Domácí transplantace střevní mikroflóry

Přístroje, nápady a rady pro udržení zdraví.
Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Domácí transplantace střevní mikroflóry

Příspěvek od Slavek Krepelka »

proud píše:Dobry na skvelou nakazu vsim moznym i nemoznym,bravo! :-(
:D Praxe hovoří jinak. Slavek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
pepetrus30
Nový člen
Příspěvky: 1
Registrován: úte 28 čer 2016 8:41

Re: Domácí transplantace střevní mikroflóry

Příspěvek od pepetrus30 »

Dobrý den,
chci se zeptat, zda při každé nové dávce se musí střevo vždy vyčistit klystýrem či hydrocolonem nebo se to dělá pouze při první dávce??

Děkuji
P.


Alešh
Nový člen
Příspěvky: 4
Registrován: úte 03 led 2017 7:33
Dostal: 3 poděkování

Vyléčená roztroušená skleróza

Příspěvek od Alešh »

Kamarádka mé ženy po pěti letech marného boje s roztroušenou sklerózou objevila přes své příbuzné žijící v Americe nadějnou léčbu její choroby. Jedná se o fekální transplantaci, kterou tamní lékaři (a někdy i pacienti v domácích podmínkách) provádí již od padesátých let minulého století. Při tomto zákroku dochází k odběru stolice od zdravého dárce (nutná, sérologie hepatitid A, B, C, HIV, syfilis a Helicobacter pylori ve stolici), která se přenese do střeva pacienta. Ve stolici zdravého člověka se nachází více než 500 druhů baktérií a až 4 000 jedinečných druhů mikroorganismů, které jsou součástí naší střevní mikroflóry a které mají obrovský vliv na naši imunitu. Než tento zákrok odsoudíte, vezměte na vědomí, že podle klinické studie vydané v časopise Journal of Gastroenrerology and Hepatology dokáže fekální transplantace (pro kterou se také používají názvy transplantace stolice, fekální mikrobiální transplantace, fekální bakterioterapie nebo zkratka FMT – Fecal Microbiota Transplantation, nebo v Česku TSM – transplantace střevní mikrofóry) vyléčit záněty střev způsobené bakterií Clostridium Dificile až u 93 % pacientů a dokáže také pomoci při léčbě dalších onemocnění trávicího ústrojí, jako jsou syndrom dráždivého tračníku, kolitidy (záněty střev) nebo autoimunitní onemocnění. Zkoumá se u pacientů, kteří trpí často se vracejícími záněty střev, které způsobuje střevní baktérie známá pod názvem Clostridium Difficile. Klinické studie ale ukazují, že do budoucna by se tato metoda mohla dobře uplatnit i při léčbě syndromu dráždivého tračníku, ulcerózní kolitidy, autoimunitních onemocnění, chronického únavového syndromu, celiakie, obezity, potravinových alergií, revmatoidní artritidy, cukrovky a možná i Parkinsonovy nemoci.
Bylo také provedeno klinické hodnocení, ve kterém odborníci pacientům s metabolickým syndromem provedli transplantaci stolice od dárců, se zdravým střevním mikrobiontem. Výsledky prokázaly, že zlepšení kvality střevní mikroflóry vedlo ke zvýšení citlivosti receptorů na inzulín.
Další klinické studie jsou zaměřeny na pozitivní vliv transplantace stolice při léčbě kognitivních onemocnění, jako jsou roztroušená skleróza, Parkinsonova nemoc nebo autismus. Každopádně odborníci věří, že fekální transplantace pomůže při léčbě onemocnění mozku v důsledku silné vazby mezi zdravím trávicího ústrojí a zdravím mozku.
A co pokládám za nejzajímavější, tak fekální transplantace není nikterak originálním či novým nápadem. Prameny ukazují na použití výkalů od zdravých lidí při léčení pacientů již ve 4. století našeho letopočtu.
Kamarádka mé manželky však při kontaktu s nemocnicemi, které transplantaci provádějí však bohužel nepochodila a bylo jí řečeno, že v Česku se tato metoda používá jen v případě život ohrožujících střevních infekcích. V případě roztroušené sklerózy všechny nemocnice odmítli zákrok provést. Poté se pacientka obrátila na zahraniční kliniky v Německu a Anglii, které zákrok provádějí v případě jakékoliv autoimunitní choroby včetně roztroušené sklerózy, ale zde byl zase problém s financemi. Potřebovala by minimálně 5 transplantací a jedna vychází v přepočtu na minimálně 20000 Kč. Jelikož 100 000 Kč nesehnala, požádala moji ženu o dárcovství. Budoucí dárkyně podstoupila všechna potřebná zdravotní vyšetření a poté uskutečnily 5 přenosů v odstupu 14 dnů u pacientky v koupelně za pomocí zdravotní sestřičky, která má s těmito transplantacemi zkušenosti. Od této sestřičky jsme se navíc dozvěděli, že domácí TSM má výhodu v tom, že se darovaná stolice naředí do většího objemu, než v nemocnici, a tím pádem se darované bakterie dostanou do celého tlustého střeva. Při naředění stolice do celkového objemu 2,5 až 3,5 litru je prý navíc velmi pravděpodobné, že tlakem se část darované stolice dostane přes ileocekální chlopeň dokonce až do části tenkého střeva, čímž se efekt TSM znásobuje. Dnes je to dva roky od poslední transplantace a kamarádka mé ženy je úplně zdravá. A že to není jen její subjektivní pocit se prokázalo i na magnetické rezonanci, protože léze na mozku úplně zmizely. Myslím, že tato metoda dává naději mnoha lidem s různými autoimunitními chorobami a pevně věřím, že jednou se i v českých nemocnicích bude aplikovat i při jiných chorobách, než pouze při zánětech střev způsobených bakterií Clostridium Difficile.

Více zde: http://tsm.webnode.cz/kniha-navstev/


Soňka
Nový člen
Příspěvky: 3
Registrován: úte 27 bře 2018 18:02

Re: Domácí transplantace střevní mikroflóry

Příspěvek od Soňka »

Já se nedivím, že většina lidí podstupuje transplantaci střevní mikroflóry v domácích podmínkách. Moje známá si to nechala dělat na nějaké klinice v Německu a stálo ji to 5 000 EUR, to je při dnešním kurzu 125 000 Kč!!!!


canonmp150
Nový člen
Příspěvky: 5
Registrován: úte 08 kvě 2018 13:58

Re: Domácí transplantace střevní mikroflóry

Příspěvek od canonmp150 »

Dobrý deň v 03/2017 som začal mať tráviace problémy,ktoré sa stupňovali tým, že mi čoraz viac prestalo chutiť jesť a pociťoval som čoraz viac väčšiu nevoľnosť od trávenia. V 07/2018 moje problémy vygradovali s tým, že sa mi narušil spánok, tak že som sa budil čoraz viac a viac až som prestal takmer vôbec spávať a do toho častejšie hnačky a nevoľnosti. Po cca týždni narušeného spánku sa mi začala naštrbovať psychika s tým, že som začal mávať bezdôvodné úzkosti. Sám dobrovoľne som navštívil psychiatričku s tým,že mi diagnostikovala úzkostno-depresívnu poruchu a začal som brať antidepresíva, neurol a lieky na spanie. Spánok sa o čosi upravil avšak psychika kolísala rôzne raz lepšie a raz horšie. Dr. skúšala namne meniť rôzne antidepresíva no mne bolo stále len a len horšie od trávenia ktoré tiež dosť ovplyvňovalo moju psychiku. Po cca 5 mesiacoch to somou vzdala s tým, že som rezistentný na lieky. Počas tohto som poctivo navštevoval aj psychologičku, ktorá sa snažila nájsť dôvod mojich problémov, pričom čoraz častejšie mi opakovala, že podľa nej problém nie je v psychike ale vo fyzickej chorobe trávenia. Taktiež uvádzam, že okrem tohto som navštevoval aj gastro, kde mi robili asi všetky vyšetrenia no nič nenašli, čo ma len utvrdzovalo, že problém je niekde v psychike. Po stálych urgenciách moje psychologičky som teda znova tlačil na gastrentrológa ktorý mi spravil opakovane vyšetrenia, kde mi na magnetickú rezonanciu a zistili zápal čreva v oblasti ilea, kde mi po tomto zistení spravili opakovane kolonoskopiu, kde v oblasti ilea našli zápal a menšie afty, nič však extrémne či vážne. Diagnóza pravdepodobne Crohnova choroba. To ma síce nepotešilo no aspoň som dúfal, že mi už nejak pomôžu z mojich nevoľnosti a tak mi nasadili Pentasu po ktorej mi bolo ako po všetkých možných liekoch za posledný rok zle. Stolica sa za posledné 3 mesiace upravila na normálnu, no čo sa týka nevoľností najprv mi bývalo zle len ráno, potom už aj poobede a teraz mi je zle celý deň, s tým, že mávam pocit na zvracanie a silne nechutenstvo. Schudol som cca z 85kg na 69kg a to som sa snažil pchať do seba nasilu potravu.
-robil som si aj test na HCL- výsledok pri kopitej lyžičke sódy opakovane som si vôbec negrgol a tak som skúsil Betain HCL no nepomohlo, kde jeho test či mi na lačno bude zle som tiež skúsil avšak začalo ma páliť až pri 3 tab. Opakovane som ho teda skúšal no úľavu mi nepriniesol aj keď by som mal mať málo hcl.
Moje problémy: celodenná nevoľnosť a únava, nechutenstvo, tlak v oblasti pupka pociťujem ako keby búšenie v bruchu (pulzácia ) časté vredové vyrážky s hnisom, smrdí mi strašne s úst, ale keď sa najem tak to prestane, zavše keď mi je viac horšie sa budím v noci, neviem či Crohn je moja hlavná príčina ťažkosti, kedže jej prejavy mi mali byť iné ako pociťujem ja, alebo je to následok môjho pokazeného trávenia, preto uvažujem aj o domácej transplantácii črevnej mikroflóry ( tu by som ocenil každú radu a skúsenosť ). Zaujímalo by ma aký pohľad máte vy na dané zdravotné problémy, lebo už som naozaj na pokraji síl, takto vôbec nežijem len prežívam, a teda resp. či by mi pomohla TSM pri mojich problémoch


canonmp150
Nový člen
Příspěvky: 5
Registrován: úte 08 kvě 2018 13:58

Re: Domácí transplantace střevní mikroflóry

Příspěvek od canonmp150 »

skúšal to niekto, čo by vedel poradiť ohľadne postupu ?


Soňka
Nový člen
Příspěvky: 3
Registrován: úte 27 bře 2018 18:02

Re: Domácí transplantace střevní mikroflóry

Příspěvek od Soňka »

Canonmp150, vždyť návodů na domácí transplantaci je plný internet. Stačí použít vyhledávač. Ve svém rodném jazyce (slovensky) to máš: domáca transplantácia črevnej mikroflóry a v češtině to máš domácí transplantace střevní mikroflóry. Určitě najdeš, co hledáš, na internetu toho je fakt hodně.


Alešh
Nový člen
Příspěvky: 4
Registrován: úte 03 led 2017 7:33
Dostal: 3 poděkování

Re: Domáca transplantácia črevnej mikroflóry

Příspěvek od Alešh »

Soňka píše:Canonmp150, vždyť návodů na domácí transplantaci je plný internet. Stačí použít vyhledávač. Ve svém rodném jazyce (slovensky) to máš: domáca transplantácia črevnej mikroflóry a v češtině to máš domácí transplantace střevní mikroflóry. Určitě najdeš, co hledáš, na internetu toho je fakt hodně.
Já myslím, že pacienti ze Slovenska nemusejí vyhledávat domácí TSM, přece na Slovensku mají soukromou kliniku, kde jim zákrok provedou. Jasně, cena začíná na 8000 EUR, ale zase nemusejí řešit hledání dárce a pak všechny možné technické detaily kolem domácí TSM.


Soňka
Nový člen
Příspěvky: 3
Registrován: úte 27 bře 2018 18:02

Re: Domácí transplantace střevní mikroflóry

Příspěvek od Soňka »

Alešh, spočítal sis, kolik je 8000 EURO v korunách? Je to 200 000 Kč!!! To je teda suma jako hrom. To ta domácí TSM u náš v Česku se pohybuje mezi 30 000 Kč až 50 000 Kč, což je pořád jen zlomek ceny na slovenské klinice. Není tedy slovenským pacientům co závidět.


Uživatelský avatar
milda
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1294
Registrován: čtv 30 črc 2009 20:34
Dal: 710 poděkování
Dostal: 489 poděkování

Re: Domácí transplantace střevní mikroflóry

Příspěvek od milda »

Soňka píše:Alešh, spočítal sis, kolik je 8000 EURO v korunách? Je to 200 000 Kč!!! To je teda suma jako hrom. To ta domácí TSM u náš v Česku se pohybuje mezi 30 000 Kč až 50 000 Kč, což je pořád jen zlomek ceny na slovenské klinice. Není tedy slovenským pacientům co závidět.
.. a teď si (nepočítej, ale promysli) kolik by tě stálo 3 měsíce pít bylinkový čaj, + popř. dlabat občas kysanou zeleninu
a občas zeleninu syrovou. Pak bys měl SVOJI ideální mikrofloru a prakticky zadarmo.. :D

A nepíšu to jen tak z plezíru. I mně mudrové zku*vili zdraví opakovaným podáváním antibiotok...a něco jsem už zkusil...
Vlastní aktivita je většinou lepší, než přípravky z reklam...


Alešh
Nový člen
Příspěvky: 4
Registrován: úte 03 led 2017 7:33
Dostal: 3 poděkování

Transplantace střevní mikroflóry je nenahraditelná

Příspěvek od Alešh »

milda píše:
Soňka píše:Alešh, spočítal sis, kolik je 8000 EURO v korunách? Je to 200 000 Kč!!! To je teda suma jako hrom. To ta domácí TSM u náš v Česku se pohybuje mezi 30 000 Kč až 50 000 Kč, což je pořád jen zlomek ceny na slovenské klinice. Není tedy slovenským pacientům co závidět.
.. a teď si (nepočítej, ale promysli) kolik by tě stálo 3 měsíce pít bylinkový čaj, + popř. dlabat občas kysanou zeleninu
a občas zeleninu syrovou. Pak bys měl SVOJI ideální mikrofloru a prakticky zadarmo.. :D

A nepíšu to jen tak z plezíru. I mně mudrové zku*vili zdraví opakovaným podáváním antibiotok...a něco jsem už zkusil...
Vlastní aktivita je většinou lepší, než přípravky z reklam...
Tohle určitě nemyslíš vážně. Určitě nechceš tvrdit, že bakterie z kysaného zelí projdou živé přes kyseliny v žaludku. Taky určitě nechceš tvrdit, že kysané zelí obsahuje 500 různých kmenů bakterií, jako lidské střevo.


Uživatelský avatar
milda
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1294
Registrován: čtv 30 črc 2009 20:34
Dal: 710 poděkování
Dostal: 489 poděkování

Re: Transplantace střevní mikroflóry je nenahraditelná

Příspěvek od milda »

Alešh píše: Tohle určitě nemyslíš vážně. Určitě nechceš tvrdit, že bakterie z kysaného zelí projdou živé přes kyseliny v žaludku. Taky určitě nechceš tvrdit, že kysané zelí obsahuje 500 různých kmenů bakterií, jako lidské střevo.
Kdybych to nemyslel vážně, tak bych to nepsal. Nevím, jestli lidské střevo obsahuje 500 kmenů bakterií, možná víc. Ale to není vůbec důležité.

Jsou dvě zásadní metody, jak napravit zkaženou mikrofloru ve střevě.

1) dodávat do střeva správné bakterie - můžeš tou "tvojí" transplantací, nebo dodáváním laktobacilů, ale kvalitních a velkého množství po delší dobu.

2) vytvořit ve střevě takové prostředí, aby se tam ty správné bakterie mohly množit a usídlit. Toto je metoda delší, ale přirozená a výsledek bude lepší. Zároveň si tím upravíš zdravější stravování. Kyselé zelí je jen střípek do mozajky.


Uživatelský avatar
Batles
Zasloužilý člen
Příspěvky: 681
Registrován: ned 14 pro 2008 22:59
Bydliště: poblíž města Tišnov
Dal: 283 poděkování
Dostal: 709 poděkování

Re: Domácí transplantace střevní mikroflóry

Příspěvek od Batles »

Místo zelí používám Picles - kvašenou zeleninu. Je to o něčem jiném, než pouze kvašené zelí.
Picles moc ráda jí i moje malá dvouletá vnučka :)
Dávám návod do přílohy.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


jojoba
Stálý člen
Příspěvky: 41
Registrován: pát 22 dub 2011 16:50
Bydliště: Eichwald
Dal: 2 poděkování
Dostal: 12 poděkování

Re: Domácí transplantace střevní mikroflóry

Příspěvek od jojoba »

Dovoluji si po přečtení uvedených příspěvků vznést dotaz - šlo by jako "dárce" pro TSM využít malé dítě ?
Napadlo mne při řešení plných plínek...... předpokládám, že se jedná o téměř 100%-zdravého jedince...nevím jak by to vypadalo s rozmanitostí bakterií.....asi jen nějaké základní kmeny ? Imunita rozvinutá, nebo jen podpořená po ještě nedávném kojení ? Vychází z citové blízkosti a kontrolované stravy, bez vědomě negativních vlivů... Neumím posoudit pravděpodobní stav střevního osídlení, vycházím z případné neexistence základní psychické zábrany vůči cizí fekálii....


jojoba
jojoba
Stálý člen
Příspěvky: 41
Registrován: pát 22 dub 2011 16:50
Bydliště: Eichwald
Dal: 2 poděkování
Dostal: 12 poděkování

Re: Transplantace střevní mikroflóry je nenahraditelná

Příspěvek od jojoba »

Jsou dvě zásadní metody, jak napravit zkaženou mikrofloru ve střevě.

2) vytvořit ve střevě takové prostředí, aby se tam ty správné bakterie mohly množit a usídlit. Toto je metoda delší, ale přirozená a výsledek bude lepší. Zároveň si tím upravíš zdravější stravování. Kyselé zelí je jen střípek do mozajky.[/quote]

Po letech marného léčení a občasného hledání laického řešení AI - problému se vracím k oblasti střevní flóry a zaujal mne v.u. příspěvek.... můžete uvést nějaký odkaz či recept ? Budu samozřejmě pátrat i sám, nicméně uvítám i doporučení či ověřené zkušenosti. Díky.

-------
Do mé loďky teče a voda stoupá.....


jojoba
Odpovědět

Zpět na „Zdraví“