Aktuálně: Probíhá přechod na novou verzi fóra. Postupně bude upravován vzhled a funkčnost fóra. Nahlaste prosím nalezené chyby...

Pro neználky(potřebuji vědět.....)

Společenské dění u nás i ve světě.
Zamčeno
xzzzx
Zasloužilý člen
Příspěvky: 285
Registrován: stř 14 bře 2007 10:52
Bydliště: Valtice
Dostal: 1 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Pro neználky(potřebuji vědět.....)

Příspěvek od xzzzx »

Co je to ARDOX?
dik za info

Z.


Nesvjeduščik

Re: Pro neználky(potřebuji vědět.....)

Příspěvek od Nesvjeduščik »

xzzzx píše:Co je to ARDOX?
dik za info

Z.
I v kakój svjaznósti tibjé éto nádo.


xzzzx
Zasloužilý člen
Příspěvky: 285
Registrován: stř 14 bře 2007 10:52
Bydliště: Valtice
Dostal: 1 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pro neználky(potřebuji vědět.....)

Příspěvek od xzzzx »

Nesvjeduščik píše:
xzzzx píše:Co je to ARDOX?
dik za info

Z.
I v kakój svjaznósti tibjé éto nádo.
Jestli se to bude hodit na vyvijec a jakou emulzi potrebuji pro vrtani.
dik
!!Nejsem si jist jestli to nazyvam dobre /ardox/!!
Je to material z ktereho se delaji nejake veci na nakladni auta. Korby, lzice na bagry atp. Mam tady nejaky matros z ktereho sem si chtel udelat konzolu a neda se to dobre vrtat. Ba dokonce emulzi, kterou mam na vrtani nerez vubec nezabira.


lajos
Zasloužilý člen
Příspěvky: 2442
Registrován: pát 25 lis 2005 14:32
Bydliště: Liberec
Dal: 470 poděkování
Dostal: 212 poděkování

ARDOX

Příspěvek od lajos »

Jestli to náhodou není označení na situaci po útoku němců v Ardenách, za 2. světové války?
Protože jinak na internetu (co to je za blbou informační kancelář?) se dá ku..a všechno zjistit. I to co není! I se již nedívám po slovíčkách co jste někdo našli na toaletě, na ulici, nebo bůhví kde-a zeptáte se co je co??
No mi to taky většinou nevíme, co kdyby?
Co takhle na to občas přijít sám?
Ardox? mi to vrtá hlavou co by to mohlo být, být to by mohlo cokoliv ale , co kdyby se to hodilo do vyvíječe.
Příště kluci půjdem všichni někam na píseček(jasně na jaře), každý si vezmem svůj vyvíječ a postupně každý tam budem nasypávat něco jiného.
To by bylo aby se to nepovedlo!
Ardox? Nedá mi to pokoj, ale dnes večer asi ne, vy..bodnu se na to, počkám ještě jednu dvě otázky a pak se na to podívám. Přece takové hledání se musí vyplatit? ne?
A neříkejte že spamuji vlákno, a co ti dospělí tazatelé???? Nebo nedospělí?
No, jsem se zas jednou za čas se ukázal, to jsem celí já.
xyz-doufám že budeš u Jeffa a dáme si spolu pivo?


Téměř všechno skenující

Aroxice

Příspěvek od Téměř všechno skenující »

Myslel jsi tohle viď :
http://starwars.wikia.com/wiki/Vel_Ardox
:roll:
Ta má nevyužité energie moc. :!:


xzzzx
Zasloužilý člen
Příspěvky: 285
Registrován: stř 14 bře 2007 10:52
Bydliště: Valtice
Dostal: 1 poděkování
Kontaktovat uživatele:

HARDOX

Příspěvek od xzzzx »

HARDOX - otěruvzdorné plechy
dodává švédská společnost SSAB Oxelösund

plechy HARDOX

Označení Tvrdost (Brinell) Mez pevnosti v tahu Tloušťky
HARDOX 400 HB 370 - 430 Rm 1250 N/mm2 3.2 - 130 mm
HARDOX 450 HB 425 - 475 Rm 1400 N/mm2 4 - 80 mm

Tak nebyl to ardox ale HARDOX
Z.
Ohýbání a řezání
Díky vysoké čistotě a velice těsným tolerancím tloušťky jsou otěruvzdorné plechy HARDOX mimořádně vhodné pro ohýbání. Plechy HARDOX 400 lze stříhat, a to i přes jejich vysokou pevnost. Všechny plechy HARDOX lze řezat plynem.
Svařování
Ocel používaná v plechu HARDOX obsahuje málo legovacígh prvků a má tedy nízký uhlíkový ekvivalent. Tyto plechy lze snadno obvyklým postupem svařovat k sobě a ke všem běžným plechům z konstrukční oceli.
Obrábění
Obrábění zahrnuje vrtání, válcové zahlubování, kuželové zahlubování, řezání vnitřních závitů a frézování.Plechy HARDOX lze obrábět pomocí nástrojů z rychlořezné oceli nebo nástrojů s břity ze slinutého karbidu.


xzzzx
Zasloužilý člen
Příspěvky: 285
Registrován: stř 14 bře 2007 10:52
Bydliště: Valtice
Dostal: 1 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Tak jsem si koupil vrtaček za 180,-

Příspěvek od xzzzx »

Tak jsem si koupil vrtaček za 180,- a jdu do vrtaní. Koupil jsem kobaltovy vrták tak doufam ze ta ocel povoli. Je zajimave ze kobalt ma zajimave megnetické vlastnosti. Mohl by nam otom nekdo neco napsat?
Z.


xzzzx
Zasloužilý člen
Příspěvky: 285
Registrován: stř 14 bře 2007 10:52
Bydliště: Valtice
Dostal: 1 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Vrtak

Příspěvek od xzzzx »

Tak ze:
1. Dira 5 vrtakem byla ok
2. 10 vrtak odjehlil a dal se mu nechtelo.
3. Pokud sem zkousel vrtat 10 primo dostal jsem se dal nez pri predvrtani.
4. Bez poradne stojanove vrtacky se to neda silnejsim vrtakem vubec vrtat.
5. Kaslu na to. Konzoly budu delat z nejakeho jineho materialu.

Z.
Na to pivo Lajosi budeme muset nekdy jindy. V sobotu jdu do prace tak ze srazu nic nebude. )))o: Jeste se, ale nevzdavam.


Aquarius1
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1195
Registrován: ned 16 pro 2007 0:43
Bydliště: Planeta Země
Dal: 5 poděkování
Dostal: 20 poděkování

Potřebuji poradit

Příspěvek od Aquarius1 »

Mám doma motor z pračky MINIROMO ale nevím jaký to má příkon nikde není označen .Jestli někdo ví kolik má byl bych rád kdyby mi to sdělil.
Díky Aquarius1

Tady je pár snímků aby nedošlo k záměně ;)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


Věřím že v jednoduchosti bude ta pravá příčina neúspěchu dosavadního bádání,jelikož se bastlíme (a to i já) ve vymýšlení složitých mechanismů.
la
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1854
Registrován: úte 06 úno 2007 19:04
Bydliště: Brno
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

Motorek

Příspěvek od la »

Ahoj.Motorek na napětí 220V střídavých ,proud 1,1A,1400 otáček za minutu má příkon 242 VA pro svůj chod potřebuje připojený kondenzátor
8 mikrofarad na 1000V.Jestli jsem dobře četl. :oops: asi 250W.
PS:Ten alternátor v té sestavě jak je na fotkách může dát tak odhadem 130W.(Velmi hrubý odhad).
Ten alternátor pokud je 55A potřebuje asi 1000W motor aby jel na plno s řemenovým převodem.
Zase odhad. :oops: :oops:
la


Aquarius1
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1195
Registrován: ned 16 pro 2007 0:43
Bydliště: Planeta Země
Dal: 5 poděkování
Dostal: 20 poděkování

Re: Motorek

Příspěvek od Aquarius1 »

la píše:Ahoj.Motorek na napětí 220V střídavých ,proud 1,1A,1400 otáček za minutu má příkon 242 VA pro svůj chod potřebuje připojený kondenzátor
8 mikrofarad na 1000V.Jestli jsem dobře četl. :oops: asi 250W.
PS:Ten alternátor v té sestavě jak je na fotkách může dát tak odhadem 130W.(Velmi hrubý odhad).
Ten alternátor pokud je 55A potřebuje asi 1000W motor aby jel na plno s řemenovým převodem.
Zase odhad. :oops: :oops:
la
Díky za info :good:
Ten alternátor je 55A Předělaný na pemanentní magnety a dělal jsem to na jeden pokus už dříve.Ten motor chci totiž použít na honění toho mechanického ohřívače,tedy jen na ty pokusy pak bych to chtěl pohánět nějakým motorem na stejnosměrný proud.


Věřím že v jednoduchosti bude ta pravá příčina neúspěchu dosavadního bádání,jelikož se bastlíme (a to i já) ve vymýšlení složitých mechanismů.
Aquarius1
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1195
Registrován: ned 16 pro 2007 0:43
Bydliště: Planeta Země
Dal: 5 poděkování
Dostal: 20 poděkování

Regulace otáček elektromotoru

Příspěvek od Aquarius1 »

Ahoj
Chtěl bych poprosit nějakého zdatného elektrtomechanika či elektrikáře o pomoc s tímhle.Našel jsem to na netu a zaujala mne jednoduchost,postavit podle schema a zapojit umím to není problém ale to ostatní okolo jde mimo mne.
Děkuji za případnou pomoc Aquarius1

Triaková regulace 220V 50Hz

Jednou jsem dostal na opravu tyristorový regulátor síťového napìtí. Součástky byly staré, zapojení složité a hlavnì zmatené, nějaká dokumentace k tomuto bastlu nikdy ani neexistovala. Nakonec jsem vnitřek "vykuchal" a navrhl konstrukci svoji. V první řadě jsem použil triak místo tyristoru, připadne mi čistší zatížit obě polarity sítě. Úhel otevření reguluje potenciometr, podle kterého se mění doba nabití (bipolárního!) kapacitoru na napětí, při kterém se překročí práh diaku a dojde k zapálení triaku. Na tomto místě je potřeba upozornit, že hrátky se síťovým napětím můžou dopadnout tragicky (úraz, požár), takže vše musí být provedeno precizně, bezpečně, nevynechat pojistku a hlavnì triak dobře chladit. U tohoto zapojení je výhoda rozpojení obvodu regulátoru při vypnutí spotřebiče. Nevýhoda tohoto principu regulace je vznik silného rušení až do spektra rozhlasu krátkých vln, které se snadno a daleko šíří po elektrické a vodovodní síti. Proto je dobré dořešit filtraci.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


Věřím že v jednoduchosti bude ta pravá příčina neúspěchu dosavadního bádání,jelikož se bastlíme (a to i já) ve vymýšlení složitých mechanismů.
morse59
Starší člen
Příspěvky: 157
Registrován: čtv 22 úno 2007 19:32
Bydliště: hradec králové
Dostal: 5 poděkování

Regulace otáček el. motorů

Příspěvek od morse59 »

Ahoj. Záleží na tom,co s tím chceš regulovat. Pro indukční zátěž to není zrovna nejlepší,ale dobře se tím reguluje třeba topné těleso. Při použití pro motory nebo např. vrtačku, musíš počítat s tím,že reguluješ v podstatě výkon a proto třeba motor bude mít nízké otáčky,ale taky nebude mít sílu. Trochu jiná situace je když motor má převodovku,ale není to moc dobrý. Tyto regulátory se používají na osvětlení,topení,ale taky se to používalo na regulaci nabíječek a trafosvářeček s tím ,že to rušení při výkonu se jen těžko odstraňuje. Dobrý regulátor s triakem ,který zachovával sílu u motorů při nízkých otáčkách byl zveřejněn v modrém amáru někdy v roce asi 84 nebo tak. měl jsem ho vyrobený a fungoval opravdu dobře ,jenže už dávno jsem ho někomu dal a to schéma bohužel nemohu najít. Pamatuju si,že v řídící větvi toho triaku byla tehdy dost drahá červená ledka lq 100. Jinak ty kondentátory použité v tom co máš namalovaný musí být alespoň na 500v a lepší na 1000v.Kdysi jsem tam dával kondíky styroflex,který se používaly ve startérech veřejnýho osvětlení. Jestli chceš poslat nějaký ověřený schéma ,tak mi napiš na sz. Ahoj


pepo.bn
Zasloužilý člen
Příspěvky: 611
Registrován: úte 17 črc 2007 23:02
Bydliště: Slovensko

Regulator otáčok.

Příspěvek od pepo.bn »

...
Naposledy upravil(a) pepo.bn dne ned 20 dub 2008 0:39, celkem upraveno 1 x.


Nič nie je nemožné , stačí len chcieť a vedieť ako na to !
morse59
Starší člen
Příspěvky: 157
Registrován: čtv 22 úno 2007 19:32
Bydliště: hradec králové
Dostal: 5 poděkování

Pro Aquarius1

Příspěvek od morse59 »

Ahoj. Posílám ti nejaký schémátka na ten regulátor. Všechny jsou odskoušený a makaj na světlech,topných tělesech,trafech i motorech.
Ten jeden co jsem ti chtěl poslat se mi nepodařilo najít,protože sem blbec a pújčil jsem všechny amára co vyšly od samého začátku mému klukovi do školy a už jsem je nikdy neviděl. Je to už 10 roků a stále toho lituju.
Aledíval jsem se do obsahů co mi zbyly a mám dojem že to je v modrým amáru č.12 z roku 1988. Jinak ty součástky jsou běžný. U odporů by bylo nejlepší použít tzv. watáž a kondíky na aspoň 600v. Diak je normoš a triak podle potřeby proudu a bacha na závěrný napětí. Já používal triaky na 1000v. V jednom případu jsem s tím reguluval i doma dělanou svářečku. Takže to je odzkoušený. Ahoj
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


Zamčeno

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“