Domácí ozonizér

Přístroje, nápady a rady pro udržení zdraví.
Odpovědět
wivo
Nový člen
Příspěvky: 7
Registrován: čtv 07 úno 2008 8:05
Dostal: 4 poděkování

Domácí ozonizér

Příspěvek od wivo »

po spoustě let jsem se vrátil sem na forum jen na skok... před 14ti dny jsem si zkonstruoval vlastní generátor ozonu na desinfekci prostředí a myslím že nad očekávání funguje výborně. Náklady na výrobu cca 700,- ostatně posuďte sami. [youtube][/youtube]


lajos
Zasloužilý člen
Příspěvky: 2444
Registrován: pát 25 lis 2005 14:32
Bydliště: Liberec
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

Re: Domácí ozonizér

Příspěvek od lajos »

A s čím že tam vyrábíš ozón ?


wivo
Nový člen
Příspěvky: 7
Registrován: čtv 07 úno 2008 8:05
Dostal: 4 poděkování

Re: Domácí ozonizér

Příspěvek od wivo »

UV-C zářivkama


lajos
Zasloužilý člen
Příspěvky: 2444
Registrován: pát 25 lis 2005 14:32
Bydliště: Liberec
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

Re: Domácí ozonizér

Příspěvek od lajos »

Jsem se s tím nikdy nezabýval, myslel jsem že UV jsou modré a hotovo a teď koukam že jsou malé bílé a ještě k tomu ozon-dík


cimirek
Zasloužilý člen
Příspěvky: 493
Registrován: čtv 15 čer 2006 5:56
Dal: 258 poděkování
Dostal: 213 poděkování

Re: Domácí ozonizér

Příspěvek od cimirek »

A nebude to časem oxidovat el.rozvod v té bedně?


wivo
Nový člen
Příspěvky: 7
Registrován: čtv 07 úno 2008 8:05
Dostal: 4 poděkování

Re: Domácí ozonizér

Příspěvek od wivo »

no pánové asi takhle: 1. co se týká oxidace použitých materiálů uvnitř bedny, tak na googlu lze dohledat reaktivitu ozonu s různými materiály přičemž kovy jsou na tom nejhůř a plasty docela dobře. Jinými slovy že to zoxiduje izolaci bych se nebál.
To souvisí s bodem 2. čili produkcí ozonu, která u UVC zářivek je docela malá - ono to sice po chvíli zasmradí celou místnost, ale reálně si myslim že to má spíš psychický efekt :D což mě dovedlo k bodu 3. tedy k využívání tohohle zařízení k přímému ozařování - sterilizaci místnosti tak, jak se to dělá pomocí UVC zářivek a vyrobit ozon jinou, účinnější metodou :| S největší pravděpodobností půjdu cestou přes MOT z mikrovlnky a trubkový vyvíječ..


martin11
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4090
Registrován: čtv 17 led 2008 16:08
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Re: Domácí ozonizér

Příspěvek od martin11 »

...jen pípnu, že POZOR...ozon je poměrně karcinogenní..a takto vyrobený přístroj by mohl...... :devil: :pivko: martin11 :D


... věřím, že se " TO " povede ......
wivo
Nový člen
Příspěvky: 7
Registrován: čtv 07 úno 2008 8:05
Dostal: 4 poděkování

Re: Domácí ozonizér

Příspěvek od wivo »

tak tyhle přístroje se vyrábí i komerčně na desinfekci, přičemž ozon se v závislosti na teplotě rozkládá zpět na O2 během 20-40ti minut, čili to bychom se museli bát úplně všeho... Problém je, že komerční přístroje na výrobu ozonu právě pro desinfekci domácích/průmyslových prostor stojí v řádu od 15-50t.


haluzakfest
Starší člen
Příspěvky: 105
Registrován: pon 21 kvě 2012 19:14
Dal: 2 poděkování
Dostal: 50 poděkování

Re: Domácí ozonizér

Příspěvek od haluzakfest »

Tak k tomuto tématu mám také co přispět. Ozón mě zaujal ihned co jsem na něj narazil. Jelikož základům elektroniky rozumím, tak dovedu odhadnout o jak složitou věcičku jde.. Stručně, generátor vysokého napětí, naprosto primitivní věc. Ale opět tuto stolet známou technologii někdo oprášil, strčil do platového obalu s displejem, a člověk se pak nestačí divit ceně jakou se nestydí požadovat někteří nenažraní výrobci.. Mno když vidím nabídku ozonizéru na českém trhu, to je hrůůza, dokonce i stejný přístroj můžete koupit s rozdílem několika tisíc korun.

Jelikož jsem se snažil vyrobit si ozonizer, z návodu, tak se to moc nepovedlo a jak nejspíš jsem si znásobil 220V a dostal jsem kopanec jak od koňa... Jo možná že kdybych to nezačal tvořit, ve 3 ráno na koleně.. pod stolem.. tak by to asi dopadlo jinak.. Mno i tak jsem usoudil že vyjde nastejno když si koupím přímo výrobek.. Chvíli jsem hledal a pak jsem na ebay koupil od čínského výrobce, šikovný generátor ozónu.
Hned jak dorazil tak jsem ho otevřel, a jak jsem tušil.. vzduchovací strojek, trochu elektroniky, primitivní ozonová trubice která je napojena na vývod vysokého napětí a vzducháčem tlačené do hadičky.. A vážení teď se podržte, mě ten krám stál pár stovek, ale našel jsem prodejce který ten samý produkt prodával za 6 000,- !! Mno chvíli jsem experimentoval a musím říct, pomohl všestraně, ale opět to bych nebyl já abych se neohrozil na zdraví. Mno a jelikož jsem chtěl ozonovat zuby, musel jsem vymyslet jak ten ozón nevdechovat... Mno budu zadržovat dech.. mno hehee.. pochvíli hnusný dusivý kašel dráždivý.. ale za pár dní pohoda.. dále jsem ozónoval vodu a pil, efekt byl hlavně zpočátku.. taky jsem ozón foukal přímo do otevřených ošetřených boláků na kůži.. a zde jsem efekt pozoroval ihned.. ihned co jsem začal ofukovat bolák, jsem cítěl příjemný pocit a během chvilky zmizel otok zarudnutí, žádné mokvání a kůže se rychle hojila.. Zkoušel jsem udělat i ten olej, pár dní jsem bublal kokosový olej, a po aplikaci, byl efekt velmi intenzivní, doslova ihned mě to zastavilo veškeré zánětlivé procesy v obličeji a kůži to viditelně prospělo. Každopádně, je to velmi užitečná věcička, mělo by to být součástí každé domácnosti.. Ono co mě ale více zajímá, je ten medicínský ozon, a ty terapie, kde vám vemou krev, nasytí ji ozónem a tuto krev vám vrátí do oběhu.. To nepochybuji že musí mít mocný efekt.. Konec konců Jiřina Bohdalová na tyto terapie chodila. Náhoda že nevypadá na svůj věk ? Co naše zdravotnictví, mno samozřejmě proti a ozónoterapii zde dělá jen jeden doktor myslím, a to ještě napůl načerno.. stejně jako u léčby infuzemi vit. c. nebo metody laváží, veškeré tyto účinné a levné metody jsou zatracovány a zpochybňovány. Jediné štěstí tento systém má, že se tyto zvěrstva netýkají přímo mě. Nedovedu si představit že by mi šlo o život, a nějaký namyšlený arogantní zločinec by se mi v televizi vysmíval a dělal ze mě blbce. Co bych moch ztratit, tak či tak jdu do kytek, tak proč mu nezakroutit krkem. Že se tu krade, ve velkém, to je prostě holý fakt, říkám si jsou to jen blbé prachy.. ovšem nedovedu překousnout a strávit hyenismus v podobě byznysu s nemocí, utrpením a smrtí, hra na strach plná smutku a bolesti, ve které lidé umírají velice nedůstojným krutým způsobem, jen kvůli tomu aby se prachy točily.. Pacient, zdraví, nebo jeho stav, nikoho nezajímá, doktor jede podle tabulek, pořád dokola, nesmíte se na nic zeptat jen držet hubu a krok s odpovědí ano pane.. No tak to vidíte, ať začnete u jakéhokoli problému, vždy vás to dovede k jednomu a tomu samému pachateli, VLÁDA.. Tím na nikoho nesvaluji vinu, nemám problém přiznat si když udělám chybu, nemám problém brát v potaz že dělám chyby. Opravdu nejsem ani ten co by nějak trpěl, ve skutečnosti si nemám na co stěžovat. Hold ale nesnesu vidět co se děje, vědět co se děje, a mlčet.. Takže mě prosím omluvte.


martel
Stálý člen
Příspěvky: 43
Registrován: čtv 27 dub 2017 11:47
Dal: 3 poděkování
Dostal: 3 poděkování

Re: Domácí ozonizér

Příspěvek od martel »

wivo píše:tak tyhle přístroje se vyrábí i komerčně na desinfekci, přičemž ozon se v závislosti na teplotě rozkládá zpět na O2 během 20-40ti minut, čili to bychom se museli bát úplně všeho... Problém je, že komerční přístroje na výrobu ozonu právě pro desinfekci domácích/průmyslových prostor stojí v řádu od 15-50t.
Báť sa toho netreba, keď počas tých 20-40 minút nie si v izbe. Inak je ozón dosť veľký bordel, ktorý fakt netreba vdychovať. Vygooglite "low level ozone". Našťastie má silný zápach, takže vieš, keď ho dýchaš a či máš ešte čakať.

Inak mám s ozónom super skúsenosti. Čo sa týka desinfekcie, neviem posúdiť. Dokáže však fakt dobre odstrániť zápach, napríklad z auta.


E = m(a2+b2) ...keď sa Einstein spojí s Pytagorom
pavel74
Nový člen
Příspěvky: 2
Registrován: sob 24 pro 2011 9:59

Re: Domácí ozonizér

Příspěvek od pavel74 »

Zdravím,prosím mám otázku,zda by šel ozonérem zničit ochratoxin A? Nedávno jsem narazil na článek,že se tento toxin vyskytoval třeba v rozinkách,které mám zrovna rád viz. článek https://www.dtest.cz/clanek-3249/dtest- ... hratoxin-a Dík


Uživatelský avatar
la
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1854
Registrován: úte 06 úno 2007 19:04
Bydliště: Brno
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

Re: Domácí ozonizér

Příspěvek od la »

pavel74 píše:Zdravím,prosím mám otázku,zda by šel ozonérem zničit ochratoxin A? Nedávno jsem narazil na článek,že se tento toxin vyskytoval třeba v rozinkách,které mám zrovna rád viz. článek https://www.dtest.cz/clanek-3249/dtest- ... hratoxin-a Dík
Odstranit ne pouze snížit obvykle tepelnou úpravou. a ne u všech potravin
Změny obsahu OTA při zpracování kontaminovaných zemědělských plodin, (Velíšek, 2002)
Produkt
Podmínky zpracování
Ztráty (%)
Káva
Pražení
10-20%
Kávové boby
Pražení, 200°C, 5 min
0% (nepomůže)
Pivovarský rmut
Vaření
27- 28%
Cereální výrobky
Autoklávování, 120°C, 3 hod
30%

pro zajímavost nejvíce mohou obsahovat piniové oříšky
zdroj:
https://is.mendelu.cz/lide/clovek.pl?za ... dium=33735;...


Odpovědět

Zpět na „Zdraví“