivky.
Má i narkotické a halucinogenní účinky, ktere se ale v kuchyňských dávkách (špetka - lžička na 4 porce) vůbec neprojevují.
http://www.biotox.cz/enpsyro/pj3rmyf.html
- toxicita se projevuje v dávkách nad 5g ( zhruba 2g váží celý oříšek). Doporučuje se proto používat v průměru asi 1/4 až 1/2 lžičky do pokrmu pro 4 osoby, zpravidla stačí i méně. V menších kuchyňských dávkách podporuje zdraví.
Hodí se do sladkých i slaných pokrmů, bramborám

19) NOVÉ KOŘENÍ
Podporuje zažívání, brání nadýmání a povzbuzuje chuť k jídlu.
- do tíže stravitelných pokrmů, k houbám, zelenině apod. lze jím kořenit i špenát a mangold, hruškový a reveňový kompot, sladké pokrmy

20) OREGANO(dobromysl)
Podporuje chuť k jídlu a trávení, působí proti průjmům, dezinfikuje a uklidňuje střevní trakt, má žlučopudné a protizánětové účinky.
Hodí se do tučnějších jídel, do rajčatových pokrmů, do náplní zeleniny, do vaječných pokrmů, k fazolím aj.

21) PETRŽEL NAŤ
Petržel působí proti křehkosti cév, je močopudná a ve velkých dávkách poněkud překrvuje pánevní orgány. Proto by těhotné ženy neměly užívat více než 1-2 lžíce petrželky na porci. Jinak podporuje trávení, mírně snižuje krevní tlak a má antiseptické účinky.
-K bramborám, rýži, majonéz, salátů apod.

22) PÍSKAVICE ŘECKÉ SENO
Pískavice pomáhá diabetikům, kladně ovlivňuje celkovou látkovou výměnu, poněkud snižuje krevní tlak a příznivě působí na trávení. Semena pískavice mají vysoký obsah bílkovin a minerálních látek
Je nezbytnou součástí směsí koření karí, balkánské čubrici a mnoha dalších. Chutí připomíná celer a libeček. Přidává se do zeleniny, brambor a čočky.

23) ROZMARÝN
Uklidňuje nervy, působí proti bolestem hlavy a stresu. Má vliv na klidný spánek. Uklidňuje i zažívací trakt, podporuje krevní oběh a trávení, působí proti bakteriím, zvyšuje tvorbu žluči i moči. Odstraňuje nadýmání.
Používáme ji v nižších dávkách (1čl na 4 porce), do tučnějších a těžších pokrmů, do zeleniny (rajčata, lilky, cukety), brambory

24) SATUREJKA
Působí asepticky, zlepšuje trávení a činnost žaludku, odstraňuje křeče střev a plynatost. Působí mírně močopudně, podporuje činnost slinivky.
Saturejka má ostrou chuť, ale přesto je vhodná do diet náhradou za pepř. Dává se také do luštěnin, okurek, brambor a hrachu, do hub, majonéz, k fazolkám, do salátů

25) SKOŘICE(KŮRA)
Skořice je léčivá, zlepšuje trávení, působí proti nadýmání a nevolnosti. Stimuluje nervy. Indičtí lékaři ji považují za účinnou v prevenci rakoviny za afrodiziakum, pomáhá také při nachlazení.
- sladké i slané pokrmy, zvláště jablečných a ořechových, svařeného vína

26) ŠAFRÁN
Dnes je to nejdražší koření vůbec. Šafrán specificky trvale voní, má aromatickou, nahořklou chuť. Vysoké dávky jsou škodlivé!!. Nejlepší je šafrán celý, mletý se často falšuje.
Má léčivé účinky, uklidňuje, podporuje vylučování žluči a trávení
-do sladkého, zeleniny a rýže

27) ŠALVĚJ
Se doporučuje na vyplachování úst a ke kloktání, dále při menopauze, povzbuzující prostředek pro trávení.
Je to koření s baktericidními účinky, působí protizánětlivě a podporuje trávení.
Šalvěj se používá jako náhražka rozmarýnu do salátů, obsahujících vejce, zelí, s rýží

28.) TYMIÁN
Má výrazný vliv na zažívací ústrojí – aseptický, proti průjmům, proti zánětům a křečím střev a nadýmání. Odstraňuje pachy (zuby)
-k zelenině, do luštěninových pokrmů

29) ZÁZVOR
Má léčivé účinky při zažívacích potížích a nevolnostech při cestování, v těhotenství, po chemoterapii, operacích, příznivě působí na bolest hlavy. Zlepšuje krevní oběh. Má značné aseptické vlastnosti, které využíváme při při střevních chřipkách a při nachlazení. Podporuje střevní peristaltiku a odstraňuje nadýmání. V Indii se užívá ke zlepšení paměti.
Využívá se ve sladké i slané kuchyni . Pro 4 porce používáme až 1 lžíci strouhaného čerstvého zázvoru, nebo 1 čl mletého. Ke špenátu, salátům

Jinak pekne povidani o ucincich a pouziti vetsiny ostatnich koreni je napr.zde:
http://vladahadrava.xf.cz/pochutiny.html

PS:Pokud znate dalsi koreni ktere pomaha vyrazneji k podpore traveni, funkci strev a podpore vlastni tvorby HCL, tak piste at se podelime o vedomosti! :idea:


Uživatelský avatar
muflon
Zasloužilý člen
Příspěvky: 660
Registrován: stř 25 lis 2009 19:36
Dostal: 32 poděkování

Koření proti plynatosti (karminativní)

Příspěvek od muflon »

Koření proti plynatosti (karminativní):
Např.:

anýz
asa foetida(mletý prášek)...opatrne !!(na špičku nože)
bazalka
galgán- kořen
jalovec...opatrně!!(max.1-2 jalovcove bobule)
kmín
koriandr
libeček...(ne moc často-libeček má i negativní účinky ve vetsim mnozstvi)
majoránka
muškátový květ a ořech...opatrně!!(max.na špičku nože pro 1 osobu)
nové koření...(moc nepoužívat-má i negativní účinky ve vetsim mnozstvi)
rozmarýn(výborné na mnoho věcí-naložit rozmarýn do vína a užívat c.lz.)
saturejka
skořice-kůra(mletá)...pozor na odrůdu-musi byt cejlonska(Sri Lanka) !!
tymián
zázvor


Uživatelský avatar
muflon
Zasloužilý člen
Příspěvky: 660
Registrován: stř 25 lis 2009 19:36
Dostal: 32 poděkování

Co ještě můžete dělat při poruchách trávení

Příspěvek od muflon »


Co ještě můžete dělat při poruchách trávení


o Jezte častěji a v malých dávkách, aby tvorba žaludeční kyseliny byla co nejmenší.
o Vynechte tučná jídla a nepřejídejte se. Omezte alkohol, který může zvyšovat žaludeční kyselost, a nepijte kávu (hlavně ne s lógrem), působí dráždivě.
o [b]Poslední jídlo jezte alespoň tři hodiny předtím, než jdete spát[/b], nikdy si nechoďte lehnout hned po jídle
o K prevenci jícnového refluxu používejte sílu gravitace a spěte se zvýšenou podložkou hlavy

Poruchy trávení - fakta a rady

- Poruchy trávení mohou být vyvolány nedostatkem kyseliny solné v žaludku. Netrpíte-li pálením žáhy, ale máte pravidelné bolesti žaludku, nadýmání, říhání a větry po jídle, může jít
o problém nedostatku tvorby HCL ve vašem těle. Zkuste doplněk obsahující 500 mg betain-hydrochloridu a 100 mg pepsinu při každém jídle po dobu jednoho měsíce. (Než začnete tuto kombinaci užívat, přesvědčte se, že nemáte peptický vřed - betain by mohl váš stav zhoršit.)
Pokud vám tento doplněk nepřinese do měsíce úlevu, poraďte se s lékařem.
- Jako uklidňující zkuste bylinkový čaj, například heřmánek, zázvor, proskurník nebo fenykl, ať už jednotlivě nebo ve směsi. Fenykl zmírňuje nevolnost
a nadýmání.

? VÍTE, ŽE Kyselina solná v žaludku ničí mikroorganismy, které sníme s jídlem.
Bez této kyselinové bariéry bychom byli mnohem vnímavější ke střevním onemocněním.

Článek Poruchy trávení - dyspepsie, publikace - Léčivá moc vitamínů, bylin a minerálních látek.
( Reader´s Digest - Výběr)


Uživatelský avatar
muflon
Zasloužilý člen
Příspěvky: 660
Registrován: stř 25 lis 2009 19:36
Dostal: 32 poděkování

Trávení tuků a nedostatek jódu

Příspěvek od muflon »

Jód je součástí hormonů štítné žlázy tyroxinu a trijodtyroninu, které v buňkách regulují rychlost metabolismu (látkové přeměny). To se navenek projeví správnou mírou celkové životní energie. Pokud máte dostatek (tedy ani málo, ani moc) jódu, budete přiměřeně aktivní, vitální a myslící.
Jód má dále vliv na aktivitu alfa - amylázy, což je jeden z enzymů vznikajících ve slinivce břišní, který se podílí na trávení tuků.

Zpomalená činnost štítné žlázy vede k rychlému tloustnutí, zrychlená činnost štítné žlázy vede naopak k rychlému hubnutí...Při nedostatku jódu je sklon k tloustnutí i při malých dávkách kalorií...

K jÓDU JE ZDE SAMOSTATNÉ VLÁKNO S DŮLEŽITYMI INFORMACEMI(vč. Metod zjištění (ne)dostatku jodu v těle!):
http://www.upramene.cz/forum/viewtopic.php?t=1734


jarda ovčák
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1252
Registrován: čtv 19 lis 2009 9:24
Bydliště: Svitavy
Dal: 9 poděkování
Dostal: 98 poděkování

dobré trávení....

Příspěvek od jarda ovčák »

Chtěl bych, aby vám to všem trávilo jako mě.
Pak tedy každé jídlo okořeňte dobrou náladou, ozdobte pozitivním myšlením a pokapejte upřímným úsměvem pro milovanou bytost či dobrého přítele.S těma ostatníma nejezte, zbytečně budete litovat....
Vím sám, co to může být strach , obavy nebo neurogastritida......
Totiž, myslím, že se má kouknout nejdřív po příčině a pak po důsledku. Jináč pro bolest žaludku mám báječný kneipův recept, jenž funguje zcela dokonale. Uvaříte si silnější heřmánkový odvar, toliko jeden litr. Klidně si ho oslaďte medem a pak to všechno vypijte. Jak to vypijete ve dvou dávkách, lehněte si na levý bok a po 15 minutách změňte bok. To vše dvakrát. A je po bolesti vč žaludečních vředů.


Uživatelský avatar
muflon
Zasloužilý člen
Příspěvky: 660
Registrován: stř 25 lis 2009 19:36
Dostal: 32 poděkování

Re: Kneipův recept

Příspěvek od muflon »

Opravdu, pohoda u jídla(+vůně, barevné přílohy a načančání na talíři...), nejlépe s těmi kteří jsou nám blízcí...je výborné opatření...k tomu dvojka červeného suchého... :lol:

Ten Kneipp jako vše historicky osvědčeného, je dobrý tip. Díky ;)


Uživatelský avatar
Palo
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4207
Registrován: úte 08 srp 2006 18:01
Bydliště: Brno
Dal: 41 poděkování
Dostal: 451 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: dobré trávení....

Příspěvek od Palo »

jarda ovčák píše:Uvaříte si silnější heřmánkový odvar, toliko jeden litr. Klidně si ho oslaďte medem a pak to všechno vypijte. Jak to vypijete ve dvou dávkách, lehněte si na levý bok a po 15 minutách změňte bok. To vše dvakrát. A je po bolesti vč žaludečních vředů.
Souhlas, heřmánek je zásadotvorný, med neškodí, cukr ano. Případně je možné přikapat trochu citronové šťávy, nikdy ne z citronky, taktéž nikdy kyselinu citronovou ;)


Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
krovak
Stálý člen
Příspěvky: 81
Registrován: pon 23 čer 2008 13:18
Dal: 1 poděkování
Dostal: 1 poděkování

Re: Meridiány a souvislosti

Příspěvek od krovak »

ad tie meridiany. Meridiany su jedna vec, organy druha a nie je to uplne presne co tam popisujes. Totiz nie je len dolezite co je postihnute, ale aj ako. Teda napriklad caste vzdychanie je vacsinou symptom zauzlovania qi pecene (a zlcnika) - clovek sa takto snazi "prerazit" tu blokadu. Toto zablokovanie je sposobene vacsinou potlacanym hnevom a liecit sa teda musi uvolnovanim jednak napr bylinami, ci akupunkturou a cvicenim a hlavne tym ze sa tie emocie vypustia von (dokonca udajne ludom s rakovinou velmi pomohlo vypustit zurivost)
Naproti tomu povedzme keby boli priznaky ako cervena tvar, lahko sa rozculi, bolieva ho hlava, ma cervene oci, tak je to o tom ze "ohen pecene vyslahava nahor", takze potrebujeme "chladit" a doplnovat jin pecene.
Jo a ziarlivost je skor prejavom hnevu, cloveka s problemom v peceni charakterizuje najma to, ze sa nevie rozhodnut. Ten ktory ma problem so zlcnikom (ak predpokladamze ze pecen je ok) zasa charakterizuje to, ze sa sice vie rozhodnut, ale nevie to rozhodnutie naplnit (parafrazovane: pecen je general, ktory rozhoduje, ale zlcnik je ako jeho pobocnik ktory ma na starosti plnenie prikazov generala)
...celkovo by som skor odporucil pustit sa do niecoho uceleneho, nie davat dokopy vsetko co sa da najst na internete...


Odpovědět

Zpět na „Zdraví“