Aktuálně: Probíhá přechod na novou verzi fóra. Postupně bude upravován vzhled a funkčnost fóra. Nahlaste prosím nalezené chyby...

Získavanie olejov

Praktická část fóra.

Moderátor: Rival

Odpovědět
lukas6492
Stálý člen
Příspěvky: 26
Registrován: čtv 08 led 2015 22:02
Dostal: 1 poděkování

Získavanie olejov

Příspěvek od lukas6492 »

zdravim chcem sa kus aj tu popitat, s coho vsetkeho sa da doma vyrobit olej? na kurenie pripadne primiesat do auta, semiacka to je dost nedostatkovy tovar.,...


tomas457
Nový člen
Příspěvky: 12
Registrován: čtv 11 kvě 2017 12:47
Dal: 6 poděkování
Dostal: 1 poděkování

Re: Získavanie olejov

Příspěvek od tomas457 »

Olej, ktorý kúpiš v obchode a kúriš ním je pravdepodobne z ropy, z menšou pravdepodobnosťou z repky olejnej.

Ak chceš len olej na kúrenie, tak ťa to fakt vyjde mnohonásobne ľahšie ho kúpiť a máš to aj kvalitnejšie.

Ak chceš olej na varenie a pečenie, najvyšší výnos oleja je pri slnečnicových semenách a sezame, tie sú na olej najbohatšie. Máš potom istotu, že olej je čerstvý. Potrebuješ ale lis, ten zvykne stáť okolo 400€. Možno je predsa len lepšia voľba olej kupovať...

Prečo si nechceš kupovaný olej?


Rowim
Nový člen
Příspěvky: 7
Registrován: sob 02 pro 2017 19:46
Dal: 2 poděkování
Dostal: 3 poděkování

Re: Získavanie olejov

Příspěvek od Rowim »

V Bille prodávají slunečnicový olej Bio. Je ideální do salátů za studena, neboť je i za studena lisovaný. A z toho, co jsem kdy dostal na krámu, je chuťově nejlepší. Olivové oleje rád nemám. Tak nějak přerazí chuť samotné zeleniny a výsledek je zkrátka nevalný. Pokud Ti jde vyloženě o zdraví (nenasycené mastné kyseliny Omega 3,6,9) pak výhradně lněný olej nakoupený v Bio potravinách v temných lahvích skladovaný v lednici. Je dokonce kvalitnější než mořské produkty. Jednu až dvě polévkové lžíce denně a samozřejmě výhradně za studena.

Dnes už je to snadné, ale byly doby, kdy slušný olej bylo prakticky nemožné sehnat. A to, co píšou prodejci na svých etiketách, je naprostý nesmysl. Žádný olej není vhodný do salátů a ke smažení nebo dokonce fritování. Buďto je olej nasycený a pak není vhodný do salátů, zato se na něm dá dobře smažit či fritovat, anebo je nenasycený (tj. lisovaný za studena), ovšem potom ho nelze použít v teplé kuchyni. Jinak na sebe naváže ketonové látky vznikající při smažení a budeme si organismus zanášet jen dalšími jedy. Takže plně chápu otázku po vlastní výrobě oleje jakožto potraviny, ale obávám se, že samotná výroba by nebyla až tak jednoduchá. Už kvůli oxidaci, přístupu světla atd.

V teplé kuchyni se vyhýbám levným olejům, používám jenom slunečnicové a jenom značky, které si ověřím. Olej nesmí smrdět. Když ho vezmete do úst a poválíte na jazyku (jako víno), pak nesmí být odporný. A jestli se vám v hrdle příčí a nedokážete ho na závěr polknout, pak to není dobrý olej. A takových je na krámech, jeden vedle druhého, víc než požehnaně.

Ale nyní koukám, že už tu máte skvělé pojednání o lnu od Merlina. Tam je to nádherně shrnuté. :idea:


Rowim
lajos
Zasloužilý člen
Příspěvky: 2442
Registrován: pát 25 lis 2005 14:32
Bydliště: Liberec
Dal: 470 poděkování
Dostal: 212 poděkování

Re: Získavanie olejov

Příspěvek od lajos »

Oleje a různé přípravky na smažení (už ani nevím jak se jmenují) jsem před x lety přestal používat a vrátil jsem se k sádlu za 12,- balené v jakoby voskovém papíru, možná si škodím ale mně to chutná-takový řízek nebo minutka usmažená na sádle mně velice uspokojuje.


Rowim
Nový člen
Příspěvky: 7
Registrován: sob 02 pro 2017 19:46
Dal: 2 poděkování
Dostal: 3 poděkování

Re: Získavanie olejov

Příspěvek od Rowim »

Tak to děláš dobře, Lajosi, protože na smažení je skutečně nejlepší sádlo nebo přepuštěné máslo (ghí), jak již říkal páter Ferda. Jedná se o nasycené mastné kyseliny, které na sebe nevážou žádné zplodiny vznikající při smažení, takže výsledek je chuťově skvělý a zdraví neškodný. Něco jiného je otázka etická pro vegetariány nebo vegany. A jelikož sám jsem vegetarián, sádlo použít nemohu. Máslo cpu do všeho možného, především do tepelně upravované zeleniny, luštěnin apod. A jelikož ho nepřepouštím (nemám na to dost času), pak na skutečné smažení ho použít nemohu (pokud není přepuštěné, pálí se a znehodnocuje). Potom mi nezbývá nic jiného než sáhnout po nějakém vhodném oleji. ;)


Rowim
Odpovědět

Zpět na „Dílna“