nepochopený zákon zachování energie

Poznatky, nápady, myšlenky...
Akord
Zasloužilý člen
Příspěvky: 3133
Registrován: stř 24 led 2007 0:52
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

nepochopený zákon zachování energie

Příspěvek od Akord »

Drobné pojednání o energii.

Premýšlel jsem, co inspiruje lidi na tomto zákonu a proč jej zpochybňují. Dospel jsem k tomu, že jde o dosti špatnou adresu, a že lidé podezírají tento zákon z nefunkčnosti dosti bezduvodne. Zákon totiž vypovídá o nečem jiném, než podle mého soudu chápe vetšina lidí, a taky se od neho očekává neco jiné, než o čem vypovídá.

O čem tedy vypovídá zákon o zachování energie. Pouze o tom, že množství, kvantita energie se v čase nemení. Mení se však kvalita energie, a to pri každé promene. Nám lidem jde predevším o tu promenu, chceme zmenit nejakou existující energii na nám vyhovující formu energie. Tenhle proces však snižuje stupeň kvality energie, stupeň využitelnosti, schopnost další premeny na jinou energii.

Zákon zachování energie nic nevypovídá o tom, zda je zachovaná energie dále lidmi použitelná, nebo ne. Proto je ho zcela zbytečné zpochybňovat. Zákon zachování energie je z hlediska jakéhokoli využití energie zcela nepoužitelný, protože nijak nesouvisí s promenou energie, a tedy s její kvalitou, smenitelností. Zákon v podstate umožňuje výplýtvání, rozptýlení každé energie do vesmíru, a absolutne mu je jedno, zda dojde k nejakému využití energie, o co nám lidem jde predevším. Vypovídá pouze o tom, že energie vstupující do procesu má stejné množství jako z procesu vystupující, rozptýlená energie.Už zákon sám o sobe tiše predpokládá degradaci energie, pokud se má neco dít. Pokud se nic nedeje, zákon vypovídá pouze o degradaci energie.

O tom, zda se energie bude promeňovat nebo ne rozhoduje možnost její degradace, tedy jakéhosi toku stejného množství z kopce. Na pomyslném kopci je kráter, který chrlí mrelativne mnoho, ale na úpatí kopce je již vrstva energie tenká a rozlezená po celém velkém obvodu. Ten obvod na úpatí kopce odpovídá teplote okolí na Zemi, pokud jednáme v zemském merítku, nebo teplote 4K, pokud jednáme v kosmickém merítku. Tech 4 stupňu Kelvina je namerená teplota vemírného pozadí, tedy teplota, po kterou muže klesat kterákoli forma odpadní tepelné energie. Pokud tedy nemáme kopec, energie neteče ani se nepromeňuje. Každá premena energie je podmínena tokem stejne velkého, pouze zdegradovaného množství do okolí, nebo vesmírného pozadí. Teplota odpadové energie je neco jako míra degradace energie. Pokud energie nemá možnost nikam téct a degradovat, nebude se na nic promeňovat, pozbyl k tomu duvod. Naše využití energie spočívá pouze v tom, že umožníme energii degradovat, tedy zhrsíme možný další stupeň jejího využití, indikátorem toho je obykle spomínaná teplota.

Bylo by dobré si teď na tomto míste predstavit, co vlastne po energii chceme. Pokud se má zachovat nezmenená, nic tím nezískáme. Pokud ji chceme použít, tak je nutné si uvedomit, že zákon zachování energie s tím nic nemá, a meli bychom se soustredit na mechanismus degradace energie, jinak rečeno míru ušlechtilosti, nebo entropii, ta je však bežným lidem svým smyslem dosti vzdálená.

Pokud je možnost vzít energii z nečeho jako vakuum, pak je nutné premýšlet zároveň nad tím, kam ta energie poteče. Ne však kvuli nejakému zákonu zachování, ale daleko obecnejšího principu, jímž je porušení rovnováhy. Rovnováha na jedné strane totiž nemuže být porušena, pokud se druhá strana nemá jak vychýlit. A tím vychýlením je práve odtok dále nepoužitelné energie.

Až tedy cosi z vakua, pak chybí ješte cosi hlubší a odpadovejší, aby energie mohla odtéct, protože jde predevším o zmenu její formy/podoby a ne o její zachování.
V tomto smeru vidím spíše možnosti ve skladbe atomu hmoty, než skladbe vakua. Vše má být však s mírou, není problém si podríznout vlastní vetev.


Uživatelský avatar
Merlin
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1764
Registrován: sob 21 říj 2006 0:32
Bydliště: Severní Morava
Dostal: 54 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Energie

Příspěvek od Merlin »

Tvůj příspěvek přetéká slovem ENERGIE.
Už mnohokrát jsem se tady ve fóru ptal, CO to vlastně je, ta "energie"? O čem se to vlastně mluví. A nikdy jsem nedostal odpověď. Není ani ve Tvém dlouhém příspěvku.

Pokusíš se odpovědět?


The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
-----------------------------------------------------
Návštěvník

re:gewo

Příspěvek od Návštěvník »

Jj-Pojem energie nelze rozlousknout, pokud je svět považován za
"soustavu"


Uživatelský avatar
spaceball
Zasloužilý člen
Příspěvky: 614
Registrován: úte 05 kvě 2009 20:25
Bydliště: 48°15'N 16°22'E

re

Příspěvek od spaceball »

Akord píše:Bylo by dobré si teď na tomto míste predstavit, co vlastne po energii chceme. Pokud se má zachovat nezmenená, nic tím nezískáme. Pokud ji chceme použít, tak je nutné si uvedomit, že zákon zachování energie s tím nic nemá, a meli bychom se soustredit na mechanismus degradace energie, jinak rečeno míru ušlechtilosti, nebo entropii, ta je však bežným lidem svým smyslem dosti vzdálená.
Úvaha je správná. Dávám bodík...Malinko bych doplnil jen to, že ta "odpadní" energie nemusí být jen zdrojem chaosu. Jak vzpoměl anonym (předpokládám hlubší význam jeho poznámky), že v rámci soustavy může taková to energie nejen pozastavit entropii, ale ji i snížit. Vysoce organizovaná hmota je toho důkazem a takzvaná "degradovaná" energie je jen jiná, pro nás prakticky nepoužitelná forma energie - jak bylo řečeno, která by se měla v kruhu vrátit právě v té "ušlechtilé" použitelné energii přes procesy transformací. Stoprocentně asi nepůjde přeměnit energii na požadovanou práci bez "odpadu", ale i tak ta energie "degraduje" v hotovém výrobku (nějaká síla ho musí držet pohromadě) atd.... nikdy se nám nevrátí v dodaném použitelném množství. Pojem energie se nedá obecně definovat - tu jsme dostali do vínku s velkým třeskem. Energie z "vakua" nemusí nutně "klesat" do ještě "nižší - degradované" hladiny. Ona sama je svou existencí (tím vytržením) nedobrovolně "povýšena" na ten pomyslný kopec.


Spaceball Obrázek
_________________
To není průmyslové znečištění, co poškozuje naše životní prostředí. Jsou to nečistoty ve vzduchu a vodě, které za to mohou. G. W. Bush
Akord
Zasloužilý člen
Příspěvky: 3133
Registrován: stř 24 led 2007 0:52
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Re: re

Příspěvek od Akord »

spaceball píše:1. ... že v rámci soustavy může taková to energie nejen pozastavit entropii, ale ji i snížit. Vysoce organizovaná hmota je toho důkazem a takzvaná "degradovaná" energie je jen jiná, pro nás prakticky nepoužitelná forma energie - jak bylo řečeno, která by se měla v kruhu vrátit právě v té "ušlechtilé" použitelné energii přes procesy transformací.
2. Energie z "vakua" nemusí nutně "klesat" do ještě "nižší - degradované" hladiny. Ona sama je svou existencí (tím vytržením) nedobrovolně "povýšena" na ten pomyslný kopec.
1. Vysoce organizovaná hmota není toho zatím dukazem, efekt je pouze lokální, ne globální. Spotreba vysoceorganizované hmoty je stále vyšší, než je její schopnost snižovat entropii. V celkové bilanci včetne Slunce pak entropie včetne človeka stále roste. Celou bilanci lokálne pokrývá Slunce.
2. Klesat musí, jinak neexistuje možný tok, ani žádná energetická zmena.


Akord
Zasloužilý člen
Příspěvky: 3133
Registrován: stř 24 led 2007 0:52
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Re: Energie

Příspěvek od Akord »

gewo píše:Už mnohokrát jsem se tady ve fóru ptal, CO to vlastně je, ta "energie"? O čem se to vlastně mluví. A nikdy jsem nedostal odpověď. Není ani ve Tvém dlouhém příspěvku.Pokusíš se odpovědět?
Pojem absolutní energie znamená jen asi tolik, že odpovídající zkoumaná soustava muže menit své vlastnosti, tedy má energii. Využitelnou energii chápeme jako zmenu v usporádání pohybu částic, entit, objektu(včetne nehmotných).


Uživatelský avatar
spaceball
Zasloužilý člen
Příspěvky: 614
Registrován: úte 05 kvě 2009 20:25
Bydliště: 48°15'N 16°22'E

Re: re

Příspěvek od spaceball »

Akord píše: 1. Vysoce organizovaná hmota není toho zatím dukazem, efekt je pouze lokální, ne globální. Spotreba vysoceorganizované hmoty je stále vyšší, než je její schopnost snižovat entropii. V celkové bilanci včetne Slunce pak entropie včetne človeka stále roste. Celou bilanci lokálne pokrývá Slunce.
2. Klesat musí, jinak neexistuje možný tok, ani žádná energetická zmena.
Entropie složité hmoty samozřejmě roste a když tak, tak velmi pomalu a po přesáhnutí jistých mezí člověk umírá a zanechává potomky .... záporná entropie atd.). Entropii se hmota brání právě tou složitostí a to je taky důvod naší existence. Nezaměňovat entropii s různými energiemi které neumíme zatím využít. Hodně diskutované téma - jestli je Solární systém otevřený či uzavŕený je právě v souvislosti s entropií a "řešíme" to na Aldebaranu pokud bys měl zájem. Formování slunečních soustav z protoplanetárních disků je dost chaotický proces a vyznačuje se velkou mírou entropie než dnešní klidná Sluneční soustava s minimální entropií (v rámci uzavŕeného systému?) Není snadné pro některé pochopit z jednoho úryvku - co to vlastně entropie je a jak ji chápat - jestli otrocky v souvislosti s druhým term. zákonem či jako pravděpodobnostní aditivní funkcionál {což je to samé)... nebo citem. Ještě poznámku o tom "klesání" energie do nějaké degradované formy - když použiji tvé přirovnání a budu se jich držet... asi jsi pŕehlídl - vysvětlil jsem to víc jak jasně - energie vytržená z "vakua" není někde dole, ale na ten pomyslný kopec - na ten potenciál se dostala právě tím vytržením z toho "vakua", takže má moźnost "téct" ve vymletých korytech jiných energií pěkné dolů (to jsou příměry řeknu ti, ale to je v pořádku) ;)


Spaceball Obrázek
_________________
To není průmyslové znečištění, co poškozuje naše životní prostředí. Jsou to nečistoty ve vzduchu a vodě, které za to mohou. G. W. Bush
Akord
Zasloužilý člen
Příspěvky: 3133
Registrován: stř 24 led 2007 0:52
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Re: re

Příspěvek od Akord »

spaceball píše: asi jsi pŕehlídl - vysvětlil jsem to víc jak jasně - energie vytržená z "vakua" není někde dole, ale na ten pomyslný kopec - na ten potenciál se dostala právě tím vytržením z toho "vakua", takže má moźnost "téct" ve vymletých korytech jiných energií pěkné dolů (to jsou příměry řeknu ti, ale to je v pořádku) ;)
Zvyknu číst pomalu a dusledne, takže - neprehlédl. Myslím, že naopak neodpovídáš dostatečne vecne. Kam je to to dolu? To jakého prostredí ? Do vzdáleného vesmíru težko, protože je v podstate tím vakuem, no a na zemi máme jen naše okolí. Co u nás na Zemi má nižší energetický potenciál, než vakuum? To si žádá vecnou odpoveď, jinak to co ríkáš není ani hypotéza, pouze hádání.
Snad hmota? Ta vypadá, že má vyšší potenciál, než vakuum(znaménko nereším). Když ne, tak co? Nepotrebujeme to vedet? Dobrá, ale prostredí na rozptýlení energie musí být, protože zkušenost, že energie se rozptyluje je obrovská a zásadní. Energie zatím teče pouze, když se muže rozptýlit(degradovat, zmenšit ušlechtilost), jinak je zachován puvodní stav a nedochází ke zmene. Neznám jediný princip, který by to zpochybňoval.

Se solárem a entropií je to nejspíš nejaké nedorozumení(na Aldebaranu jsem tam kolem toho mel nekteré príspevky). Není tam prece žádný zásadní problém, a solární fotovoltický článek podléhá termodynamice jako kterýkoli jiný menič energie. Že to nechápou nekterí populární autori knih o fotovoltice je jejich vec, jen s tím nadelali hromadu zmatku.


Uživatelský avatar
spaceball
Zasloužilý člen
Příspěvky: 614
Registrován: úte 05 kvě 2009 20:25
Bydliště: 48°15'N 16°22'E

Re: re

Příspěvek od spaceball »

Akord píše:Zvyknu číst pomalu a dusledne, takže - neprehlédl. Myslím, že naopak neodpovídáš dostatečne vecne. Kam je to to dolu? To jakého prostredí ? Do vzdáleného vesmíru težko, protože je v podstate tím vakuem, no a na zemi máme jen naše okolí. Co u nás na Zemi má nižší energetický potenciál, než vakuum? To si žádá vecnou odpoveď, jinak to co ríkáš není ani hypotéza, pouze hádání.
Snad hmota? Ta vypadá, že má vyšší potenciál, než vakuum(znaménko nereším). Když ne, tak co? Nepotrebujeme to vedet? Dobrá, ale prostredí na rozptýlení energie musí být, protože zkušenost, že energie se rozptyluje je obrovská a zásadní. Energie zatím teče pouze, když se muže rozptýlit(degradovat, zmenšit ušlechtilost), jinak je zachován puvodní stav a nedochází ke zmene. Neznám jediný princip, který by to zpochybňoval.

Se solárem a entropií je to nejspíš nejaké nedorozumení(na Aldebaranu jsem tam kolem toho mel nekteré príspevky). Není tam prece žádný zásadní problém, a solární fotovoltický článek podléhá termodynamice jako kterýkoli jiný menič energie. Že to nechápou nekterí populární autori knih o fotovoltice je jejich vec, jen s tím nadelali hromadu zmatku.
Panenko skákavá...jaké dolů a pod. Vždyť používám Tvuj "terminus
technikus" kterým jsi začal svou úvahu a já ji z velké části podpořil,
nevšiml jsis? Jen jsem si dovolil Tě opravit v tom, že ta Tvoje odpadní -
degradovaná energie není až tak degradovaná, jen ji neumíme využít
tak, jak využíváme elektrickou energii a to samé platí i o energii z vakua.
O "toku" energie a takzvaném rozptýlení - proti tomu nic nemám - i když
by mohl mít někdo námitky ale myslím si, že je to takhle dostačující pro
někoho, kdo se tím zabýva okrajově a profesionálně se věnuje například
něčemu jinému. S entropií je to trochu složitější... To, co se jeví jako
"rozptýlená a degradovaná" energie - například v klubku drátu, to
nedefinované, můžeme jednoduchým mechanickým zařízením z
magnetů (dynamo) z hmoty "vybudit". V našem časoprostru se tento
skrytý relativistický projev hmoty (to je ta nechápaná rozptýlená energie) z
obyčejného klubka (navinuté cívky) drátu razantně projeví zvýšeným potenciálem
a ejhle,
máme "známou", člověkem využitelnou el. energii (na tom Tvém pomyslném kopci) o
kterou se snaží celé toto fórum jen s tím rozdílem, že se hledají i jiné
způsoby jejího "dobývání"......
O jakém "soláru" s entropií a jakém nedorozumění a jakých fotovoltaických článcích mluvíš?!
O takových věcech jsem se vůbec, ale vůbec, ale opravdu vůbec nebavil
:lol: Nepleteš si náhodou Solarní systém (The Solar System) = Sluneční
soustava ( http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_System ) s komerčním (nefyzikálním) označením
systému pro ohřev vody v domácím použitím?

Jsem potěšen že navštěvuješ Aldebaran. :good: Původně jsme se
věnovali plazmatu na půdě školy s vyloučením laické veřejnosti, ale převládla astrofyzika a její popularizace...


Spaceball Obrázek
_________________
To není průmyslové znečištění, co poškozuje naše životní prostředí. Jsou to nečistoty ve vzduchu a vodě, které za to mohou. G. W. Bush
Uživatelský avatar
Merlin
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1764
Registrován: sob 21 říj 2006 0:32
Bydliště: Severní Morava
Dostal: 54 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Entropie

Příspěvek od Merlin »

Hmm... dejme tomu, že jsem na "entropické" straně vesmíru a využívám nějakou "energii"... bude pak "entropie" na vaší straně?

Celý ten náhled mi připadá hodně člověkocentrický. Ještě štěstí, že "časoprostoru", "éteru" či "všehomíru" je úplně jedno, jak o tom smýšlíme. Jinak (nebo právě proto) bychom tu totiž vůbec nebyli


The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
-----------------------------------------------------
Uživatelský avatar
Merlin
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1764
Registrován: sob 21 říj 2006 0:32
Bydliště: Severní Morava
Dostal: 54 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Energie

Příspěvek od Merlin »

Akord píše:
gewo píše:Už mnohokrát jsem se tady ve fóru ptal, CO to vlastně je, ta "energie"? O čem se to vlastně mluví. A nikdy jsem nedostal odpověď. Není ani ve Tvém dlouhém příspěvku.Pokusíš se odpovědět?
Pojem absolutní energie znamená jen asi tolik, že odpovídající zkoumaná soustava muže menit své vlastnosti, tedy má energii. Využitelnou energii chápeme jako zmenu v usporádání pohybu částic, entit, objektu(včetne nehmotných).
Neptal jsem se na žádné absolutno. Ptal jsem se, co je to ta energie, o které se tady mluví, a chceme ji eventuálně využít. Jinak je to absolutně zbytečné a mohu jít za filozofy.


The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
-----------------------------------------------------
Uživatelský avatar
spaceball
Zasloužilý člen
Příspěvky: 614
Registrován: úte 05 kvě 2009 20:25
Bydliště: 48°15'N 16°22'E

re

Příspěvek od spaceball »

gewo píše:Hmm... dejme tomu, že jsem na "entropické" straně vesmíru a využívám nějakou "energii"... bude pak "entropie" na vaší straně?
hmm...entropická strana vesmíru.... Z čeho vyplynul takovýto dotaz?
Z "tekoucí" energie pana kolegy? Strany - jako v rámci dvou izolovaných soustav?

gewo píše:
Akord píše:
gewo píše:Už mnohokrát jsem se tady ve fóru ptal, CO to vlastně je, ta "energie"? O čem se to vlastně mluví. A nikdy jsem nedostal odpověď. Není ani ve Tvém dlouhém příspěvku.Pokusíš se odpovědět?
Pojem absolutní energie znamená jen asi tolik, že odpovídající zkoumaná soustava muže menit své vlastnosti, tedy má energii. Využitelnou energii chápeme jako zmenu v usporádání pohybu částic, entit, objektu(včetne nehmotných).
Neptal jsem se na žádné absolutno. Ptal jsem se, co je to ta energie, o které se tady mluví, a chceme ji eventuálně využít. Jinak je to absolutně zbytečné a mohu jít za filozofy.
Obávám se, že na tohle Ti nikdo neodpoví a filosofický výklad by se dost značně lišil od obecné definice z viki - http://cs.wikipedia.org/wiki/Energie Nemyslím si že by Ti Akord neodpověděl - chápej to tak, že Ti řekl svou verzi, tak jak on si to představuje a cítí. Zajímala by mne Tvoje definice energie - určitě nějakou máš a jen děláš že neznáš :lol:


Spaceball Obrázek
_________________
To není průmyslové znečištění, co poškozuje naše životní prostředí. Jsou to nečistoty ve vzduchu a vodě, které za to mohou. G. W. Bush
Akord
Zasloužilý člen
Příspěvky: 3133
Registrován: stř 24 led 2007 0:52
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

energie a spol

Příspěvek od Akord »

Gewo, já to napsal pomerne technicky, s co nejmenším podílem filosofie. Asi to tak nebereš. Nepokládal jsem za duležité utopit treba pohyb v hybnosti a podobne. Chtel jsem vyjádrit, jak napsal i spaceball, co si sám pod energií predstavuju, a jak si ji interpretuju (co už taky není fyzikální). Energie je proste možnost zamenit usporádanejší pohyb za méne usporádaný s tím, že ten rozdíl bude pracovat podle mých predstav a potreb. To není príliš filosofické.

Spaceball, já se taky snažím otevírat možnosti a chápat, co píšeš, ale nejprve je potrebná určitá synchronizace, no a prei této príležitosti chci vyjádrit, že degradovanou energii už nelze nijak vybudit, protože nepredstavuje dostatečné usporádání. Je to tedy ve sporu i s tím, co jsem teď napsal Gewovi. Pokud je to s tím solárem nedorozumení, tak jsem tak pochopil Tvuj predešlý príspevek, ve kterém píšeš o získávání energie ze soláru, pokud teda nejde o omyl. Vybuzení degradované energie tedy považuju za naivní, Protože globálne se z chaosu nikdy samovolne nestává porádek, to považuju za velmi pevnou axiomu, snad nejpevnejší, kterou známe. Pomalu to zajíždí i do filosofie. Z chaosu se globálne nikdy sám od sebe nestal porádek. Človek jako rozumná bytost sice jakýsi porádek udelat umí, ale opakuji globálne stále teží z toho, že se s porádku naopak stává chaos. Opak umí snad jen Buh.


Uživatelský avatar
poota
Zasloužilý člen
Příspěvky: 5830
Registrován: stř 26 zář 2007 22:23
Bydliště: Praha
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: energie a spol

Příspěvek od poota »

Akord píše:Energie je proste možnost zamenit usporádanejší pohyb za méne usporádaný s tím, že ten rozdíl bude pracovat podle mých predstav a potreb... globálne se z chaosu nikdy samovolne nestává porádek, to považuju za velmi pevnou axiomu, snad nejpevnejší, kterou známe.
Je docela možné, že moje pojetí je souhlasné s Akordovým, ale rozhodně bych volil jiné pojmy. To, co Akord nazývá chaosem, bych raději definoval jako rovnováhu, které se příroda/vesmír snaží ze všech sil dosáhnout. Energie v mé definici je tedy dána nerovnováhou či rozdílem stavů. Čím větší je nerovnováha, tím více práce příroda musí vynaložit na dosažení rovnováhy. Jestliže jí do cesty vložíme něco, co jí klade odpor, pak se část té práce, která je k dispozici, spotřebuje na jeho překonání. Právě tato část je námi zachycená energie. Analogií je elektrický obvod s odporem - i tam máme k dispozici rozdíl napětí, který se dá odporem zužitkovat. Bez toho odporu se potenciál vyrovná zkratem a bez užitku, stejně jako se v přírodě vyrovná jakákoli nerovnováha i bez užitku pro člověka.
Zdravím - poota


Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Akord
Zasloužilý člen
Příspěvky: 3133
Registrován: stř 24 led 2007 0:52
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Re: energie a spol

Příspěvek od Akord »

poota píše:1.To, co Akord nazývá chaosem, bych raději definoval jako rovnováhu, které se příroda/vesmír snaží ze všech sil dosáhnout.

2.Energie v mé definici je tedy dána nerovnováhou či rozdílem stavů.

3.Čím větší je nerovnováha, tím více práce příroda musí vynaložit na dosažení rovnováhy. Jestliže jí do cesty vložíme něco, co jí klade odpor, pak se část té práce, která je k dispozici, spotřebuje na jeho překonání. Právě tato část je námi zachycená energie.
S 1. bych souhlasil s Tvým názorem. Od bodu 2. však začínají potíže. Energii je nutno začít rozlišovat, zda se bude rešit jako makroskopická veličina, nebo mikroskopická(zmena energie nekolika částic s konkrétne definovaným chováním, nebo více částic se statisticky definovaným chováním). Z určitého pohledu je to jedno, z jiného ne. Pokud vezmu mikroskopickou, pak souhlasím. Pokud makroskopickou, tam obecne nesouhlasím, protože je potreba definovat další podmínky. Není totiž jedno, zda umíme vyhodnotit zmenu stavu každé jednotlivé částice stejne(stejným zarízením, nebo metodou), muže tomu bránit dost vecí. Část 3. a dále je pak podmíneno rozlišením podle bodu 2.

Pak bych mohl taky napsat, že pojem vetší z bodu 3. chápu jako takovou velikost, která značí stupeň neusporádání makroobjektu, a ne velikost nekteré nestatistické veličiny, jako je treba poloha v nejakém poli. Možná by se dalo ríct neco takové, že vyčerpaná, degradovaná energie je vlastností částic, které bloudí co nejpomaleji a co nejchaotičteji, nemajíce duvod pro žádnou zmenu. Proste absolutní letargie. Na rovnováhu lze tedy nahlížet ruzne.


Odpovědět

Zpět na „Akord“