Fórum U Pramene

 Portál: www.upramene.cz   E-mail: rival@upramene.cz

Bleší trh U Pramene
Novinka: MMS2 Maxi  Bleší trh U Pramene
     
     Aktuálně:   Prosba o finanční příspěvek na chod fóra pro rok 2018. Více zde...    
 
Právě je čtv 14 pro 2017 14:52

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Získavanie olejov
PříspěvekNapsal: pon 27 bře 2017 23:58 
Offline
Nový člen

Registrace: čtv 08 led 2015 23:02
Příspěvky: 25
Karma:
Pohlaví: Neurčeno
Darovaná ocenění: 0
Ziskaná ocenění: 1
zdravim chcem sa kus aj tu popitat, s coho vsetkeho sa da doma vyrobit olej? na kurenie pripadne primiesat do auta, semiacka to je dost nedostatkovy tovar.,...


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: Získavanie olejov
PříspěvekNapsal: čtv 10 srp 2017 16:05 
Offline
Nový člen

Registrace: čtv 11 kvě 2017 13:47
Příspěvky: 12
Karma:
Pohlaví: Neurčeno
Darovaná ocenění: 6
Ziskaná ocenění: 1
Olej, ktorý kúpiš v obchode a kúriš ním je pravdepodobne z ropy, z menšou pravdepodobnosťou z repky olejnej.

Ak chceš len olej na kúrenie, tak ťa to fakt vyjde mnohonásobne ľahšie ho kúpiť a máš to aj kvalitnejšie.

Ak chceš olej na varenie a pečenie, najvyšší výnos oleja je pri slnečnicových semenách a sezame, tie sú na olej najbohatšie. Máš potom istotu, že olej je čerstvý. Potrebuješ ale lis, ten zvykne stáť okolo 400€. Možno je predsa len lepšia voľba olej kupovať...

Prečo si nechceš kupovaný olej?


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: Získavanie olejov
PříspěvekNapsal: ned 03 pro 2017 17:25 
Offline
Nový člen
Uživatelský avatar

Registrace: sob 02 pro 2017 20:46
Příspěvky: 7
Karma:
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 2
Ziskaná ocenění: 2
V Bille prodávají slunečnicový olej Bio. Je ideální do salátů za studena, neboť je i za studena lisovaný. A z toho, co jsem kdy dostal na krámu, je chuťově nejlepší. Olivové oleje rád nemám. Tak nějak přerazí chuť samotné zeleniny a výsledek je zkrátka nevalný. Pokud Ti jde vyloženě o zdraví (nenasycené mastné kyseliny Omega 3,6,9) pak výhradně lněný olej nakoupený v Bio potravinách v temných lahvích skladovaný v lednici. Je dokonce kvalitnější než mořské produkty. Jednu až dvě polévkové lžíce denně a samozřejmě výhradně za studena.

Dnes už je to snadné, ale byly doby, kdy slušný olej bylo prakticky nemožné sehnat. A to, co píšou prodejci na svých etiketách, je naprostý nesmysl. Žádný olej není vhodný do salátů a ke smažení nebo dokonce fritování. Buďto je olej nasycený a pak není vhodný do salátů, zato se na něm dá dobře smažit či fritovat, anebo je nenasycený (tj. lisovaný za studena), ovšem potom ho nelze použít v teplé kuchyni. Jinak na sebe naváže ketonové látky vznikající při smažení a budeme si organismus zanášet jen dalšími jedy. Takže plně chápu otázku po vlastní výrobě oleje jakožto potraviny, ale obávám se, že samotná výroba by nebyla až tak jednoduchá. Už kvůli oxidaci, přístupu světla atd.

V teplé kuchyni se vyhýbám levným olejům, používám jenom slunečnicové a jenom značky, které si ověřím. Olej nesmí smrdět. Když ho vezmete do úst a poválíte na jazyku (jako víno), pak nesmí být odporný. A jestli se vám v hrdle příčí a nedokážete ho na závěr polknout, pak to není dobrý olej. A takových je na krámech, jeden vedle druhého, víc než požehnaně.

Ale nyní koukám, že už tu máte skvělé pojednání o lnu od Merlina. Tam je to nádherně shrnuté. :idea:

_________________
Rowim


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: Získavanie olejov
PříspěvekNapsal: pon 04 pro 2017 12:07 
Offline
Zasloužilý člen

Registrace: pát 25 lis 2005 15:32
Příspěvky: 2389
Karma: 11 
Bydliště: Liberec
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 412
Ziskaná ocenění: 186
Oleje a různé přípravky na smažení (už ani nevím jak se jmenují) jsem před x lety přestal používat a vrátil jsem se k sádlu za 12,- balené v jakoby voskovém papíru, možná si škodím ale mně to chutná-takový řízek nebo minutka usmažená na sádle mně velice uspokojuje.


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: Získavanie olejov
PříspěvekNapsal: pon 04 pro 2017 12:41 
Offline
Nový člen
Uživatelský avatar

Registrace: sob 02 pro 2017 20:46
Příspěvky: 7
Karma:
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 2
Ziskaná ocenění: 2
Tak to děláš dobře, Lajosi, protože na smažení je skutečně nejlepší sádlo nebo přepuštěné máslo (ghí), jak již říkal páter Ferda. Jedná se o nasycené mastné kyseliny, které na sebe nevážou žádné zplodiny vznikající při smažení, takže výsledek je chuťově skvělý a zdraví neškodný. Něco jiného je otázka etická pro vegetariány nebo vegany. A jelikož sám jsem vegetarián, sádlo použít nemohu. Máslo cpu do všeho možného, především do tepelně upravované zeleniny, luštěnin apod. A jelikož ho nepřepouštím (nemám na to dost času), pak na skutečné smažení ho použít nemohu (pokud není přepuštěné, pálí se a znehodnocuje). Potom mi nezbývá nic jiného než sáhnout po nějakém vhodném oleji. ;)

_________________
Rowim


Nahoru
 Profil   
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Registrovaní uživatelé: Google [Bot], Majestic-12 [Bot], Yahoo [Bot]


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Portal: Stargate Portal 3.2.0 © 2005 - 2010 Michael O'Toole


Český překlad – phpBB.cz
Copyright Rival a spol. 2005 - 2011