Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Dávkování: Ivermectin - Fenbendazol - Mebendazol

Laik se ptá fyziků

Drontí akce, události, novinky...

Moderátor: Gabča

Odpovědět
pepe
Zasloužilý člen

Příspěvek od pepe »

,,Poota" , myslím si , že pre ťeba by to nemal biť problém ,,rozlusknúť to" . Ak ano , tak som sa mýlil a spoň už vieš , že som tiež len človek . Pepe

Dobrý karbaník vie , že aj oko je možné prebiť .
Gabča
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

Příspěvek od Gabča »

Ahoj JOVA :D
já zkusím svoji intuici, mě to zdvihání po metru přijde příliš pracovně náročný, a stejný efekt dosáhnou ty světelné brány. Pokaždé zaměřovat správnou výšku, když se k tomu pouštěcímu zařízení i budeme obtížně dostávat...
Mám zásadní dotaz na všechny, JAK JE CO NÁROČNÉ NA PŘÍPRAVU?
(hlavně finančně, a hodinově)

Vakuová trubka .. já jsem včera o půlnoci vymyslela to, že každý správný experiment než je oficiálně proveden má nějakou předpřípravu. Tu bych udělala třeba s Kájou s webovkou ve vakuu, menší olověná kulička. Zjistíme jen, jestli to funguje, ale výsledky zatajíme ;) , stanovíme ideální vzdálenosti, nebo časové interválky pro laser na Kadlíně. Můžeme to přivézt i jako doplňkový program na Kadlín, kolemjdoucí budou u vytržení, až jim ukážeme jak rychle spadne pírko.

Další fáze .. Nobelovka, rozdělí se rovným dílem mezi všechny. :D :D

JOVA
Zasloužilý člen
Dostal: 7 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Gabča

Příspěvek od JOVA »

Já netvrdím, že je můj nápad lepší nebo horší než ostatních. Vycházím z toho, že konkrétní návrh každého člena fóra by měl stavěn na reálných základech a možnostech daný návrh zrealizovat. Já osobně čerpám z toho co už mám, (čítač kombinovaný s hodinami, přesný dálkoměr HILTI, železnou kouli 16cm, laserové ukazovátko…) a co dokážu z vlastních zásob nebo s minimálními náklady dát dohromady (lanovku na vytažení koule, elektricky dálkově ovládané spouštěcí zařízení, optolištu na zaznamenání dopadu, jednoduchý obvod která spustí čítač v okamžiku uvolnění koule a při dopadu ho zastaví). Vše je však založeno na tom, že pro vlastní výpočet bude stačit znát přesně odměřenou výšku (jedno jestli to bude 10,000m nebo 10,023m, hlavně když se to pro každý pád změří co nejpřesněji) a co nejpřesněji změřený čas letu. Pokud tento způsob měření není slučitelný s vlastním pokusem a výpočty (to musíš rozhodnout jako koordinátor akce ty), pak se samozřejmě musí hledat jiné řešení třeba v podobě světelných bran … Z mého momentálního hlediska je však navržený systém mnohem jednodušší než vyrábět 40 přesně rozmístěných světelných bran (po 0,5m) a od každé brány vést pak impuls do compu a snímat to v závislosti na času. Ano je časově náročnější, to přiznávám.

Gabča
Zasloužilý člen

Příspěvek od Gabča »

Už mi začíná svítat.... jestli UŽ MÁŠ to všechno jak píšeš, tak není co řešit. :D , stroboskop definitivně padl.
Ikdyby se nepodařilo odhalit výpočet doby k dráhovému zrychlení, tak by se jako nouzová varianta měřilo vždy dobu pádu z dané výšky + k tomu do páru dobu pádu delšího o 10 cm, tak dostaneme triviálně snadno prům. rychlost v dané výšce. A když se tyhle rychlosti budou zvyšovat vždy o konstatní hodnotu, Nobelovka se rozdělí rovným dílem :D :D :D

Ke konci se už můžou měřit širší intervaly, než na začátku - úspora času :D

Dr.Ond Bába Tutovka

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Gabča

Příspěvek od Ilem »

JOVA píše:Já netvrdím, že je můj nápad lepší nebo horší než ostatních. Vycházím z toho, že konkrétní návrh každého člena fóra by měl stavěn na reálných základech a možnostech daný návrh zrealizovat. Já osobně čerpám z toho co už mám, (čítač kombinovaný s hodinami, přesný dálkoměr HILTI, železnou kouli 16cm, laserové ukazovátko…) a co dokážu z vlastních zásob nebo s minimálními náklady dát dohromady (lanovku na vytažení koule, elektricky dálkově ovládané spouštěcí zařízení, optolištu na zaznamenání dopadu, jednoduchý obvod která spustí čítač v okamžiku uvolnění koule a při dopadu ho zastaví). Vše je však založeno na tom, že pro vlastní výpočet bude stačit znát přesně odměřenou výšku (jedno jestli to bude 10,000m nebo 10,023m, hlavně když se to pro každý pád změří co nejpřesněji) a co nejpřesněji změřený čas letu. Pokud tento způsob měření není slučitelný s vlastním pokusem a výpočty (to musíš rozhodnout jako koordinátor akce ty), pak se samozřejmě musí hledat jiné řešení třeba v podobě světelných bran … Z mého momentálního hlediska je však navržený systém mnohem jednodušší než vyrábět 40 přesně rozmístěných světelných bran (po 0,5m) a od každé brány vést pak impuls do compu a snímat to v závislosti na času. Ano je časově náročnější, to přiznávám.
Teď tě budu opakovat. Špatně čteš. Napsal jsem světelné brány zapojit do série, pak stačí jeden drát k počítači. Pak by celé tvé měření proběhlo během jednoho pokusu. Nejsem programátor, ale když řeknu kolegovi, myslím, že je to tak max 10 min práce (ten program na vyhodnocení). Optolišta na zaznamenání dopadu není potřeba - stačí opět brána, protože místo dopadu ukáže na milimetr přesně obyčejná olovnice. Zvlášť, pokud by se pokus prováděl uvnitř rozhledny , kde je eliminován vliv větru.

Nicméně jsem přesvědčen, že jediné co změříte je, jak moc se na kouli daného průměru při její určité váze projeví odpor vzduchu.
Těch bran ani nemusí být tolik. Nakonec ke stejnému výsledku dojdete i při pěti, i čtyřech
Vlastně ani těch tvých pokusů nemusí být tolik. Teoreticky stačí 4body a pak interpolovat.

"Dum spiro spero"
Ciceron
poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

pepe,

Příspěvek od poota »

už zase jako obvykle odpověď úhybným manévrem. Napadají mě jen tři možnosti, a shodou okolností jsou všechny tři naprosto stejně nejhorší - poota

pepe
Zasloužilý člen

Příspěvek od pepe »

Tak to je zaujímavé . Večinou sa totiš hovorieva , ,,Do tretice všetko najlepšie". V pohode , už to tu neriešim . Pepe

Dobrý karbaník vie , že aj oko je možné prebiť .
Gabča
Zasloužilý člen

Příspěvek od Gabča »

Ahojky :D
Tak už vím jistě, že v tom eventuálním novým zrychlením, z kterýho máte všichni legraci, je skutečně čas logaritmickou funkcí k délce, a naopak délka tedy asi exponenciální k času. Nebo tak nějak, už se mi to plete. O víkendu na to bude času míň, ale už se rýsuje tabulka na porovnání, kterou sem přiložím. Jinak mě je jedno jak se to bude dělat, ale bude nutná přesnost .. půjde pravděpodobně fakt o tisíciny sekundy. UF :D

Pego
Zasloužilý člen
Dal: 29 poděkování
Dostal: 19 poděkování

hmm

Příspěvek od Pego »

nechci Vam tady do toho kafrat, ale abyste nahodou neobjevili (A)Ether :roll:

..to by nekoho hezky rozhodilo :)

Mooc mooc drzim palce - vsem!

Gabča
Zasloužilý člen

Příspěvek od Gabča »

joojo, co my víme :P co si my vůbec odvažujeme myslet ..

Pego
Zasloužilý člen
Dal: 29 poděkování
Dostal: 19 poděkování

Gabčo,

Příspěvek od Pego »

ja to myslil jenom pozitivne :good:
Visim v quantove mechanice jiste jinde uvedene am. university - od lekce 4 se zucastnuji i tzv. tensory. Eter/Ether/Aether je moc zajimava vec... "aether drag" atd. by mohli v nano/femto svete hodne z Vasich mereni ovplyvnit. Drzim palce a od srdce :oops: :smoke:

Gabča
Zasloužilý člen

Příspěvek od Gabča »

Jj, já to taky tak pozitivně brala :P , a taky Vám držím palce.

.. tak ten logaritmus a exponenciál, vychází zajímavě, musím si v tom ale dělat další pořádek, v čase 0 je už všechno jakoby v hloubce 1 m pádu???? Chjo, nic nemůže jít normálně :roll:
Doufám, že mě nezabijete, když z toho nic nebude :oops:

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

...já se dívám...

Příspěvek od martin11 »

...jsem si myslel, že tu 3 dny nebudu...ale nedalo mi to.. a u příbuzenstava v Litomyšli-krásný město...jsem se vloupal do kompu....
...na tomto vláknu nebýt 1 den ...tak člověk neví vo co gou....
...jsem rád , že to cele setkání v Kadlíně tak prožíváte.....já tam pojedu za 14 dní ...proměřit...rozhlednu dopadiště.,..šachtu....a starostu duševně připravím na světový kongres drontů....u příležitosti jejich pouti....
....tak si každý-á připravte svuj program.....jako naše jednička bude JOVA....doufám , že s tím souhlasíte...jen si uděláme nějaký základní časový harmonogram....kdo kdy a co bude vrhat z rozhledny.....ale JOVA...má VIP........NON něco pravil o tchýni.....no je to jeho osobní....ale třeba bach navrhl.....maketu tchýně..... :idea: ....mějte se fajn ....martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: ...já se dívám...

Příspěvek od Ilem »

martin11 píše:...jsem si myslel, že tu 3 dny nebudu...ale nedalo mi to.. a u příbuzenstava v Litomyšli-krásný město...jsem se vloupal do kompu....
...na tomto vláknu nebýt 1 den ...tak člověk neví vo co gou....
...jsem rád , že to cele setkání v Kadlíně tak prožíváte.....já tam pojedu za 14 dní ...proměřit...rozhlednu dopadiště.,..šachtu....a starostu duševně připravím na světový kongres drontů....u příležitosti jejich pouti....
....tak si každý-á připravte svuj program.....jako naše jednička bude JOVA....doufám , že s tím souhlasíte...jen si uděláme nějaký základní časový harmonogram....kdo kdy a co bude vrhat z rozhledny.....ale JOVA...má VIP........NON něco pravil o tchýni.....no je to jeho osobní....ale třeba bach navrhl.....maketu tchýně..... :idea: ....mějte se fajn ....martin11 :lol:
Ty sis vzal k příbuzenstvu svoji klávesnici :?: Přád ti to píše několik teček místo jedné. Pokud se náhodou dostavím do Kadlína, přivezu ti novou. :good:

"Dum spiro spero"
Ciceron
Gabča
Zasloužilý člen

Příspěvek od Gabča »

No jasně že se dostavíš Ilem, ani nepřemýšlej o tom že by ne :D .

Tak lidičky, HEURÉKA
jestli jste doposud někteří pochybovali ... a já myslím, že cca všichni, tak ten studentův pokus lze vysvětlit i jinou funkcí, a já ji znám. Liší se od původní třeba i jednou tisícinou sekundy. Chachá :D :D :D. Poskytnu na požádání, pokud vás zajímá, jinak samozřejmě motyky a makety tchýní ssebou :D

Vaše Dr.Ond Naprostá Tutovka

Odpovědět

Zpět na „Dronti a Kadlín“