Deane píše:Ano, pravá bryndza sa dá zohnať, ale prepáč že Ti to tak napíšem, v Bratislave asi neviete že v túto dobu žiadna ovca nedojí. Bryndzu ktorú teraz kúpiš nebude to, čo je pravá bryndza zo salaša. Ja mám suseda čo robil baču a ak on zajde na salaš na stredné Slovensko a tam kúpi pravý ovčí syr a on urobí z neho bryndzu, tak to je pravá pani bryndza s veľkým B. No teraz sú ovce brezé (kotné) a nedoja sa. . No v návode na kefír či jogurt sa píše že treba mlieko zohriať na teplotu už presne neviem akú, ale je to vyče 80 stupňov, potom pridať tú kultúru, lebo inak sa tam budú aj iné parazity kotiť. Ja keď som ešte bol malý chalan som býval na samote a mali sme aj kravu, robili sme kefír, tú kultúru sme objednali z Prahy, neviem myslím že to vyrábala mykoprodukta, ale je to už pradávno.
Ja keď chcem idem si do Čachtíc na PD kúpiť mlieko do fľaše, takže neni problém. Mám niekde v garáži jogurtovač na 6 pohárov, asi to skúsim s tým aktimelom.
Kozie mlieko niektorí odporúčajú, iní zase píšu že je škodlivé, aj dnes som to niekde v TV počul že škodí. Tak neviem.
Deane, budem Ti oponovat. Bryndza sa stale vyraba, ale riedi sa kravskou hrudkou na 50% (v lepsom pripade). Nebol som v tej bryndziarni osobne, ale mam overeny zdroj rovno od pana profesora Ebringera, ktory v tomto robi dlhorocny vyskum. Viem, ze je to rarita, lenze, ked clovek chce, urobi si prieskum, a dostane. Pros, a dostanes. Tak to je. Hladaj dovody preco nie, a nedostanes. :-)
Za normalnych okolnosti sa ovce nedoja, ale jeden bryndziar nasiel unikatnu technologiu, vdaka ktore doja aj cez zimu a maju dostatok mlieka. Predava cistu 100% ovciu bryndzu. Kludne Ti aj poviem, kde to je, mozes sa s nim o tom porozpravat. Je to oproti TESCU na Kamennom namesti, taka drevena budka. Ja som s nim uz par krat pokecal, je to velmi mily clovek, a zaujima sa aj o zdravie. Citit z neho pokoru a pozitivno, takze ja mu verim. Teda, nie vzdy tam je, obcas je tam aj taka znudena slecna, ale kontakt na neho Ti da (alebo aj ja cez SZ).
O kozom mlieku a kefire si zle informovany. Kozie mlieko je najzdravsie z trojice kravske a ovcie. Najhorsie je na tom kravske, a hoci surove je celkom prijatelne, ovela lepsie je kozie. Smrdi, ked je s kozami cap, aspon to som pocul. Chlapik, od ktoreho berem, mi celu farmu ukazal, aj stajne, kozy boli na prvy pohlad stastne a spokojne, uplne pritulne, a jeho mlieko nesmrdi. Vie to robit. :-) Teraz k tomu kefiru. Zohrievat mlieko je ta najvacsia blbost, stava sa z neho pre telo toxicka latka. Prave v tom je kefir jedinecny. Moze sa robit bez rizika aj zo suroveho mlieka, pretoze v kefire nic neprezije. Tie kefirky vyzabijaju absolutne vsetky patogenne breberky. A prave tato vlastnost ti narobi poriadok aj v crevach, vypi liter takehoto kefiru kazdy den po dobu 3-5 dni, a uvidis, no more candida and others. ;-) (a pre zeny, ked si naleju kefir do posvy, zbohom kvasinkove infekcie)
Kozi nepasterizovany kefir je najzdravsi mliecny vyrobok, nic zdravsie z mliecnej rise neexistuje. Nezahlienuje, dobre sa travi, a to, s akou rychlostou zrovna hnacku, alebo disbatkeriozu v crevach je priam zazracne. Oproti bryndzi neobsahuje tolko tuku, takze sa da prijimat vo velkom mnozstve, neobsahuje ani sol, da sa teda ovela lepsie ochutit, aj na sladko a podobne.
Takze este raz odpovedam na tuto temu: KEFIR!