To ti rozumim, ale já už jsem zoufalej. Vyrobil jsem už 3 liftery, poslední nejmenší a nejlehčí 18cm a 2g. Napětí na zdroji mam dostatečný. Ani jeden se mi nevznesl, jen se to takhle třepe na zemi. Ten drátek nahoře vibruje jak prase a zas jako strunu to napínat nemůžu, pak se bortí celá balzokonstrukce. Už jsem to zkoušel na dvou místech na zemi i na stole, prvně jsem si myslel, že se mi to VN nějak cedí do země proto jsem to dal na stůl a ještě podložil kelímkama od Floriana. Marně. Natočil jsem to a poslal J. Naudinovi ať mi poradí protože já už fakt nevim. 2 dny jsem se s tím trápil.Slavek Krepelka píše:To, že Tobě ze svíčkové vyšel jakýsi pochybný guláš ještě neznamená, že svíčkovou nelze uvařit.pdp7 píše:Včera jsem se trochu nudil tak mě napadlo postavit si tuhle blbinu. ...
Ahoj, Slávek.
Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Dobré srdce Krnova - QR platba na účet města Krnova - Pomoc postiženým při povodních. Více zde...
Město Krnov - Dobré srdce Krnova - QR platba na účet města Krnova - Pomoc postiženým při povodních. Více zde...
Diskuse k článku...
-
- Starší člen
- Dal: 3 poděkování
- Dostal: 46 poděkování
Re: Lifter - "levitující kondenzátor"
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
- Dal: 2432 poděkování
- Dostal: 3249 poděkování
To, že se to třepe, znamená, že napětí není zdaleka stejnosměrné a stabilní, ale buďto nějak pulsní, nebo přímo střídavé. Máš nevhodný zdroj.pdp7 píše: To ti rozumim, ale já už jsem zoufalej. Vyrobil jsem už 3 liftery, poslední nejmenší a nejlehčí 18cm a 2g. Napětí na zdroji mam dostatečný. ....
S laskavým pozdravem, Slávek.
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
-
- Starší člen
Pak teda nerozumim těm návodům na internetu, "rozeberte CRT monitor a tam je VN k dispozici" pokud vím IHVT trafo má jednocestné usměrnění (jedna dioda) a těm lidem z youtube to funguje i tak a s nějakým filtřením si netrhají žíly. Střídavé napětí nemám nejsem přece uplně tupej. Variant zdroje pro lifter má Naudin několik a mezi nimi i VN trafo ze starý TV s násobičem, taky jsem zkoušel. Na internetu jsem viděl i jen samotný IHVT a no problem.Slavek Krepelka píše:To, že se to třepe, znamená, že napětí není zdaleka stejnosměrné a stabilní, ale buďto nějak pulsní, nebo přímo střídavé. Máš nevhodný zdroj.pdp7 píše: To ti rozumim, ale já už jsem zoufalej. Vyrobil jsem už 3 liftery, poslední nejmenší a nejlehčí 18cm a 2g. Napětí na zdroji mam dostatečný. ....
PS: Frekvence vibrací horního drátku je pořád stejná ať už měním šířku pulzů a střídu budícího signálu jakkoliv.
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
Já taky ne a nerozumím moc elektrice vůbec. Proto se do ní moc nehrabu. Ale vsadím se s tebou, že i když Ti dám docela dobrý popis jak z nerezu vytvarovat a udělat hrnec, ty ho stěží uděláš v rozumné kvalitě ať Ti popíšu postup sebelíp, zatímco já ho udělám perfektní. Každý obor chce své a i v rámci oborů jsou speciality které chtějí své. No a nic není lehké. Kdyby bylo, dělá to každý. Nejspíše se budeš muset ještě pár věcí doučit.pdp7 píše: .... Pak teda nerozumim těm návodům na internetu ...
No a co se netu týče, podle mého odhadu je na něm 99.99% informací zcestných a člověku nezbývá, než si vybírat a popřípadě zkoušet a taky se učit.
S laskavým poudravem, Slávek.
-
- Starší člen
Re: Diskuse k článku...
Můj Lifter už je funkční, nebylo se vpodstatě potřeba nic doučovat, jen udělat horní okraj alobalu zaoblenej (zahnutej). A je to
-
- Starší člen
Teď dělám jeden test s tím lifterem, kdy ho neprodyšně zabalím do igelitu a zkouším co to bude dělat na váze když zapnu proud, je to k vidění tady http://lifters.online.fr/lifters/videos/lftab.rm
ovšem zjišťuju, že mě to s váhou nic nedělá. Jak je to možný? Naudin lže?
ovšem zjišťuju, že mě to s váhou nic nedělá. Jak je to možný? Naudin lže?
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
A proč jako očekáváš, že to s váhou hne? To bys musel ten igelit s jeho konstrukcí mít opřený nikoliv o misku váhy, ale o stůl. Není mi jasné, proč máš potřebu furt někoho osočovat ze lží jenom pro to, že nemáš potuchu, co se děje za jakých okolností.pdp7 píše: .... ovšem zjišťuju, že mě to s váhou nic nedělá. Jak je to možný? Naudin lže?
Ahoj, Slávek.
-
- Starší člen
Ne tak to není! Já prostě se snažím dokázat jednomu blbovi z internetu "Nenikola" asi ho znáte, že lifter umí to a to. Já prostě jen opakuju to co vidím na stránkách a videích Naudina. Naudinovo video ho nepřesvědčilo. Tak jsem zkusil přesně zopakovat Naudinův pokus s váhou a MĚ TO NEJDE! Tak se pak nemůžeš divit, že mě to štve, když nemám čím argumentovat. Neopírám ten pytel o stůl, mám ho položený na misce váhy stím, že sem si myslel že se mi to zvedne (zlehčí) po zapnutí proudu. Na druhé misce váhy jsou závažíčka.Slavek Krepelka píše:A proč jako očekáváš, že to s váhou hne? To bys musel ten igelit s jeho konstrukcí mít opřený nikoliv o misku váhy, ale o stůl. Není mi jasné, proč máš potřebu furt někoho osočovat ze lží jenom pro to, že nemáš potuchu, co se děje za jakých okolností.pdp7 píše: .... ovšem zjišťuju, že mě to s váhou nic nedělá. Jak je to možný? Naudin lže?
Ahoj, Slávek.
zde je odkaz na to video Naudina http://membres.lycos.fr/jlnlabs/videos/lftab.rm
když provedu to z videa já, tak se z váhou nic neděje!
Nemám potřebu nikoho osočovat, ono mezi Nenikolou a mnou je rozdíl, já co se týče VE a éteru jsem přesvěčený o tom že existuje a proto dělám tyhle pokusy, Nenikola je magor co se vyžívá v tom, že všechno popře. Mým cílem ale není popírat.
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
Ten odkaz mi nefachá. Slávek.pdp7 píše: ... zde je odkaz na to video Naudina http://membres.lycos.fr/jlnlabs/videos/lftab.rm
-
- Starší člen
Skvělý ještě, že jsem to včas stáhnul, nějak to z netu mizí!
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
Měl jsem za to, že to video bylo Tvoje. Ta anglina je pro mne prakticky k nepoznání.
Podívej. U lifteru se děje to, že jeho statický náboj je asymetrický. Drátek se slabším polem jednak váže a jednak pokřiví silnější a rozsáhlejší pole pásky směrem nahoru a ta se pak elektrostaticky přitahuje víc k čemukoliv, co je nad ní, než co je pod ní.
Když to není v igelitu, váže se přebytek a geometrie pole pásky nad lifter na vzduch, na strop místnosti, na cokoliv, co lze elektrostaticky naindukovat. Když dáš lifter do igelitu, přitahuje se především nahoru a k igelitu, který si naindukuje. Ale igelit pak zase indukuje vzájemné přitažlivé pole zase k dalšímu okolnímu prostředí ponejvíce tam, kde byl nejsilněji naindukován lifterem, než se vzájemná indukce (igelit - strop, vzduch) vybije, takže opět směrem nahoru.
Tímto i takto může zbýt nějakou dobu pozůstatkový rozdíl váhy. Samozřejmě jde hodně o to, v jakém materiálovém prostředí ten pokus provedeš, včetně vlhkosti vzduchu. Díky tomuhle taky lifter bez problému operuje v laboratorních podmínkách i ve vakuu. Zkus si udělat uzemněnou plechovou plácačku a při takovém pokuse si prostorově ošahat, co se děje, jak a kde to naindukované pole vybíjíš. Podle toho taky poznáš, jak strašně záleží na podmínkách kolem lifteru.
Podívej. U lifteru se děje to, že jeho statický náboj je asymetrický. Drátek se slabším polem jednak váže a jednak pokřiví silnější a rozsáhlejší pole pásky směrem nahoru a ta se pak elektrostaticky přitahuje víc k čemukoliv, co je nad ní, než co je pod ní.
Když to není v igelitu, váže se přebytek a geometrie pole pásky nad lifter na vzduch, na strop místnosti, na cokoliv, co lze elektrostaticky naindukovat. Když dáš lifter do igelitu, přitahuje se především nahoru a k igelitu, který si naindukuje. Ale igelit pak zase indukuje vzájemné přitažlivé pole zase k dalšímu okolnímu prostředí ponejvíce tam, kde byl nejsilněji naindukován lifterem, než se vzájemná indukce (igelit - strop, vzduch) vybije, takže opět směrem nahoru.
Tímto i takto může zbýt nějakou dobu pozůstatkový rozdíl váhy. Samozřejmě jde hodně o to, v jakém materiálovém prostředí ten pokus provedeš, včetně vlhkosti vzduchu. Díky tomuhle taky lifter bez problému operuje v laboratorních podmínkách i ve vakuu. Zkus si udělat uzemněnou plechovou plácačku a při takovém pokuse si prostorově ošahat, co se děje, jak a kde to naindukované pole vybíjíš. Podle toho taky poznáš, jak strašně záleží na podmínkách kolem lifteru.
-
- Starší člen