JOVA píše:
od Mima: Co sis vzal s troho článku o zapalování pana Fojtíka? To by mě tedy fakt zajímalo.

Třeba to že pokud se to dobře navrhne a použije správná cívka tak je jedno jestli se to spíná palcem rozdělovače nebo třeba 555 + tranzistorem - citace:
„Výkon induktivního zapalování je dán konstrukcí zapalovací cívky, vše okolo je jen omáčka, která dokáže více či méně dobře tuto energii z cívky dostat. … pokud tu omáčku nepřizpůsobím dané cívce, vše jen zhorším! … Pokud je cívka určena pro kontaktní zapalování, nebude vhodná pro zapalování tranzistorové a naopak. … „
Jsem tehdá taky se ptal Mima na cívku - kladívko nebo tranzistor. Vyjádřil se mi trochu víc šalamounsky: že kladívko je třeba a že s tranzistorem to asi fungovat nebude.
Pokud je to problém s cívkou, dá se řešit kondenzátorovým zapalováním. Bývá mu fuk odpor primáru zap. cívky a jen jednoduše nastavěním napětí (300-400V) na kondenzátoru se dá měnit VN. Nemusela by být ani zapojení s dlouhou jiskrou, stačilo by to jednodušší kond. zapalování
myslím že v nekterých cívkách by mohl být i trafoolej, jen aby vás to nepřekvapilo, při rozbórke