Aktuálně: Probíhá přechod na novou verzi fóra. Postupně bude upravován vzhled a funkčnost fóra. Nahlaste prosím nalezené chyby...

10 merakov na pristrojovke

Praktická část fóra.

Moderátor: Rival

112
Stálý člen
Příspěvky: 30
Registrován: úte 04 zář 2007 8:22

10 merakov na pristrojovke

Příspěvek od 112 »

čo tak použiť atmega32 + 4x20LCD + plus senzory teploty, tlaku, vlhkosti ..
má to 8 kanál ADC 10bit /8 voltmetrov/ a senzorov s digit. výstupom tam môžete pripojiť kolko vám hrdlo ráči :D prípadne namerané údaje ukladať na SD kartu.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


1220
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1719
Registrován: úte 09 led 2007 12:49
Bydliště: Praha
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: 10 merakov na pristrojovke

Příspěvek od 1220 »

112 píše:čo tak použiť atmega32 + 4x20LCD + plus senzory teploty, tlaku, vlhkosti ..
má to 8 kanál ADC 10bit /8 voltmetrov/ a senzorov s digit. výstupom tam môžete pripojiť kolko vám hrdlo ráči :D prípadne namerané údaje ukladať na SD kartu.
To by se mi líbilo, ale nezbastlím to , to je na mně moc, ten průtokoměr mám koupený, nějaký čítač k němu taky mám, kompaktní by to bylo lepší, s kanály .Skoro mám chuť se vsadit, že kdybys nabídnul rozumnou stavebnici, tak to kde kdo bude chtít.
K.


Barbucha
Zasloužilý člen
Příspěvky: 611
Registrován: sob 19 črc 2008 2:10
Bydliště: Praha
Dal: 5 poděkování
Dostal: 61 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: 10 merakov na pristrojovke

Příspěvek od Barbucha »

Karel m píše:
112 píše:čo tak použiť atmega32 + 4x20LCD + plus senzory teploty, tlaku, vlhkosti ..
má to 8 kanál ADC 10bit /8 voltmetrov/ a senzorov s digit. výstupom tam môžete pripojiť kolko vám hrdlo ráči :D prípadne namerané údaje ukladať na SD kartu.
To by se mi líbilo, ale nezbastlím to , to je na mně moc, ten průtokoměr mám koupený, nějaký čítač k němu taky mám, kompaktní by to bylo lepší, s kanály .Skoro mám chuť se vsadit, že kdybys nabídnul rozumnou stavebnici, tak to kde kdo bude chtít.
K.
Zbastlit takovýto měřák by asi tak velký problém, akorát jest otázkou cena celkové sestavy. Nejdražší položkou budou senzory průtoku a tlaku. Zkus napsat co by jsi si všechno představoval tam mít. Zkusíme to sčítnout a uvidíme. Program pro AVR by problém být neměl a samotné naprogramování už vůbec.


Já to říkám pořád / neřád /, nejhorší jsou trpaslíci, všude vlezou a strašně se množí, jo ještě taky ten divnej němec co nám všechno skovává.
1220
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1719
Registrován: úte 09 led 2007 12:49
Bydliště: Praha
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

přístroje

Příspěvek od 1220 »

1. průtokoměr digi 1x na měření spotřeby, kdo má injektion 2x
2. teploměry: - 30 až 120 st C 1x voda v buńce
1x nasávaný vzduch
1x nasávaný vzduch druhý proud
0 až asi 350 st C teplota výfukového vzduchu 1x
3. otáčkoměr 1x
4. vakuometr
5. záznam natočení rozdělovače 1x
6. Voltmetr 1x
7. Ampermetr 1x
8. Teplota chladicí kapaliny motoru
9. počet ujetých stometrů
10. hodiny na sec
11. měřič elmag pole v okolí vozidla.
12. vlhkoměr nasávaného vzduchu.

Toto bude asi maxima . Záznamy asi na hodinu , možná jen na 10 minut po 10 sec ?
Prosím o doplnění maximy.
Dneska když 4 G paměti stojí 1600 Kč nebo už míň ......
průtokoměr stál cca 700 Kč
FCH-m-POM-LC 0,015 až 3,0 l/min
V Německu vyjde po odečtení daně pod pětistovku.
http://www1.conrad.de/scripts/wgate/zco ... ea=%24ROOT
K.


Barbucha
Zasloužilý člen
Příspěvky: 611
Registrován: sob 19 črc 2008 2:10
Bydliště: Praha
Dal: 5 poděkování
Dostal: 61 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: přístroje

Příspěvek od Barbucha »

Karel m píše:...Toto bude asi maxima ....K.
No Kájo, myslím, že takováto sranda by tě stála víc než to tvoje zkušební autíčko. Zkusím to dát dohromady a pak se ozvu, ale myslím že nic moc laciného to nebude.


Já to říkám pořád / neřád /, nejhorší jsou trpaslíci, všude vlezou a strašně se množí, jo ještě taky ten divnej němec co nám všechno skovává.
tbest
Zasloužilý člen
Příspěvky: 444
Registrován: čtv 11 led 2007 0:55
Dostal: 1 poděkování

Re: přístroje

Příspěvek od tbest »

Karel m píše:...
V Německu vyjde po odečtení daně pod pětistovku.
http://www1.conrad.de/scripts/wgate/zco ... ea=%24ROOT
K.
Pokud se vám nechce objednávat z německa, tak do Conrad elektronic to mám přesně 90km. Čas od řasu jezdím kolem když jedu do práce. Nějaký ty německý (evropský) korunky taky občas mám. Pokud bude zájem, mohu udělat nákup až pojedu kolem a rozeslat pak věci poštou. Jediný problém je, že některé málo frekventované věci nemívají skladem. Já čekal na kondenzátory 47000uF/16V 3týdny, když jim přišly, zavolali mi na mobil.


1220
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1719
Registrován: úte 09 led 2007 12:49
Bydliště: Praha
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Měření

Příspěvek od 1220 »

Založmež tedy vlákno měření a poprosím Rivala aby to odsud dal tam.
Peníze jsou příliš kulaté na to aby na nich přivelmi mělo záležet.
K.


1220
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1719
Registrován: úte 09 led 2007 12:49
Bydliště: Praha
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Měření

Příspěvek od 1220 »

Zde prosím je možné dávat náměty a návody ohledně měření všech veličin, zejména jak snadno .........
K.


Barbucha
Zasloužilý člen
Příspěvky: 611
Registrován: sob 19 črc 2008 2:10
Bydliště: Praha
Dal: 5 poděkování
Dostal: 61 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Měření vlhkosti - záznamové medium

Příspěvek od Barbucha »

Docela by mě zajímalo, jak si představuješ měření vlhkosti v sacím potrubí. Je problém, že vlivem značené průtočné rychlosti vzduchu v potrubí bude naměřený údaj nějaké hausnumero, tedy podle mého názoru. Nestačilo by měřit pouze venkovní ovzduší? i to bude docela problém, kde to měřit, rychlostí jízdy bude údaj zkreslen a krom toho kam umístit senzor? Pod haubnou, bude vzduch zahříván motorem atd. Nevím
Záznam naměřených hodnot, tento problém jsem zatím v kombinaci s mikroprocesorem neřešil. Pokud máte někdo nějaké zkušenosti, dejte to sem i pokud možno i s datasheetem paměti.
Měl bych docela jednu poznámku, asi by bylo docela dobré, toto téma měření dát jako vlastní složku s možností členění dalších témat, protože si myslím, že jedno vlákno na takovéto měření bude málo a spousta příspěvků se bude blbě hledat, nebo se "ztratí". Toť poznámka pro RIVALA. Nevím jak to lépe a srozumitelněji napsat. Třeba: Dílna - Měření na HHO - a pak už jednotlivá vlákna podle potřeby, minimálně: Měření teploty, tlaku, vlhkosti, spotřeby, elektrické veličiny, záznam naměřených hodnot, řídící jednotka.
P.S. taky máte tak šíleně roztaženou stránku? mě to dělá jen na některých, jak se to dá odstranit. Šíleně mě to sere.


Já to říkám pořád / neřád /, nejhorší jsou trpaslíci, všude vlezou a strašně se množí, jo ještě taky ten divnej němec co nám všechno skovává.
1220
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1719
Registrován: úte 09 led 2007 12:49
Bydliště: Praha
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

měření vlhkosti

Příspěvek od 1220 »

Asi čidélkem před haubnou nějaký prostor s malým průtokem vzduchu.
obvykle se vlhkost měří porovnáváním hodnot suchého a vlhkého teploměru a hledá se výsledek v tabulce. Zařízení se jmenuje augustův aspirační psychrometr, popř psychrometr. Tam je rychlost proudícího vzduchu zaručena, takže výsledek je standartní. Na váze vzduchu u motroniků apod v knížce co mám se o korekci na vlhkost nezmiňují asi ji tam nedali.
Zatím jsem našel jenom :
http://leccos.hu.cz/index.php/clanky/psychrometr.
Je to důležité ta vlhkost budu hledat něco hotovýho, vyhodnocení jako u teploměru + ale výpočet , popř hledání v databázové tabulce složité asi to ale nepůjde jinak.
K.
:roll: Trpaslíci vlezli do servru a roztáhli stránku mně taky :bye:


Barbucha
Zasloužilý člen
Příspěvky: 611
Registrován: sob 19 črc 2008 2:10
Bydliště: Praha
Dal: 5 poděkování
Dostal: 61 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: měření vlhkosti

Příspěvek od Barbucha »

I když jsem na vojně měl specializaci jako meteorolog, tak s tímhle moc nepomůžu. Koukni se na českého conrada, tam nějaká čisla vlhkosti jsou a ty měří přímo relativní vlhkost, tedy podle toho co jsem přelouskal z dokumentace.
Mají tam i snímače orosení, to jako, kdyby jsi se začal z naměřených hodnot rosit, aby jsi to měl i zaznamenaný.


Já to říkám pořád / neřád /, nejhorší jsou trpaslíci, všude vlezou a strašně se množí, jo ještě taky ten divnej němec co nám všechno skovává.
Návštěvník

spotreba

Příspěvek od Návštěvník »

barbucha: navrhoval by som začať s jednoduchým meračom spotreby - 2x prietokomer (altern. 1x) + elektronika (2 riadky - zobrazenie okamžitej spotreby a spotreby priemernej a celkovej). zatiaľ nič viac. možno modulové pripájanie ďalších meracích miest, ale to by asi predražovalo základnú časť... :?:


1220
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1719
Registrován: úte 09 led 2007 12:49
Bydliště: Praha
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

jinak to nevidím

Příspěvek od 1220 »

Než tam natmelit Atmel, nebo PIC, všichni to tak dělají např http://www.xcomputer.cz/digitalni-teplo ... d89617.htm
U nás se dělá zatím pouze teploměr na PICu, řeší to kolega, do konce roku to musí odevzdat, a proto, že je hodný, tak mi podklady pro forum věnuje, tak to sem pak dám .Spojení se sběrnicí ale zatím neumí, umí řídit plynulý rozběh krokového motoru.
k.


112
Stálý člen
Příspěvky: 30
Registrován: úte 04 zář 2007 8:22

merak

Příspěvek od 112 »

trebars takto?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


Barbucha
Zasloužilý člen
Příspěvky: 611
Registrován: sob 19 črc 2008 2:10
Bydliště: Praha
Dal: 5 poděkování
Dostal: 61 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: spotreba

Příspěvek od Barbucha »

Anonymous píše:barbucha: navrhoval by som začať s jednoduchým meračom spotreby - 2x prietokomer (altern. 1x) + elektronika (2 riadky - zobrazenie okamžitej spotreby a spotreby priemernej a celkovej). zatiaľ nič viac. možno modulové pripájanie ďalších meracích miest, ale to by asi predražovalo základnú časť... :?:
Jasný, ale pokud by jsme se pustili to tohoto"monstra", je nabílední, že je dobré zvolit základní koncepci, která bude obsahovat max. možné řešení. Podle toho zvolit koncepci řídící jednotky a na tu postupně navěsit požadované měřící zařízení. Podle mého je to zbytečná práce se patlat s nějakým jednoúčelákem na bázi mikroprocesoru a pak zase dělat něco jiného. Ono totiž výroba kvalitních tišťáku není laciná záležitost a pokud chcete, aby to doopravdy měřilo to co to má měřit, mě+lo to nějakou spolehlivost, dalo se to zbastlit i lidma, kteří nemají o procesorech ani ánug a ještě k tomu zaznamenávat do paměti, neobejdete se bez profi tišťáků. Takže já bych byl proto, aby jsme si řekli jakou koncepci a od té se odpíchli.Pokud by jsi to chtěl řešit po jednotlivostech, je lepší to řešit klasickou analogovou cestou, ovšem bez možnosti cokoliv zaznamenávat.
Naposledy upravil(a) Barbucha dne stř 24 zář 2008 18:46, celkem upraveno 1 x.


Já to říkám pořád / neřád /, nejhorší jsou trpaslíci, všude vlezou a strašně se množí, jo ještě taky ten divnej němec co nám všechno skovává.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“