Stránka 30 z 33

Re: Kotvičník zemní - Tribulus terrestris

Napsal: stř 25 lis 2015 10:16
od Ilem
Mimo téma (offtopic)
Milé Anri. Nemám žádnou potřebu dělat blbce ani z tebe, ani z nikoho jiného. Jen jsem chtěl upozornit, že mixování čehokoli, co má být poživatinou v tomto čemkoli ničí vitamíny a enzymy. Pokud tě to urazilo, je to tvůj problém, ne můj.
Samozřejmě, že když rozmixuješ něco, z čeho následně děláš vývar, je to úplně jedno. Tepelně to zničíš úplně stejně.
Blbce jsi ze sebe udělal sám, když ti na jedné stránce vadí zamíchání tinktury nerezovou lžící a na druhé stránce to klidně rozmixuješ nerezovým nožem mixéru. Ale ani to by z tebe neudělalo blbce. To, že někdo udělá chybu z něj ještě nedělá blbce. To se stane každému. Blbce z tebe udělala (ostatně jako už po několikáté) až tvoje následná reakce, kdy kopeš kolem sebe na všechny strany, jenom abys nemusel chlapsky přiznat, že jsi udělal chybu. Hovgh.
PS.: taky nejsem jediný, kdo si toho všimnul

Re: Kotvičník zemní - Tribulus terrestris

Napsal: stř 25 lis 2015 10:54
od Ilem
A(&F) píše: PeS: ... apropó, jak zmiňuješ, že "jediný kvalitní mixér má 32 zubů, atd.", tak i v něm (při kousání) v místě drcení vzniká poměrně vysoká teplota, přímo úměrná tvrdosti/hustotě drceného materiálu ...... jako fyzik ovládající "Ňůtnovskou fyziku" to jistě dokážeš vypočítat ...
Když mi dodáš tvrdost materiálu, koeficient jeho tepelné vodivosti a koeficient tepelné vodivosti zubní skloviny, klidně to spočítám, Rychlost žvýkání si změřím sám (ale už teď vím, že je s mixérem neporovnatelná).

Re: Kotvičník zemní - Tribulus terrestris

Napsal: stř 25 lis 2015 15:24
od A(&F)
Ilem píše:
Mimo téma (offtopic)
Milé Anri. Nemám žádnou potřebu dělat blbce ani z tebe, ani z nikoho jiného. Jen jsem chtěl upozornit, že mixování čehokoli, co má být poživatinou v tomto čemkoli ničí vitamíny a enzymy. Pokud tě to urazilo, je to tvůj problém, ne můj.
Samozřejmě, že když rozmixuješ něco, z čeho následně děláš vývar, je to úplně jedno. Tepelně to zničíš úplně stejně.
Blbce jsi ze sebe udělal sám, když ti na jedné stránce vadí zamíchání tinktury nerezovou lžící a na druhé stránce to klidně rozmixuješ nerezovým nožem mixéru. Ale ani to by z tebe neudělalo blbce. To, že někdo udělá chybu z něj ještě nedělá blbce. To se stane každému. Blbce z tebe udělala (ostatně jako už po několikáté) až tvoje následná reakce, kdy kopeš kolem sebe na všechny strany, jenom abys nemusel chlapsky přiznat, že jsi udělal chybu. Hovgh.
PS.: taky nejsem jediný, kdo si toho všimnul
Re: "Jen jsem chtěl upozornit, že mixování čehokoli, co má být poživatinou v tomto čemkoli ničí vitamíny a enzymy" ...... "Samozřejmě, že když rozmixuješ něco, z čeho následně děláš vývar, je to úplně jedno. Tepelně to zničíš úplně stejně." ... jak tedy potom vysvětlíš, že kupř. zde probíraný odvar z kotvičníku pomáhá (a ne zrovna málo) desetitisícům uživatelů v ČR i SK, potažmo pak i milionům lidem na celém světě ... :ethink: ... dle těch tvých teorií, neměl by náhodou být naprosto, ale naprosto "bezcennou tekutinou"? ... :dknow: ...... ono totiž s tím ničením vitamínů a enzymů varem to není zas až tak "horké", jak se snaží nabudit dojem někteří odborníci na zdravou výživu, ale hlavně pak teleshoppingový prodejci "k potravinám šetrným udělátek", kteréžto nové typy produkují s naprostou pravidelností ... :evil: ...... samozřejmě, část se při vaření zničí, ale jak jinak chceš docílit snadného a jednoduchého uvolnění látek z buněk v různých částech rostlin, aby byly pro člověka vstřebatelné/poživatelné ?? ...... nehledě na to, že v mnohých případech dokonce hlubokým varem se docílí podstatně lepších hodnot, než jaké jsou v čerstvém stavu ... viz např. všeobecně profláklé rajče s lykopenem (https://upramene.cz/forum/viewtopic.php? ... %2A#p54931) ... atd. ...... rovněž asi budeš těžko za syrova konzumovat např. celer, petržel, červenou řepu, apod (teda, pokud se je nenakrouháš např. na struhadle), popř. zelí, kadeřavou a růžičkovou kapustu, pórek, atd., atd. ... zkrátka, v naší stravě je důležitý poměr jak čerstvých poživatin, ale i těch tepelně zpracovaných (byť aj za cenu částečné ztráty nutričních hodnod) ... nejsme skot, tudíž si jídlo občas vaříme ... nic jiného (nemajíce čtvero žaludků) nám zkrátka nezbývá ... ;) ...

... pomiňme teď fakt, že si výše použitou nevhodnou formulací lehce (zmatečně) protiřečíš, neb důležité je to, o čem byl ten můj odkazovaný příspěvek ... byl především o sklízení kotvičníku + o jeho praní + sušení ...... ale ty sis z něj shodou okolností vybral právě tu jednu jedinou fotku, na které se neustále dokola točíš (i přestože jsem znovu vysvětlil, proč jsem ta semena mlel) a vynucuješ si mé přiznání, že jsem tím vraj udělal chybu ... (neb to, že si udělám čaj ze zelených kotvičníkových semen, anžto mi nesmírně chutná, za chybu rozhodně nepovažuji, tudíž nevidím žádný důvod, proč se měl "chlapsky přiznávat, že jsem udělal chybu") ...

... sakra, chlape, co to s tebou je ??? ... :? ... (se chováš, jakoby tě do :ptrain: píchla včela :angel: )

... :pivko: .. Anri ...

---------------------
Mimo téma (offtopic)
Ilem píše:Blbce z tebe udělala (ostatně jako už po několikáté) až tvoje následná reakce, kdy kopeš kolem sebe na všechny strany, jenom abys nemusel chlapsky přiznat, že jsi udělal chybu. Hovgh.
... prosím, buď tak laskav a poskytni konkrétní odkaz, kde a kdy k takové situaci již došlo ... pokud k tomu snad někde opravdu došlo, milerád upřesním/zdůvodním, proč se tak stalo ...
... a doufám jen, že se nyní nezachováš stejně nízce jako velmistr Křepelka, který poté, co mě mnohokráte křivě napadl, potom následně mou výzvu o dodání důkazu tiše (poťouchle se přitom chechtajíce) naprosto ignoroval, ... popř. odvětil, že "není povinen cokoliv komukoliv dokazovat, zvláště pak ne mně" ... :ewhistle: :ewhistle: ...


... mmch, ... i přestože byl Kárl Máyů německý spisovatel, tak "Howgh" se píše s "dabljů" a nikoliv s obyčejným "fau", ... ty jeden starej "indiáne" ... :P ...

Důležité upozornění ...

Napsal: stř 25 lis 2015 15:36
od A(&F)
to all: ... DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ !!!!! ...

... pokud si zrovna nebudete chtít dopřát lahodnou chuť ze zelených semen kotvičníku (hmmm :)), rozhodně potom nikdy nepoužívejte mnou zmíněný způsob, jenž je uveden v závěru odkazovaného příspěvku, ... jedná se především o pasáž, kde se zmiňuji o mletí semen (jak správně podotkl Ilem: "v mixéru s nerezovými noži !!!" :shock: ), což je i fotograficky zdokumentováno na tam vloženém obrázku:

Obrázek

... a v případě pochybností o mnou ostatních doporučovaných postupech v souvislosti s Kotvičníkem se s důvěrou obracejte na guru Ilema ... jistě komukoliv velmi rád ochotně zdůvodní, v čem všom dalším ohledně kotvy dělám neodpustitelné chyby (to, že jemu na rozdíl od ostatních uživatelů kotvičník nezabírá, určitě nemá vůbec pražádný vliv na jeho znalosti o této bylině ... :D ) ... možná vám k tomu nádavkem přidá i můj charakterový profil ... ;) ...

... .bye: ... Anri ...

Re: Kotvičník zemní - Tribulus terrestris

Napsal: stř 25 lis 2015 15:48
od Ilem
Mimo téma (offtopic)
OK, míchat nerezovou lžící se to nesmí, ale rozsekání nerezovým nožem za vysokých otáček to naopak zlepší. Jsi spokojen?
Všimni si, že jsem psal obecně a rozšířil to na raw stravu, zatímco ty to obracíš na pouhý suchý kotvičník. Měl jsem snad kvůli této jedné větě, ze které se zase (pokud to neutnu) vyvine několikastránková debata o ničem, založit nové vlákno?
O nepoužívání kovu jsi psal první ty. Já jsem k tomu jen přidal, že mixér ničí i jinak. A nikde jsem nejmenoval suchý, nebo mokrý kotvičník, jen jsem využil tvou fotku jako odstrašující příklad. Nevím, které látky v kotvičníku mohou za jeho blahodárné účinky a nevím, jestli se ničí teplem. Asi ne, když fungují v čaji. Takže pro méně chápavé znovu: Psal jsem o tom, že mixování ničí některé vitamíny a enzymy a přišlo mi zbytečné kvůli tomu zakládat nové vlákno.
Milé Anri, přečti si laskavě příspěvek, který jsem napsal a zjistíš, že slovíčko "některé" tam skutečně je. Samozřejmě budeš tvrdit, že jsem ho tam doplnil později, ale mě už je to jedno. Ztrapňuješ se sám.

Re: Kotvičník zemní - Tribulus terrestris

Napsal: stř 25 lis 2015 15:59
od A(&F)
Ilem píše:Nevím, které látky v kotvičníku mohou za jeho blahodárné účinky a nevím, jestli se ničí teplem. Asi ne, když fungují v čaji.
... :enaughty: ... kotvičník "v čaji" nefunguje, opravdu musí projít dlouhým odvarem, ... ve formě čaje nebo nálevu je z něj pouze slabě obarvená, prakticky neúčinná vodička ... (pls, přestaň zde již dále uvádět mylné informace, můžeš tím zmást nové příchozí ještě neznalé čtenáře ... :P ) ...

... :pivko: ... Anri ...

Re: Kotvičník zemní - Tribulus terrestris

Napsal: stř 25 lis 2015 16:19
od Ilem
Upřímně se omlouvám všem nově příchozím za to, že nerozlišuji čaj a vývar. Skutečně trestuhodná nedbalost. Asi bych měl být vyloučen z fóra. :bhead: :bhead: :bhead: Sám odejít nedokážu. :oops: :oops: :oops:

edit.: Zase jsem to popletl, vývar je polévka. Takže nerozlišuji čaj a odvar.
Mimo téma (offtopic)
No prostě do kuchyně chodím jen v případě velkého hladu a současné nedostupnosti někoho, kdo mi uvaří, tak mi kuchařská terminologie dělá potíže.
Až smrad z kuchyně mi vždy připomne, že něco vařím, protože přece nebudu čučet na hrnec a jdu mezi tím dělat něco zajímavějšího.
A jsem tak ješitný, že si nikdy nenařídím budík na mobilu, protože jsem přesvědčen, že tentokrát už to zvládnu.
Btw. Kotvu jsem dnes vařil jen hodinu a pak jsem si vzpoměl. Ještě tam pořád polovina vody zbyla, takže úspěch. :jump: Možná ze mě jednou bude kuchař.

Re: Kotvičník zemní - Tribulus terrestris

Napsal: stř 25 lis 2015 16:55
od A(&F)
Ilem píše:Upřímně se omlouvám všem nově příchozím za to, že nerozlišuji čaj a vývar. ... (zbytek citace jsou kecy o ničom)
... :? ... a tom je právě ono správné užívání terminologie (aby nedocházelo k omylům v komunikaci), velmi právě zde na FuP často podceňované ...... neb to totiž není pouze o "házení pojmy" (jak jsi mi minule naprosto nesprávně vytkl :ewhistle: ) ...

... no, alespoň k něčemu ta debata byla ... a ty už snad konečně začneš užívat kotvičník správným způsobem ... ;) ...

... pokračování ve https://upramene.cz/forum/viewtopic.php?p=140823#p140823 ... (tuna teho "plevele" bylo už fakt dost) ...

Re: Kotvičník zemní - Tribulus terrestris

Napsal: čtv 26 lis 2015 6:26
od Kov
Jsem na tom podobne jako Ilem. Kotvicnk zaliju varici vodou do sestidecoveho hrnku, zakryju shora talirkem, aby to vydrelo horke co nejdyl, a po hodine teprve zacnu s popijenim. Nekde jsem to kdysi cetl, ze je to jedna z moznosti pripravy. Ze to bez delsiho vareni nefunguje vubec, to nevim.

Re: Kotvičník zemní - Tribulus terrestris

Napsal: čtv 26 lis 2015 9:05
od MIRKO
Já to dělám podobně, jen vodu na různé čaje nejdříve zaliju nanečisto...předehřeju tím hrnek, teprve pak zaliju znovu vařící vodou onen bylinný čaj...samozřejmě do tohoto předehřátého hrnku.Hrnek pak přikryju...nejlépe nějakým tepelně nevodivým materiálem /dřevo,plast/ a nechám delší dobu louhovat...Nevím jak u kotvy, ale třeba u čaje chanca piedra je takto výsledek podstatně silnější a účinnější...zřejmě ztráta tepla zahřátím prázdného hrnku je moc velká. :bye:

Re: Kotvičník zemní - Tribulus terrestris ... užívání ...

Napsal: čtv 26 lis 2015 18:04
od A(&F)
... jelikož s kotvičníkem nemusím šetřit, často si (jen tak pro chuť) připravuji nálev z cca 5 až 10g sušiny na čtvrt až půl litru vody ... udělat však z toho samého množství odvar, bylo by to až tolik moc hořký, že by to ani koza nepila ... :D ...... v létě si pro změnu ve směsi s ostatními bylinkami (někdy aj bilinkami ;) ) vyrábím chladný výluh https://upramene.cz/forum/viewtopic.php?p=120833#p120833 ... což je také neskutečná mňamka ... :) ...... u obou způsobů (nálev/výluh) však zákonitě spousta látek zůstane nevyužita ...
Kov píše: Nekde jsem to kdysi cetl, ze je to jedna z moznosti pripravy. Ze to bez delsiho vareni nefunguje vubec, to nevim.
... no, ono to trochu "funguje", ale naprosto minimálně (/spíše nedostatečně), což zjistili všichni ti, kteří kdy zkoušeli užívat kotvu formou nálevu nebo spařením, popř. výluhem ... "nenastartovali se" ..... takže, pokud si někdo udělá kotvičníkový nálev (zaleje ho jako čaj + nechá vyloužit), tak potom si z něj může s klidným svědomím ještě připravit plnohodnotný odvar ... cool :idea: ...

... potom je, již také zde několikrát uvedená, také možnost (byť taktéž ne zcela plnohodnotná), použít k vyloužení klasickou termosku se skleněnou vnitřní nádobou, popř. Dewarku s korkovou zátkou ... (rozhodne pro louhování za horka nepoužívat žádnou moderní nerez termosku !!! ... to je samozřejmě špatně ... :P ) ...... tzn. do termosky vsypat byliny, zalít ještě se vařící vodou, okamžitě uzavřít a nechat loužit několik hodin (klidně přes přes celou noc, jelikož ihned po probuzení budete mít k ruce připravenu ranní dávku) ......

pro zopakování ("matku moudrosti" :D): ... doporučuji "nastartovat se odvary" z až dvojnásobné dávky (ty užívat cca 14 dní až měsíc) ... a teprve poté přejít na běžný dlouhý min. 20-ti minutový odvar, popř. na další alternativní způsoby ... termoska, běžná tinktura, zelený kotvičník naložený v lihu, extrakt, atd. ... (pozn: toto neplatí pro Bohušovu liho-vodní tinkturu, KT+, jelikož ta je až natolik "nabušená" do ní vylouženými kotvičníkovými látkami, že s ní lze začít rovnou bez přípravy, jenom stačí na první cca dva týdny zdvojnásobit doporučené dávky ... potvrzeno samotnými uživateli ... :) ) ...

... jinak když už jsme u toho užívání, při pití odvaru lze zkonzumovat aj na dně usazenou sedlinu ... neb i v ní (v zelených měkkých částech rostlin, ale i v těch tvrdších) jsou rovněž obsaženy zdraví velmi prospěšné látky ...

... takže jak jsem již výše napsal, té diskuze s Ilemem nelituji, jelikož zcela jistě alespoň otevřela oči jiným uživatelům kotvy, jenž ji evidentně užívali nesprávným způsobem ...... Kove, pls, dej pak časem vědět, zda-li Ti to nějak pomohlo (když už kolem toho proběhlo až "tolik povyku pro nic") ... ;) ...

... :bye: ... Anri ...

--------------------
HaF: ... jenom nějak moc nechápu, proč když je v tomto vlákně (velmi mnohokrát, víc jak dostatečně) uveden spolehlivě fungující způsob užívání, navíc i mnoha zdejšími uživateli odzkoušený (např. Fox, Early, atd.), tak potom proč ta snaha o novoty ?? ... :ethink: ... že by snaha o "nové cesty" ?? ... snaha "ulehčit si život" ... :ethink: ...... chápu to, jelikož bez těchto inovativních postupů bychom ještě žili na stromech a vyhlížejíc bouřku čekali, až nám blesk zapálí oheň :jump: ....... ale proč si potom tito novátoři "stěžují", že jim kotvičník "nezabírá", tomu fakt nerozumím ... :dknow: ...

... což mi mmch, připomenulo letitý příspěvek od Sao z "Vodíkové diskuze", nazvaný: "Re: Já si taky přihřeji polívčičku" ... (coby reakce na nedodržování "doporučených postupů") ...
sao ve https://upramene.cz/forum/viewtopic.php?p=25398#p25398 píše:Já bych Vás taky chtěl poprosit o pomoc . Upekl jsem buchty , jsou malé , černé a nedají se jíst . Ani máslem jsem to neopravil . Přece jsem měl troubu roztopenou na požadovanou teplotu !! . Nějak se mi to nezdá .
Je sice pravda že jsem tam měl dát kvasnice a prášek do pečiva . Může to nějak vadit ? Nikde jsem je nesehnal a tak jsem tam dal jenom pár uschlejch drobků kvasnic , který jsem měl v lednici a vytřel jsem prázdnej pytlík od prášku do pečiva . Dá se s tím ještě něco udělat ?
Nemá s tím někdo nějaký zkušenosti ? .
:smoke:
... :good: ... :laugh: :laugh: :laugh: ... (zdravím Tě, Sao ... :) ) ...

Chladnutí vroucí vody v předem nevyhřátém hrnku ...

Napsal: pát 27 lis 2015 6:47
od A(&F)
[youtube][/youtube]

pokojová teplota ... 20,3°C ...
objem vody ... 400 ml ...
umístění aktivního konce čidla ... prostorový střed hrnku (přibližně) ...

00:00 ... 100°C ... ukončení varu ...
00:15 ... 90.8°C ... po nalití do hrnku ... :!: ...
05:00 ... 75.6°C
10:00 ... 66,3°C
30:00 ... 51,2°C

... ten propad teploty po nalití do hrnku je doóóst slušnej ... skoro 10°C ... :shock: ... a to je přitom měřen střed objemu vody, jak to potom asi vypadá u stěn hrnku, kde je mnohem větší odtah tepla ?! ..... + to následné počáteční chladnutí je taky dobrej fofr ... co sekunda to desetina stupně dolů ...

... až někdy bude chuť a čas, tak možná připíchnu sondu k mcúčku ... pak by mohl být i graf ... ;) ... kdy pokud se tím budu zabývat, tak se rovnou změří i chladnutí vroucí vody v "předem vyhřátém hrnku" (přikrytého aj nepřikrytého), ať je mezi sebou co porovnávat ... :D ... a možná by pak stálo za to, použít více čidel najednou = teplotu chladnoucí vody zároveň zaznamenávat v různých výškách sloupce ... např. u hladiny + ve středu hrnku + u dna ... popř. použít ještě dvakrát tolik senzorů a snímat rozdíly teplot i u vnitřních stěn hrnku ... :lol: ... :bhead: ...

... :bye: ... Anri ...

Re: Kotvičník zemní - Tribulus terrestris

Napsal: pát 27 lis 2015 7:36
od MIRKO
No dá se to ještě upravit tak, že hrnek dáme do předehřáté trouby na 100 C...a můžeme louhovati do aleluja...M.

Re: Kotvičník zemní - Tribulus terrestris

Napsal: pát 27 lis 2015 7:48
od A(&F)
MIRKO píše:No dá se to ještě upravit tak, že hrnek dáme do předehřáté trouby na 100 C...a můžeme louhovati do aleluja...M.
... klidně až do té doby, než v hrnku (z)bude zase jen sušina ... :laugh: ... (ale to se dá v pohodě sfouknou i na plotně ... ;) ) ...

Re: Kotvičník zemní - Tribulus terrestris

Napsal: pát 27 lis 2015 12:05
od pdob
...HaF: ... jenom nějak moc nechápu, proč když je v tomto vlákně (velmi mnohokrát, víc jak dostatečně) uveden spolehlivě fungující způsob užívání, navíc i mnoha zdejšími uživateli odzkoušený (např. Fox, Early, atd.), tak potom proč ta snaha o novoty ?? ...
naozaj PODROBNÝ, potvrdzujem a funguje. Ja používam od Pištu z NR, už som o tom písal. Keď sa mi minie tak z čajovne ale je to neporovnateľné MNE to nefunguje aj pri dodržaní postupu.Naposledy som si kúpil v tej čajovni aj liehový extrakt, ale tiež akosi nič. A naozaj dlhodobejšie- ja som prvýkrat skúsil a asi po troch dňoch som sa na to vykašlal, že to nefunguje. Potom poriadna kotva od Pištu, dodržanie postupu a až po týždni výsledky. Ale teraz mi došiel matroš. Anri poslal by Bohuš aj na Slovensko tinkturu?