Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Dávkování: Ivermectin - Fenbendazol - Mebendazol
Dávkování: Ivermectin - Fenbendazol - Mebendazol
Laik se ptá fyziků
Moderátor: Gabča
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 1 poděkování
Ahoj JOVA
já zkusím svoji intuici, mě to zdvihání po metru přijde příliš pracovně náročný, a stejný efekt dosáhnou ty světelné brány. Pokaždé zaměřovat správnou výšku, když se k tomu pouštěcímu zařízení i budeme obtížně dostávat...
Mám zásadní dotaz na všechny, JAK JE CO NÁROČNÉ NA PŘÍPRAVU?
(hlavně finančně, a hodinově)
Vakuová trubka .. já jsem včera o půlnoci vymyslela to, že každý správný experiment než je oficiálně proveden má nějakou předpřípravu. Tu bych udělala třeba s Kájou s webovkou ve vakuu, menší olověná kulička. Zjistíme jen, jestli to funguje, ale výsledky zatajíme
, stanovíme ideální vzdálenosti, nebo časové interválky pro laser na Kadlíně. Můžeme to přivézt i jako doplňkový program na Kadlín, kolemjdoucí budou u vytržení, až jim ukážeme jak rychle spadne pírko.
Další fáze .. Nobelovka, rozdělí se rovným dílem mezi všechny.

já zkusím svoji intuici, mě to zdvihání po metru přijde příliš pracovně náročný, a stejný efekt dosáhnou ty světelné brány. Pokaždé zaměřovat správnou výšku, když se k tomu pouštěcímu zařízení i budeme obtížně dostávat...
Mám zásadní dotaz na všechny, JAK JE CO NÁROČNÉ NA PŘÍPRAVU?
(hlavně finančně, a hodinově)
Vakuová trubka .. já jsem včera o půlnoci vymyslela to, že každý správný experiment než je oficiálně proveden má nějakou předpřípravu. Tu bych udělala třeba s Kájou s webovkou ve vakuu, menší olověná kulička. Zjistíme jen, jestli to funguje, ale výsledky zatajíme

Další fáze .. Nobelovka, rozdělí se rovným dílem mezi všechny.

-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 7 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Gabča
Já netvrdím, že je můj nápad lepší nebo horší než ostatních. Vycházím z toho, že konkrétní návrh každého člena fóra by měl stavěn na reálných základech a možnostech daný návrh zrealizovat. Já osobně čerpám z toho co už mám, (čítač kombinovaný s hodinami, přesný dálkoměr HILTI, železnou kouli 16cm, laserové ukazovátko…) a co dokážu z vlastních zásob nebo s minimálními náklady dát dohromady (lanovku na vytažení koule, elektricky dálkově ovládané spouštěcí zařízení, optolištu na zaznamenání dopadu, jednoduchý obvod která spustí čítač v okamžiku uvolnění koule a při dopadu ho zastaví). Vše je však založeno na tom, že pro vlastní výpočet bude stačit znát přesně odměřenou výšku (jedno jestli to bude 10,000m nebo 10,023m, hlavně když se to pro každý pád změří co nejpřesněji) a co nejpřesněji změřený čas letu. Pokud tento způsob měření není slučitelný s vlastním pokusem a výpočty (to musíš rozhodnout jako koordinátor akce ty), pak se samozřejmě musí hledat jiné řešení třeba v podobě světelných bran … Z mého momentálního hlediska je však navržený systém mnohem jednodušší než vyrábět 40 přesně rozmístěných světelných bran (po 0,5m) a od každé brány vést pak impuls do compu a snímat to v závislosti na času. Ano je časově náročnější, to přiznávám.
-
- Zasloužilý člen
Už mi začíná svítat.... jestli UŽ MÁŠ to všechno jak píšeš, tak není co řešit.
, stroboskop definitivně padl.
Ikdyby se nepodařilo odhalit výpočet doby k dráhovému zrychlení, tak by se jako nouzová varianta měřilo vždy dobu pádu z dané výšky + k tomu do páru dobu pádu delšího o 10 cm, tak dostaneme triviálně snadno prům. rychlost v dané výšce. A když se tyhle rychlosti budou zvyšovat vždy o konstatní hodnotu, Nobelovka se rozdělí rovným dílem
Ke konci se už můžou měřit širší intervaly, než na začátku - úspora času
Dr.Ond Bába Tutovka

Ikdyby se nepodařilo odhalit výpočet doby k dráhovému zrychlení, tak by se jako nouzová varianta měřilo vždy dobu pádu z dané výšky + k tomu do páru dobu pádu delšího o 10 cm, tak dostaneme triviálně snadno prům. rychlost v dané výšce. A když se tyhle rychlosti budou zvyšovat vždy o konstatní hodnotu, Nobelovka se rozdělí rovným dílem

Ke konci se už můžou měřit širší intervaly, než na začátku - úspora času

Dr.Ond Bába Tutovka
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Dal: 71 poděkování
- Dostal: 349 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Gabča
Teď tě budu opakovat. Špatně čteš. Napsal jsem světelné brány zapojit do série, pak stačí jeden drát k počítači. Pak by celé tvé měření proběhlo během jednoho pokusu. Nejsem programátor, ale když řeknu kolegovi, myslím, že je to tak max 10 min práce (ten program na vyhodnocení). Optolišta na zaznamenání dopadu není potřeba - stačí opět brána, protože místo dopadu ukáže na milimetr přesně obyčejná olovnice. Zvlášť, pokud by se pokus prováděl uvnitř rozhledny , kde je eliminován vliv větru.JOVA píše:Já netvrdím, že je můj nápad lepší nebo horší než ostatních. Vycházím z toho, že konkrétní návrh každého člena fóra by měl stavěn na reálných základech a možnostech daný návrh zrealizovat. Já osobně čerpám z toho co už mám, (čítač kombinovaný s hodinami, přesný dálkoměr HILTI, železnou kouli 16cm, laserové ukazovátko…) a co dokážu z vlastních zásob nebo s minimálními náklady dát dohromady (lanovku na vytažení koule, elektricky dálkově ovládané spouštěcí zařízení, optolištu na zaznamenání dopadu, jednoduchý obvod která spustí čítač v okamžiku uvolnění koule a při dopadu ho zastaví). Vše je však založeno na tom, že pro vlastní výpočet bude stačit znát přesně odměřenou výšku (jedno jestli to bude 10,000m nebo 10,023m, hlavně když se to pro každý pád změří co nejpřesněji) a co nejpřesněji změřený čas letu. Pokud tento způsob měření není slučitelný s vlastním pokusem a výpočty (to musíš rozhodnout jako koordinátor akce ty), pak se samozřejmě musí hledat jiné řešení třeba v podobě světelných bran … Z mého momentálního hlediska je však navržený systém mnohem jednodušší než vyrábět 40 přesně rozmístěných světelných bran (po 0,5m) a od každé brány vést pak impuls do compu a snímat to v závislosti na času. Ano je časově náročnější, to přiznávám.
Nicméně jsem přesvědčen, že jediné co změříte je, jak moc se na kouli daného průměru při její určité váze projeví odpor vzduchu.
Těch bran ani nemusí být tolik. Nakonec ke stejnému výsledku dojdete i při pěti, i čtyřech
Vlastně ani těch tvých pokusů nemusí být tolik. Teoreticky stačí 4body a pak interpolovat.
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
- poota
- Zasloužilý člen
- Dal: 1692 poděkování
- Dostal: 2418 poděkování
pepe,
už zase jako obvykle odpověď úhybným manévrem. Napadají mě jen tři možnosti, a shodou okolností jsou všechny tři naprosto stejně nejhorší - poota
-
- Zasloužilý člen
Ahojky
Tak už vím jistě, že v tom eventuálním novým zrychlením, z kterýho máte všichni legraci, je skutečně čas logaritmickou funkcí k délce, a naopak délka tedy asi exponenciální k času. Nebo tak nějak, už se mi to plete. O víkendu na to bude času míň, ale už se rýsuje tabulka na porovnání, kterou sem přiložím. Jinak mě je jedno jak se to bude dělat, ale bude nutná přesnost .. půjde pravděpodobně fakt o tisíciny sekundy. UF

Tak už vím jistě, že v tom eventuálním novým zrychlením, z kterýho máte všichni legraci, je skutečně čas logaritmickou funkcí k délce, a naopak délka tedy asi exponenciální k času. Nebo tak nějak, už se mi to plete. O víkendu na to bude času míň, ale už se rýsuje tabulka na porovnání, kterou sem přiložím. Jinak mě je jedno jak se to bude dělat, ale bude nutná přesnost .. půjde pravděpodobně fakt o tisíciny sekundy. UF

- Pego
- Zasloužilý člen
- Dal: 29 poděkování
- Dostal: 19 poděkování
hmm
nechci Vam tady do toho kafrat, ale abyste nahodou neobjevili (A)Ether
..to by nekoho hezky rozhodilo
Mooc mooc drzim palce - vsem!

..to by nekoho hezky rozhodilo

Mooc mooc drzim palce - vsem!
-
- Zasloužilý člen
- Pego
- Zasloužilý člen
- Dal: 29 poděkování
- Dostal: 19 poděkování
Gabčo,
ja to myslil jenom pozitivne
Visim v quantove mechanice jiste jinde uvedene am. university - od lekce 4 se zucastnuji i tzv. tensory. Eter/Ether/Aether je moc zajimava vec... "aether drag" atd. by mohli v nano/femto svete hodne z Vasich mereni ovplyvnit. Drzim palce a od srdce

Visim v quantove mechanice jiste jinde uvedene am. university - od lekce 4 se zucastnuji i tzv. tensory. Eter/Ether/Aether je moc zajimava vec... "aether drag" atd. by mohli v nano/femto svete hodne z Vasich mereni ovplyvnit. Drzim palce a od srdce

-
- Zasloužilý člen
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 384 poděkování
- Dostal: 243 poděkování
...já se dívám...
...jsem si myslel, že tu 3 dny nebudu...ale nedalo mi to.. a u příbuzenstava v Litomyšli-krásný město...jsem se vloupal do kompu....
...na tomto vláknu nebýt 1 den ...tak člověk neví vo co gou....
...jsem rád , že to cele setkání v Kadlíně tak prožíváte.....já tam pojedu za 14 dní ...proměřit...rozhlednu dopadiště.,..šachtu....a starostu duševně připravím na světový kongres drontů....u příležitosti jejich pouti....
....tak si každý-á připravte svuj program.....jako naše jednička bude JOVA....doufám , že s tím souhlasíte...jen si uděláme nějaký základní časový harmonogram....kdo kdy a co bude vrhat z rozhledny.....ale JOVA...má VIP........NON něco pravil o tchýni.....no je to jeho osobní....ale třeba bach navrhl.....maketu tchýně.....
....mějte se fajn ....martin11 
...jsem rád , že to cele setkání v Kadlíně tak prožíváte.....já tam pojedu za 14 dní ...proměřit...rozhlednu dopadiště.,..šachtu....a starostu duševně připravím na světový kongres drontů....u příležitosti jejich pouti....
....tak si každý-á připravte svuj program.....jako naše jednička bude JOVA....doufám , že s tím souhlasíte...jen si uděláme nějaký základní časový harmonogram....kdo kdy a co bude vrhat z rozhledny.....ale JOVA...má VIP........NON něco pravil o tchýni.....no je to jeho osobní....ale třeba bach navrhl.....maketu tchýně.....

... věřím, že se " TO " povede ......
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Dal: 71 poděkování
- Dostal: 349 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: ...já se dívám...
Ty sis vzal k příbuzenstvu svoji klávesnicimartin11 píše:...jsem si myslel, že tu 3 dny nebudu...ale nedalo mi to.. a u příbuzenstava v Litomyšli-krásný město...jsem se vloupal do kompu....
....tak si každý-á připravte svuj program.....jako naše jednička bude JOVA....doufám , že s tím souhlasíte...jen si uděláme nějaký základní časový harmonogram....kdo kdy a co bude vrhat z rozhledny.....ale JOVA...má VIP........NON něco pravil o tchýni.....no je to jeho osobní....ale třeba bach navrhl.....maketu tchýně.........mějte se fajn ....martin11

"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
-
- Zasloužilý člen
No jasně že se dostavíš Ilem, ani nepřemýšlej o tom že by ne
.
Tak lidičky, HEURÉKA
jestli jste doposud někteří pochybovali ... a já myslím, že cca všichni, tak ten studentův pokus lze vysvětlit i jinou funkcí, a já ji znám. Liší se od původní třeba i jednou tisícinou sekundy. Chachá
. Poskytnu na požádání, pokud vás zajímá, jinak samozřejmě motyky a makety tchýní ssebou
Vaše Dr.Ond Naprostá Tutovka

Tak lidičky, HEURÉKA
jestli jste doposud někteří pochybovali ... a já myslím, že cca všichni, tak ten studentův pokus lze vysvětlit i jinou funkcí, a já ji znám. Liší se od původní třeba i jednou tisícinou sekundy. Chachá

Vaše Dr.Ond Naprostá Tutovka