kutilstvihrachovec píše:
Zdravím, chystám se pořídit kamna na topení, do Jotulu se mi moc nechce právě kvůli ceně, tak jsem si vybral
Termoisottu, ale nejsem si jist, nakolik je spolehlivý a snadno udržovatelný ten vodní výměník.
Má s ním někdo prosím nějakou zkušenost?
Díky
Neporadím Ti sice přesně s tímto typem, zatím mám kamna LaNordia bez výměníku, ale pokud jde o celkovou úroveň téhle značky jsou na tom velice dobře. Klíčové jsou ale dvě věci:
- dobře spočítaný potřebný výkon
- kvalitní, resp. dostatečně suché dřevo
Při naddimenzovaném výkonu budeš muset kamna škrtit a budou Ti dehtovat. U mně to bylo do komína, u kamen s výměníkem bych se obával dehtu už na něm, je tam pro to vhodná teplota.
To samé platí i při spalování vlhkého nebo jen částečně proschlého dřeva. Nejlépe je mít zásobu na dva roky dopředu a po sezóně ji doplňovat a vzimě zase topit dva roky proschlým dřevem.
Platí zásada, že je výhodnější kamna naplnit poleny a postupně spalovat, nežli přikládat polínko po polínku.
Topím už desátou či jdenáctou sezónu v La Nordica Dorella a jediné úpravy, které jsem na kamnech dělal byla výměna plechového tepelného štítu v horní části za šamot a vytvoření trysek terciálního vzduch, který přichází ze zadní strany nahoře, před výstupem do komína. Vzduch se nasává předehřátý z mezery mezi litinovým a keramickým pláštěm. Kamna mají v základu jen dvojí spalování, takhle je možné po rozpálení úplně zavřít přední přívody vzduchu a ony pomalu a snad i účinně spalují.