Fórum U Pramene

 Portál: www.upramene.cz   E-mail: rival@upramene.cz

Bleší trh U Pramene
Novinka: MMS2 Maxi  Bleší trh U Pramene
     
    Aktuálně:  Probíhá migrace "Fóra U Pramene" na výkonnější server. Nahlašte prosím nalezené chyby...    
 
Právě je stř 23 říj 2019 15:47

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Měření a měřáky - elektřina a magnetismus
PříspěvekNapsal: pát 09 říj 2009 22:40 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: úte 08 srp 2006 19:01
Příspěvky: 4205
Karma: 38 
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 41
Ziskaná ocenění: 454
Vlákno čisté, neupavené 4.7.2012 SDK

Před nedávnem jsem si půjčil od Edgara Wattmetr a tak jsem byl zvědav, co naměřím :) Výsledky byly následující:

Notebook
Nabíjení baterie 40 W, průběžné snižování
Provoz notebooku 38 W
Notebook bez displeje 31 W
Notebook + nabíjení bez displeje 65 W

PC - stolní počítač (na internet a běžnou domácí práci)
Reprobedny (bez zátěže) 8 W
Monitor-Standby 4 W
Monitor zapnutý (21" CRT) 120 W (samostatně)
PC zapnutné 72 W (samostatně)

Domácí spotřebiče
Varná konvice ETA Alice 2193 W
Dobíjení mobilního telefonu 3 W, průběžné snižování
Úsporná žárovka - zářivka (3 svítící "trubice") 17 W
Vysavač Aquafilter 2000 - 1210 W

_________________
Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.


Naposledy upravil Palo dne sob 10 říj 2009 10:26, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Zobrazit autorovy stránky  ICQ 
 
 Předmět příspěvku: LED diody a spotřeba
PříspěvekNapsal: pát 09 říj 2009 23:04 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: úte 08 srp 2006 19:01
Příspěvky: 4205
Karma: 38 
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 41
Ziskaná ocenění: 454
Další měření mě vnuknul kolega z fóra. Prý sériově zapojené LED mají menší spotřebu.

Postavil jsem si pokusné zařízení a zjistil, že to vypadá, že má opravdu pravdu.

Použil jsem tyto LED:
http://www.ges.cz/?page=index&of=1&gcat ... ES05100028


Když jsem zapojil 6 LED sériově tak, aby na každé byly 2,0 V, tak jsem naměřil odběr 7,4 mA.
Když jsem zapojil 2 LED sériově tak, aby na každé byly 2,0 V, tak jsem naměřil odběr 8,0 mA.

Použil jsem k napájení diod tužkové dobíjecí baterie - 12 ks a 4 ks, 10k potenciometr k nastavení přesné voltáže a dva měřící přístroje - jeden na napětí a druhý na proud.

Pokud byly diody krmené z trafa, tak se spotřeba jeví jako stále stejná (na jednu LED), avšak tuto informaci ještě potvrdím.

Při tomto měření jsem také zjistil, že LED se rozsvěcují podle zdroje při jiném napětí. Když jdou z trafa, tak se rozsvěcují na 1,25 V, přičemž když jsou rozsvěcovány z baterie, tak se začínají rozsvěcovat až při 1,70 V.

V příloze je ilustrativní obrázek.


Nejste registrován nebo přihlášen, takže nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

_________________
Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.


Nahoru
 Profil Zobrazit autorovy stránky  ICQ 
 
 Předmět příspěvku: Re: LED diody a spotřeba
PříspěvekNapsal: sob 10 říj 2009 0:22 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: pon 25 zář 2006 21:52
Příspěvky: 3108
Karma: 16 
Bydliště: Hradec Králové
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 74
Ziskaná ocenění: 349
Kolega z fóra ti poradil dobře, ale nenapadlo ho, že nevíš jednu základní věc. Ledky se jen velmi zřídka napájí napětím a musí na to být speciální obvody. Mnohem častější je napájení proudem. Napěťový úbytek se pak na ledce udělá sám.(Je to napětí přechodu při daném proudu). Když si na svém odkazu : http://www.ges.cz/?page=index&of=1&gcat ... ES05100028 klikneš na datasheet, na straně 3 uvidíš VA charakteristiku. Tam je vidět v jak malém rozsahu napětí můžeš s ledkou pracovat (1,75 - 2,25 V). Když to přeženeš, je po ní. Rozsah zpracovatelných proudů je proti tomu mnohem větší a není potřeba jej tak přesně stabilizovat, aby nedošlo ke zničení ledky.
Úspora při sériovém řazení je úplně jinde. Ke stabilizaci proudu se obvykle používá odpor.
Teď příklad.:
Zdroj - například 10V
Na ledce úbytek 2V, což odpovídá 8 mA. Na odpor zbývá 8 V. Podle Ohmvova zákona zjistíme, že je potřeba odpor 8 / 0,008 = 1kOhm. Budou-li ledky 3, jsou při paralelním řazení potřeba 3odpory (ke každé ledce 1) Výkon ztracený na každé ledce je 2 x 0,008 = 0,016 W. Na každém odporu se ztratí 8 x 0,008 = 0,064 W. Když všechny výkony sečteme, potřebujeme k rozsvícení 3 paralelně zapojených ledek z 10V zdroje 0,24 W.

Sériové řazení - na ledkách úbytek 6V, na odpor zbývají 4V. Odpor bude v tomto případě jen 1, takže i tu je jistý ekonomický přínos. Podle Ohmova zákona je ptřeba odpor 4 / 0,008 = 500 Ohmů. Na ledkách se ztratí 6 x 0,008 = 0,048 W a na odporu 4 x 0,008 = 0,032 W. Když se to sečte, vyjde 0,08 W - 3 x menší spotřeba. Ale z toho ledky mají pořád 0,048 W. Ten rozdíl je ve výkonu ztraceném na odporech.
Rozdíl, který jsi naměřil ty je způsoben něčím jiným, ale nebudu to zde rozepisovat, protože už jsem to podrobně kdysi popsal v jiné části fóra, když se někdo snažil paralelně propojovat nějaký jiný polovodič, už nevím co to bylo.


K tomu, že ledka svítí při střídavém napětí nižším, než při stejnosměrném je potřeba si uvědomit, jak vypadá průběh střídavého proudu a co vlastně zobrazuje měřák. Měřák zobrazuje efektivní hodnotu. To znamená, že špičková hodnota je přibližně 1,4 x větší, než naměřená. Pro 1,25 V je špičková hodnota 1,75 V Takže ti vlastně svítí špičky sinusovky.
K tomu ještě něco. Není moc vhodné napájet ledky střídavým prudem. Do 5 V to snesou, ale při vyšším napětí velmi rychle odchází a předřadný odpor na to nemá vliv.

_________________
"Dum spiro spero"
Ciceron


Nahoru
 Profil Zobrazit autorovy stránky   
 
 Předmět příspěvku: Re: LED diody a spotřeba
PříspěvekNapsal: sob 10 říj 2009 10:25 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: úte 08 srp 2006 19:01
Příspěvky: 4205
Karma: 38 
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 41
Ziskaná ocenění: 454
Ilem píše:
Kolega z fóra ti poradil dobře, ale nenapadlo ho, že nevíš jednu základní věc...

Ok díky za vysvětlení, jsem rád, když se sem tam nějaká "záhada" vyjasní :)

_________________
Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.


Nahoru
 Profil Zobrazit autorovy stránky  ICQ 
 
 Předmět příspěvku: Re: LED diody a spotřeba
PříspěvekNapsal: sob 10 říj 2009 19:32 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: úte 08 srp 2006 19:01
Příspěvky: 4205
Karma: 38 
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 41
Ziskaná ocenění: 454
Palo píše:
Pokud byly diody krmené z trafa, tak se spotřeba jeví jako stále stejná (na jednu LED), avšak tuto informaci ještě potvrdím.

Takže jsem měřil a potvrzuji - LED napájené ze zdroje:

16 V - 8 LED - 30,0 mA
12 V - 6 LED - 30,4 mA
8 V - 4 LED - 29,2 mA
4 V . 2 LED - 27,6 mA

Jinak LED svítí jasněji než napájené baterií, což odpovídá Ilemovu vysvětlení. Stejně tak je evidentní, že oproti baterii je spořeba taktéž znatelně vyšší - několikanásobně. I tak jsem měl celkem strach, že je chuděry odpálím.

Vše je tedy tak, jak popisuje Ilem.

_________________
Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.


Nahoru
 Profil Zobrazit autorovy stránky  ICQ 
 
 Předmět příspěvku: Re: LED diody a spotřeba
PříspěvekNapsal: sob 10 říj 2009 22:25 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: pon 25 zář 2006 21:52
Příspěvky: 3108
Karma: 16 
Bydliště: Hradec Králové
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 74
Ziskaná ocenění: 349
Palo píše:
I tak jsem měl celkem strach, že je chuděry odpálím.

Palo, jestli ti prochází ledkou 30 mA, je tvůj strach naprosto oprávněný. Nekoukej na 2V, důležité je, aby proud ledkou nepřesáhl 20 mA.

_________________
"Dum spiro spero"
Ciceron


Nahoru
 Profil Zobrazit autorovy stránky   
 
 Předmět příspěvku: Pardon
PříspěvekNapsal: ned 11 říj 2009 11:14 
Offline
Zasloužilý člen

Registrace: úte 09 led 2007 13:49
Příspěvky: 1719
Karma:
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 1
Ziskaná ocenění: 21
Nechtělo by se někomu změřit kolika kW hodinama se vyvaří 1 l vody ??
Až bude mít nejméně 2 lidi generátory mohla by z toho být soutěž ........
Jinak si to můžu udělat sám :shock: a s nikým se nebavit to je taky cesta /známe svoje papenheimské ........../ to jako, že nechci nikoho otravovat.............
K.


Nahoru
 Profil Zobrazit autorovy stránky   
 
 Předmět příspěvku: Re: Pardon
PříspěvekNapsal: ned 11 říj 2009 20:28 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: pon 25 zář 2006 21:52
Příspěvky: 3108
Karma: 16 
Bydliště: Hradec Králové
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 74
Ziskaná ocenění: 349
Karel DR píše:
Nechtělo by se někomu změřit kolika kW hodinama se vyvaří 1 l vody ??
Čím to má být vyvařeno? Je rozdíl, jestli to vyvařím na sporáku, nebo v rychlovarné konvi, nebo ponorákem v termosce.

_________________
"Dum spiro spero"
Ciceron


Nahoru
 Profil Zobrazit autorovy stránky   
 
 Předmět příspěvku: Re: Pardon
PříspěvekNapsal: ned 11 říj 2009 20:31 
Offline
Zasloužilý člen

Registrace: čtv 01 lis 2007 9:41
Příspěvky: 1546
Karma:
Bydliště: Trnavský kraj
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 2
Ziskaná ocenění: 2
Karel DR píše:
Nechtělo by se někomu změřit kolika kW hodinama se vyvaří 1 l vody ??...........K.
myslel si "vyvaří" (?) ...teda, myslím - vaporizuje na BP, prípadne H + O... takú výzvu beriem! :good:


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Pardon 2
PříspěvekNapsal: ned 11 říj 2009 23:00 
Offline
Starší člen
Uživatelský avatar

Registrace: čtv 20 lis 2008 12:59
Příspěvky: 149
Karma:
Pohlaví: Neurčeno
Darovaná ocenění: 0
Ziskaná ocenění: 0
chiq píše:
myslel si "vyvaří" (?) ...teda, myslím - vaporizuje na BP, prípadne H + O... takú výzvu beriem! :good:

Ak je to o rozkladu vody, tak sa to da aj bez elektriny. Co som vyhral :lol: :jump:
Či :cry:


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Vyvařeno
PříspěvekNapsal: pon 12 říj 2009 6:57 
Offline
Zasloužilý člen

Registrace: úte 09 led 2007 13:49
Příspěvky: 1719
Karma:
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 1
Ziskaná ocenění: 21
nikoli rozloženo, čímkoliv, třeba na vařiči spojeném s centrálou, popř doma na sporáku, když se vypnou všechny spotřebiče, tak to elektroměr ukáže, že ano. :oops: :oops: Zatím jsem to neudělal, ale hecuju :shock:
K.
Porovnáme si údaje, asi by bylo dobré vědět tlak vzduchu přepočtený na hladinu moře/ aspoň podle předpovědi pro ten den / a okolní teplotu.


Nahoru
 Profil Zobrazit autorovy stránky   
 
 Předmět příspěvku: Re: Vyvařeno
PříspěvekNapsal: pon 12 říj 2009 7:17 
Offline
Zasloužilý člen

Registrace: čtv 17 led 2008 17:08
Příspěvky: 4089
Karma: 13 
Pohlaví: Neurčeno
Darovaná ocenění: 385
Ziskaná ocenění: 243
Karel DR píše:
nikoli rozloženo, čímkoliv, třeba na vařiči spojeném s centrálou, popř doma na sporáku, když se vypnou všechny spotřebiče, tak to elektroměr ukáže, že ano. :oops: :oops: Zatím jsem to neudělal, ale hecuju :shock:
K.
Porovnáme si údaje, asi by bylo dobré vědět tlak vzduchu přepočtený na hladinu moře/ aspoň podle předpovědi pro ten den / a okolní teplotu.


...myslím , že by soutěž měla být ještě doplněna....za jak dlouho....se voda vyvaří....když použiju ještě v odparu ventilátor, tak to půjde rychleji a s menší spotřebou...a také záleží na ploše vodní hladiny :idea: ...ryclejc odpařím litr z pánvičky než z konický baňky....si myslí Karkulka červená. :oops: ...m11 :lol: :bye:

_________________
... věřím, že se " TO " povede ......


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: Vyvařeno
PříspěvekNapsal: pon 12 říj 2009 9:00 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: pon 25 zář 2006 21:52
Příspěvky: 3108
Karma: 16 
Bydliště: Hradec Králové
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 74
Ziskaná ocenění: 349
Karel DR píše:
nikoli rozloženo, čímkoliv, třeba na vařiči spojeném s centrálou, popř doma na sporáku, když se vypnou všechny spotřebiče, tak to elektroměr ukáže, že ano. :oops: :oops: Zatím jsem to neudělal, ale hecuju :shock:
K.
Porovnáme si údaje, asi by bylo dobré vědět tlak vzduchu přepočtený na hladinu moře/ aspoň podle předpovědi pro ten den / a okolní teplotu.

Mám Watmetr, nemusím nic vypínat. Jen bych rád věděl, k čemu to je. Na kraviny nemám čas.

_________________
"Dum spiro spero"
Ciceron


Nahoru
 Profil Zobrazit autorovy stránky   
 
 Předmět příspěvku: Vypadá to,
PříspěvekNapsal: úte 27 říj 2009 23:21 
Offline
Starší člen
Uživatelský avatar

Registrace: čtv 08 úno 2007 0:51
Příspěvky: 196
Karma:
Bydliště: Norsko
Pohlaví: Neurčeno
Darovaná ocenění: 0
Ziskaná ocenění: 1
jako že se připravuje pálení kořalky.

_________________
Hlavní je vyhrát zápas


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: Měření spotřeby elektrické energie (W) a jiná měření
PříspěvekNapsal: úte 11 pro 2012 17:30 
Offline
Nový člen

Registrace: úte 09 říj 2012 15:10
Příspěvky: 8
Karma:
Pohlaví: Neurčeno
Darovaná ocenění: 0
Ziskaná ocenění: 0
Podobná diskuze je i na živě.sk, ale tam přidali i kolik to žere v Kč za hodinu. Problém je ovšem v tom, že každý spotřebič žere trochu jinak. Proto se také dělají ty energetické štítky. Pokud si takto "hrajete", tak si vyzkoušejte i spotřebiče v pohotovostním režimu ( stand by ). Případně kdyby jste si chtěli objednat energetický audit celého bytu, tak to dělá Economizer. Pokud neodhalí žádné možnosti úspor energie, tak je to zadara :)


Nahoru
 Profil   
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Registrovaní uživatelé: Google [Bot], MSN [Bot]


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Portal: Stargate Portal 3.2.0 © 2005 - 2010 Michael O'Toole


Český překlad – phpBB.cz
Copyright Rival a spol. 2005 - 2011