Fórum U Pramene

 Portál: www.upramene.cz   E-mail: rival@upramene.cz

Bleší trh U Pramene
Novinka: MMS2 Maxi  Bleší trh U Pramene
     
 
Právě je stř 26 zář 2018 12:45

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 164 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Akorde
PříspěvekNapsal: stř 08 čer 2011 22:04 
Offline
Zasloužilý člen

Registrace: stř 24 led 2007 1:52
Příspěvky: 3133
Karma: 11 
Pohlaví: Neurčeno
Darovaná ocenění: 5
Ziskaná ocenění: 28
huhu píše:
Že jde o brushless motor jsem já osobně psal dvakrát ! Takže stačí číst všechno a ne si jen vybírat drobky ;)
Nepopírám, ber také do úvahy, že nesedím jenom na vláknu, a i když to často poctive čtu, tak v tom plevelu se neco i ztratí.

Trénované a zkušené oko indukci od spínání vetšinou odliší. Dokonce i vzájemné zpoždení, protože nastupuje i zkušenost s indukčností pri tomhle typu cívek. Ale na tom to nestojí. Zbytek je jak jsem psal, primitivní derivační člen s jedním tranzistorem, žádná výmena energie. Pokud by ty LED indikovaly nejaký výkon z cívek, tak by blikly výrazne blíže magnetu a ne digitálním zpusobem, a jejich jas by byl krute závislý na rychlosti otáčení toho krámu.

Však poexperimentuj, pak mužu dodat treba schému až je nutná a pujde srovnávat.
Ten derivační člen zarídí i to, že krámek nemusí mít vypínač. Všiml si nekdo, že impuls je stále stejný a ve stejné poloze otočení, i když se ten rotor točil pomalu, nebo natáčel na obe strany? Je to hned v úvodu videa, žádný generátor by se takhle nechoval, naopak to zretelne identifikuje ten derivační člen.


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: Akorde
PříspěvekNapsal: stř 08 čer 2011 23:50 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: čtv 15 bře 2007 13:03
Příspěvky: 1726
Karma: 20 
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 170
Ziskaná ocenění: 263
Akord píše:
... Pokud by ty LED indikovaly nejaký výkon z cívek, tak by blikly výrazne blíže magnetu a ne digitálním zpusobem, a jejich jas by byl krute závislý na rychlosti otáčení toho krámu. ...

Všiml jste si velikosti těch magnetů? Je naprosto v pořádku, že LED diody bliknou i ve chvíli kdy jsou magnety ještě relativně daleko.
Jinak osobně silně pochybuji o tom, že by přes kameru byl vidět rozdíl mezi svítivostmi LEDek vlivem rychlosti pohybu rotoru.

Akord píše:
... Všiml si nekdo, že impuls je stále stejný a ve stejné poloze otočení, i když se ten rotor točil pomalu, nebo natáčel na obe strany? Je to hned v úvodu videa, žádný generátor by se takhle nechoval, naopak to zretelne identifikuje ten derivační člen.

Určitě máte dávno vyzkoušeno, jak LED dioda krátce bliká v podobných konstrukcích jako je například tato. Závisí to na kapacitních vlastnostech systému (do nichž zahrnuji i indukčnost cívky) a tento systém všeobecně ty kapacitní vlastnosti moc dobré nemá. Cívky jsou prakticky ihned vybity a žádná další přídavná kapacita tam není. To rychlé vybíjení systému platí při jakékoliv rychlosti pohybu magnetů vůči cívkám.


Jak je vidno, zvolil jste velice jednoznačný postoj, že zařízení na videu musí mít skryté součástky a skrytý zdroj energie.
Skutečnost, že cívky při zkratování magnetickým spínačem odpuzují magnety dál k dalšímu opakování cyklu po půlotáčce zcela ignorujete a pokládáte ji za nepravdivou?


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: 3 dráty
PříspěvekNapsal: čtv 09 čer 2011 4:43 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: ned 07 bře 2010 4:35
Příspěvky: 6292
Karma: 226 
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 2496
Ziskaná ocenění: 3275
Akord píše:
Načpak vedou k té jedné cívce 3 dráty?


Ajajaj, 3 dráty, pročpak 3 dráty pane Akord? Proč by kdo kdy dal na cívku tři dráty? To se přeci nedělá, kromě třeba tranďáčků. Že by ty cívečky byly vinuty a zapojeny jako autotransformátorky? Že by ten motorek využíval relativně vysokonapětovou stranu na "magnetické" nabuzení jádra a nízkonapěťovou na využití protiproudu (Lenz) o dost vyššího s nějakými těmi změnami v kompozici pole jádra? To by pak i mělo smysl, že jádra ze šroubů jsou magneticky pomalá.

Pamatuješ se Adame (samozřejmě že ano), že jsem Ti napsal, že se mi podařilo saturovat transformátorové jádro při nějakých 230V/60 AC bez byť i desetiny miliampéry skrz obvod? :lol: A pane Akord, ty Volty byly přibližně 210% nad pracovním designem pokusu. Teď si Adame představ, že se půlka cívky naindukuje bez proudu a tím asi bez Lenze a nabudí jádro a jeho pole a pak se nabuzení jádra nechá spadnout a proud proběhnout oběma cívkama, ale ta nízkonapěťová odevzdá víc magnetické části pole oproti elektrické.

Pro kutily výstraha: Nemá cenu to zkoušet s ničím jiným než s magneticky nevodivými permanentními magnety, nejlépe ferity jako v tom videu.

Akord píše:
... Všiml si nekdo, že impuls je stále stejný a ve stejné poloze otočení, i když se ten rotor točil pomalu, nebo natáčel na obe strany? Je to hned v úvodu videa, žádný generátor by se takhle nechoval, naopak to zretelne identifikuje ten derivační člen.


No, Já jsem si toho nevšiml. Zato jsem si všiml, že ty ledky jaksi vynechávají a zdaleka nepálí při každém přeběhnutí magnetu, nemluvě o nějaké pravidelnosti nezávislé na otáčkách. Zajímavé.

Ahoj, Slávek.

_________________
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: jaz rel
PříspěvekNapsal: čtv 09 čer 2011 6:24 
Offline
Zasloužilý člen

Registrace: čtv 15 čer 2006 6:56
Příspěvky: 477
Karma: 16 
Pohlaví: Neurčeno
Darovaná ocenění: 229
Ziskaná ocenění: 198
huhu píše:
...
ostatní: věděli jste , že jazýčkové relé se dělá i s rozpínacím kontaktem ? ....

A pokud není k dispozici, lze si to s troškou trpělivosti nasimulovat ze spínacího. Ke kontaktu se přiloží malý magnet, který dokáže kontakt držet sepnutý. Rozepne se pak jiným magnetem, který má opačnou polaritu. Místo magnetů lze využít cívky, nebo kombinovat.


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: jaz rel
PříspěvekNapsal: čtv 09 čer 2011 7:05 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: úte 06 úno 2007 20:04
Příspěvky: 1848
Images: 0
Karma: 31 
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 785
Ziskaná ocenění: 297
cimirek píše:
huhu píše:
...
ostatní: věděli jste , že jazýčkové relé se dělá i s rozpínacím kontaktem ? ....

A pokud není k dispozici, lze si to s troškou trpělivosti nasimulovat ze spínacího. Ke kontaktu se přiloží malý magnet, který dokáže kontakt držet sepnutý. Rozepne se pak jiným magnetem, který má opačnou polaritu. Místo magnetů lze využít cívky, nebo kombinovat.

Jinak celkem pěkný sortiment http://www.meder.com/jazyckove-kontakty.html


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: 3 dráty
PříspěvekNapsal: čtv 09 čer 2011 8:23 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: čtv 15 bře 2007 13:03
Příspěvky: 1726
Karma: 20 
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 170
Ziskaná ocenění: 263
Slavek Krepelka píše:
... Že by ty cívečky byly vinuty a zapojeny jako autotransformátorky? Že by ten motorek využíval relativně vysokonapětovou stranu na "magnetické" nabuzení jádra a nízkonapěťovou na využití protiproudu (Lenz) o dost vyššího s nějakými těmi změnami v kompozici pole jádra? To by pak i mělo smysl, že jádra ze šroubů jsou magneticky pomalá.

Pamatuješ se Adame (samozřejmě že ano), že jsem Ti napsal, že se mi podařilo saturovat transformátorové jádro při nějakých 230V/60 AC bez byť i desetiny miliampéry skrz obvod? :lol: A pane Akord, ty Volty byly přibližně 210% nad pracovním designem pokusu. Teď si Adame představ, že se půlka cívky naindukuje bez proudu a tím asi bez Lenze a nabudí jádro a jeho pole a pak se nabuzení jádra nechá spadnout a proud proběhnout oběma cívkama, ale ta nízkonapěťová odevzdá víc magnetické části pole oproti elektrické. ...

Ahoj Slávku!
Že Ty mi chceš zase zamotat šišku?? :shock:

Hele já mám takový pocit, že 3 dráty tam vedou jen z toho důvodu, že panu Tizianovi se nechtělo stříhat a propojovat vodiče někde na cestě, takže co vede do uzlu, spojí to najednom místě a to tam, kde se už stejně pájí, takže třeba u cívky. Řekl bych, že tyhle cívky mají jen dva kontakty, video jsem měl dost po lupou... Ale jak už jsem dřív uvedl, na nové brejle stále čekám, takže ...

Myslím si, že je to jednodušší. Nabité cívky zkratováním obvodu najednou vyvolají opačné pole (odpudivé vůči magnetům) a rotor je postrčen směrem dál. Setrvačností zvládne půlotáčku, magnety zase proletí kolem cívek a celý proces se pak opakuje.
Ale Tvá hypotéza je zajímavá. Jen mám pocit, že cívky mají skutečně jen dva kontakty... :dknow:

Akord píše:
... Adam: Podobne velké magnety znám jako své boty. Taky slabý argument. ...

Toto je silný argument. Navíc, pokud je znáte jako své boty, tak to musíte sám dobře vědět.

Nač se ale zabývat jenom tou zbytečnou omáčkou... Jak se postavíte k tomuto?
adam.benda píše:
Jak je vidno, zvolil jste velice jednoznačný postoj, že zařízení na videu musí mít skryté součástky a skrytý zdroj energie.
Skutečnost, že cívky při zkratování magnetickým spínačem odpuzují magnety dál k dalšímu opakování cyklu po půlotáčce zcela ignorujete a pokládáte ji za nepravdivou?


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: trafák
PříspěvekNapsal: pát 10 čer 2011 9:52 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: ned 02 led 2011 18:48
Příspěvky: 980
Karma: 11 
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 108
Ziskaná ocenění: 23
Akord píše:
No ale dá se vrátit zpet, k tématu, pokud by byly ješte nejaké upresňující argumenty.


Akorát by bylo dobré , kdyby se diskutující obtěžovali s prostudováním vlákna.
Martanko ( tuším ) sem vložil video , kde má funkční repliku.
bez autotransformátorů , bez klopných obvodů a rc členů. pouze s akumulátorem.
Já bych to nedělal zbytečně složitější, než je nutné.


Nahoru
 Profil  ICQ 
 
 Předmět příspěvku: Re: tiziano
PříspěvekNapsal: pát 10 čer 2011 17:45 
Offline
Zasloužilý člen

Registrace: čtv 18 pro 2008 21:43
Příspěvky: 1474
Karma:
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 6
Ziskaná ocenění: 7
huhu píše:
Ono totiž - jiné chování to má s neodymem , se kterýma běžně experimentuju a jiné s těmi prstenci , které jsem za účelem pokusu vypreparoval ze starých repráků.

Pomineme-li samotné magnetické vlastnosti zmíněných materiálů, tak si také zkontroluj magnetizaci. ;) Non

U dvoupólových toroidních magnetů jsou prakticky dva možné způsoby (jiné se nepoužívají).
a) horní prstenec jeden pól + spodní prstenec pól druhý
b) vnější obvod jeden pól + vnitřní obvod pól druhý

_________________
The fact that a new idea is ridiculed doesn't increase its likelihood of being eventually found to have merit. Most new ideas, even in science, fail, and are quietly swept under the rug of history - D.E.S.


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: tiziano
PříspěvekNapsal: pát 10 čer 2011 18:10 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: stř 26 zář 2007 23:23
Příspěvky: 5830
Images: 0
Karma: 101 
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 1726
Ziskaná ocenění: 2445
aNONym píše:
U dvoupólových toroidních magnetů jsou prakticky dva možné způsoby (jiné se nepoužívají).
a) horní prstenec jeden pól + spodní prstenec pól druhý
b) vnější obvod jeden pól + vnitřní obvod pól druhý

U reproduktorových - a) je správně
Na jedné ploše je disk s otvorem a na druhé je disk se středovým trnem - v mezeře mezi trnem a otvorem je pole, ve kterém se pohybuje cívka.
Pro rýpaly - u dynamických nízkoohmových reproduktorů; jiné s magnetem se dnes téměř nepoužívají.

Zdravím - poota

_________________
Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: tiziano
PříspěvekNapsal: sob 11 čer 2011 17:42 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: čtv 15 bře 2007 13:03
Příspěvky: 1726
Karma: 20 
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 170
Ziskaná ocenění: 263
adam.benda píše:
huhu píše:
adame , kdybys měl chvilku , mohl bys prosím do svého programu vložit dva kruhové magnety vedle sebe , tak jak jsou na videu ?
A potom to samé , kdyby byly uzavřené mezi dva fe plechy ? ...

huhu, moc rád se o to pokusím. ... Ale bohužel nebudu moct začlenit ty Fe plechy, simulátor ještě zdaleka není dodělanej a tohle ještě neumí. ...

Tak nakonec až dnes.
Tady je ta simulace...


Nejste registrován nebo přihlášen, takže nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: ?
PříspěvekNapsal: ned 12 čer 2011 11:48 
Offline
Zasloužilý člen

Registrace: stř 04 črc 2007 0:20
Příspěvky: 341
Karma:
Pohlaví: Neurčeno
Darovaná ocenění: 0
Ziskaná ocenění: 3
tohle sem našel na jedne diskuzi.on tam o tom piše.je to přeloženo do češtiny přez google.
Ach ano! Ke NEPRACUJE asi 10 roků, CMQ, Anke to běží perfektně včas; Jak můžete vidět, je velmi jednoduchý a funkční. Potřebujete 2 cívky řez od starého relé, 2 ciecolari magnety, z reproduktorů používaných ve staré TV, magnetický kontakt a dva hliníkové plechy, provoz myslím, že to může být představil si, F.em z první cívky na průchod magnetů, zapnutých impulzivně druhé cívky fáze,,,,,, jsem byl vyčerpávající? : D


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: ?
PříspěvekNapsal: ned 12 čer 2011 12:58 
Offline
Zasloužilý člen

Registrace: stř 04 črc 2007 0:20
Příspěvky: 341
Karma:
Pohlaví: Neurčeno
Darovaná ocenění: 0
Ziskaná ocenění: 3
Tak to čtu všude na forech.A s tou baterkou to řeší taky.No asi bude dobré to přestat řešit.Bude to podvod.


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: ?
PříspěvekNapsal: ned 12 čer 2011 16:29 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: čtv 15 bře 2007 13:03
Příspěvky: 1726
Karma: 20 
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 170
Ziskaná ocenění: 263
PeTr1 píše:
Tak to čtu všude na forech.A s tou baterkou to řeší taky.No asi bude dobré to přestat řešit.Bude to podvod.

On celej svět třeba taky bude podvod.
Kdo to chce vzdát, ať to vzdá. Teď mám jiné věci na práci, ale při první příležitosti se do toho dám. Jestli je podvod přímo toto zařízení na videu, tak ale princip, na kterém možná běží, podvod není.

Vytrvalé mysli zdar!
Adam


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: tiziano
PříspěvekNapsal: čtv 30 čer 2011 21:20 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: ned 02 led 2011 18:48
Příspěvky: 980
Karma: 11 
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 108
Ziskaná ocenění: 23
tak mám výsledek stejný jako Martanko
blikat to bliká , rozpojené , spojené cívky , s jazýčkovým relé , bez něho , furt stejně a přijde mi , že jinak než na předloze......

http://www.youtube.com/watch?v=G6AWu3-BMQU


Nahoru
 Profil  ICQ 
 
 Předmět příspěvku: Re: tiziano
PříspěvekNapsal: pát 01 črc 2011 8:20 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: ned 02 led 2011 18:48
Příspěvky: 980
Karma: 11 
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 108
Ziskaná ocenění: 23
že s tím furt otravuju ......
ten tiziano design indukuje s magnety z repráku cosik po celou otočku ( měřeno milivoltmetrem )
tak jsem to zkusil nahrát přes zvukovku zatim bez jazýčkového relé a je to bez překvapení.
relé jsem si dnes ráno oddělal , takže pokračování příště
kdyby někoho něco napadlo k věci , zkuste se svěřit ;)


Nejste registrován nebo přihlášen, takže nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


Nahoru
 Profil  ICQ 
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 164 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Registrovaní uživatelé: Google [Bot]


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Portal: Stargate Portal 3.2.0 © 2005 - 2010 Michael O'Toole


Český překlad – phpBB.cz
Copyright Rival a spol. 2005 - 2011