Aktuálně: Probíhá přechod na novou verzi fóra. Postupně bude upravován vzhled a funkčnost fóra. Nahlaste prosím nalezené chyby...

Asynchronní motor jako generátor

Návrhy konkrétních zařízení.
Ilem
Zasloužilý člen
Příspěvky: 3116
Registrován: pon 25 zář 2006 20:52
Bydliště: Hradec Králové
Dal: 71 poděkování
Dostal: 346 poděkování
Kontaktovat uživatele:

doplnění

Příspěvek od Ilem »

Přikláním se k Nobodymu. Nějak jsem si nevšimnul, že výstup máš jednofázový. Pokud ten nezapojený drát je třetí fáze, pak už to vůbec nemůže dělat dobrotu.


"Dum spiro spero"
Ciceron
Hara

Příspěvek od Hara »

Zdravím páni

Ďakujem za rady.
Pre jednofazovy motor som sa rozhodol jednak z dôvodu merania (mám 1F merač spotreby) a z dôvodu, že nemám
v byte prístup k trojfázovej sieti. Chcel som skúsiť dodávať energiu do siete.
To druhé nezapojené vinutie je rozbehové.
Ako by malo vyzerať zapojenie pre jednofázový generátor , alebo aký motor použiť ?
Resp. ak použijem trojfázový motor ako generátor ako ho treba zapojiť, aby som mohol dodávať
energiu len do jednej fázy ?

Dík Hara


Akord
Zasloužilý člen
Příspěvky: 3133
Registrován: stř 24 led 2007 0:52
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

Nič Ti nebráni zapojiť 1fázový merač spotreby na 1 fázu, ak máš použitú symetrickú 3fázovú záťaž a výsledok vynásobiť 3 (tak sa meria výkon aj kliešťakom), ale Ty asi chceš dodávať do tej fázy, z ktorej čerpáš.
Je otázka čo to je za rozbehové vinutie pri tom jednofáze. Či je rovnaké ako pracovné a posunuté o 90 alebo nie. Ak áno, tak ich treba použiť nezávisle, každú s kondenzátorom, to je však menej pravdepodobné. Problém je potom dvojitá záťaž. Ak nie, tak treba zistiť, či bolo to pomocné vinutie napájané trvale, ak áno, skúsiť ho napájať skusmo tiež cez kond. Ak nie, tak vznikajú ďalšie otázky. Napríklad, či ten motor v režime motora dáva bez toho rozbehového kondenzátora tiež dostatočný výkon. 3fázový asynchron-generátor do 1 fázy je podobný problém, dá sa dať nanajvýš 1 kond medzi 2 fázy, z ktorých sa má odoberať tá 1fáza. Aj v prípade predošlého 1fázu, alebo tohoto jednofázového 3fázu treba vyskúšať dať aj väčší kondenzátor do série, raz je lepšie kond paralelne, raz v sérii, záleží aj na záťaži. Pozor na nezaťaženú rezonanciu, môže nastúpať do kV a preraziť, či kopnúť.


Hara

Příspěvek od Hara »

Zdravím Akord

Ano mám len jednu fázu z ktorej čerpám a chcem do nej dodávať.
Dobre to chápem , že ak dám ako generátor motor v ktorom bude len jedno vinutie /ostatné vinutia sú fyzicky
odstránené, alebo novo navinuté len jedno vinitie = jedno vinutie pre celý výkon motora/ nemal by byť problém.
Nezaťažené res. nezapojené vinutie môže spôsobovať také problémy ?

Dík Hara


Akord
Zasloužilý člen
Příspěvky: 3133
Registrován: stř 24 led 2007 0:52
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

Hara,
myslím že sa nerozumieme, píšem obsahom dosť koncentrovane, tak to skús rozobrať po slove. Pre jedinú záťaž musíš použiť k tomu budiacemu vinutiu do série kondenzátor, a ktomu pracovnému tiež kondenzátor, pričom raz je lepšie sériovo, inokedy paralelne, závisí od motora aj záťaže. S nezaťaženou rezonanciou opatrne. Rozpojené, prerušené vinutie v motore nijako neprekáža. Ak by bol motor 3fáz, stačí ako pracovné vinutie zobrať 2 vývody(na ne pripojiť kondenzátor) a 3. vývod pripojiť na ďalší rozbehový kondenzátor.


galapetr
Stálý člen
Příspěvky: 44
Registrován: pon 19 bře 2007 9:28
Bydliště: Vimperk

Příspěvek od galapetr »

Asynchronní motor může pracovat jako generátor pouze za jedné podmínky a tou je síť. Po odpojení od sítě nevyrobí vůbec nic, i kdyby se točil desetkrát rychleji, než má synchronní otáčky. Ta síť zajišťuje buzení kotvy na krátko.


la
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1854
Registrován: úte 06 úno 2007 19:04
Bydliště: Brno
Dal: 761 poděkování
Dostal: 238 poděkování

Příspěvek od la »

Asynchronní motor jako generátor v ostrovním režimu:
http://homen.vsb.cz/~mah30/laborator/PD ... ael_g2.pdf
s diskuze na foru http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,3840.0.html
Záleží na tom jak dobře se zvládne regulace.To je ten oříšek ,nejjednodušší asi takto.
http://www.ueen.feec.vutbr.cz/cz/images/stories/l7.pdf.


gamas
Nový člen
Příspěvky: 1
Registrován: ned 13 zář 2009 0:19

Příspěvek od gamas »

Nedalo mě to a vše jsem prakticky zkusil. 3f asynchr. motor 200W s kotvou na krátko do hvězdy s paralelně 6uF rozběh. kondy v každém vinutí a 3 žárovky 60 W, každá v jedné fázi. Funguje to. Musí se však rozběhnout bez zá těže, a po náběhu cca100V připojit zátěž. :D


bobor
Stálý člen
Příspěvky: 30
Registrován: úte 25 říj 2011 18:16
Dostal: 4 poděkování

Re: Asynchronní motor jako generátor

Příspěvek od bobor »

Neviem ci to sem dam spravne ale hadam hej.

- Mam asynchronny motor a chcem ho pouzit ako kogeneracnu jednotku s pripojenim do siete.
- Vykon motora je 20kw otacky na štitku su 2950ot/min
- Na dosiahnutie generickeho chodu musim ten motor roztocit na 3050ot/min
- pohanane to je motorom z favorita (karburator) s vykonom 50kw pri 3000ot/min ma vykon okolo 30kw a najvyzsi krutiaci moment. Cize je tam 10 kw k dobru.

Toto ustrojenstvo chcem napojit do siete a to tak ze najprv motor roztocim na sieti potom k nemu pripojim spalovaci motor a pretocim ho na 3050ot aby zacal generovat napetie a dodavat ho do siete. Nastavim mu taky prisun paliva aby udrzoval stale aspon tych 3050ot/min

Ale tu sa mi vynaraju nejake otazky ktore asi zodpovie len niekto to to prevadzkuje:

1. Bude si ten asynchron brzdit ten spalovaci motor tak ako potrebuje siet??? nemoze sa stat ze ho nejako pretocim alebo nieco podobne???? (vykon motora je pri tych otackach o 10kw viac ako ten asynchronny motor.
2. Nakolko karburator sa neda presne nastavit na 3050ot/min mozem mu pridat viac a nech si to brzdi asynchron ??? pripadne nebude sa kôli tomu prehrievat????
3. Nemôze mi siet nejakou zvysenou zatazou spomalit otacky celej sustavy a stane sa to ze mi ten generator preskoci z generickeho stavu do motorickeho??? Pytam sa preto lebo tam bude natvrdo nastaveny nejaky vykon a kedze to je na karburatore tak to nebude vediet udrzovat otacky pri zmene zatazenia.

Ide mi hlavne o to udrzovanie tych otacok ktore potrebujem na genericku prevadzku. Viem ze niektore centraly si vedia regulovat vykon podla zatazenia. Bojim sa toho ze bude siet nejako zatazena pocas velkeho odberu alebo nieco podobne a bude sa mi to prepinat a spotrebovavat energiu zo siete namiesto toho aby ju dodavalo.

Ak by sa to tak spravalo tak je potrebne spravit nejaku servo regulaciu skrtiacej klapky aby ju otvaralo podla otacok sustavy.


"Kapacita a indukcia, Páni- alebo laicky povedané, rezonancia. To sú zákony ovládajúce strunu na husliach aj zemetrasenie!" Nikola Tesla (1856 -1943)
bigben
Starší člen
Příspěvky: 105
Registrován: úte 29 pro 2009 17:00
Dostal: 12 poděkování

Re: Asynchronní motor jako generátor

Příspěvek od bigben »

Nemusíš mít obavy-síť má 50Hz a ty udržují generátory 1000x silnější , takže netřeba mít obavy , že zvýšíš frekvenci sítě tím , že přidáš plyn-v tom spočívá výkon dodaný do sítě tvým soustrojím-čím silněji se opřeš do těch 50Hz-tím víc dodáš do sítě(každý odběr zatěžuje a brzdí generátor-v elektrárnách na to reaguje automatika tím , že se snaží roztočit generátor rychleji a tím vlastně dodá větší výkon ) a pkud jde o spalovací motor-jeho výkon je úměrný otáčkám , ale i efektivním tlaku ve válci a ten ovlivnˇuješ škrtící klapkou(křivky udávané výrobcem jsou při max.otevřené klapce)-při málo otevřené klapce jde míň směsi a vlastně místo kompresního poměru 9:1 máš třeba 3:1-proto při nižším zatížení(míň otevřené klapce) je horší účinnost motoru.Uvedu příklad z auta-jedu úsporně a mám spotřebu 6,5 a pojedu jak prase a mám spotřebu 7,5-trochu nepoměr při tom odevzdaným výkonu-že?Takže pokud tohle soustrojí budeš provozovat jen pro sebe , tak je to trochu neekonomické.Závěr-provozovat můžeš beze strachu(ale bacha při výpadku sítě ti hrozí přetočení motoru).


poota
Zasloužilý člen
Příspěvky: 5830
Registrován: stř 26 zář 2007 22:23
Bydliště: Praha
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2416 poděkování

Re: Asynchronní motor jako generátor

Příspěvek od poota »

bobor píše:.. vykon motora je pri tych otackach o 10kw viac ako ten asynchronny motor. ..
Těch přebytečných 10 kW nemáš k dobru, ale zaplatíš je palivem. Přitom se nijak neprojeví, protože to je tzv. přebytečný výkon. Například autem můžeš jet po rovině rychlostí 40 km/hod na jedničku, dvojku, trojku, čtyřku i pětku. Pokaždé budeš mít jiné otáčky a jim odpovídající výkon. Na tu pětku pojedeš téměř na volnoběh, a když sešlápneš plyn, tak asi moc nezrychlíš - to znamená, že máš minimální přebytek výkonu. Na jedničku asi taky moc nezrychlíš, ale to zas bude tím, že už budeš mít plyn na podlaze a budeš na maximálním výkonu i otáčkách. Přitom v obou případech bude výkon, spotřebovaný na dopředný pohyb vozu úplně stejný. Takže rozdíl bude jenom v tom přebytku výkonu, který sice nespotřebuješ, ale zaplatíš.
Jediné, k čemu je přebytek výkonu dobrý, je akcelerace. Jízda bez přebytku výkonu je sice nejlevnější, ale velice nebezpečná - přece jenom je občas potřeba trochu "zaroštovat", třeba při předjíždění.

Zdravím - poota


Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
bobor
Stálý člen
Příspěvky: 30
Registrován: úte 25 říj 2011 18:16
Dostal: 4 poděkování

Re: Asynchronní motor jako generátor

Příspěvek od bobor »

bigben píše:Nemusíš mít obavy-síť má 50Hz a ty udržují generátory 1000x silnější , takže netřeba mít obavy , že zvýšíš frekvenci sítě tím , že přidáš plyn-v tom spočívá výkon dodaný do sítě tvým soustrojím-čím silněji se opřeš do těch 50Hz-tím víc dodáš do sítě(každý odběr zatěžuje a brzdí generátor-v elektrárnách na to reaguje automatika tím , že se snaží roztočit generátor rychleji a tím vlastně dodá větší výkon ) a pkud jde o spalovací motor-jeho výkon je úměrný otáčkám , ale i efektivním tlaku ve válci a ten ovlivnˇuješ škrtící klapkou(křivky udávané výrobcem jsou při max.otevřené klapce)-při málo otevřené klapce jde míň směsi a vlastně místo kompresního poměru 9:1 máš třeba 3:1-proto při nižším zatížení(míň otevřené klapce) je horší účinnost motoru.Uvedu příklad z auta-jedu úsporně a mám spotřebu 6,5 a pojedu jak prase a mám spotřebu 7,5-trochu nepoměr při tom odevzdaným výkonu-že?Takže pokud tohle soustrojí budeš provozovat jen pro sebe , tak je to trochu neekonomické.Závěr-provozovat můžeš beze strachu(ale bacha při výpadku sítě ti hrozí přetočení motoru).

Dakujem to som chcel vediet. ;) takze mozem kludne pripojit motor a otvorit mu klapku viacej a nech sa snazi pretocit ten asynchronny motor. V tomto pripade ju treba otvorit na cca 70% kedze chcem dostat z 30kw spalovacieho motoru 20kw do siete... samozrejme to treba nastavit tak aby sa mi neprehrieval asynchronny generator...

Pokial viem tak pri vypadku siete sa strati jalovy prud v generatore a tym padom generator prestane vyrabat el. energiu lebo nema co nabudit jeho cievky. To planujem osetrit obvodom ktory mi prerusi spojenie so sietou pri vypadku a zaroven prerusi spojenie indukcnej cievky a rozdelovaca. Cize pri vypadku siete sa automaticky odpoji a vypne cela kogeneracka. Na malych vodnych elektrarnach sa pouziva nejaky obvod neviem presne ako sa to vola ale v pripade ze sa motor prepne z generatoroveho stavu do stavu motorickeho tak ho automaticky odpoji aby sa z elektrarne nestal spotrebic :-)

Palivo uz je vyriesene :-) teraz treba vyriesit vyrobu tepla a elektrickej energie z neho :-)


"Kapacita a indukcia, Páni- alebo laicky povedané, rezonancia. To sú zákony ovládajúce strunu na husliach aj zemetrasenie!" Nikola Tesla (1856 -1943)
bigben
Starší člen
Příspěvky: 105
Registrován: úte 29 pro 2009 17:00
Dostal: 12 poděkování

Re: Asynchronní motor jako generátor

Příspěvek od bigben »

pokud jde o odpadní teplo-tím bys měl topit-je ho opravdu hodně!! Uvědom si , že účinost je (pro zjednodušení) rozdělena na třetiny-na hřídel,do výfuku a na chlazení.Ze tří jednotek paliva jen jedna jednotka pohání hřídel(a to je ještě nadhodnocený)-zbytek je teplo.A přeměna tepla zpět na elektřinu je ztrátová jak s..ňa.


bigben
Starší člen
Příspěvky: 105
Registrován: úte 29 pro 2009 17:00
Dostal: 12 poděkování

Re: Asynchronní motor jako generátor

Příspěvek od bigben »

Mimochodem-při současné ceně elektřiny i já uvažoval o něčem podobným , ale s mnohem menším motorem.Jenže malé motrry mají vzduchové chlazení a musel bych odpadní teplo řešit oplášťováním a vodou.....


lajos
Zasloužilý člen
Příspěvky: 2442
Registrován: pát 25 lis 2005 14:32
Bydliště: Liberec
Dal: 470 poděkování
Dostal: 211 poděkování

Re: Asynchronní motor jako generátor

Příspěvek od lajos »

bobor- máš to nějak řešené u dodavatele elektřiny? Pokud si myslíš že jim něco natlačíš do sítě a ještě si to vyůčtuješ, tak to bohužel nebude ani na slovensku


Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“