RUP je myšleno jako rádio nejen pro uživatele fóra, ale i pro všechny ostatní posluchače. Cílem je vznik jednotlivých domácích studií, která budou poskytovat nové informace, vlastní pořady a mnoho dalšího. Jinými slovy, každý uživatel fóra se nyní může zapojit do tohoto projektu a vysílat přímo z domova. Potřebné programové vybavení je již připraveno. Pro vzájemnou komunikaci mezi studii a posluchači (online vstupy) se přednostně využívá Skype. Nutná je jen vlastní aktivita, počítač a připojení k Internetu.
Myslím, že se nám tímto otvírá nové pole působnosti s nepřebernými možnostmi. Každý nápad jak by mělo naše rádio vypadat a co by se v něm mělo vysílat je vítán. Své myšlenky pište do tohoto vlákna. RUP má samozřejmě své webové stránky, na kterých se momentálně pracuje a najdete je na http://radio.upramene.cz Stránky jsou nastavené tak, aby se rádio spustilo hned při vstupu. Od 4.8. 2015 změna - rádio se spouští manuálně. Ovládací prvky rádia jsou vlevo nahoře. Rádio se dá vypnout, znovu spustit a také se dá ovládat jeho hlasitost.
Jelikož mám rád určitý komfort a problematika internetového vysílání mne zaujala, hledal jsem nějaký program, který by umožňoval naladit nejen Rádio U Pramene, ale i ostatní česká a slovenská rádia. Program by také měl být volně šiřitelný a uživatelsky "přítulný". Jako první možnost jsem zvažoval, zda si takový program nevytvořím sám. Po úvaze jsem dospěl ke kompromisu. Vlastní program na poslouchání intrnetových rádií vytvořím (bude mít jednu specialitu, o které něco prozradím až později a bude se to týkat autorských práv), ale nyní mi přišlo mnohem rychlejší použít již nějaký hotový produkt.
Hledal jsem, zkoušel jsem a nakonec jsem se rozhodl pro Screamer rádio. Jedná se program, který byl ve své době velmi oblíben. Byl řadu let vyvíjen a vylepšován. Bohužel jeho poslední verze, kterou Vám tady představím pochází z roku 2010. Potom práce na této verzi programu ustala a dodnes k žádné další aktualizaci nedošlo. Nicméně pro naše účely plně dostačuje. Program navíc obsahuje český i slovenský jazykový balíček. Alfou a omegou všech podobných rádií je databáze stanic. Tedy její rozsah a hlavně aktuálnost. A tady nastal problém. Navíc původní způsob členění rádií podle žánru mi nepřipadal moc přehledný. Situaci jsem vyřešil tak, že jsem vytvořil vlastní update Screamer radia, který aktualizuje nejen česká a slovenská rádia, ale i všechny programové knihovny, potřebné pro správný chod programu. Postup instalace, potřebný software a návod k použití najdete níže pod názvem "Instalace Screamer rádia + update by Rival".
Rád bych se také zmínil o autorských právech. Osa a Intergram jsou organizace, o kterých si řada slušných lidí myslí své. Ale zákon jim umožňuje brát "výpalné" (autorské poplatky) téměř za vše. I za Vaši vlastní hudební tvorbu. A to poplatky nemalé. Není možné legálně provozovat rádio, kde hrajete hudbu a neplatit těmto organizacím. Na kolik takové poplatky přijdou si můžete přečíst níže v příloze "Poplatky za vysílání".
Nejsem hazardér a nechci Vás nutit k vybírání peněz, abychom mohli poplatky zaplatit. Situace by se ovšem výrazně změnila, pokud by se našel nějaký "štědrý sponzor". Zatím tedy půjdeme jinou cestou. V současné době již naše rádio vysílá