Crohnova choroba - co zvolit?

Přístroje, nápady a rady pro udržení zdraví.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Crohnova choroba - co zvolit?

Příspěvek od Slavek Krepelka »

poota píše: To skladování vzorků mikroflóry považuji za silně pravděpodobné, ale nenašel jsem o tom nikde zmínku. Zdravím - poota
Jednak je to dohledatelné (určitě v anglině) a jednak je to dost logické vzhledem k umístění slepého střeva a specielně jeho červovitého přívěsku absolutně mimo hlavní průchod. Nebýt vice méně samostatné peristaltiky, asi shnijou hned. Stačí se podívat na slepá ramena řek bez vlastních přítoků.

S laskavým pozdravem, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Uživatelský avatar
milda
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1294
Registrován: čtv 30 črc 2009 20:34
Dal: 710 poděkování
Dostal: 489 poděkování

Re: Crohnova choroba - co zvolit?

Příspěvek od milda »

Ahoj, napadlo mě to právě teď, ale možná by to nemusela být až tak úplná volovina...

Některým lidem se vytvářejí ve střevech tzv. divertikly, výdutě v tlustém střevě, které se někdy operují.
Byl jsem zrovna v nemocnici u toho, když primář kolegovi s divertiklem vysvětloval, že "to vyndáme."

Střevo je sliznice, která se velmi rychle hojí, ale i občas různě tvaruje. Možná by si takhle mohlo vytvořit i nového
"slepáka" ? :)

Zdravím milda


Uživatelský avatar
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: Crohnova choroba - co zvolit?

Příspěvek od A(&F) »

poota píše:slepé střevo [je] určitou "pomůckou" imunitního systému - místo, kde si [organismus] může skladovat vzorky všech patogenů, se kterými se už někdy dokázal vypořádat. V případě nějaké nákazy a nebo napadení napřed imunitní systém projde tyhle svoje "databáze". Pokud se jedná o nákazu, s kterou se už setkal, tak na ni má svůj "recept" už hotový a začne podle něj rovnou vytvářet protilátky. Pokud se s touto nákazou ještě nesetkal, tak najde "vzorek" co nejpodobnější a novou protilátku začne "vyvíjet" z tohoto základu, což mu ušetří čas.
... Pooto, byť Tebou použité přirovnání k "antivirovému programu" + "databázím vzorků" mi je, jakožto ajťákovi, velmi blízké ;) , a tím pádem i vize "virária", uloženého kdesi někde hluboko v lidském těle, je tím pádem "snadno představitelná", nicméně se ale obávám, že v tomto případě je to celé "úplně trochu jinak" ... :? ... viz např. jak fungují "B-lymfocyty" + "plazmatická buňka" + "imunoglobulin" ...

... Anri ...


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
ceskymo
Starší člen
Příspěvky: 187
Registrován: úte 30 dub 2013 23:34
Bydliště: momentalne kdekoli
Dal: 283 poděkování
Dostal: 155 poděkování

Re: Crohnova choroba - co zvolit?

Příspěvek od ceskymo »

Mildo, docela zajimavej napad - napovedu bys mozna nasel v mnozstvi pacientu s divertikly, kteri jeste maji vlastni slepak kontra tech, co ho nemaji... To by me teda fakt zajimalo!


Kdo se chce zblaznit, musi mit nejdriv rozum
Každý den ráno sněz žábu a nic horšího už te nepotká
Ditunda
Nový člen
Příspěvky: 5
Registrován: čtv 21 srp 2014 8:03

Crohnova choroba a domácí transplantace střevní mikroflóry

Příspěvek od Ditunda »

Na Crohnovu chorobu nejlépe pomůže domácí transplantace střevní mikroflóry, hodně pacientů s touto nemocí uvádí, že se tak úplně vyléčili. Vytvořila jsem vlákno s návodem této metody.


Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Crohnova choroba - co zvolit?

Příspěvek od Slavek Krepelka »

ceskymo píše:Mildo, docela zajimavej napad - napovedu bys mozna nasel v mnozstvi pacientu s divertikly, kteri jeste maji vlastni slepak kontra tech, co ho nemaji... To by me teda fakt zajimalo!
Honil jsem tuto informaci cca před rokem u Crohna a rozdíl sice je, ale nijak valný. Počítám, že ten slepák je záchranná zásoba kultur při akutních srágorách, ale pokud je střevní flóra mydlená stále ATB atd., tak se mění, ochuzuje a rozhodí se přirozené rovnováhy i ve slepáku, což konec konců nejspíše dokáže slepák i zanítit.

S laskavým pozdravem, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
yejb
Stálý člen
Příspěvky: 29
Registrován: stř 27 lis 2013 3:07
Dal: 46 poděkování
Dostal: 7 poděkování

Re: Crohnova choroba - co zvolit?

Příspěvek od yejb »

Ahoj. Pokud sem přijde někdo koho trápí, nebo kdo se trápí kůli někomu, kdo má tuto chorobu, dávám sem tento dokaz. A ač se jedná o ulcerózní kolitidu, mohou být informace o jeho cestě nápomocné http://mojecestakezdravi.cz/
Mám sám "nějaké" problémy se střevy, kolem mě je několik lidí na hraně a několik za hranou, brzy doplním další informace.


To co vnímám a vidím kolem sebe je jen můj svět. Je jen na mě, zda se rozhodnu, že bariery, se kterými jsem se kdysi smířil, odstraním.
gbrgbr
Nový člen
Příspěvky: 1
Registrován: pon 27 lis 2017 19:29
Dostal: 1 poděkování

Re: Crohnova choroba - co zvolit?

Příspěvek od gbrgbr »

Drta.tom píše:Ahoj,
něco málo o tom vím. Moje manželka měla proktokolitidu - což je zánětlivé onemocnění tlustého střeva, které provází časté průjmy, krev ve stolici, křeče v žaludku, poruchy trávení a vstřebávání a s tím související úbytky na váze. Čili taková asi lehčí forma Crohna.

Naši doktoři na to předepisují samé dobré věci - vedle nutné diety (doporučují jíst hlavně maso, minimum zeleniny) + kortikoidy, imunosupresiva (tlumiče imunity), jejihž dlouhodobé braní Vám na zdraví moc nepřidá a některé "léky" slušně likvidují pohybový aparát.

Manželka touto nemocí trpěla pár let, při těhotenství vysadila prášky a kupodivu bylo vše OK (holt těhotenství je dobrý doktor). Nicméně po narození našeho syna před 2 lety se proktokolitida postupně rozjela jak mávnutím kouzelného proutku. Manželka pár měsíců nebrala pilulky od doktora, aby mohla alespoň chvíli kojit a tak se nemoc pořádně rozjela - po cca 2-3 měsících úbytek na váze -10 kg, což vzhledem k tomu, že žena má tělesnou konstituci štíhlou a s normální hmotností kolem 60 kg, tak při 50 Kg vypadala jak z koncentráku - hold mít "optimální štíhlou figuru" je sice hezké, ale jakmile máte zdravotní problém, nemáte rezervy pro úbytek váhy - čili nějakých cca 5 Kg nad "optimum" se mi jeví jako optimální, ale to už odbočuju.

V té době (cca 3 měsíce po porodu - březen 2010) manželka nasadila pilulky od doktora, neboť úbytek váhy byl již značny a bylo potřeba stav alespoň stabilizovat. Nutno říct, že stabilizace nebyla úplně v pohodě, furt to nebylo ono.

Někdy v té době jsem narazil na nějaký článek o parazitologii, kde nějaká ing. Hana Bláhová psala o svých zkušenostech ze své léčitelské praxe - konkrétně u crohna uváděla (vlastní Salvii) výskyt několika druhů z následujících parazitů: měchovci, motolice, škrkavka, roupi, tenkohlavec. Článek je zde:
http://zapper.revoluce-v-leceni-nemoci. ... na-blahova

Je zde mimo jíne psáno: Motolice a měchovci svými zoubky a přísavkami poškozují střevní stěnu,tkáně se brání zajizvením a kalusy.Tenkohlavec se zavrtává kolmo do střevní stěny, a i když jeho hlavním stanem je tlusté střevo, vyskytne se i v tenkém.Helicobacter zase způsobuje vředy.

Někdy v Březnu 2010 jsme ještě dostali echo od nějaké léčitelky, ať se zaměříme na slinivku - na základě toho jsem koupil byliný čaj od Popova s názvem Pankrean + nějaké kapky na slinivku (tuším penízovka). A stal se zázrak, zlepšení téměř okamžitě o 100%. Průjmy přestaly a manželka pomalu začla nabírat. Zde zdůrazňuji, že stále brala bobule od doktora

K čaji Pankrean jsem tuším někdy v dubnu 2010 koupil zapper od Crafta a začali jsme zapperovat frekvence výše uvedených parazitů dle seznamu CAFL - zapperování jsme nijak nedramatizovali - tak 2-3x týdně, pokaždé něco jiného.

Někdy na konci léta 2010 manželka úplně vysadila bobule od doktora (brala Asacol, před těhotenstvím potřebovala 4 tablety jinak byly problémy, po těhotenství v březnu začala na 8 Asacolech a postupně ubírala až na 0). Manželka byla celkem OK a bez prášků, ale stále v dietě. Na konci léta jsem nastudoval něco o jódu a koupil lugol, a manželka ho začala (musím řící, že nijak pravidelně) popíjet. Od lugolu jsem si sliboval posílení štítné žlázy a s ní související Slinivku. Na konci léta 2010 už byla na svých cca 60 Kg.

V říjnu jsem od Pala nakoupil BetainHCl a manželka ho začala 3x deně brát a dá se říct, že od tý doby je v pohodě. Od cca března 2011 již prakticky nebere ani betain, ani pankrean a je v pohodě. Občas jí ten pankrean uvařím, občas do ní dostanu tekuté HCl, tu a tam zapper, ale nic pravidelně nebere. Ten asacol měla naposledy v létě 2010, od té doby nic.

Ještě jsem zapoměl - asi 2x tento rok hřebíčkovou kůru (dávkování dle Crafta) a asi 2 balení Golden Yuccy (té drahé) od cca ledna 2010, po které následovalo několik balení yuccy v cenové hladině 100 Kč za balení.

Závěry a doporučení:
1) doktoři tě nevyléčí, ale jejich bobule můžeš využít na uklidnění střev. Zkus přejít v rámci možností co nejdříve z kortikoidů na něco jiného (na menší prasárnu).
2) sežeň si betainHCl nebo alespoň HCl - a minimálně 3x denně po jídle brát - to Ti upraví zažívání a trávení a také zlikviduje Helicobakter v žaludlu (má svou roli v tenkém střevě, ale v žaludku nemá co dělat) - ber to permanentně
3) zjisti si stav slinivky - vyzkoušej pancrean (Popov) či jiný čaj či byliny na slinivku - možná Ti to pomůže, pokud ne tak Ti to neuškodí.
4) nastav si dávkování bobulí od doktora tak, aby jsi bral minimální dávky, aby jsi neměl průjem - nejsem si jist, zda je možno čistit rozrážděná střeva (bod 5) s rozjetým střevem. Dávkování bobulí je ošemetná záležitost a jeho změny mají určitou setrvačnost - co se jeví nyní jako OK, tak za týden může být průser (a to doslova :-) ). Postupně jak se budeš zlepšovat, omezuj dávkování bobulí od doktora, aby jsi neměl průjem. Pokud půjde všechno dobře můžež zkusit bobule i vysadit - ale to si dělej na svoje triko a s citem a hlavně to neuspěchej.
5) bude třeba vypucovat střeva od parazitů - zde máš více možností na výběr. Smiř se s tím, že ti některé metody memusejí sedět a vyhovovat. Při provádění bodu 5 dodržuj důsledně dietu - nedráždi si střeva zbytečně problematickým jídlem!
5a)hřebíčková kůra - ničí parazity ve střevech (nejen ve střevech) - bohužel netuším, co udělá hřebíček versus rozdrážděná střeva - hodně opatrně. Hřebíček (obyč z obchodu, ale co nejčerstvější) v Tvém případě na hodně jemno pomlít na tříštivém mlýnku, dát do tobolek (velikost 00) a dle návodu zde na fóru začít užívat.
5b) zapper - tedy spíše zapgen (zaper s možností nastavení frekvencí) - investice přes 4000 Kč
5c) aplikace plazmy - něco jako zapper, ale bezdrátově, cena za 1 sezení přes 500 kč
5d) MMS2 - ty údajně dobře pucují střeva - opět velmi opatrně
5e) klystýr + na závěr do klystýru přidat cca 5-7 kapek aktivovaného VMS - chloritan aktivovaný HCl) - opět netuším, jak bude vypadat reakce. Ale mám dojem, že je klystýr na rozdrážděná střeva špatné řešení - cpát si hadičku do rozdrážděných střev nebude dobrý nápad - leda nezasunovat hluboko, ať se nic neprotrhne
5f) braní MMS či VMS - zde jsem skeptický, ikdyž ho používám - na "velké" parazity MMS či VMS asi nezabere

Body 5a až 5e jsou alternativy. Nemusím doufám zdůrazňovat, že musíš v bodě 5 postupovat opatrně a neblbnout - jsou to tvoje střeva a také tvoje odpovědnost za sebe. Možná začni opatrně s hřebíčkem.

Nejvíce bych si sliboval od hřebíčku (musí se brát s HCL či betainem) a od MMS2 - což jsou metody zároveň i nejlevnější

U bodu 5 se dají po aplikaci očekávat průjmy (snad s vyjímkou dobře provedeného klistýru, ale to chce zkušenosti), které by měli odeznít. Bod 5 se provádí pouze po omezenou dobu (zapper můžeš dlouhodobě). Zapper je asi nejšetrnější, ale nemusíš mít výsledky.

Každej člověk je jiný - reaguje jinak, co platilo u manželky, nemusí platit u Tebe - manželka to zvládla v podstatě pouze s pankreanem + zapper + Golden Yucca (nevím, jak je její role v tomto případě důležitá).

Toď na úvod.
Znovu oživuji toto fórum. Díky za příspěvek. Poslední týdny se mi zaktivoval Crohn, což jsem zvládla celkem pomocí hladovky. Problém je v tom, že tím se mi rozhasil žaludek. Plasmuju se na všechny možné parazity, v podstatě skoro nic nejím, protože je mi furt blbě... Betain HCL jsem si koupila, ale mám strach ho začít užívat... přece jen nevím, jestli v tom žaludku mám jen zánět nebo i vředy (což teda doufám, že ne). Hlavně nevím moc, co jíst... Na ten žaludek je prý dobrá vařená rýže, ovšem to jsou zase sacharidy a to mi nedělá úplně dobře na střeva. Koupila jsem si každopádně lékořicový čaj.

Co myslíte? Díky.


Milenium
Stálý člen
Příspěvky: 82
Registrován: úte 18 pro 2012 15:01
Dal: 53 poděkování
Dostal: 157 poděkování

Re: Crohnova choroba - co zvolit?

Příspěvek od Milenium »



Přeji moudrost všem, kteří jí hledají
Hořký život dortíkem neosladíš.
lu1234
Stálý člen
Příspěvky: 56
Registrován: pon 01 zář 2014 10:36
Dal: 24 poděkování
Dostal: 1 poděkování

Re: Crohnova choroba - co zvolit?

Příspěvek od lu1234 »

Pri crohnovej chorobe odporúčam reverznú osmozu,lebo vo vode sú parazity(lamblie a ine..) a aj balené vody sú nakazené.
Lamblie majú za nasledok zapalových procesou v čreve.


canonmp150
Nový člen
Příspěvky: 5
Registrován: úte 08 kvě 2018 13:58

Re: Crohnova choroba - co zvolit?

Příspěvek od canonmp150 »

je tu niekto kto to podstúpil sám ? a ak áno aký bol efekt, aký druh ste volili ( kapsule, komplet výplach, len balónik ) a kde ste to vykonali. ?


JanaMalá
Nový člen
Příspěvky: 1
Registrován: úte 24 srp 2021 20:56

Re: Crohnova choroba - co zvolit?

Příspěvek od JanaMalá »

Dobrý den, já jsem začala používat doplňky stravy a bylinky, ale pořád mám problém, abych na ně nezapomínala. Narazila jsem na chytrý dávkovač, ale ještě není v prodeji. Nemáte někdo tip na podobný výrobek?


Odpovědět

Zpět na „Zdraví“