Fórum U Pramene

 Portál: www.upramene.cz   E-mail: rival@upramene.cz

Bleší trh U Pramene
Novinka: MMS2 Maxi  Bleší trh U Pramene
     
 
Právě je sob 20 črc 2019 4:55

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Impulzy a další nesmysly
PříspěvekNapsal: stř 01 lis 2006 23:46 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: úte 08 srp 2006 19:01
Příspěvky: 4205
Karma: 38 
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 41
Ziskaná ocenění: 454
Tak jsem se rozhodl, že Vám tu krátce představím svoji teorii o jednoduché možnosti zjištění správných frekvencí – jde o kombinaci zvukové karty a zesilvoače.

Můžu vygenerovat tón podle svých představ a ten pustit přes zesilovač do elektrod ve vyvíječi. Přikládám WAV.

Ze začátku jsou čtyři druhy průběhu - první "sine", druhý "triangle", další "square" a poslední "inv sine". Pak následuje "mix". Prostě se dá udělat cokoliv, co hrndlo ráčí :D

Jestli to chcete vidět, bude muset mít editor WAVů – zkuste třeba tenhle:
http://www.nch.com.au/wavepad/
download zip: http://www.audiochannel.net/software/wp.zip

Ve spodní části je lupa :)


Nejste registrován nebo přihlášen, takže nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

_________________
Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.


Nahoru
 Profil Zobrazit autorovy stránky  ICQ 
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 02 lis 2006 11:10 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: pon 25 zář 2006 21:52
Příspěvky: 3107
Karma: 16 
Bydliště: Hradec Králové
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 74
Ziskaná ocenění: 348
Můžeš to vyzkoušet, ale myslím, že tady se celou dobu bavíme o stejnosměrných pulzech. Ze zvukovky dostaneš jenom směs sinusovek. Ale třeba to bude fungovat, fantazii se meze nekladou.

_________________
"Dum spiro spero"
Ciceron


Nahoru
 Profil Zobrazit autorovy stránky   
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 02 lis 2006 14:07 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: úte 08 srp 2006 19:01
Příspěvky: 4205
Karma: 38 
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 41
Ziskaná ocenění: 454
Ilem píše:
Můžeš to vyzkoušet, ale myslím, že tady se celou dobu bavíme o stejnosměrných pulzech. Ze zvukovky dostaneš jenom směs sinusovek. Ale třeba to bude fungovat, fantazii se meze nekladou.

Tady máš stejnosměrný pulzy...


Nejste registrován nebo přihlášen, takže nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

_________________
Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.


Nahoru
 Profil Zobrazit autorovy stránky  ICQ 
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 02 lis 2006 16:11 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: pon 25 zář 2006 21:52
Příspěvky: 3107
Karma: 16 
Bydliště: Hradec Králové
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 74
Ziskaná ocenění: 348
Teď jsi mě teda dostal. V tom případě je to super nápad. Teď se hluboce stydím, protože jsem se 12 let živil jako hardwérář a nevěděl, že ze zvukovky se dá vyloudit libovolný průběh. Ještě si to hodím na osciloskop, abych věděl, jestli je to skutečně tak. Obvykle bývají koncové stupně oddělené kondenzátorem, což by nám z impulzního průběhu udělalo střídavý. Ale teď bohužel nemám čas to ověřit.

_________________
"Dum spiro spero"
Ciceron


Nahoru
 Profil Zobrazit autorovy stránky   
 
 Předmět příspěvku: frekvence
PříspěvekNapsal: čtv 02 lis 2006 18:08 
Offline
Starší člen

Registrace: ned 25 čer 2006 21:20
Příspěvky: 126
Karma:
Bydliště: Zlin
Pohlaví: Neurčeno
Darovaná ocenění: 0
Ziskaná ocenění: 1
Joo nechci tady nejak rusit nebo tak neco..

Ale mam takovy divny tuseni,ze ze zvukovky dostanes max 22KHz prip. 44KHz..
Takze cokoliv vys mas po ftaakaach

Ale za pokus to stoji,pokud "to neco" chytis pod mezni frekvenci zvukarny. A navic muzes privezt 2 signaly do vyvijece,coz by bylo taky obrovske plus (stereo karta)

:!:

:D

_________________
Tak kdyz uz H2 je mezi nami,ted je to o urazech.. :)


Nahoru
 Profil  ICQ 
 
 Předmět příspěvku: Re: frekvence
PříspěvekNapsal: čtv 02 lis 2006 20:38 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: úte 08 srp 2006 19:01
Příspěvky: 4205
Karma: 38 
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 41
Ziskaná ocenění: 454
conny píše:
Joo nechci tady nejak rusit nebo tak neco..

Ale mam takovy divny tuseni,ze ze zvukovky dostanes max 22KHz prip. 44KHz..
Takze cokoliv vys mas po ftaakaach

Ale za pokus to stoji,pokud "to neco" chytis pod mezni frekvenci zvukarny. A navic muzes privezt 2 signaly do vyvijece,coz by bylo taky obrovske plus (stereo karta)

:!:

:D

Jsou zvukovky, z kterých dostaneš i 96 kHz (nebo takový nějaký podobný číslo), jen jestli to pobere HiFi zesilovač... Ale pokud stačí do 1 kHz, což by mělo, stačí to bohatě :)

Jinak pro Ilema - zvukovky, to co z nich jde nijak neupravujou, jen když to nahrávají, tak to "vyrovnávají"... ...tedy pokud vím...

P.

_________________
Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.


Nahoru
 Profil Zobrazit autorovy stránky  ICQ 
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 02 lis 2006 20:42 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: úte 08 srp 2006 19:01
Příspěvky: 4205
Karma: 38 
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 41
Ziskaná ocenění: 454
Ilem píše:
...si to hodím na osciloskop...

Tak to by bylo super, kdyby to bylo potvrzeno...

_________________
Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.


Nahoru
 Profil Zobrazit autorovy stránky  ICQ 
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 03 lis 2006 8:29 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: pon 25 zář 2006 21:52
Příspěvky: 3107
Karma: 16 
Bydliště: Hradec Králové
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 74
Ziskaná ocenění: 348
Ověřím to, ale asi až příští týden, teď mám jinou práci. Ověřím i ten mezní kmitočet. Pokud vím, standardní vzorkovací frekvence wavu je 44kHz - z toho vyplývá maximální kmitočet 22 kHz. Ale možná se to dá někde změnit. Zatím jsem si hrál s editorem wavů jen asi 5 min. Víc času nebylo.

_________________
"Dum spiro spero"
Ciceron


Nahoru
 Profil Zobrazit autorovy stránky   
 
 Předmět příspěvku: použití PC
PříspěvekNapsal: pát 03 lis 2006 9:02 
Ahoj lidi,
přemýšlím o něčem podobném - řízený výstup např. z paralelního portu,
bez zesilovače přes optočlen. Frekvence jsou tam možné i vyšší.


Nahoru
    
 
 Předmět příspěvku: zesilovač
PříspěvekNapsal: pát 03 lis 2006 9:03 
Offline
Zasloužilý člen

Registrace: pát 25 lis 2005 15:32
Příspěvky: 2438
Karma: 11 
Bydliště: Liberec
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 464
Ziskaná ocenění: 204
Kvalitní zesilovač by měl chodit do 100kHz. Záleží jak má nastavenou zpětnou vazbu a kompenzaci. V tech. údajích uvádějí šířku přenášeného fr. pásma 20Hz-20kHz s nějakým poklesem napěťového přenosu v dB.
A když se mají s čím chlubit tak uvedou i pro 10Hz-100kHz.


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: chaos
PříspěvekNapsal: pát 03 lis 2006 9:12 
Ještě jeden nápad. Co pustit do vyvíječe zesílený "šum" ?
...Když chaos, tak chaos.... na to by si voda snad nezvykla ?!


Nahoru
    
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 03 lis 2006 10:13 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: úte 08 srp 2006 19:01
Příspěvky: 4205
Karma: 38 
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 41
Ziskaná ocenění: 454
Ilem píše:
Ověřím to, ale asi až příští týden, teď mám jinou práci. Ověřím i ten mezní kmitočet. Pokud vím, standardní vzorkovací frekvence wavu je 44kHz - z toho vyplývá maximální kmitočet 22 kHz. Ale možná se to dá někde změnit. Zatím jsem si hrál s editorem wavů jen asi 5 min. Víc času nebylo.

Však v klidu, věci se nemají zbytečně uspěchávat, ale pěkně uležet, ale zas nezapomenout na to :D

_________________
Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.


Nahoru
 Profil Zobrazit autorovy stránky  ICQ 
 
 Předmět příspěvku: Re: použití PC
PříspěvekNapsal: pát 03 lis 2006 10:15 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: úte 08 srp 2006 19:01
Příspěvky: 4205
Karma: 38 
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 41
Ziskaná ocenění: 454
Sláva píše:
Ahoj lidi,
přemýšlím o něčem podobném - řízený výstup např. z paralelního portu,
bez zesilovače přes optočlen. Frekvence jsou tam možné i vyšší.

Čau Slávo,
to bude pravda, ale radši si na to pořiď nějakou lacinou mašinu, protože to je na odpálení desky... Zvukovku a zesilovač volím proto, že je malá šance odpálení všech zařízení...

_________________
Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.


Nahoru
 Profil Zobrazit autorovy stránky  ICQ 
 
 Předmět příspěvku: Re: chaos
PříspěvekNapsal: pát 03 lis 2006 10:19 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: úte 08 srp 2006 19:01
Příspěvky: 4205
Karma: 38 
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 41
Ziskaná ocenění: 454
Sláva píše:
Ještě jeden nápad. Co pustit do vyvíječe zesílený "šum" ?
...Když chaos, tak chaos.... na to by si voda snad nezvykla ?!

A ještě druhej nápad - co takhle do vyvíječe dát mikrofon a poštět do vody šum, který sama dělá (prvně nakopnout samozřejmě)? :D

_________________
Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.


Nahoru
 Profil Zobrazit autorovy stránky  ICQ 
 
 Předmět příspěvku: LPT
PříspěvekNapsal: pát 03 lis 2006 13:04 
Offline
Starší člen

Registrace: ned 25 čer 2006 21:20
Příspěvky: 126
Karma:
Bydliště: Zlin
Pohlaví: Neurčeno
Darovaná ocenění: 0
Ziskaná ocenění: 1
LPT port ma max rychlost az 2Mb coz je cca 2048K v "prepoctu" 2MHz (moc ECP nebo EPP)pricemz ale prevod je v 8mi bitech takze max. 256 urovni.Coz by nemuselo zase tak vadit. D/A prevodnik je brnkacka pro deti,ty mesi zacinaji s 16ti odpory a ti starsi uz si vezmou na pomoc prevodnik v chipu :)
Tohle zverstvo potom pripojime na zesilovac a jdeme si hrat s vodou..

Jinak donutit presmerovani na LPT port softwaru,to uz bude tvrdsi orisek..

takze kdyz nekdo dotlaci ovladac "FAKE" zvukovky na LPT,tak je to v kapse..

_________________
Tak kdyz uz H2 je mezi nami,ted je to o urazech.. :)


Nahoru
 Profil  ICQ 
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Registrovaní uživatelé: Žádní registrovaní uživatelé


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Portal: Stargate Portal 3.2.0 © 2005 - 2010 Michael O'Toole


Český překlad – phpBB.cz
Copyright Rival a spol. 2005 - 2011