Aktuálně: Probíhá přechod na novou verzi fóra. Postupně bude upravován vzhled a funkčnost fóra. Nahlaste prosím nalezené chyby...

Asynchronní motor jako generátor

Návrhy konkrétních zařízení.
xzzzx
Zasloužilý člen
Příspěvky: 285
Registrován: stř 14 bře 2007 10:52
Bydliště: Valtice
Dostal: 1 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Asynchronní motor jako generátor

Příspěvek od xzzzx »

vlákno čisté - poo.

Re: 1 fázový indukčný generátor
Peter610 píše:1f asynchrónny motor

http://www.qsl.net/ns8o/Induction_Generator.html
Cau petre,
muzes prosimte citovat tvoji myslenku?
Prosiiiiim.
Anglictina neni muj konicek.
Staci to jen kratce.
Predem dik.


Svět zboř! Já budu stát.
lajos
Zasloužilý člen
Příspěvky: 2442
Registrován: pát 25 lis 2005 14:32
Bydliště: Liberec
Dal: 470 poděkování
Dostal: 211 poděkování

asynchronní motor

Příspěvek od lajos »

Bohužel v tomto směru jsem nic nekoumal ale domnívám se, že ten bipolární kondenzátor složený z elektrolytů slouží k vytvoření budícího proudu kotvy(který je nakrátko) a tím pádem asynchronní motor přetočený přes synchronní otáčky může sloužit jako generátor nabuzený stejnosměrnou složkou od těch elektrolitických kondenzátorů, kteří v antiparalalním zapojení fungují jako nepolarizované kondenzátory. asi nikdo ti to překládat nebude , použij translátor, nebo studuj literaturu.


omikron
Stálý člen
Příspěvky: 96
Registrován: úte 06 úno 2007 15:50

Příspěvek od omikron »

je to přesně tak. Asynchronní motor může pracovat jako generátor. Když ho roztočíš na nadsynchronní otáčky, začne nadbytečnou energii vracet do sítě. Takhle fungovaly malé vodní elektrárny, co se dřív stavěly.

Podstatou byl úplně normální 3fázový asynchronní motor, připojený k síti. Vodní turbína ho roztáčela na nadsynchronní otáčky. Jediná elektronika byl obvod, který hlídal zda otáčky rotoru jsou skutečně nadsynchronní a v případě že ne, tak vypnutím stykače odpojil motor od sítě. To je proto, aby při poklesu výkonu turbíny/poklesu vody se z generátoru nestal motor a z elektrárny spotřebič.

Tady ale nemáme zdroj, a jelikož u asynchronního motoru není kotva buzena, sám by se nenabudil. Proto ty kondenzátory, jako zásobník. A protože elektrolyty nemají rádi střídavý proud, používá se antisériové zapojení. Tj. místo každého kondenzátoru jsou 2 v sérii, orientováné shodnými póly k sobě. Stejně se to dělá ve výhybkách v reprobednách.


NAVAR
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1739
Registrován: stř 16 dub 2008 10:00
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Příspěvek od NAVAR »

Tady by mne zajímalo proč jsou použity kondenzátory polarizované a zapojené antiseriově, když jde použít AC kondenzátor na střídavý proud.???
Proč v návodu mají uvedeny ve schématu polarizované tudíž elektrolytické kondenzátory a přitom v textu výš před nimi varují.???
Tak či tak myslím že pokud by to mělo fungovat tak jak pro AC kondenzátory, tak i pro bipolární kondenzátor složený z polarizovaných kondenzátroů.


lajos
Zasloužilý člen
Příspěvky: 2442
Registrován: pát 25 lis 2005 14:32
Bydliště: Liberec
Dal: 470 poděkování
Dostal: 211 poděkování

elyt

Příspěvek od lajos »

Na střídavé napětí můžeš použít pouze bipolární (nepolarizované) kondenzátory. Potřebujou tam bipo kond asi 400MF na 400V a ten se blbě schání. Bývají rozběhové popř. do pračky ale tak kolem 40MF/400- a jsou trochu dražší. Z antiparalelně zapojených elytů se dá vyrobit bipolární kondenzátor(viz jejich zapojení) a takhle máš kond. teoreticky na 1600V-kapacita se dělí a napětí se zdvojnásobuje při sériovém spojení. Jsou třeba ve spínaných zdrojích v podstatě zadarmo. Jsou také menší, no a z toho může vyplývat jejich možná nespolehlivost.


NAVAR
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1739
Registrován: stř 16 dub 2008 10:00
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Re: elyt

Příspěvek od NAVAR »

Děkuji za info. Spíš mne to zajímalo, proč to tam takhle uvádějí, protože si vlastně odporují ale to je jenom detail nad kterým jsem se zamyslel.
Doslova tam píší tohle:
Typical Running Capacitors...GOOD! .......................Starting cap...Bad!
Přitom startovací (motor start) kondenzátor je skoro jako běžný bipolární elektrolytický kondenzátor, má dvě anodové folie. Asi za tím bude spolehlivost a dostupnost kondenzátorů na vyšší napětí při vysoké kapacitě. Myslím že by to fungovalo i s kondenzátory motor start akorát s více kusy zapojenými do série aby se napětí rozdělilo dle impedancí a nybyly tolik zatěžovány.
Chci to jen tak okrajově vyzkoušet protože mi bylo řečeno že to nemůže fungovat a to je něco na mne...
Myslím že Tesla asynchronní motory vymyslel dobře, tak proč by to v rezonanci nad synchronními otáčkami nemělo pracovat. Ještě otázka jestli použít 1f asynchronní motor s odporovým rozběhem tedy pomocným vinutím a nebo se stíněným polem. Variantu s 3 fázovým motorem a případným rozběhovým kondenzátorem zatím nechávám v záloze.
Cíl je vlastně jediný, jednoduchý, levný generátor bez nutnosti buzení, asynchronní aniž by byla podmínka připojit jej na síť aby dodával elektrickou energii.
Přeji hezký den.


Akord
Zasloužilý člen
Příspěvky: 3133
Registrován: stř 24 led 2007 0:52
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

Ten návrh jako celek je nesmysl, nebo nedorobek. Kapacita odpovídá výkonu motoru nekolik kW, to snad stačí zkoušet i pod 1kW, no a tam stačí kapacity pod 100uF. Kdo zkoušel prehnat dnešními elektrolyty pár strídavých ampér, pak mi zrejme dá za pravdu, že autor téhle myšlenky to nezkoušel déle, než pár minut. Jinak ty elyty docela dobre bublají i bez vyvíječe. Takže normální behové, nebo rozbehové pračkové kondenzátory jsou správná alternativa, ničit elektrolyty nemá smysl. Navíc buzení elektrolyty je celkove značne ztrátové proti normálním AC kondenzátorum. Kapacitu lze približne určit tak, aby nastala rezonance kolem 50Hz pri zmerené indukčnosti motoru (Thomsonuv vzorec a podobne). Neexistuje rezonance nad synchronními otáčkami, protože synchronní otáčky tvorí tu rezonanci.
Navíc je takový generátor nezvykle mekký a háklivý na každý druh záteže, jako rozladené rádio. Proto se samostatne používá zrídka, zpravidla se napojí na tvrdou síť, no a ty kondenzátory pak cílene zlepšují účinník. Pozor na rezonanci bez záteže, vzniknou bez problému kV, no a izolace vinutí i kondenzátoru se teší mnohem víc, než pri testu megmety a podobne. To je druhá nevýhoda. Zabrzdí to až presycení plechu, nebo pruraz.
V dnešní dobe zacínají být indukční motory problém, kolega s nove instalovaným digitálním elektromerem platí za pokutu od prekročené jaloviny od svých motoru 2x tolik, než za vlastní činnou spotrebu tech motoru. Kompenzátor včetne baterie kondenzátoru, nebo podobné zarízení začne být za chvíli součástí provozu provozujících takové, tedy dnes nejbežnejší 3fázové motory. Naproti tomu komutátorové, DC a synchronní motory tenhle problém v téhle míre zdaleka nemají.


Akord
Zasloužilý člen
Příspěvky: 3133
Registrován: stř 24 led 2007 0:52
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

Vidím, že úvod vlákna byl smazán, i když se má poznámka týkala vyložene autora článku jako http://www.qsl.net/ns8o/Induction_Generator.html, a nemela mít nic společné s autorem vlákna.

Ješte pro jistotu doplním :
Je potreba si všimnout, že autor článku zmiňuje síťové napetí 120V. Takže pro 230V vyjdou kondenzátory 2x menší ale na 2x vyšší napetí. Je z toho zrejmé, že autor kompenzuje chuť elektrolytu topit značne vyšším napetím, (800V pro 120V síť), což je možné. Hlavní duvod není v potrebe seriového razení, ale v tom, že stejná kapacita na vyšší napetí snese i vyšší proud, má pak celkove nížší ztráty, a taky se lépe uchladí. Rozhoduje i to, co má kdo doma, ale vetšina síťových elektrolytu je na kolem 400V, co muže být pro výkony nad 1kW málo. Pokud se kondenzátory kupují, pak ty elektrolyty moc levneji nevyjdou, a spolehlivost je menší, napríklad proti kondenzátorum používaným pro kompenzaci účinníka od ZEZ Žamberk(nekteré jejich staré, již nevyrábené typy obsahují PCB, identifikace je možná pres typové označení, lze najít pres google, PCB bývalo i v nekterých hydraulických a trafoolejích).


1220
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1719
Registrován: úte 09 led 2007 12:49
Bydliště: Praha
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Někde v Letovicích

Příspěvek od 1220 »

kdysi montovali do větrných malých elektráren, podobná zařízení, mám někde zahrabaný k tomu regulátor, jestli je tam jěště schema snad přímo na tom. :?:
Určitě je to užitečné vlákno, a komukoliv by se to mohlo hodit. Pokud vím tak se tím zabýval Nobody.
K.


NAVAR
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1739
Registrován: stř 16 dub 2008 10:00
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Příspěvek od NAVAR »

Děkuji Všem za odpovědi.
Důvod proč jsem se ptal je ten že mi bylo řečeno že to nemůže fungovat. Respektive takto: Ti kterí teoretizovali a nevyzkoušeli tvrdí že to funguje a ti kteří to zkusili těm to nefungovalo:-)
Tak nad tím přemýšlím. Kondenzátory jsem si raději sehnal běhové s polypropylenový dielektrikem asi tak 15ks 20uf/450VAC plus ještě nějaké 100uF a 220uF.
Dle původního návodu tam mají 120V protože se jedná o americkou rozvodnou síť a ta má 120V/60Hz.
Souhlasím s tím že na 1kW se používá cca 70uF na rozběh, ale to neplatí vždy, někdy je to lepší určit experimentálně, měřením proudů v jednotlivých vinutích a příápadně zátěžovým testem.
Motory zkusím různé jednofázove s pomocným vinutím, se stíněným polem a kalsika 3f s pomocným kondenzátorem a pak klasika 3f s kondenzátory zapojenými v každé větvi.
Osobně si myslím že když asinchronní motro pracuje na principu výřivých proudů, musí ty výřivé proudy v kleci rotoru být aby to fungovalo jeko generátor. Takže by se museli plechy z části vždy zpětně nabudit. Zatím nevím, uvidím více až to zkusím.
Nechci dělat zbytečné "haló" dokud to pořádně nevyzkouším.
Pěkný den přeji všem.


Akord
Zasloužilý člen
Příspěvky: 3133
Registrován: stř 24 led 2007 0:52
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

Zkoušel jsem kdysi takhle i krokové reluktanční motory(jsou bez magnetu a mechanické pulsace bez napájení) z určitého druhu starších tiskáren, a fungovalo to, dokonce i s tema elektrolyty s diodama, ale nam bylo rádove nižší napetí a výkon, tak nevznikal s bežnými elyty problém. Dá se tak nabudit jakýkoliv motor s promennou indukčností stejne jako asynchroňák. V jiném vláknu jsem psal, že motory/generátory s promennou indukčností, nebo kapacitou se nazývají parametrické a budí se stejným zpusobem rezonančne. Zkoušely se už kolem poloviny minulého století tuším jako generátory pro indukční pece a podobne. Viz napríklad knížka Ženíšek, Zvláštní elektrické stroje.


NAVAR
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1739
Registrován: stř 16 dub 2008 10:00
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Příspěvek od NAVAR »

Děkuji za informace a typ na knihu.


Hara

Asynchron ako generator

Příspěvek od Hara »

Zdravím páni

... tak som si myslel, že as. motor v režime generátora " vydá zo seba " cca tolko , kolko spotrebuje
pri normálnom zaťažení. Skúsil som to celé zapojiť podľa obrázku.
Začal som na 50 Hz a postupne zvyšoval frekvenciu na 52,3 kedy som na merači spotreby odčítal:
0,00 W, 43 VA , 0,00 cos fí . To bol zrejme stav , kedy motor odoberal len jalovú zložku.
Postupne som zvyšoval frekvenciu , ale na vyššiu hodnotu ako cca 45 W, 40 VA , 0,86 cos fí som sa nedostal.
Táto hodnota je pravepodobne energia, ktorú do siete odovzdávam. Merač spotreby zrejme nevie rozoznať
smer toku prúdu.
... Ako to teda je , resp. ako by to malo byť ak je asyn. motor v režime generátora.
Prečo neviem namerať vyššiu dodávanú energiu . S frekvenciou som išiel až na 65 Hz.

Dík Hara
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


Ilem
Zasloužilý člen
Příspěvky: 3116
Registrován: pon 25 zář 2006 20:52
Bydliště: Hradec Králové
Dal: 71 poděkování
Dostal: 346 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Asynchron ako generator

Příspěvek od Ilem »

Jsem slaboproudař, tak mě ber s rezervou. Myslím, že je to v pořádku. I velký motor, když běží naprázdno odebírá malý proud. Příkon se zvyšuje teprve tehdy, když ho zatížíš. Mám dojem, že jsi změřil, jakou by měl spotřebu při zbrždění na rychlost odpovídající cca 40 Hz. (aby se ti soustava točila synchronně s těmi 65 Hz, musel by hnací motor mít větší příkon, než motor brzdící alespoň o řád) Zkus při stejném uspořádání a nastavení přepojit měřič spotřeby před frekvenční měnič. Pokud se ty dva údaje budou nějak výrazně lišit, potom je něco špatně.


"Dum spiro spero"
Ciceron
Nobody
Stálý člen
Příspěvky: 51
Registrován: pát 27 říj 2006 17:02

asynchronny motor ako generator

Příspěvek od Nobody »

Ahoj Hara,
myslim ze takto ako to mas zapojene ti to nikdy nepobezi...
Nemal som dovod to skusat s jednofazovym motorom...Podobne ako to mas zapojene je to vyskusane a funkcne s trojfazovym motorom.Konkretne sa jedna o diplomovu pracu nasho studenta, ktoru obhajil tento rok.Bol som jeho konzultantom a zucastnil som sa vsetkych merani...Pouzite sustrojenstvo: dva rovnake asynchronne motory (vysvitlo ze to bola chyba) jeden pohanany cez ferekvencny menic zo siete, druhy mal samobudenie pomocou kondenzatorov ( menila sa bateria kondenzatorov od 3x18mikrofaradov do 3x 100 mikrofaradov- kvoli porovnaniu s nasimulovanym procesom v Matlabe).Nechcem tu rozoberat preco nie jednofazovy motor.Skus to s trojfazovym, uvidis ze to pojde.Je tam este vela co riesit, vystup generatora by mal byt cez regulator toku jalovej energie, atd...Inac asynchronny generator sa bezne pouziva aj v elektrocentralach napr. EINHELL ST2000A
Ahoj
Nobody.


Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“