Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Dávkování: Ivermectin - Fenbendazol - Mebendazol

Laik se ptá fyziků

Drontí akce, události, novinky...

Moderátor: Gabča

Odpovědět
Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Nechci ti kazit radost, ale tipnul bych si, že ta odchylka je odpor vzduchu.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Gabča
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

Příspěvek od Gabča »

Ilem píše:Nechci ti kazit radost, ale tipnul bych si, že ta odchylka je odpor vzduchu.
No jistěěěě, budeš kulit voči :D :D

1220
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: ...já se dívám...

Příspěvek od 1220 »

martin11 píše:...jsem si myslel, že tu 3 dny nebudu...ale nedalo mi to.. a u příbuzenstava v Litomyšli-krásný město...jsem se vloupal do kompu....
...na tomto vláknu nebýt 1 den ...tak člověk neví vo co gou....
...jsem rád , že to cele setkání v Kadlíně tak prožíváte.....já tam pojedu za 14 dní ...proměřit...rozhlednu dopadiště.,..šachtu....a starostu duševně připravím na světový kongres drontů....u příležitosti jejich pouti....
....tak si každý-á připravte svuj program.....jako naše jednička bude JOVA....doufám , že s tím souhlasíte...jen si uděláme nějaký základní časový harmonogram....kdo kdy a co bude vrhat z rozhledny.....ale JOVA...má VIP........NON něco pravil o tchýni.....no je to jeho osobní....ale třeba bach navrhl.....maketu tchýně..... :idea: ....mějte se fajn ....martin11 :lol:
chci jenom dodat :
Chtěl bych, ještě před akcí natočit pád tělesa v trubici nafilmovaný, mělo by se to stihnout. Motyčky pro změnu neprožívám já. Stejný těleso jako v trubici vrhnu z Věže. Když by se dalo změřit doba Jovovým zařízením budu rád. Ještě mně napadlo pro zpestření např raketky na vodu pro děti. Kompresor a je to. Generátor sice funguje ale hlučí a zapáchá. Když se nanajde lepší tak ho vemu.
Ohledně Drontství ,jeho zásady souvisí s mnohem širším okruhem než je matematické, fyzikální a chemické názvosloví a pokusničení. A proto
budou zveřejněny po dopracování ve vláknu : Společenstva nového typu.
Za inspiraci děkuji Gabče,Nonovi, Martinovi a různým filozofiím spíše gnostického než agnostického typu.
Možná pro zpřehlednění fora by se mohla udělat rubrika společenské akce ( Martine ????) a tam dotvářet konrétně toto setkání ? S fyzikou organizace opravdu nesouvisí.
K.

Merlin
Zasloužilý člen
Dostal: 54 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Co dodat?

Příspěvek od Merlin »

Rozdělení věd

Nedá-li se věc pochopit selským rozumem, jde o matematiku.
Když to nedává žádný smysl, pak se jedná buď o ekonomii nebo o psychologii.
Jestliže to zapáchá, je to chemie.
Nefunguje-li to, je to fyzika.

Přeji hodně úspěchů s vrháním čehokoli. :good:

The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
-----------------------------------------------------
Gabča
Zasloužilý člen

Re: Co dodat?

Příspěvek od Gabča »

gewo píše:Rozdělení věd

Přeji hodně úspěchů s vrháním čehokoli. :good:
Zdravím gewo,
děkujeme a ikdyž začínám být mírně neklidná, protože "teorie" zabíhá do oblastí gravitačně se "nabíjejících" těles, tj. už to přestává být jednoduchoučké, zrychlení se nám tu mixují, ale stejně se nevzdáváme a půjdem až do hořkého konce (ne)poznání na Kadlíně :D

P.S. asi si tam radši vezmu nějakou flašku a spacák :-))) Vážení přátelé, tak smutného dronta jako uvidíte na Kadlíně jste ještě neviděli.

Marťas :D , ahoj dneska jsme jeli kolem Kadlína z Mělníka (letecký den samozřejmě), ale protože lilo jako z konve, tak jsme nakonec ve Vtelnu se otočili a jeli domů. Ale už vím kudy cesta, to trefíte všichni :!: Tak všichni tam :D

Gabča
Zasloužilý člen

Příspěvek od Gabča »

Takže jak jsem již naznačila, "theorie" se obohatila o prvek gravitačně se nabíjejících těles a úpravou počátku zrychlení na stav bez tíhy :D :D . Těmto nesmyslům samozřejmě rozumím (stěží) já, pro zbytek výpravy se to dá shrnout, že nemá cenu dělat pokusy kratší než 2,2 metru, tam není rozdílu k dosavadní teorii, leda zkusit vyhodit předmět do výše a potom sledovat jeho pohyb. Na Kadlíně ovšem budeme využívat to, že je to VYSOKÁ rozhledna. Jestli to olovo, co jdu zítra koupit, nedopadne rychleji než za 1,9681 sec (19m) - což připouštím, že fakt možná ne :cry: - tak.... no přežiju to, co mi byde :D :D .

Dr.Ontová

jvj56
Zasloužilý člen
Dostal: 3 poděkování

Zdravím

Příspěvek od jvj56 »

Gabčo, i když se tvá teorie nepotvrdí tak to není smutek.
Něco se naměří a pak to bude buď to tvoje nebo něco jiného, no uvidíme.
O tom to je!!!

Jest-li jsou volné vstupenky, tak bych taky přijel, Ono vidět nebo slyšet je rozdíl.
Pěkný den vše Drontům.

Honza :P

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

Já myslím, že Gabča má mnohé veci lépe srovnané, než nekterí praktičtí technici. Protože ale predem nedodala dokumentaci k té záhadné funkci a já neumím pochopit, zda jde o fyziku, nebo záhadologii, tak pridám trochu papriky, prosím, berte to jako vyložene technickou papriku, nikoho se tím nechci osobne dotknout.
Po dvore mi beží slepice, a naráz zobla nejakou funkci. Chvíli byla exponenciála, chvilku logaritmus, pak nejaký polynom, no a ostatní slepice spatrily ty promeny, a hurá za ní. Chvilku se to točilo, než ta funkce byla zpracována. Nevím, kolik se z toho každému ušlo, ale bylo to fajn, neco o živote.
Samozrejme pripouštím i záhady, ale normálne jsou na fóru lidi, co bežnou matiku a fyziku zvládnou, tak takový experiment natvrdo si snad zaslouží nejaké seriozní zadání. No a pak po hodne nulách za čárkou čeká závislost gravitačního zrychlení na výšce. Kampak ješte s tím odporem vzduchu a nábojem. Takový experiment nebo turistická atrakce se však nekoná každý den, stejne jako dopredu neznámý typ guláše, preju dobrou chuť.

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Jak tak čtu Akorda

Příspěvek od Ilem »

vzniknul ve mě nápad.
Jak odpočítat vliv odporu vzduchu.
Ta Karlova trubice by se mohla dát do dopadliště a do ní zesopodu hnát definovanou rychlostí vzduch. Házet z několika výšek bez proudícího vzduchu a s proudícím vzduchem. Z výsledků by měl jít přesně vypočítat vliv odporu vzduchu a dopočítat rychlost, jak by vypadala ve vakuu po celých 19m.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Návštěvník

Re: Jak tak čtu Akorda

Příspěvek od Návštěvník »

Ilem píše:vzniknul ve mě nápad.
Jak odpočítat vliv odporu vzduchu.
Ta Karlova trubice by se mohla dát do dopadliště a do ní zesopodu hnát definovanou rychlostí vzduch. Házet z několika výšek bez proudícího vzduchu a s proudícím vzduchem. Z výsledků by měl jít přesně vypočítat vliv odporu vzduchu a dopočítat rychlost, jak by vypadala ve vakuu po celých 19m.
http://www.designtech.cz/c/cae/provizor ... nitele.htm
Cx koule = 0,48
P.

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

soukromě pro Ilem...

Příspěvek od martin11 »

Ilem píše:
martin11 píše:...jsem si myslel, že tu 3 dny nebudu...ale nedalo mi to.. a u příbuzenstava v Litomyšli-krásný město...jsem se vloupal do kompu....
...na tomto vláknu nebýt 1 den ...tak člověk neví vo co gou....
...jsem rád , že to cele setkání v Kadlíně tak prožíváte.....já tam pojedu za 14 dní ...proměřit...rozhlednu dopadiště.,..šachtu....a starostu duševně připravím na světový kongres drontů....u příležitosti jejich pouti....
....tak si každý-á připravte svuj program.....jako naše jednička bude JOVA....doufám , že s tím souhlasíte...jen si uděláme nějaký základní časový harmonogram....kdo kdy a co bude vrhat z rozhledny.....ale JOVA...má VIP........NON něco pravil o tchýni.....no je to jeho osobní....ale třeba bach navrhl.....maketu tchýně..... :idea: ....mějte se fajn ....martin11 :lol:
Ty sis vzal k příbuzenstvu svoji klávesnici :?: Přád ti to píše několik teček místo jedné. Pokud se náhodou dostavím do Kadlína, přivezu ti novou. :good:
...upozornění....klavesnice je v pořádku...ty tečky zde jsou proto, aby jste si...než přečtete ty tečky......... stačili uvědomit...co jsem napsal v předešlé větě...prostě je to výtvarný projev mého písma....a to jste ještě neviděli rukopis....

... apro všechny ostatní...

....k vlastním pokusům na rozhledně...myslím , že je už vše řečeno, já už k tomu nemám nic co dodat. jen , že v sobotu 13.6 tam zajedu a prozkoumám co a jak, kde házet a kde neházet.....zabezpečit prostor.....ohradit, aby někomu něco nespadlo na hlavu...duševně připravit starostu na na příval IQáčů....
...každého rád uvidím, ...na tuto akci se nemusíte hlásit vstup je volný...místo srazu...pravděpodobně nádvoří místního úřadu upřesním....na přípravu zařízení máte cca 6 týdnů.....zdraví martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
1220
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Kurz diferenciálního počtu

Příspěvek od 1220 »

Objevil jsem pěkný kurz diferenciálního počtu :
http://www.mojeskola.cz/Vyuka/Php/Learn ... rokem1.php.
:bye:
k.

Gabča
Zasloužilý člen

Příspěvek od Gabča »

Nene, derivace, ani diferenciál to nejsou, je to exponenciální funkce, k níž jak všichni víme inverzní funkcí je logaritmus. Takže .... v tom ev. dráhovém zrychlení je čas logaritmem vzdálenosti, a vzdálenost exponenciálem času, základem je konstanta zrychlení (mohla by být 8,9/sec). A ještě je to potřeba to narovnat k sobě, aby počátek času i vzdálenosti byl správně nastaven, tak potom v úseku 0,2 až 2,2 je to zvláštní ale sedí obojí na tisícinu sekundy. Ale .. jelikož jsem opravdu hluboko klesla, ze 100% na 10% jistotu, už se nikdy tak rouhat nebudu, tak bych spíše pozvala všechny i samozřejmě jvj56 na společný večer na Kadlíně, na programu bude:

1) Ověření gravitace měřením pádu předmětů z rozhledny

2) Hledání bezrozměrné pasivní energie výhozem předmětu do výše a jeho sledováním

3) Ukázka pádu pírka ve vakuu

4) Co si kdo donesete, koukat budeme všichni

Tak čááááu Gabča :D :D

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

9.81m/s2... v Kadlíně...

Příspěvek od martin11 »

....info...právě u mě byl starosta obce Kadlín p. Šesták....
...tak jsem mu šetrně zdělil, že použijeme rozhlednu k vědeckým účelům...
....s ohledem na to , že je třeba v předstihu vytvořit propagační materialy v souvislosti s kadlínskou poutí....tak......prosím....závazně...kdo přijede.....pište sem...na toto vlákno....budu psát presentaci.....cesta není složitá.....na WWW:kadlin.cz vše dobře popsáno....
....neuskuteční-li se pokus vědecký...pak bude vše jen na mě....a abychom nezklamali návštěvníky ....bude jen ...motyčka na padáku.....začínám odpočítávat.....martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
Gabča
Zasloužilý člen

Příspěvek od Gabča »

JÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ
(s gulášem, pomazánky, pečivo, něco sladkého, rodinu zanechám doma, jinak bych tam nic nezvládla) :D

Odpovědět

Zpět na „Dronti a Kadlín“