PIVO
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 92
- Registrován: úte 13 bře 2007 21:44
- Bydliště: Plzeň
PIVO
Takže, vážení přátelé - adepti na nové řemeslo, v brzku se mi doufám podaří sem ve spolupráci s Rivalem umístit první část našeho rekvalifikačního kurzu s názvem - Technologie výroby sladu a piva. Je to poněkud objemnější... ale každému kdo to chce zkusit doporučuju to přelouskat, pochopit a zapamatovat. Je to sice šedá teorie, nicméně potřebná. Každý by si měl taky ujasnit zda si dokáže obstarat potřebné suroviny, tj. slad, chmelové granule včetně spolehlivé informace o obsahu alfy a pivovarské kvasnice.
Bohulibá činnost, dím zcela uspokojen. Pouze pro nás, starosvaty a orthodoxní přírodomily bych poprosil o jeden jediný recepis na pívo našich předků.A ti granule ještě neznali. Bude li třeba, chmel si seženem eventuelně vypěstujem.Kdyby jste náhodou někdo věděli, kdo produkuje pivo našich předků komerčně, dejte vědět. K rožněnému jehněčímu by to byla třešnička na dortu.
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 4090
- Registrován: čtv 17 led 2008 16:08
- Dal: 384 poděkování
- Dostal: 243 poděkování
pivo
...no konečně....tak....kdo kde prodává chmel, nebo ten prášek hořkej....pivo kvasnice...sazeničky chmele...je-li tudy cesta....a kousek zahrádky....možné náhrady výše zmíněných vsádek...jakej ječmen a kde...nebude to v tunách ale v kg...jednotkách...přemístit sem již vydané předpisy z ultrazvukové kuchařky...a prosím neplevelit...tady jde opravdu o život....složíme zbraně...na tomto vláknu....nikdo nebude do nikoho šťourat...já to slibuju za sebe....jo a kdo bude vařit....tak zaznamenávat...co a jak...aby to bylo replikovatelný...zveřejňovat i nezdary...to je důležitý...vědět kudy cesta nevede...!!!....je mi jasný , že nemám plzeňskou vodu...to je základ...ale já zkusim i deš´tovku....
...jsem rád, že jsem u zrodu....dneska padla vláda....jojojo ..běda vládě, která pivo zdraží....a ..kde se pivo pije ...tam se dobře žije....snad se nám bude žít dobře....martin11 a karkulka
...jsem rád, že jsem u zrodu....dneska padla vláda....jojojo ..běda vládě, která pivo zdraží....a ..kde se pivo pije ...tam se dobře žije....snad se nám bude žít dobře....martin11 a karkulka
... věřím, že se " TO " povede ......
- Aquarius1
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1195
- Registrován: ned 16 pro 2007 0:43
- Bydliště: Planeta Země
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 20 poděkování
- Aquarius1
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1195
- Registrován: ned 16 pro 2007 0:43
- Bydliště: Planeta Země
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 20 poděkování
Na žádost Martina sem dávám návody zveřejněné v ultrazvukové kuchařce.
Zdravím všechny příznivce moku pivního.Před lety jsem získal recepty na var piva tmavého ,světlého a medoviny.Zkoušel jsem to a docela dobrý,jen pozor!! dodržet dávkování jinak budete malovat byt jako já kdysi,krásně to vyšumělo jako šampus a strop by o tom mohl povědět své. Very Happy
Návod je přesně opsán podle receptury ,,Uvařte si pivo doma"která mi byla zaslána.
Tmavé pivo:
Půl kila sladové kávy/např ,sladovka,žitovka/ se vaří v 10 litrech vody jednu hodinu.Potom přidáme 10g chmelu a 40dkg cukru a vaříme dalších dvacet minut.Po schladnutí várky na pokojovou teplotu přidáme 10g kvasnic/nejlépe pivovarských/ a necháme v otevřené nádobě ustát přes noc.Další den roztok přecedíme přes látku a stáčíme do lahví,nejlépe od šampusu.Láhve musí být dobře uzavřeny,aby vznikající kysličník uhličitý neunikal.Nejlépe je zajistit korkové uzávěry předrátováním.Pivo dozraje ve chladné místnosti za 3 až 4 dny a vydrží 8 až 10 dní.Varuji odvážlivce,kteří ve snaze vyrobit pivo ,,dužno mocne" přidají více jak 40 dkg cukru,nebo nechají pivo zrát déle než maximálně dopoučených 10 dní.V lahvích vznikne velké množství kysličníku,pivo silně šumí a hrozí nebezpečí roztržení hrdla či celé lahve při otevírání,manipulaci či prudkém oteplení.
Světlé pivo:
Postup při vaření piva totožný,pouze jako výchozí surovinu použijeme lékárenský slad.
Staročeská medovina:
Opět stejný výrobní postup jako u piva tmavého,jako výchozí surovinu použijeme med.Staročeské medovině se nevyrovná ani ,,Plzeň"
Přeji Vám příjemné napití u domácího krbu.
Ps: Recepty na vaření piva jsem získal od svých rodičů a přestože jsem si vědom toho že v současné době je lékárenský slad téměř nesehnatelný,myslím ,že by bylo škoda recept na výrohu světlého piva vypustit z tohoto receptáře.Snad se zásobování trhu časem zlepší a uvaříme si i to světlé pivo.
Toť doslovný přepis návodů jež jsem ještě za bolševika obdržel za mrzký peníz 10KČS od dnes již neznámého autora.(Obálku s adresou odnesl čas) Wink
Zdravím všechny příznivce moku pivního.Před lety jsem získal recepty na var piva tmavého ,světlého a medoviny.Zkoušel jsem to a docela dobrý,jen pozor!! dodržet dávkování jinak budete malovat byt jako já kdysi,krásně to vyšumělo jako šampus a strop by o tom mohl povědět své. Very Happy
Návod je přesně opsán podle receptury ,,Uvařte si pivo doma"která mi byla zaslána.
Tmavé pivo:
Půl kila sladové kávy/např ,sladovka,žitovka/ se vaří v 10 litrech vody jednu hodinu.Potom přidáme 10g chmelu a 40dkg cukru a vaříme dalších dvacet minut.Po schladnutí várky na pokojovou teplotu přidáme 10g kvasnic/nejlépe pivovarských/ a necháme v otevřené nádobě ustát přes noc.Další den roztok přecedíme přes látku a stáčíme do lahví,nejlépe od šampusu.Láhve musí být dobře uzavřeny,aby vznikající kysličník uhličitý neunikal.Nejlépe je zajistit korkové uzávěry předrátováním.Pivo dozraje ve chladné místnosti za 3 až 4 dny a vydrží 8 až 10 dní.Varuji odvážlivce,kteří ve snaze vyrobit pivo ,,dužno mocne" přidají více jak 40 dkg cukru,nebo nechají pivo zrát déle než maximálně dopoučených 10 dní.V lahvích vznikne velké množství kysličníku,pivo silně šumí a hrozí nebezpečí roztržení hrdla či celé lahve při otevírání,manipulaci či prudkém oteplení.
Světlé pivo:
Postup při vaření piva totožný,pouze jako výchozí surovinu použijeme lékárenský slad.
Staročeská medovina:
Opět stejný výrobní postup jako u piva tmavého,jako výchozí surovinu použijeme med.Staročeské medovině se nevyrovná ani ,,Plzeň"
Přeji Vám příjemné napití u domácího krbu.
Ps: Recepty na vaření piva jsem získal od svých rodičů a přestože jsem si vědom toho že v současné době je lékárenský slad téměř nesehnatelný,myslím ,že by bylo škoda recept na výrohu světlého piva vypustit z tohoto receptáře.Snad se zásobování trhu časem zlepší a uvaříme si i to světlé pivo.
Toť doslovný přepis návodů jež jsem ještě za bolševika obdržel za mrzký peníz 10KČS od dnes již neznámého autora.(Obálku s adresou odnesl čas) Wink
Věřím že v jednoduchosti bude ta pravá příčina neúspěchu dosavadního bádání,jelikož se bastlíme (a to i já) ve vymýšlení složitých mechanismů.
- Aquarius1
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1195
- Registrován: ned 16 pro 2007 0:43
- Bydliště: Planeta Země
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 20 poděkování
Pangamin
Napadlo mne že pivovarské kvasnice by se dali pořídit v lékárně,za dob mého aktivního sportování jsme baštili Pangamin,jsou to vlastně sušené a lisované pivovarské kvasnice.Používali jsme je jako doplněk stravy kvůli vitamínům a doplnění energie,taky po tom roste svalová hmota ale to se musí aktivně makat jinak roste pupek Nevím jestli se to ještě prodává(je to přeci jen spousta let) ale za zeptání nic nedáte ;)Když tak namočit a rozmnožit .
ps:Jsou pěkně hnusný
ps:Jsou pěkně hnusný
Věřím že v jednoduchosti bude ta pravá příčina neúspěchu dosavadního bádání,jelikož se bastlíme (a to i já) ve vymýšlení složitých mechanismů.
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 92
- Registrován: úte 13 bře 2007 21:44
- Bydliště: Plzeň
Vezmu to popořadě abych neměl moc velké resty. Chmel - vypěstovat lze, mohu dodat kontakt na sazeničky ale nikdy nevíš obsah alfy, tj, hořkých látek. Přechmelíš nebo nedochmelíš Je to potom delší zkoušení než je výsledek uspokojivý. Pivo předků - no nevím jaké období máš na mysli, pivo se vaří už hódně dlouho, mně stačí prvorepubliková kvalita, tj, než se z toho stal moc velký průmysl. Voda - o té se dočtete vše potřebné, v Plzni se vaří z vody z řadu, prý je tady jedna z nejlepších, používám ji taky, zkoušel jsem supr vodu z vrtů, rozdíl jsem neviděl. Pivovarský studně už dávno nestačí. Ty recepty od Aquarius je to fakt náhražka, taky jsem to kdysi zkusil pivu se to podobá vzdáleně, no zkusit to může každý, jinak černé se vaří z karamelového sladu. Mimochodem nemám na to nejlepší vzpomínky - když jsem to vařil, skolily mě plané neštovice, to jsem myslel že bude po mě... Pangamin je sice náramně zdravý ale pivo s ním nezakvasíš. ty kvasinky jsou mrtvý... Prodávají se sušený kvasnice lyofilizovaný na zakvašení piva, ty samozřejmě fungují ale má to další ale - trochu lezou do peněz a není to úplně ono a především se nedají víckrát otočit, možná dvakrát... Kvasnice jsou docela věda, je potíž že nevydrží příliš dlouho. Ale vše se dozvíte. Mimochodem, i vaše manželky vám budou fandit, protože až stočíte pivo a část kvasnic jim dáte a ony si je naplácají na obličej i jinam, tak pak vás budou blahořečit. Čerstvý kvasnice jsou hotovej elixír zdraví
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 4090
- Registrován: čtv 17 led 2008 16:08
- Dal: 384 poděkování
- Dostal: 243 poděkování
...řekl jsem neplevelit...ale tohle je k věci....to droždí, co se prodává ....v balíčku...ne sušený kvasnice....je přeci živé...??...Zpc.Elservis píše:Vezmu to popořadě abych neměl moc velké resty. Chmel - vypěstovat lze, mohu dodat kontakt na sazeničky ale nikdy nevíš obsah alfy, tj, hořkých látek. Přechmelíš nebo nedochmelíš Je to potom delší zkoušení než je výsledek uspokojivý. Pivo předků - no nevím jaké období máš na mysli, pivo se vaří už hódně dlouho, mně stačí prvorepubliková kvalita, tj, než se z toho stal moc velký průmysl. Voda - o té se dočtete vše potřebné, v Plzni se vaří z vody z řadu, prý je tady jedna z nejlepších, používám ji taky, zkoušel jsem supr vodu z vrtů, rozdíl jsem neviděl. Pivovarský studně už dávno nestačí. Ty recepty od Aquarius je to fakt náhražka, taky jsem to kdysi zkusil pivu se to podobá vzdáleně, no zkusit to může každý, jinak černé se vaří z karamelového sladu. Mimochodem nemám na to nejlepší vzpomínky - když jsem to vařil, skolily mě plané neštovice, to jsem myslel že bude po mě... Pangamin je sice náramně zdravý ale pivo s ním nezakvasíš. ty kvasinky jsou mrtvý... Prodávají se sušený kvasnice lyofilizovaný na zakvašení piva, ty samozřejmě fungují ale má to další ale - trochu lezou do peněz a není to úplně ono a především se nedají víckrát otočit, možná dvakrát... Kvasnice jsou docela věda, je potíž že nevydrží příliš dlouho. Ale vše se dozvíte. Mimochodem, i vaše manželky vám budou fandit, protože až stočíte pivo a část kvasnic jim dáte a ony si je naplácají na obličej i jinam, tak pak vás budou blahořečit. Čerstvý kvasnice jsou hotovej elixír zdraví
...to je za 1 a za 2....moc dobrá věc....smažený vajíčka promíchat s droždím....moc dobrá pomazanka...na čerstvej chleba....do toho přiměřeně cibulky...osolit...hořtici..kdo jakou...já hladkou....
...myslím ,že tu mužou být i recepty pokrmy z piva..takže na obličej až jindy...když budou přebytky......martin11
... věřím, že se " TO " povede ......
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1739
- Registrován: stř 16 dub 2008 10:00
- Dal: 37 poděkování
- Dostal: 262 poděkování
Pro Martin 11, tak jak vidno už mám po práci se zakládáním nového vlákna. Sice jsem to chtěl udělat i pro jiné alkoholocké nápoje ale budiž zůstaneme u piva.
Pro Jardu Ovčáka, recept mám a není žádný náhražkový soudě podle exkurze v pivovaru bych řekl že se i nejvíce blíží pravdě. Je to tedy technologicky složitější postup, klíčení, omletí klíčků, teplotní zpracování, vaření, sladina, mladina, kvašení filtrování atd. No nic abych se nevykecával naprázdo recept dodám. Jen co seženu patřičné obilí a v lékarně chmelové šištice a sušičku, tak bych mohl uvařit první várku dejme tomu tak 20l, větší prádelní hrnec nemám Času je málo, dokud je zima, kvasit to má do 8C a sklep nemám.
Když nepočítám práci a to pivo bude pitelný tak bych se mohl dostat na náklady tak 4kč/litr a za to se nedá koupit ani dávidlo Staročech.
V případě úspěchu zakládám malý pivovar jedné osoby a zvu sousedy na pivo, potažmo přestávám kupovat pivo. Tak a teď už jenom zvládnout ten tabák, pěstění a fermentace
Pro Jardu Ovčáka, recept mám a není žádný náhražkový soudě podle exkurze v pivovaru bych řekl že se i nejvíce blíží pravdě. Je to tedy technologicky složitější postup, klíčení, omletí klíčků, teplotní zpracování, vaření, sladina, mladina, kvašení filtrování atd. No nic abych se nevykecával naprázdo recept dodám. Jen co seženu patřičné obilí a v lékarně chmelové šištice a sušičku, tak bych mohl uvařit první várku dejme tomu tak 20l, větší prádelní hrnec nemám Času je málo, dokud je zima, kvasit to má do 8C a sklep nemám.
Když nepočítám práci a to pivo bude pitelný tak bych se mohl dostat na náklady tak 4kč/litr a za to se nedá koupit ani dávidlo Staročech.
V případě úspěchu zakládám malý pivovar jedné osoby a zvu sousedy na pivo, potažmo přestávám kupovat pivo. Tak a teď už jenom zvládnout ten tabák, pěstění a fermentace
Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 2444
- Registrován: pát 25 lis 2005 14:32
- Bydliště: Liberec
- Dal: 471 poděkování
- Dostal: 212 poděkování
- hapalainen
- Starší člen
- Příspěvky: 196
- Registrován: stř 07 úno 2007 23:51
- Bydliště: Norsko
- Dostal: 1 poděkování
- Aquarius1
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1195
- Registrován: ned 16 pro 2007 0:43
- Bydliště: Planeta Země
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 20 poděkování
Něco o pivu
Věřím že v jednoduchosti bude ta pravá příčina neúspěchu dosavadního bádání,jelikož se bastlíme (a to i já) ve vymýšlení složitých mechanismů.
- Aquarius1
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1195
- Registrován: ned 16 pro 2007 0:43
- Bydliště: Planeta Země
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 20 poděkování
A tady je to i s fotečkama a je to fakt super doporučuji
http://pivni.info/homebrewing/103-domac ... na-to.html
http://pivni.info/homebrewing/103-domac ... na-to.html
Věřím že v jednoduchosti bude ta pravá příčina neúspěchu dosavadního bádání,jelikož se bastlíme (a to i já) ve vymýšlení složitých mechanismů.
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1739
- Registrován: stř 16 dub 2008 10:00
- Dal: 37 poděkování
- Dostal: 262 poděkování
Prvni várka
Tak první várka receptů. Budou další jen co to převedu z šíleného formátu djvu na formát čitelný všem, třeba doc.
Tak teď už jenom do práce, čas letí,pivo zdražují, smrkové výhonky už raší, žízeň je věčná
Tak teď už jenom do práce, čas letí,pivo zdražují, smrkové výhonky už raší, žízeň je věčná
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
A kdo pivo nepije tak ten je sám jak v plotě kůl, a podle svých zkušeností, můžu říci je to vůl. Jo jo, orlík.......
Je to výzva. Vařit pívo z včelí vody, z živé vody nebo fajnšmekři z těžké vody......Jsem tomu výrazně nakloněn a možná odstartujeme pivní revoluci.
Nejsem echtovní pivař, ale jakákoli podpásovka systému je pro mne jako andělské varhany.Po pivu vstahuju ručičky, jsa pokorný a smířený s osudem vždy, když mne chytne ledvina. písek, štěrk či kameny.... vždy pomohou čtyři plzně vylemtané v krátkém sledu. A rodný bratr píva mne zbavil dny. Tato rodová rána sužovala pokolení, a já lemtal kvas a voala, jsem zdráv. Tedy v rámci možností......Ten chlebový kvas je spíše lék než prostředek k dosažení nezbytných promilí v krvi.Mluvím o kvasu, co se píše azbukou a těží se někde na sibiři či co..........Bude však nezbytné prověřit i tento fenomén. Pokud někdo víte o obchodu, kde vám pošlou pivní ingredience jako chmel, kvasnice a nebo malý příruční pivovárek..... Všechny tyto info klidně hoďte do placu. osobní zkušenosti vítány.
Je to výzva. Vařit pívo z včelí vody, z živé vody nebo fajnšmekři z těžké vody......Jsem tomu výrazně nakloněn a možná odstartujeme pivní revoluci.
Nejsem echtovní pivař, ale jakákoli podpásovka systému je pro mne jako andělské varhany.Po pivu vstahuju ručičky, jsa pokorný a smířený s osudem vždy, když mne chytne ledvina. písek, štěrk či kameny.... vždy pomohou čtyři plzně vylemtané v krátkém sledu. A rodný bratr píva mne zbavil dny. Tato rodová rána sužovala pokolení, a já lemtal kvas a voala, jsem zdráv. Tedy v rámci možností......Ten chlebový kvas je spíše lék než prostředek k dosažení nezbytných promilí v krvi.Mluvím o kvasu, co se píše azbukou a těží se někde na sibiři či co..........Bude však nezbytné prověřit i tento fenomén. Pokud někdo víte o obchodu, kde vám pošlou pivní ingredience jako chmel, kvasnice a nebo malý příruční pivovárek..... Všechny tyto info klidně hoďte do placu. osobní zkušenosti vítány.