Určeno pro všechny možné (i nemožné) poznatky ohledně použití ultrazvuku při přípravě papání + všeho dalšího s tím souvisejícího.
Jsem rád, že se vám tento nápad zalíbil a velmi mnoho skvělých gurmánských zážitků vám všem přeji. Non
--- a ještě pro úplnost přidávám stať: JAK TO CELÉ ZAČALO (ve vlákně Ultrarzvuková mlha) ---
....protože potom by ti asi došlo, co se při tomto vlastně děje. Ultrazvuk , jak známo, velmi snadno proniká do měkkých tělesných tkání (složených převážně z vody), rozkmitává tekuté i pevné části, a vlivem kavitačních dějů pak dochází k místnímu - velmi prudkému zvýšení tlaku a teploty uvnitř buněk (dochází vlastně ke stejným jevům jako při čištění předmětů ultrazvukem, např. viz http://hw.cz/Teorie-a-praxe/Dokumentace ... vukem.html ). Při delší expozici potom může dojít k nevratnému poškození buněčných stěn se všemi možnými následky !!! (Ale přiznávám, také jsem si to několikrát vyzkoušel, chlap přece to píchnutí jehlou vydrží, ne ?? ";o)Water píše:Dokazom je to, ze ak ponorite spicku napr. malicka ruky do vodneho stlpika nad membrankou hmlovaca, skoro okamzite pocitite palenie/teplo, ale nie na povrchu prsta, ale v jeho vnutri ! Toto bol moj postreh na zaklade teoretickeho predpokladu. Pri overeni si tohto faktu, nedoporucujem prst drzat v stlpiku dlho ! :-) Upozornenie : Kazdy kto si to chce overit, cini tak na vlastnu zodpovednost. ( nie je to az tak nebezpecne, ale kedze neviem presne ake mozu byt nasledky "pokusu", pre istotu to uvadzam )
A ještě malý tip na závěr (aby tu pořád nerozdával dárky jenom Mim ): Chcete si udělat opravdu jemný šťavnatý stejk / biftek i z méně kvalitního masa ??? Naložte ho před pečením na chvilku do marinády v zapnuté výkonnější ultrazvukové čističce, potom ho okořeňte a nechte pár hodin hezky v klidu odležet v chladu. Dobrou chuť přeje šéfkuchař Non.
.