Dobré trávení - čím ještě podpořit

Přístroje, nápady a rady pro udržení zdraví.
Uživatelský avatar
muflon
Zasloužilý člen
Příspěvky: 660
Registrován: stř 25 lis 2009 19:36
Dostal: 32 poděkování

Re: Meridiány,...UCELENE METODY

Příspěvek od muflon »

Dekuji za pripominky...Forum je tu od toho podelit se o zkusenosti, nasmerovat, podnítit k dalsimu hledani...Ja se ani nesnazim hrat si na nejakeho radce ;) ...v mnoha věcech je každý z nás amatér a pokud si hrajeme na ty co všechno ví, může to jedině někomu ublížit když se spolehne na nás a nikoli na svůj vlastní selský rozum... :!:

Ad meridiany...v tom jsem uplny amater, dal jsem to sem proto abych podnítil případnou diskusi ke VŠEMU co může souviset se zlepšením dobrého zažívání...

Ad Krovak- pokud znas nejakou ucelenou metodu podel se s ostatnima...mnoho z nas ma problemy se spatnym travenim a zkousi kde co...Navic co pomuze jednomu nemusi pomoci jinému... ;)

PS: JATRA-ZLUCNIK-SLINIVKA mají úzkou souvislost(a samozřejmě se to dá doplnit pokud chcete...).
Ted ctu Malachova Totalni detoxikaci a doporucuju vsem!! :idea:
Překvapilo mne JAK DULEZITA JE DOBRA CINNOST JATER(pečeně) NA CELKOVE DOBRE ZDRAVI a vitalitu cloveka...
čištění jater viz vlákno Dennyho o očistách, podpora obnovy funkce jater -ostropestrecova kasicka vlastni vyroby viz:
http://www.zdravi-az.cz/Forum/viewtopic ... u&start=45

(jinak co se tyka Malachova-ja sem si koupil knihu kterou jsem tezko shanel...jinak je ke stazeni od někoho i tady na foru:
http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... chov#70596
(příspěvek po 19 červenec 2010 15:54)

Krátký citát: ...zdraví jater zajišťuje zdraví a životaschopnost celého organismu. Nejdůležitější ŽLÁZY-hypofýzy, štítná žláza a slinivka...JÁTRŮM POMÁHAJÍ PŘI TRÁVICÍCH PROCESECH...(Tyto žlázy jsou ale) paralyzovány, když se příliš namáhají, aby oslabeným a nemocným játrům pomohly...Celkové poruchy...hrozí nedozírnými následky.
Naposledy upravil(a) muflon dne stř 04 srp 2010 13:34, celkem upraveno 2 x.


krovak
Stálý člen
Příspěvky: 81
Registrován: pon 23 čer 2008 13:18
Dal: 1 poděkování
Dostal: 1 poděkování

Re: Meridiány,...UCELENE METODY

Příspěvek od krovak »

muflon píše: Ad meridiany...v tom jsem uplny amater, dal jsem to sem proto abych podnítil případnou diskusi ke VŠEMU co může souviset se zlepšením dobrého zažívání...

Ad Krovak- pokud znas nejakou ucelenou metodu podel se s ostatnima...mnoho z nas ma problemy se spatnym travenim a zkousi kde co...Navic co pomuze jednomu nemusi pomoci jinému... ;)
nuz ponuknut mozem cinsku medicinu. Potraviny popisuje podla chuti (kysla, sladka, slana, horka, sladka), podla teploty (od studenej cez neutralnu po teplu) a prislusnosti k organom (povedzme napr. meridianom). No a vlastnosti (zvlast teplota) sa da ovplyvnit upravou - napriklad pecenie ci vyprazanie dodava teplo.
Idealne je jest jedlo podla pocasia, teda napriklad zatial co v lete je v pohode jest povedzme zeleninovy salat, ktory je skor chladny, tak v zime by to nebolo prilis vhodne. Teplota sa da doplnit aj korenim, ktore zohrieva (myslim ze krasnym prikladom je chilli, ale napriklad aj zazvor, ci muskat).
Vysledne tak ci tak plati zlata stredna cesta, cize vsetkeho primerane. No a jedna z veci, ktore su mozno nie celkom typicke pre nase konciny - zlozenie stravy by malo byt - cca polovica obilniny, o cosi menej zeleniny a asi iba 10% masa.
Celkovo je k dietetike vela literatury uz aj u nas (napriklad Barbara Tremele - ak to pisem spravne, alebo Jana Arcimovicova...)

Druhou castou su bylinky, napriklad na pretravenie mandarinkova kora (chenpi), alebo priamo zmesi...
Celkovo bylinkove ale aj ine riesenie by som bez zamyslenia sa nad tym co chcem dosiahnut nerobil, napriklad z toho co si dal o meridianoch - je ine ci mam hnacky a chcem robit nieco s nimi, alebo praveze iba zvraciam, alebo napriklad zjem rozok a som plny (travenie asi nestiha), alebo mozem jest aj klince a som stale hladny (cize travi mi az prilis) a podobne... Ono cele je to o sedliackom rozume :-)


Uživatelský avatar
muflon
Zasloužilý člen
Příspěvky: 660
Registrován: stř 25 lis 2009 19:36
Dostal: 32 poděkování

Důsledky nedostatku podílu syrové stravy

Příspěvek od muflon »

http://www.zdravavyzivahronov.com/inter ... detoxikace
Citace z knihy :Zázračná detoxikace, Morse Robert S.:

Je třeba vědět, že v ústech máme zásadité trávicí enzymy pro štěpení sacharidů a tuků. V žaludku jsou kyselé trávicí enzymy (pepsin) pro počáteční štěpení bílkovin. Potom máme zásadité trávicí enzymy ve slinivce a první části tenkého střeva, které dokončují trávení bílkovin, škrobů, cukrů a tuků. Je rovněž důležité si uvědomit, že procesy probíhající v našem těle jsou ve většině případů zásadité.

Stane-li se naše tělo (včetně krve) kyselejším, naše živiny budou záporně nabité (srážlivé). Jinak řečeno, náš stavební materiál (tuky, palivo, minerály a další látky) se začne slepovat či shlukovat. Většina potravin, které běžně jíme, je kyselotvorných. Kyselost, která vytváří teplo, způsobuje záněty cév a ostatních částí těla. Na cévní stěny se začnou lepit lipidy (tuky), aby je ochránily před zánětem. Avšak shlukování lipidů má rovněž za následek vznik lipidových kamenů, například žlučových či jaterních. Nejběžnějším protizánětlivým lipidem je cholesterol, který tělo používá k boji se záněty. Jsou-li tkáně kyselé, a tudíž zanícené, začnou játra produkovat více cholesterolu v krvi.
------

http://candida.inetcz.com/view.php?cisl ... 2010020701
Zdravá kyselá / alkalická rovnováha těla je klíčem k pevnému zdraví. Když je vaše tělo ve špičkové formě, trávicí trakt má na mnoha místech kyselé a alkaické pH. Trávení začíná v ústech (které pracuje optimálně v alkalickém pH). Když jídlo sklouzne dolů, žaludek vyžaduje kyselé pH. Dále tenké střevo potřebuje zásadité pH. Nakonec tlusté střevo pracuje nejlépe v mírně kyselém pH. Pokud se kterýkoli segment nepodaří udržet ve správném pH, pak i segment před nebo za ním může být porušen. Například žaludek funguje nejlépe při nízké kyselině pH. Pokud žaludek nemůže vyprodukovat dostatek žaludeční kyseliny, začne být příliš alkalický. To může způsobit, že se tenké střevo malé (které by měly být zásadité), stane příliš kyselým.


Uživatelský avatar
muflon
Zasloužilý člen
Příspěvky: 660
Registrován: stř 25 lis 2009 19:36
Dostal: 32 poděkování

Přínos Jana Evangelisty Purkyně

Příspěvek od muflon »

http://ireferaty.lidovky.cz/100/1755/Ja ... ta-Purkyne

J.E.Purkyně identifikoval jako hlavní látku podporující trávení kyselinu chlorovodíkovou (solnou, HCl). Formuloval následující principy:
· trávení se okamžitě zastaví po přidání žluči, naopak se urychlí zvýšením hydrostatického tlaku pohyby žaludku (pozn:proto jógíni nebo možná ayurvéda, teď nevím, doporučují po jídle zopakovat cvik: pár kroků vpřed a pár vzad, se současným mnutím žaludku(břicha)....)
· embryonální žaludek neobsahuje žádnou látku podporující trávení
· alkohol neruší průběh trávení v žaludku
· v žaludku se HCl tvoří pochodem podobným působení elektrického proudu (!!???!!)
· nedostatek či přebytek HCl trávení tlumí – existuje tedy jistá optimální koncentrace pro peptické trávení.
Rovněž popsal možnost trávení bílkovin extraktem z pankreatu nebo ze střevní sliznice.(pozn-např.dnešní Pancreolan z lékárny...)

Hlavní objevy:
· mikroskopická stavba kůže
· spirálovitý průběh vývodů potních žlaz
· skladba kosti z koncentrických lamel kolem Haversových kanálků, objev kostních buněk
· podrobnosti stavby dentinu a skloviny zubní, dentinové kanálky
· stavba žaludeční sliznice
· buněčná struktura žláz s vnitřní i vnější sekrecí
· nervové pleteně v mnohých orgánech
· nervová vlákna nejsou dutá – obsahují axon


Uživatelský avatar
muflon
Zasloužilý člen
Příspěvky: 660
Registrován: stř 25 lis 2009 19:36
Dostal: 32 poděkování

HCL a lepší trávení

Příspěvek od muflon »

JZ píše:
http://www.zdravi-az.cz/Forum/viewtopic ... 800#p14800

Pokud chcete trávení ještě vylepšit, tak jídlo po cca 30 minutách zapíjejte ředěnou kyselinou chlorovodíkovou, kdy se dává na 0,5 litru vody cca 10 kapek 3,5 %tní CHEMICKÉ koncentrace kyseliny chlorovodíkové(neboli solné).


Cizími zkušenostmi se málokdo poučí - co si kdo vyzkouší sám na sobě, tomu je ochoten věřit.(paradoxně Zakázané ovoce nejlíp chutná, proto říkám: "Raději to nikdo nezkoušejte ! - co kdyby to náhodou bylo šarlatánství... :-)
Uživatelský avatar
muflon
Zasloužilý člen
Příspěvky: 660
Registrován: stř 25 lis 2009 19:36
Dostal: 32 poděkování

Bylinný koncentrát bez nutnosti přípravy

Příspěvek od muflon »

Bylinný koncentráty dědka kořenáře mají tu výhodu že jsou pohotově kdykoli a kdekoli k ruce bez nutnosti nějaké velké přípravy (jako je to u běžně připravovaných jiných bylinných čajů...)


ZEMĚŽLUČOVÁ směs 12K (dvanáctník)
http://www.dedekkorenar.cz/zbozi-a-prod ... es-p2.html

Žlučník, trávení, střevní potíže, nevolnost, hubnutí

Velmi hořký čaj jsem univerzálně plánoval nejen jako velmi slabý při žízni, ale i proti chuti za účelem hubnutí, nebo silnější za účelem strávení původně nestravitelné stravy a rozfungování trávení (pálení žáhy, prdy, břichabublabol, líné střevo, vředy, záněty a tak podobně, co by se mi tam mohlo stát), či velmi silný ke zklidnění křečí, řečí a tak vůbec jako záchranný pás, když mě chytne žlučník, velký bolebřich, srajda a podobné umírání. Vyzkoušel jsem si to na sobě a byl jsem velmi spokojen.
12K máme vždy připravenou v kuchyni a na cesty ji vozíme s sebou.

Slabá verze:
Proti žízni a chuti si rozmíchám ½-1 lžičku (1-2 ml) 12K do 2-4 dcl teplé vody a piji před každým jídlem, ještě než začne hlad. Podle dlouhodobých uživatelů se takto ztrácí asi 1-5 kg měsíčně v závislosti na množství tukových zásob a předchozí rozežranosti. Já jsem se k podobným výsledkům musel bohužel i procvičit, namáhaje zadýchaně tělo.

Silná verze:
Při vánoční večeři 1992 jsem se neuvěřitelně přejedl a kolem jedné hodiny noční se vzbudil ve strašlivém žlučníkovém a břichabolném záchvatu. Tak jsem si dal od oka suprcloumák, asi 1 lžíci 12K do 1,5 dcl teplé vody, ochutnal a zjistil, že mi to tak kroutí pusou, že takhle bych to tedy nemohl. Přilil jsem do toho ještě decku vody na cloumák a to už do mě nalít šlo. Dumal jsem, co s tím dál. Ležet jsem nemohl, protože se mi břich bolestivě a všestranně dmul, žlučník bolel jak o závod a tak jsem si pustil desku za účelem lepší nálady cestou na Onen. Domníval jsem se, že mám asi záchvat rakoviny a zrovna umírám, a tak jsem si meditoval v křesle nad vhodným epitafem. Deska dohrála a já jsem zjistil, že se to opravilo a že tedy 12K fungují fantasticky! Já také docela jakžtakž...

Střední verze:
Další dny jsem si pravidelně 3×D dával 5-15 minut před jídly minicloumák ½-1 lžičku 12K do decky vody pro podporu a opravu trávení, které se stále chovalo velmi rozhašeně (nehašeně pálilo žáhou) a asi i zánětlivě až vředózně. To soudím podle toho, že jsem se takto rovnal několik týdnů.

Co nejde dovnitř, jde ven:
O rok později jsem jel na letní tábor s davem puberťáků a oni se cestou rozhodli pro kinetózu, mořskou nemoc a některým prostě bylo v autobusu špatně. Udělali jsme tedy pauzu a během ní jsem nalil do dvoulitrové láhve 2 lžíce 12K a 2 lžíce Dobromyslové směsi NK. Všichni se napili a bylo jim pohrozíno, že dostanou další porci, jestli se jim hned neudělá lépe. A najednou jim bylo dobře. Hned ten den na nás čekala k obědu čočka s vejci kdovíjaké salmonelové kvality a za hodinu nám všem nebylo jen těžko, ale úplně blbě. Tak jsem suprcloumák 12K (viz výše) aplikoval asi dvaceti puberťákům s překvapivým výsledkem – asi polovina včetně mne to podle mého očekávání bez problémů strávila, ale ta druhá to za 5 minut všechno vyvrhla. Označil jsem je za vyvrhele.
Můj vědecký závěr zněl, že když to 12K nepustí dovnitř, vyhodí to za chvilku zpět.
Ti vyvrhelové, kteří zvraceli, nedostali pro jistotu ani večeři, jen minicloumáčky 12K, aby byli hodní. A byli; ráno ale zase byli při chuti, i když minulý den vrhali – a nebyli (pro pedanty: „a nebyli“ – ve smyslu hodní).

Salmonelové dělo:
U mě a ještě u jednoho účastníka se ale druhý den nenápadně a děsně zákeřně salmonela rozjela a byla mi dopřána příležitost osobně zjistit strašlivé pravidlo majitelů střelných zbraní – vždy mířit na bezpečné místo! Když jsem náhle pocítil prudkou až vášnivou potřebu a doběhnul asi 50 m na záchod na krok přesně a honem se předklonil za účelem stažení kalhot, tak jsem si tím stlačil nafouklé břicho a špatně namířený zadek se zachoval jako dělo. Obsah střeva, zprvu mírně tuhý, vyletěl nekontrolovatelně skoro vodorovně do dáli, odrazil se od pružného plastového záchodového krytu dřív, než jsem dosedl na zcela znečištěné prkénko, a skočil do kalhot. Vyvaloval jsem tlače oči v křeči a sklepával obuv, aby nedošla stejné újmy jako já i všechno kolem. Veškeré myšlenky v pr...tytam. Doslova!
Vítězná salmonela mi dala pochopit, jak vzniklo rčení: Když se to sere, tak se to sere! Vrátil jsem jí to ale i s úroky, viz dole: Jak vyhrát nad průjmem.

Je to slepák, není to slepák?
Jsem přesvědčen, že je-li příčinou potíží s břichem blokáda na páteři, potom se problém vrací a může vyvolat například i „slepák“. Podle mého názoru nedostatek impulzů od míchy relaxuje svalovinu slepého střeva a ta roztáhne apendix, který neobsahuje ochranný hlen, natrávenina se nacpe dovnitř a infikuje ho.
Pro diagnostické ujasnění bych si v lehu na zádech s pokrčenýma nohama pomalu zatlačil čtyřmi prsty do pravé jámy kyčelní a pak prudce pustil. Jestli to při puštění zabolí výrazně více, než při stlačení, je tam téměř jistě zánět apendixu a je potřeba danou oblast chladit a cestovat k doktorovi. Zkusil bych si ještě opatrně zarotovat horní polovinou těla, nechal bych si zmasírovat bederní část zad a poválel se minutu na Zadbalonu; je zde naděje, že to povolí a situace se poněkud zlepší.

Při vředech a zánětech sliznice žaludku, dvanáctníku, žlučníku, slinivky či střev bych pil před lehkými jídly rohlíkového typu 12K 1 ml do 1 dcl vody a po jídlech i mimo jídla čaj z Řepíkové směsi REK 1-2 lžičky do 1-2 dcl vody nebo slabého černého čaje. Prostě 12K piji vždy, když je mi špatně, bolí mě břicho nebo žlučník.

Jak vyhrát nad průjmem:
Při úporném nebo infekčním průjmu (salmonely apod.), se nám osvědčilo rozpustit lžičku kuchyňské soli bez čepice (3,5-4 g) v 5 dcl teplé vody a přidat 2-3 lžičky 12K, 3 lžičky Tymiánové směsi TK a 3-4 lžičky Dubových kapek RK (nejste-li alergičtí na propolis, tak i 1 lžičku propolisové tinktury). Zavřít oči, nadechnout se a pít, dokud to jde.
Tvrdoňové to umí vypít i po doušcích, já ne. Jak bych to překousl, tak bych se musel zase hodinu přesvědčovat, že musím. Říká se, že co je zdravé, není dobré. Tohle je tak strašlivé, že to pochopí i bacily ve střevech a vzdají to. Obvykle stačí jedna aplikace a za pár hodin bývá po problémech. Jen výjimečně bylo potřeba to do těla nalít 3×D nebo po dva dny. Kdysi jsem tuto kombinaci objevil podle citu a virgule, ale nyní to umím i fyziologicky vysvětlit a má to logiku, takže jsem pyšen, jakej jsem borec nakonec.

Složení:
Voda, etanol, bylinný extrakt ze zeměžluče, hořce, puškvorce, smilu, vachty, jalovce, chmele, jitrocele, jahodníku, řepíku, ořešáku, mochny, jablečníku, pelyňku, máty, pampelišky, čekanky, heřmánku, třezalky, libečku a fenyklu.


Cizími zkušenostmi se málokdo poučí - co si kdo vyzkouší sám na sobě, tomu je ochoten věřit.(paradoxně Zakázané ovoce nejlíp chutná, proto říkám: "Raději to nikdo nezkoušejte ! - co kdyby to náhodou bylo šarlatánství... :-)
Uživatelský avatar
muflon
Zasloužilý člen
Příspěvky: 660
Registrován: stř 25 lis 2009 19:36
Dostal: 32 poděkování

Jak vylepšit pivo

Příspěvek od muflon »

Dědek kořenář má takovýto názor na pivo a jak vylepšit jeho vlastnosti:

Pivní čaj mužský:
Rozředěním 0,5 l běžného piva (což je jinak hypertonický nápoj zvyšující žízeň, tedy obsahující schválně více látek než tělní tekutiny, za účelem objednávky dalšího piva nebo přeslazené nahořklé limonády) přídavkem 0,5-1 l teplé vody vzniká pivní čaj (hypotonický nápoj žízeň naopak velmi hasící), který má výborné zavodňovací (hydratační) a močopudné vlastnosti, zlepšuje trávení, má mírný uklidňující účinek a je velmi dobře organizmem přijímán. Když je člověk vyschlý až vyprahlý nedostatkem vody, řekl bych, že není lepší pití než pivní čaj. Jen bych přidal lžičku Ostropestřecové směsi JK pro játra a Vrbovkové směsi LVK pro ledviny a prostatu. Pije se podle potřeby proti žízni až vyprahlosti. Opít se jím lze jen těžko, protože na rozdíl od neředěného piva žízeň hasí a není tak chuť na další pití...

Pivní čaj ženský:
Pominete-li, že obsahuje i pivo, je to asi nejúčinnější ženské pití. Lžičku fenyklu spařte čtvrt hodiny ve čtvrt litru vody, sceďte a přidejte stejné množství obvyklého chmelového piva. Pije se 1-3×D pouze ženami nejen jako hydratační nápoj, ale i při ženské neplodnosti a klimakterických či menstruačních potížích. Uklidňuje i nervy a dodává rostlinné ženské hormony, čemuž lze napomoci přídavkem lžičky VK a Malinové směsi GK na čtvrtlitrovou porci, případně Ostropestřecové směsi JK na játra (v libovolné kombinaci). Při nadměrné krvácivosti přidejte lžíci Jahodové směsi UK.


Uživatelský avatar
muflon
Zasloužilý člen
Příspěvky: 660
Registrován: stř 25 lis 2009 19:36
Dostal: 32 poděkování

Tipy na podporu trávenia

Příspěvek od muflon »

Tipy na podporu trávenia
http://www.badatel.sk/index.php?option= ... &Itemid=42

- Jedzte zdravo - čo najviac rastlinnej surovej stravy, obmädzte živočíšnu stravu a jednoduché cukry, vyhýbajte sa industriálne spracovaným uhľohydrátom, bielej múke, kravskému mlieku, nadmernému pitiu kávy, alkoholu. Vylúčte sýtené a sladené nápoje,

- Jedzte 5 x denne a v menších dávkach,

- Jedzte pokojne, prežúvajte pomaly a dôkladne (príklad kravy? ) . Jedlo vychutnávajte, počas jedla nerobte nič iné,

- Pite minimálne 2 litre vody denne. Bez vody niet veľmi dôležitej žalúdočnej kyseliny,

- Ak máte nedostatok žalúdočnej kyseliny, jedzte potrebné množstvo Betaínu HCL pokiaľ sa neobnoví vlastná tvorba HCL,

- Ak užívanie HCL neprináša očakávané výsledky, užívajte tráviace enzýmy pokiaľ sa neobnoví vlastná tvorba v pankrease. 


Animal
Starší člen
Příspěvky: 150
Registrován: pon 18 říj 2010 1:57

Re: Tipy na podporu trávenia

Příspěvek od Animal »

Muflon asi ti v tomto (pre truhlýkov podotýkam že čerpám z vlasnéj skúsenosti) trošku "zamiešam karty". Desiatky rokov sa stravujem na sposob predátorov tj. jem len raz za deň a zvyšok dňa sa defakto pôstim (dúfam že vodu tu nik nepovažuje za jedlo) a vidíš ho , s doktorom sa stretávame len na pivku . Žeby som za to zdravíčko mal ďakovať tomu pivku plnému "kandinoz" ? Medzi nami , s tými volnými cukrami to niekomu zjavne troška ušlo kedže nato aby zo žložitých a zložitejších ako sú trisacharidy , škroby , tuky alebo bielkoviny organizmus spravil pre seba jednoduché tj. stravitelné cukri musí do procesu vloží vlastnú energiu a až následne z jednoduchých cukrov z toho vzniklých tú energiu získa speť .No to už je debata nie len o inóm ale po skúsenostiach z tohto fora dnes už viem že aj pre iných . Animal


Život nie je o počte nadýchnutí ale o chvýlkach ktoré ti dych berú...
Uživatelský avatar
muflon
Zasloužilý člen
Příspěvky: 660
Registrován: stř 25 lis 2009 19:36
Dostal: 32 poděkování

Re: Tipy na podporu trávenia

Příspěvek od muflon »

Animal píše:...Desiatky rokov sa stravujem na sposob predátorov tj. jem len raz za deň a zvyšok dňa sa defakto pôstim (dúfam že vodu tu nik nepovažuje za jedlo) a vidíš ho , s doktorom sa stretávame len na pivku ....
Pokud je člověk relativně zdraví může jíst téměř hřebíky...jakmile se ale rozhasí imunita a trávení, je mnohdy otázkou delšího času než se to dá dokupy....(a někdy se to nepodaří...)

Jinak jíst 5x denně je tak leda rada pro diabetiky(a i tam to není vždy nutné)...a lépe je skutečně jíst raději méněkrát za den(ale nepřežírat se neustále...), aby si trávicí trakt měl šanci odpočinout...(neuždibovat během dne pořád něco... :| )

...ale o to víc si to vychutnat a udělat z jídla nikoli bufet v rychlozávodní jídelně... :? :

Užívejte si všemi smysly(co nejčastěji, nejen 1x za rok na vánoce... :oops: )

- Ať už si připravujete jakékoli jídlo, snažte se, aby bylo pro vás zážitkem. Požitek z jídla se stupňuje, pokud mu věnujete náležitou pozornost.

- Ukliďte ze stolu všechny věci odvádějící vaši pozornost od jídla. A Ozdobte stůl ubrusem, soupravou prostírání, svíčkami, květinami nebo mušlemi.

- Vytvořte příjemnou atmosféru: uvolnění přinese tlumené světlo a eventuálně tichá hudba jako pozadí.

- Snažte se jídlo pěkně naservírovat: posypte je například nasekanými bylinkami, umístěte na okraj talíře plátek citronu nebo použijte jako dekoraci ořechy a ovoce. Je totiž jisté, že příjemný pohled na jídlo stimuluje chuť k jídlu!

- Udělejte si čas a soustřeďte se plně na jídlo - nedělejte při tom nic jiného. Pozorně vnímejte chuť jídla, soustřeďte se na každé sousto a vychutnejte si ho.
Naposledy upravil(a) muflon dne stř 24 lis 2010 16:56, celkem upraveno 7 x.


Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Tipy na podporu trávenia

Příspěvek od Slavek Krepelka »

Animal píše: Desiatky rokov sa stravujem na sposob predátorov tj. jem len raz za deň a zvyšok dňa sa defakto pôstim (dúfam že vodu tu nik nepovažuje za jedlo) Animal
S Pitlíkem to asi šlehne, ale s tím jedením maximálně jednou denně srdečně souhlasím (tedy ne od rána do večera) (a opět praktikuju), pokud není člověk třeba dolník, nebo přidavač. Pak snad i dvakrát. :bye:

Haf haf :lol:


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
NAVAR
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1739
Registrován: stř 16 dub 2008 10:00
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Re: Tipy na podporu trávenia

Příspěvek od NAVAR »

Ještě jsem měl velmi dobré zkušenosti s tzv. lunárním půstem. Prakticky po týdnu 4x do měsíce člověk nejí vůbec nic. Sem tam jsem si povolil nějaké ovoce.
Jednak se mi stabilizovala hmotnost, dále jsem se cítil lépe a člověk se asi i trochu pročistí.


Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
jarda ovčák
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1252
Registrován: čtv 19 lis 2009 9:24
Bydliště: Svitavy
Dal: 9 poděkování
Dostal: 98 poděkování

mno...

Příspěvek od jarda ovčák »

Skvělá nálada, skvělé trávení....


Uživatelský avatar
muflon
Zasloužilý člen
Příspěvky: 660
Registrován: stř 25 lis 2009 19:36
Dostal: 32 poděkování

Bylinky DK a V.Grešíka

Příspěvek od muflon »

To jo, bez pohody u jídla jsou veškeré medikamenty nanic...a "závodní" restaurace jak bývali, ještě dodnes přetrvávají ve smyslu závodění s časem aby člověk za půl hoďky pauzy na jídlo, se stihl včas vrátit do práce....Škoda že u nás taky nejsou delší siesty nebo jako francouzi co raději přijdou později z práce, ale nemíní se nechat honit u jídla... ;)

Co nabízí V.Grešík:
např. bylinné kapky "Dobré trávení"...

A děda kořenář(DK) má koncentráty co se taky nemusí člověk složitě patlat s přípravou čaje, stačí zapít nebublink.vodou:
http://www.dedekkorenar.cz/clanky/o-zdr ... inami.html

Do bylinkových čajů zásadně nedoporučuje používat cukr, protože chemicky mění složení účinných látek a má také své specifické působení...

Bylinky, které ovlivňují sekreci trávicích šťáv (i hlenu), jsou povětšinou hořké chuti. Z našich směsí to je hlavně Zeměžlučová směs 12K. Podávají se obvykle 5-15 minut před jídlem.
Po jídle se pije spíše čaj s vlivem na čištění a složení krve Borůvková směs CK nebo Ostropestřecová směs JK ovlivňující činnost jater.
Pro vynikající vlastnosti pampelišky doporučuji všem žlučníkářům 3× denně jeden až dva listy pampelišky schroupat syrové a čerstvé, jako králíci. Takto se ředí žluč a tím čistí nejen játra, ale i žlučník a žlučovody, od kalů. Zředěná žluč také působí na rozpouštění žlučových kamenů. Pampeliškovými listy se čistí i slinivka.
Kromě pampelišky je na rozpouštění žlučníkových kamenů použitelná také černá ředkev, ze které se pravidelně na lačno užívá 2-3×D asi dvě až tři lžíce nastrouhané dřeně (dráždí ale poněkud urologický trakt, což poznáte, když vás začne pálit ústí močové roury).
Do potravy doporučuji v ten čas používat výhradně olivový olej. Také lze olivový olej smíchat s Měsíčkovým olejem MO a užívat ráno na lačno 2 lžičky až 1 lžíci, ale potom půl hodiny nic. Po oleji je vhodné chuť upravit několika kapkami citrónové šťávy. Tento recept ale vyžaduje najíždět velmi zvolna s malými množstvími oleje od jedné lžičky, jinak může nastat nepříjemná reakce těla, nevolnost. Ta by měla povolit pomocí 2-3 lžiček 12K do 150 ml vlažné vody.
Před lehkou snídaní si dejte Zeměžlučovou směs 12K a po ní Borůvkovou směs CK nebo Ostropestřecovou směs JK.

V souvislosti se zažíváním se musím zmínit o lidmi dosud neobjevené borůvce. Že se její listy hodí do čaje pro snižování hladiny cukru v krvi, je známo. Plod borůvky to umí také, mimoto obsahuje vitamíny, minerály a vlákninu, která je důležitá pro objemové čištění střev. Šťáva z čerstvé borůvky se pro svůj protizánětlivý účinek dá použít i ku kloktání. Potom ale spolknout, protože i vnitřní účinky jsou vynikající. Fialové barvivo se účastní regenerace sliznic trávicích orgánů. Borůvka způsobuje aglutinizaci neboli shlukování patogenních mikroorganizmů, čímž omezuje jejich množení a aktivitu až do doby, než odejdou se stolicí. Proto se dá borůvka použít jako doplňková léčba při všech průjmových stavech způsobených infekcí, přestože v čerstvé nebo kompotované podobě stolici ředí. Sušená borůvka se používá stejně, ale spíše staví (nevysušuje, povrch stolice je vláčný!). A to i odvar, díky obsaženým tříslovinám.
Šťáva z kompotu je pro děti, které nemají chuť k jídlu a všechno vyzvrátí, nejen pomocným lékem, ale i zdrojem energie. Podle mne je plod borůvky prevencí proti rakovině tlustého střeva a svými účinky chrání játra, někteří odborníci ji doporučují i na oči. Sušit plody je potřeba při 55 °C s tolerancí 5 °C. Nižší teplotou nedosušené borůvky podléhají červům, vyšší je speče. Dobře to jde v pootevřené elektrické troubě. Skladování je nejlepší v uzavřených skleněných nádobách. Kompotu doporučuji brát několik lžic denně po jídle nebo nalačno, sušených borůvek podobně.
Naposledy upravil(a) muflon dne stř 10 lis 2010 16:51, celkem upraveno 1 x.


Uživatelský avatar
muflon
Zasloužilý člen
Příspěvky: 660
Registrován: stř 25 lis 2009 19:36
Dostal: 32 poděkování

vztahy orgánů dle DK, nemoci trávicí soustavy

Příspěvek od muflon »

vztahy trávicích orgánů dle DK:
http://www.dedekkorenar.cz/clanky/o-zdr ... inami.html

a dále podrobně k jednotl.nemocem trávicího systému podrobněji:
http://www.dedekkorenar.cz/choroby/traveni.html

-----
Pakliže jsou játra namáhána v podmínkách nedostatku kyslíku, ale přebytku tuku a oxidovaného cholesterolu, neprodukují dostatečné množství žlučových kyselin, které mají tento škodlivý cholesterol rozpouštět a zbavovat se ho pomocí žluče. Ten má pak v případě zanedbaného pití (nejen alkoholu) tendenci vytvářet žlučové kameny.

Pro zažívací pochody je zajímavý vliv zánětlivého dvanáctníku na jeho okolí. Žlučovod a vývod slinivky mají většinou společné ústí do dvanáctníku. Tato oblast je komplikovaným způsobem ovládána i prokrvována a dvanáctník představuje křižovatku a klíč pro celé zažívání.
Je-li ve dvanáctníku zánět, jeho stěna v příslušném úseku zduří otokem. Peristaltické vlnění zažívací trubice, kterým se míchá a posouvá potrava, je v tomto místě oslabeno, a proto dochází ke zhoršení míchání a zpomalení postupu natráveniny tímto úsekem.
Jakákoliv porucha funkce dvanáctníku vede tedy ke zpomalení odběru natráveniny ze žaludku a je-li žaludek více naplněn, dochází vlivem reflektorického dráždění žaludeční stěny k dalšímu vylučování trávicích šťáv a potrava se více zakyseluje a roztravuje za vzniku plynů, které říhnutím vybublávají a unášejí malou část trávicích šťáv do jícnu, a máte kyselo v krku, pálí vás žáha. Neutralizujete jedlou sodou (bicarbonou) a dvanáctník popoženete pomocí Zeměžlučové směsi 12K. Tyto trávicí šťávy mohou nejen poleptat jícen, ale poškodit i podstatně odolnější stěnu žaludku. To se projeví nejdříve zánětem žaludeční stěny a za vhodných podmínek posléze i vředem (například přítomnost „líbací“ bakterie Helicobacter pylori, poruchy prokrvení a inervace od páteře aj.). Týž proces samozřejmě platí i pro původně nezánětlivou poruchu ve dvanáctníku.

Zde vidíte, jak zhoršená průchodnost dvanáctníku působí potíže daleko od něj a někdy dokonce větší, než je vyvolávající příčina.
To, že se špatně míchá ve dvanáctníku kyselá natrávenina ze žaludku se žlučí a neutralizující šťávou přitékající ze slinivky, vede k dalším potížím. Ono také žluče a pankreatické šťávy ze slinivky může, kvůli zduření jejich vývodů (Oddiho svěrač), případně přenesením zánětu na žlučovody nebo slinivku, přitékat méně.
Kyselá, špatně neutralizovaná natrávenina mnohdy poškozuje střevní sliznici a kvasí za nadměrné tvorby plynu, který cestou ke konečníku způsobuje až křečovité bolesti břicha nebo řídkou stolici. Špatně protrávená potrava, zkvašená nebo s hnilobným procesem, se dostává do tenkého střeva. Odtud přecházejí všechny živiny i všechny ostatní (nechtěné, nežádoucí až škodlivé) vodou rozpustné látky do krve a tato krev do jater. Dostává se tam takzvaným portálním oběhem, který je zajímavý tím, že není napojen na srdce.

Všech škodlivin a látek organizmem nevyužitelných vás musejí zbavit játra. Tady vidíte, že porucha ve dvanáctníku vede i k zahlcení jater škodlivými látkami a játra s pomocí svých enzymů bojují o čistotu odtékající krve. V některých případech to ale nestačí, játra detoxikaci nezvládnou (stres, nedostatek hormonů, enzymů a hlavně kyslíku). Organizmus se škodlivými a balastními látkami (JON) tak přesytí, že už mu jenom kůže může pomoci se jich trochu zbavit. To je potom příčinou vyrážek, ekzémů a lupénky. Proto máte velmi dobré výsledky při léčení kožních problémů, myslíte-li i na játra a zažívání.

V likvidaci škodlivých látek s malou molekulou se snaží játrům pomoci i ledviny a v případě níževroucích látek i plíce, ale samy tím trpí.
Pro řízení jedovatými látkami zahlceného organizmu je nezbytné mnohem větší množství hormonů, zvláště nadledvinkových, což se projevuje rychlou vyčerpatelností až malátností, nervováním až protivností.

Opět jsme tedy daleko od dvanáctníku. Ale ke dvanáctníkovým poruchám přispívá i stav nervové soustavy a páteře. Vede to obvykle ke zpětné vazbě a vzniká stres. Při stresu se tlačí všechna volná krev hlavně do kosterní svaloviny podle vrozeného programu pro boj nebo útěk. (Připravené srdce sice běží na plný plyn, ale nemá záběr. Tedy tep je vysoký, ale objem krve malý, není co čerpat, dokud svalová pumpa nezačne při fyzické námaze vracet krev do pravé komory, plic atd.) V zažívacím systému se zastavuje vstřebávání živin, plynů, vody, tedy všeho, ale již vyloučené trávicí šťávy pokračují dál ve své rozkladné a destrukční činnosti.
Bohužel právě dvanáctník je vystaven jejich agresivitě ještě neoslabené hlavním trávením a dochází až k natrávení jeho sliznice a tím i k zánětu. To už tu bylo, že?

Aby dvanáctník vydržel normální provoz, tvoří se velice rychle nová sliznice za tu natrávenou. U nekuřáka je potřeba její obnovy každé tři dny. U kuřáka a člověka, který konzumuje příliš chemicky aktivní jídla, nastává nezbytnost obnovy již za jeden den. To proto, že kořeněná, překyselená, horká strava i kouření překrvuje sliznici dvanáctníku a ona je tím poněkud zduřelá, méně pružná a méně odolná, špatně tvoří ochranný hlen.
Také strava studená, těžká a tučná leží v žaludku mnohem déle, reflektoricky dráždí stěny k nadměrné sekreci trávicích šťáv. Pylorus (sval v ústí žaludku) výrazně zpomalí přestup natráveniny do dvanáctníku. Studené nadto ještě zhoršuje kapilární prokrvení okolních orgánů, zvláště slinivky!
U kuřáka dochází ve dvanáctníku ke kombinaci působení chemického procesu s procesem nervovým. Kuřák si neuvědomuje, že nikotin je nervový jed tlumící sice vegetativní nervový systém (a tím i peristaltiku), ale ne enzymy vyloučené s trávicími šťávami do dvanáctníku, které pak dál zhoršují stav jeho o přežití bojující sliznice. Toto utlumení a obvyklý chronický zánět snižuje účinnost trávicího systému asi o polovinu (proto se po regeneraci sliznice při odnaučení kouření tloustne). Nadměrně poškozovaná sliznice dvanáctníku se obnovuje potom stejnou rychlostí, jakou bují nejagresivnější druhy rakovin. To by mělo být kuřákům inspirací. Velký počet buněčných pokolení vede přirozeně k rychlejší degeneraci.

Trávicí trubice je před agresivními trávicími šťávami chráněna hlenem. Hleny, které polykáte z nosu a průdušek, obvykle nestačí a proto si sliznice na svoji ochranu produkuje hlen vlastní. Porucha hlenotvorby se rychle projeví zánětem.
Poruchy dvanáctníku se také projevují na celkovém stavu střev, která jsou kvůli nervům, páteři, nedostatku tekutin a vlákniny atonická, uvolněná, s minimální peristaltikou, s tuhou stolicí, která poškozuje tlusté střevo hlavně v jeho koncové části, nebo při dostatku tekutin s řídkou stolicí způsobenou stimulací sekrece vody, v horším případě i hlenu, do úseku střeva postiženého zánětlivým procesem. Vzniká zácpa a průjem. Obojí se může střídat podle změn množství tekutiny, zánětlivých úseků a stavu nervového systému.

Tak jsem trochu naznačil jádro problémů vyplývajících z dvanáctníku(dědek kořenář) a nyní jak to řešit?

Náhradu ochranného hlenu vám poskytne škrob ze syrové brambory následujícím postupem:
Po spánku, kdy je tělo žíznivo, nebo tehdy, kdy je žaludek, dvanáctník i část střeva prázdná (směnaři), vypijete několik lžic škrobu z čerstvé brambory. Škrob připravíte tak, že syrovou bramboru nastrouháte, vyždímáte (nejlepší je malá řezací odstředivka na ovoce) a po chvilce slijete vodnatou bramborovou šťávu a sedlý škrob vypijete. Někdo to vypije bez čekání všechno, jiný se spokojí i s nastrouhanou dření ze syrové brambory.
Takto postupuje nestravitelný škrob brambory rychle do střeva a sliznice z něj vstřebává vodu, až ho zahustí a on se stane v podstatě povlakem. Právě tam, kde je ochranného hlenu nejméně, vstřebává sliznice nejvíce a zde se tedy vytvoří nejsilnější vrstva škrobového povlaku. Ten potom jako hlen ochraňuje tuto sliznici před ranními agresivními trávicími šťávami. Zvláště při jejich výronu před prvním jídlem, kdy jsou nejagresivnější a je jich, vzhledem k množství potravy, nejvíce. Všimněte si, jak je to dobře zařízeno, aby se první potrava strávila co nejrychleji, aby byl pohotově dostatek energie pro denní práci. Škrob je relativně rychle setřen natráveninou, ale další, natráveninou již rozředěné, trávicí šťávy nejsou tak agresivní, a tak škrob svůj ochranný úkol splnil. Ze sušeného škrobu to nejde a do zásoby také ne, což vyplývá z prostorové struktury škrobu v cytoplazmě buněk brambory.
Přestože syrové brambory obsahují solanin, tak jeho množství, není-li brambora zelená, neškodí ani při několikaměsíčním užívání. Takže ráno před snídaní několik lžic bramborového džusu a na noc čaj z heřmánku jako hojivou náplast na celodenní dřinou poničenou sliznici. Stravovat se nedráždivě, dietně a lehce stravitelně, přiměřeně teple. I čerstvé ovoce a zelenina se svými volnými kyselinami na lačno dráždí. Buďto si je brát čerstvé po jídlech nebo raději kompoty a zeleninu dušenou či jinak tepelně upravenou, což kvůli vláknině zvláště doporučuji.


Odpovědět

Zpět na „Zdraví“