Efektivní elektrolýza

Souhrn všeobecných informací nejen pro "Vodíkáře".
Odpovědět
Návštěvník

Re: Pro Kutz

Příspěvek od Návštěvník »

ElabsVracov píše:Je dobré že je tady funkční fórum na toto téma... škodovka ti asi na tohle nepojede, mám takový dojem že to není elektrolýza vody ale rozklad na pěknou směsici prvků. Auto se mi podařilo rozjet zatím pouze na plyn z obloukového reaktorku (oblouk ve vodě) a na vodíkovou směs jelo hodně slabě a nestále. Rád bych zkonstruoval nějaký ucelený dokonalý systém. Jestli ti můžu poradit, na vývoj vodíku a kyslíku v čisté podobě se mi velmi osvědčil 5% roztok hydroxidu draselného, neubývá ho, takže stačí doplnovat destilku a produkce plynu byla při napájení z počítačového zdroje (něco kolem 300W) dostatečná pro autogenní hořák i pro nestabilně, ale pojízdnou škodovku.
_________________
Neo.


Uživatelský avatar
Ilem
Zasloužilý člen
Příspěvky: 3119
Registrován: pon 25 zář 2006 20:52
Bydliště: Hradec Králové
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

zklamání

Příspěvek od Ilem »

Tři dny jsem ve chvilkách volného času četl toto fórum pln očekávání věcí příštích. Líbilo se mi, že se všemi těmi stránkami se nese duch sounáležitosti a vzájemné pomoci. Zní to jako otřepaná fráze , ale tak jsem to cítil. Proto mě dost překvapil poslední přispěvek Iv:
Použiji Tvůj slang,protože Ti moc dobře rozumím a jseš zatím dobrej a Ti druzí tomu nemusejí rozumět.
Je to škoda. možná bychom se dostali dál, kdybychom nemuseli vymýšlet to, co už někdo vymyslel. Třeba se dá zařízení ještě zdokonalit, a tady se plýtvá mozkovými kapacitami na vymýšlení kola. Vidím v tom naše typické čecháčství.: Mě to dalo práci, tak proč by to jiní měli mít zadarmo. Také se tomu říká sobectví. Snad bych to i chápal, kdyby to bylo komerčně využitelné, ale několikrát jsem tady četl, že je to patentově chráněné.
Pánové styďte se. A abych vám dokázal, že to jde i jinak, podívejte se na stránky http://www.eltex-km.cz Tam se jedná o amatérskou stavbu tepelného čerpadla. Tam my, kterým se to již povedlo nezjištně radíme těm, kteří jsou teprve na začátku. A nesmějeme se dotazům, které se nám z dnešního pohledu zdají přihlouplé. Stejné dotazy jsme kdysi měli také.


"Dum spiro spero"
Ciceron
Uživatelský avatar
Mim
Zasloužilý člen
Příspěvky: 855
Registrován: čtv 21 zář 2006 7:41
Bydliště: Plzeň
Dostal: 3 poděkování

Vlastnosti elektrolyzerů

Příspěvek od Mim »

Během dlouhého vývoje optimálního elektrolyzeru a "příslušné elektroniky" jsem dospěl k těmto závěrům. Nejpodstatnější složkou úspěšné efektivní elektrolýzy je právě elektrolyzer sám. Pulzy, frekvence atd. je jedna věc, ale právě konstrukce elektrolyzeru je hlavní. Přikláním se k Iv. Jeho elektrolyzer a výpočty jsou dost dobré a doporučuji všem se jimi řídit, nebo alespoň nechat inspirovat. Hliníkové desky jsou ovšem trochu problém, protože počáteční kvantita plynu je posléze rapidně snížena. Oxidace je značná.Dokončil jsem montáž plynu do auta a budu to zkoušet.


Uživatelský avatar
Mim
Zasloužilý člen
Příspěvky: 855
Registrován: čtv 21 zář 2006 7:41
Bydliště: Plzeň
Dostal: 3 poděkování

Zkuste si to levně!!!

Příspěvek od Mim »

Shánět nerezové trubky, važit je atd. je dost problematické. Zkuste si to levněji. Hledal jsem po supermarketech nerezové nádoby a našel jsem. V Globusu mají nerezové dózy od 8 cm do 14 cm průměru a také hrnečky, z průměrem 7 cm. Stačí flexou užezat dna a poskládat to do sebe. Elektrolyzer vyjde tak na 500 Kč i z čely, které jsem udělal z deklů na kanalizační roury. (asi 15 kč za kus). K tomu manometr do 1 baru (150,-)
a ventil s koncovkou cca 100,-Kč. Budete mít levně bipolární elektrolyzer a stačí jen nalít vodu a zkoušet.
První deskový elektrolyzer jsem nastříhal z nerezových táců průměr 60 cm. Stojí v Globusu necelou stovku. fotky jsou v sekci dílna. Zajímavá je také nerezová termoska (malá) za stovku. Má dvojitý plášť, přesně 3 mm od sebe. Vejde se přesně do filtru na vodu.


Uživatelský avatar
Ilem
Zasloužilý člen
Příspěvky: 3119
Registrován: pon 25 zář 2006 20:52
Bydliště: Hradec Králové
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

omluva Iv

Příspěvek od Ilem »

Dnes jsem přečetl celou dílnu, a musím se omluvit Iv. Dodal mnoho užitečných informací a celkem chápu jeho znechucení. Takže Iv promiň. Na tyto stránky jsem narazil teprve koncem minulého týdne a reagoval jsem zbrkle dřív, než jsem vše přečetl.
Ostatním nově příchozím doporučuji také nejdřív přečíst všechny příspěvky. Spousta nápadů se tu opakuje a přitom někteří již zjistili, že tudy cesta nevede.
A můj dojem z četby příspěvků: Většina přispěvatelů tady míchá jablka a hrušky dohromady. Takže srozumitelně? Rozklad stejnosměrným proudem je něco úplně jiného, než rezonanční rozklad. Rozklad stejnosměrným proudem se podle toho, co jsem zatím přečetl dá dělat dvěma způsoby: Elektrolýza a elektrický oblouk, přičemž elektrický oblouk se zdá být energeticky výhodnější, ale vzniká při něm nutnost doplňovat elektrody. Rezonanční rozklad se dá v zásadě dělat třemi způsoby: Elektrickým polem, magnetickým polem a ultrazvukem. Elektrické pole zde bylo zmíněno ještě stejnosměrné-tepavé, nebo točivé. Problém reprodukovatelnosti bude zřejmě v tom, že musí souhlasit elektrický rezonanční kmitočet s rezonančním kmitočtem molekuly vody v dané nádobě a dokážu si představit, že bude i různý v různých hloubkách nádoby.
Toto shrnutí jsem zde uvedl proto, že podle mého názoru každý způsob rozkladu vyžaduje odlišný přístup k problematice a proto je často nemožné, aby se diskutující mezi sebou dohodli. Přitom ale nevylučuji, že by se některé způsoby mohly vhodně doplňovat.
Na závěr přiznávám, že vše jsou jen shrnuté postřehy z diskuse, nic jsem ještě nevyzkušel a možná nemám pravdu, ale v zimě (až bude čas) do toho půjdu, pak snad budu chytřejší.


"Dum spiro spero"
Ciceron
Uživatelský avatar
Iv
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1080
Registrován: sob 07 říj 2006 17:51
Dostal: 8 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Pro Ilem

Příspěvek od Iv »

Takových lidí,kteří používají hlavu a nemají ji jen na klobouk si vážím a hlavně hledají,jak na to a ne jen jak to nejde. :idea: Děkuji :D


Uživatelský avatar
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

... doplnění ...

Příspěvek od A(&F) »

to Iv : ... i slepé uličky jsou důležité, protože nám ukáží směr kudy nelze jít ... a náhoda přeje připraveným ... :wink:


Uživatelský avatar
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

podtlak při elektrolýze ...

Příspěvek od A(&F) »

Při pročítání předchozích příspěvků zde bylo naznačeno, že při "podtlakové" elektrolýze je rozklad bouřlivější ... sám jsem to sice nezkoušel, nicméně zní to docela logicky (dokážu si to představit) ... není to ale pouze na základě toho, že se bublinky vznikajícího plynu rychleji rozpínají a tudíž se snáze utrhnou od elekrod (tím pádem se zvýší protékající proud) ... opticky to může vyvolat i dojem, že vývin plynů je mohutnější než při působení atmosférického tlaku na hladinu (popř. přetlaku v uzavženém generátoru), ale je tomu skutečně tak ??? ... měřil to z Vás někdo ??? ... a hlavně jakým způsobem jednoduše (a trvale) docílit podtlaku nad hladinou elektrolytu ???

Při vytváření podtlaku běžnými prostředky dosáhneme především snížení bodu teploty varu vody ... tudíž pokud nechceme mít směs H2+O2+vodních par (možná i toto je cesta, obdoba BingoFG.) musíme (měli bychom) regulovaně chladit, ... což zřejmě nevadí u stacionárních vyvíječů určených především pro vytápění "rodiných krbů", ale u mobilních vyvíječů je to nejspíše plýtvání drahocenou primární energií ... A(&F)


Uživatelský avatar
Mim
Zasloužilý člen
Příspěvky: 855
Registrován: čtv 21 zář 2006 7:41
Bydliště: Plzeň
Dostal: 3 poděkování

Nastartoval jsem!!!

Příspěvek od Mim »

Nastartoval jsem škodovku na svůj elektrolyzer. Jsem docela šťastný, že se to povedlo. Nelaboroval jsem s předstihem. Prostě to šlo. Ve volnoběhu se to chová normálně. Měřím teplotu motoru a elektrolyzeru. Při vyšším výkonu se to hřeje, ale není to tak výrazné. Zítra pošlu fotky, jak jezdím na vodík!!!


colombus
Stálý člen
Příspěvky: 29
Registrován: stř 16 srp 2006 14:23

Příspěvek od colombus »

gratuluji, jak to slo ? prosimtebe, pridaval si tam jedlou soodu ci cista voda, kolikpa si to vzalo proudu ? jakej altik ? a popripade dalsi info.... :shock:


Uživatelský avatar
Mim
Zasloužilý člen
Příspěvky: 855
Registrován: čtv 21 zář 2006 7:41
Bydliště: Plzeň
Dostal: 3 poděkování

pro Colombus

Příspěvek od Mim »

Blbnul jsem okolo toho celou noc. Takže teď mám trochu vymeteno v hlavě, (nebo jsem se moc nadýchal toho vodíku!!!) Trochu si to utřídím a pak napíšu souhrnou zprávu. Mám ještě pár problémů. Používám 3-5% roztok NaOH. Už jsem to v příspěvcích psal. Nejvíce záleží na elektrolyzeru. Mám tři, které jsem vyzkoušel. Fotky pošlu během dne.
Ve škodovce jsem použil sestavu pro LPG, tj podtlaková regulátor, směšovač a redukční ventil. Trochu jsem to celé pošteloval. Návod také bude. Jdu se vyspat a pak napíšu.


PŘITEL

Re: pro Colombus

Příspěvek od PŘITEL »

TAK TO JO HOCHU DOUFÁM,ŽE NA TO TAKY PRIJDU A ASI BUDU MUSET TAKY PRUBNOUT NEJAKOU TU SKODOVKU NA PLIN A NAMONTOVAT TO DO NI.TA SE DÁ ASPON ZEHNAT LEVNĚ.AKORAT NA VODIK BY TAM MEL BYT JINEJ SMĚŠOVAČ ALE NEVIM JAKEJ.NO ALE KDIŽ TO FUNGUJE I NA TOHLE TAK TO STACI JEN HO POŘADNĚ ZEŠTELOVAT.TAK AT SE TI DAŘI :D


lajos
Zasloužilý člen
Příspěvky: 2444
Registrován: pát 25 lis 2005 14:32
Bydliště: Liberec
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

směšovač

Příspěvek od lajos »

Možná stačí zastavit se u fyrmi která předělává auta na plyn, na citroen BX mi nabýzeli, že mi prodají takový mezikroužek ke karburátoru za 550,-. Podstata je že po celém obvodu sání v karburátoru se přisává plyn-to je vše.


PŘÍTEL

Re: směšovač

Příspěvek od PŘÍTEL »

JA SE SPLETL NE TEN SMĚŠOVAČ ALE TO DRUHY ŽE JE TAM JINA MEMBRANA.


lajos
Zasloužilý člen
Příspěvky: 2444
Registrován: pát 25 lis 2005 14:32
Bydliště: Liberec
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

membrána?

Příspěvek od lajos »

Myslíš měnič tlaku? To tady asi potřebovat nebudeš, pokud mluvíme o totéž.


Odpovědět

Zpět na „Rozklad vody a vodík - všeobecně“