Aktuálně: Probíhá přechod na novou verzi fóra. Postupně bude upravován vzhled a funkčnost fóra. Nahlaste prosím nalezené chyby...

Bylinkové povídání.

Moderátor: aNONym

Odpovědět
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3248 poděkování

Re: Pelyněk

Příspěvek od Slavek Krepelka »

A(&F) píše:... děkuji za poklonu,
Tož jsem to nastudoval a ty semena artemisia cina na žvjkání proti parasitům nejsou žádný semena. :bhead: Takže mám těch obyčejno pelyňkovejch semen na prodej 7500 :roll: Možná je zkusím stejně, aspoň snad budu mít trochu psiny, když už jsme u těch bernardýnů :D

Nejznámější anglický termín Wormseeds, nebo Santonica. Jde o masu květových hlavic i s trochou listí a stvolů a za semeno jsou naprosto omylem považována nerozvinutá a usušená poupata budoucích květů. Já bych se z těch voslů co jsou schopný říkat bejkovi koza :ptrain: :evil: Že prej jsem pedant :smoke: Navíc tu artzemisia cina nemůžu zatím nikde dohnat v žádný podobě, ani to skutečné semeno. Hádám, že to bude velice dobrý. Takhle je to se vším co bylo ať už přírodní, nebo i výborně namyšlený ale dále nepatentovatelný a za něco stálo.

S laskavým pozdravem, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1194 poděkování

Re: Pelyněk

Příspěvek od A(&F) »

Slavek Krepelka píše: Já bych se z těch voslů co jsou schopný říkat bejkovi koza :ptrain: :evil:
... a abys to neměl tak jednoduchý, pojem "cicvárkové semínko" se říkalo aj cukrovince, která se vyráběla obalením koriandrových semen v cukru (viz např. http://www.rozhlas.cz/sever/kulinarium/_zprava/343514 ) ... :D ... no a na Slovensku se pak výraz "cicvar" všeobecně používá pro "léčivé cukrovinky" (zřejmě odvozeno z "flores cinae conditae", více k názvosloví potom viz zde http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=3179 ... a máš v tom i kurkumu, atd. ... :lol: :lol: :lol: ) ... ;) ..... aby se v tom fakt prase vyznalo ...

... nicméně, v tomto případě je však díky lat. pojmenování rostliny "jasné", co je tím vlastně myšleno ... (a pak, že je latina "mrtvý jazyk") ... teda skoro jasné, jelikož na několika zahraničních webech zabývajících se prodejem fyto-záležitostí je uvedeno, že k A. cina je botanické synonymum A. maritima (ale k němu jsou potom další a další ... už dóóst .... :laugh: ...více snad jasné z tohoto http://www.botanical.com/botanical/mgmh/w/worlav36.html ) ... tak teď opravdu nevím, jestli Ti tohle info vůbec pomůže ... :angel: ...... škoda, že na fakultě už jsou prázdniny a tudíž není pořádně se koho zeptat ... všichni prófové si již užívají zaslouženého odpočinku někde v přírodě (lezouce po čtyřech mezi kytkama) ... :D ...

... ale pokud stále i nadále toužíš po těch "správných semenech", zkus kontaktovat http://www.kpr.eu/cs/flora-europe/ ... tahle banda je opravdu schopná sehnat skoro všechno ... :) ... třeba mají nějakého sběrače i v Turkistánu, kde je její domovina ...

PeS: ... při krvácení nosu se v Číně tradičně vkládá smotaný list pelyňku ... :idea: ... to až zase budeš mlátit hlavou o zeď ... :bhead: ...... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ...

(mmch: ... odpovědi na jednotlivé body Tvého příspěvku výše jsem Ti nasekal přímo do něj ... Anri)


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1194 poděkování

Re: Pelyněk

Příspěvek od A(&F) »

Slavek Krepelka píše:Navíc tu artemisia cina nemůžu zatím nikde dohnat v žádný podobě, ani to skutečné semeno. Hádám, že to bude velice dobrý.
... jo, to je tak dobrý, že je až zakázaný při přípravě potravin ... :D ... http://eagri.cz/public/web/mze/legislat ... 65066.html ... ale na tom seznamu je i koloidní stříbro ... ;) ...

PeS: ... :idea: ... šlohni tomu bernardýnovi tablety na odčervení ... a máš svatej klid ... :lol: :lol: :lol: ...


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3248 poděkování

Re: Pelyněk

Příspěvek od Slavek Krepelka »

A(&F) píše: ... aby se v tom fakt prase vyznalo ... A. cina je botanické synonymum A. maritima .... při krvácení nosu se v Číně tradičně vkládá smotaný list pelyňku ... :idea: ... to až zase budeš mlátit hlavou o zeď
Ani tou hlavou o zeď bouchat nemůžu, protože bych do těch sádrodesek díry napáchal a pelyňkem to nezalepil :D Nicméně ta prodejní stránka http://www.kpr.eu/cs/flora-europe/ vedení toho pelyňku skutečně slibuje, takže zatím konec dobrý, všechno dobrý a děkuju. Teď ještě se s nima domluvit. Díky té spoustě jmen jsem tuhle nenašel, anžto tu meritimu jsem ještě negooglil. Ono to má zotiž taky hromadu anglických názvů, skoro jako vše. Pak se vytahujou, kolik má angličtina slov :roll:

Nicméně z jiného soudku, nějak jsem si dnes všiml, že můj zdravotní barometr klesá. Tím míním dlouholetou bradavici na prstě. Momentálně se menší. Že by ten Kotvičník?

S laskavým pozdravem, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3248 poděkování

Re: Pelyněk

Příspěvek od Slavek Krepelka »

A(&F) píše: ... šlohni tomu bernardýnovi tablety na odčervení .
To už jsem taky skouknul a s tím není problém dostat. Ten pelyněk mě ale nadchnul :D Ahoj, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
huhu
Zasloužilý člen
Příspěvky: 980
Registrován: ned 02 led 2011 17:48
Dal: 107 poděkování
Dostal: 23 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Bylinkové povídání.

Příspěvek od huhu »

adam.benda píše:Přátelé, děkuji vám za tyto báječné tipy. (Aneb jak se nechat poslat k šípku a ještě z toho mít radost. :D )
Ženšen pětilistý je pro mne novinkou, velice zajímavou novinkou!
Společně se semeny ženšenu jsem si již objednal i semena a plody kustovnice čínské.
dvě poznámky
1) jestli chceš kustovnici pěstovat, musíš být tvrďák. seřezat ji na dřeň, jinak pěstuješ dřevo a ne plody. Vlastní zkušenost.

2) ty slávkovo šípky . Ano, ale jde o něco jiného . Prvně je potřeba do sebe nervat škodliviny a nepokoušet se je vybít jinýma věcma. Je to stejné, jako bys přijmul za normální mít zlomenou nohu a bavit se o tom, jaká berle je nejlepší. Ale když už to tak dopadlo, osvědčilo se mi po prvních mrazech sesbírat šípky, dát je do bečky a dosladit na 22%, dodat viné kvasinky a zrobit " víno " ( kdyby ses s ím chtěl dělat, napíšu ti zprávu jak přesně.. Po dozrání mám jarní nápoj, který mi pomůže překonat jarní únavy a chřipajzny. ( sklenu dennně, nejde o to se opíjet, ale dodat vitamíny a podobně, alkohol konzervvuje, enzymy podporují obranyschopnost a chuť je milionkrát lepší než čaj )

Ale stejně je to furt berlička. Je potřeba nežrat svinstva.
;)


Někteří lidé mají pocit, že vědí lépe než já co a kam jsem chtěl napsat. Budiž blahoslaveni.
adam.benda
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1726
Registrován: čtv 15 bře 2007 12:03
Bydliště: Praha
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Svinstva a kustovnice

Příspěvek od adam.benda »

huhu píše:Ale stejně je to furt berlička. Je potřeba nežrat svinstva. ;)
Huhu, co myslíš, tohle je mi víc než jasné. Ono ideální by samozřejmě bylo žít v úplně jiném prostředí, než ve smradlavé Praze atd. atd. Ne vždycky ale lze hned realizovat to, co by si člověk přál. Svinstev se snažím vyhybat jako čert kříži. Opět, v reálu to lze zase jenom částečně. Takže se snažím dopovat tělo co nejvíc užitečnýma látkama, aby se co nejlíp se vším tím sajrajtem umělo vypořádat.

Jinak dík za tipy kolem kustovnice a šípku - zřejmě pěstuješ kustovnici venku (potřebuje cyklus a v místnosti s celoroční pokojovou teplotou by se jí asi nedařilo, co?)

Seřezávat na dřeň, takže nechat trochu vyrůst, pak jí nějak surově podél hlavních stonků vošmikat od bočních větviček? V tuto chvíli mi raší několik semen.


Epiploicum
Nový člen
Příspěvky: 9
Registrován: sob 21 črc 2012 8:44
Kontaktovat uživatele:

Re: Různé druhy očisty

Příspěvek od Epiploicum »

Dobrý den, spoustu zajímavých informací je na http://www.ostropestrec-mariansky.cz/


Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3248 poděkování

čaje a jiné lahůdky

Příspěvek od Slavek Krepelka »

Jsem se brodil Dr. Schultze videama a tohle má docela veliký význam. Povídá tam mimo jiné o tom, jak vlastně připravovat tinktury, mastě a čaje.
- Že prý u tinktur a mastí vše na jemno pomlít, aby se vyluhovalo co nejvíce látek. Ne, že bych tohle nevěděl s kafem, ale u čajíčků jsem o tom nepřemýšlel. Vzal jsem tedy kotvičník, asi tak 4x co se dá nakupit na čajovou lžičku při dost veliké hrubosti hlavně stonků a prohnal jsem to kafemlejnkem. Moc z toho nezbylo, ale stejné 4 lžičky jemně vrchovaté to dá minimálně. Z jedné té lžičky jsem si připravil svou standartní termosku kotvičníkového čaje a jak barvou, tak chutí, je velmi poznatelně silnější.
- Schultze dále říká vařit všechny čaje z destilované vody. Opět má bod, protože destilka je podstatně hladovější než jakákoliv normální pitná voda.

Člověk si tedy může docela ušetřit na ingrediencích, nebo nadělat víc muziky za stejnou námahu, či peníz a hlavně se tím dají "nastavit" zásoby. S laskavým pozdravem, Slávek


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
cimirek
Zasloužilý člen
Příspěvky: 487
Registrován: čtv 15 čer 2006 5:56
Dal: 254 poděkování
Dostal: 210 poděkování

Re: čaje a jiné lahůdky

Příspěvek od cimirek »

Podobně jako destilka, by měla zafungovat živá voda.


laik
Zasloužilý člen
Příspěvky: 858
Registrován: sob 23 úno 2008 21:41
Bydliště: Brno
Dal: 36 poděkování
Dostal: 43 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Pomlít na jemno???

Příspěvek od laik »

Ahoj
Třeba u tinktur když používám sušené rostliny tak není problém udělat skoro prášek
když se to pak filtruje přes kávovej filtr tak je to dobrý a u čerstvých rostlin
osobně tedy praktikuji, že naložené ingredience po čase ve flašce trochu rozemelu tyčovým mixérem...
tak by to mohlo stačit ne?????
....u mastí to moc dobrý asi nebude to úplně na prášek drtit, protože když filrtuji přes netkanou textilii tak by se jemné částice neodstranily.....a zase používat něco ještě jemnějšího moc nejde protože mast neproteče......


Jsem svobodný, protože dělám to co chci a ne to co musím......
huhu
Zasloužilý člen
Příspěvky: 980
Registrován: ned 02 led 2011 17:48
Dal: 107 poděkování
Dostal: 23 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Svinstva a kustovnice

Příspěvek od huhu »

adam.benda píše:..... ideální by samozřejmě bylo žít v úplně jiném prostředí, než ve smradlavé Praze a..... Takže se snažím dopovat tělo co nejvíc užitečnýma látkama, aby se co nejlíp se vším tím sajrajtem umělo vypořádat.

Jinak dík za tipy kolem kustovnice a šípku - zřejmě pěstuješ kustovnici venku (potřebuje cyklus a v místnosti s celoroční pokojovou teplotou by se jí asi nedařilo, co?).
Kustovnici jsem ti popsal v mailu. Ta co je na poslané fotce sice trochu plodí, ale chtělo by ji to opravdu ještě víc zredukovat. Nechat jen jeden hlavní tažeň, ale chápu, že je to o nervy, snad na mě příští rok dají. :))


K těm šípkům, psal jsem, že máme čas na podzim a nechám to na veřejnou diskuzi. Tedy :
Vaření čehokoli ničí většinu léčivých a prospěšných látek. Vynechám jejich soupis - možno dohledat. Pokud chceme zachovat vše dobré, je potřeba žvýkat sušené plody - což jde u kustovnice, šípky tak chutné nejsou.

Naopak pro svůj příhodný obsah kyselinky se hodí na fermentaci.
Jsou dva způsoby výroby šípkového vína. První používá povařené plody. Nápoj chutný, ale skoro mrtvý.

Já sbírám plody po přemrznutí. Na 15 litrů tak 7 kg plodů. Dosladím na 21% cukernatosti. Kdo si nechce koupit cukroměr, najde si na netu poměr na dezertní víno. Kilo cukru je 0,6l objemově. Orientačně 6kg šípků 9 litrů vody z toho 2,5 - 3,5 kg cukru. Někdo přidává kyselinu mléčnou, podle mě zbytečně. Šípky mají kyselinky dost. Víc jak 22% cukernatost nemá význam - 1% cukru = 0,7% alkoholu a při 14% kvasinky hynou. ( krom portských kvasinek, pivní i dříve )

Do nové bečky, nebo balonu (demižonu ) přidej vinné kvasinky a živnou sůl ( drogerie teta ). Já před kvašením ještě v nádobě zapálím sirný knot, ale jinak nesířím, nedělám archivní bolehlav. Neplň víc jak 3/4 obsahu, jinak by ti mohla pěna prolézt bublátkem na koberec, případně vyrazit zátku.

Nádobu opatři bublátkem, aby se do ní nedostával kyslík a nech bublat. Bublátko stačí třeba z festo spojky a hadičky do sklenice s vodou jako to má Sao na TR.
Sudy nepoužívej barvené. Modré, zelené, oranžové obsahují těžké kovy a ty se ti uvolní do nápoje. Nech v pokojové teplotě.

Když skončí prudké kvašení ( bublinky jdou pomalu), stoč všechno krom posledních 3-5 cm u dna ( jsou tam sedlé kvasnice ) do čisté nádoby - tentokrát už doplna abys zamezil přístupu vzduchu a nech ještě dokvasit. Kolem vánoc budeš mít na jaro hotovou vitamínovou bombu. Hlava z toho nebolí, přesto je podle mě rozumná míra dvoudecka na večer. Pokud si při stáčení odleješ do lahve od sektu, zašpuntuješ a zadrátuješ, budeš mít šumivé šípkové. ( lahev dvě se hodí :) ) Dobré je z tech druhých nádob po dokvašení stočit načisto do lahví. Ale když nepoužiješ cukroměr, lihoměr, nebo zkušenost, těžko se to pozná. Je možné postupně odpíjet. Kal u dna vynechat - mívá dobrý vliv na rychlost v běhu.

Není to žádná věda, ale podle mě jediný způsob jak zakonzervovat vše dobré. Sice se trochu intoxikuješ alkoholem, ale dvoudecka je prý zdravá ;)

S dotazy se klidně obrať, pokud nezareaguju tady, tak po mailu.
Uvítám diskuzi a zkušenosti ostatních na toto téma.

Na fotce je 50l kanystr, který používám já. ( aktuálně při focení v něm bylo pivo )
Přílohy
beck.JPG


Někteří lidé mají pocit, že vědí lépe než já co a kam jsem chtěl napsat. Budiž blahoslaveni.
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1194 poděkování

Re: Autohemoterapie

Příspěvek od A(&F) »

Edit: .... přesměrování z http://upramene.cz/forum/viewtopic.php?p=111593#p111593 ...
jani píše:Po 10ti dnech neúspěšného řešení prudušek .......
... zkus brusinky ... na průdušky pomáhají také ... http://upramene.cz/forum/viewtopic.php?p=8820#p8820 ... ;) ...


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
jani
Zasloužilý člen
Příspěvky: 324
Registrován: čtv 22 dub 2010 7:00
Bydliště: okr. HO
Dal: 325 poděkování
Dostal: 251 poděkování

Re: Autohemoterapie

Příspěvek od jani »

A(&F) píše:
jani píše:Po 10ti dnech neúspěšného řešení prudušek .......
... zkus brusinky ... na průdušky pomáhají také ... http://upramene.cz/forum/viewtopic.php?p=8820#p8820 ... ;) ...
Díky, snad příště, teď už není potřeba. Brusinky jsem valila vždycky na záněty močáku a to s účinkem i u mojí fenky, no brusinky :esilenced: , spíš od firmy Swiss ty nejsilnější mám pocit, že to byly mega, dávkování jsem se nedržela, flákla jsem do sebe vyšší dávky, jenže to bylo dřív, ted už pár roků nevím, že močák mám, teda aspon tak, abych to musela nějak rapidněji řešit. Průdušky a plůca jsou u mě průser, ale už se daří zvládat to bez ATB, věřím, že je taky jednou nebudu muset nějak extra řešit.

Edit: ... brusinky fungují i jako prevence proti virózám, já bych je nepodceňoval ... ;) ... A(&F) ...


poota
Zasloužilý člen
Příspěvky: 5830
Registrován: stř 26 zář 2007 22:23
Bydliště: Praha
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2416 poděkování

Re: Autohemoterapie

Příspěvek od poota »

Přírodní "náhradou" ascorutinu je kokoška pastuší tobolka, velice rozšířený plevel.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Koko%C5%A1 ... AD_tobolka

Zdravím - poota


Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Odpovědět

Zpět na „Bylinky a jiné léčivky“