Aktuálně: Probíhá přechod na novou verzi fóra. Postupně bude upravován vzhled a funkčnost fóra. Nahlaste prosím nalezené chyby...

Obnova črevnej mikroflóry

Přístroje, nápady a rady pro udržení zdraví.
kutil
Zasloužilý člen
Příspěvky: 766
Registrován: pát 25 lis 2005 19:33
Bydliště: Morava
Dal: 48 poděkování
Dostal: 269 poděkování

Re: Jayo

Příspěvek od kutil »

Deane píše:Skúsil som urobiť kefír zo surového kravského mlieka, kúpeného na družstve a vznikla iba kýška a dokonca nechutná, bolo mi z nej špatne. Kde soudruh z NDR urobil chybu?
Ahojky,
mám naprosto stejnou zkušenost s čerstvým mlékem přímo od kravičky. Syrové mléko vynikající, kyška dost nechutná.
Já myslel že jsem ten proces kysnutí přerušil odstavením do chladna? nevím, ale nebylo to ono.
Dtto Kde soudruh z NDR urobil chybu?
H.v.



la
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1854
Registrován: úte 06 úno 2007 19:04
Bydliště: Brno
Dal: 761 poděkování
Dostal: 238 poděkování

recepty

Příspěvek od la »




Jayo
Zasloužilý člen
Příspěvky: 224
Registrován: sob 31 říj 2009 23:02
Bydliště: Bratislava
Dal: 4 poděkování
Dostal: 95 poděkování

Re: Jayo

Příspěvek od Jayo »

Deane píše:Skúsil som urobiť kefír zo surového kravského mlieka, kúpeného na družstve a vznikla iba kýška a dokonca nechutná, bolo mi z nej špatne. Kde soudruh z NDR urobil chybu?
Skutocne neviem, kde si urobil chybu, moznoze nikde, a to mlieko nebolo dobre. Mozes opakovat experiment, a do polky nadoby dat prevarene a do polky surove. Ak ten z prevareneho bude OK, tak pi taky, kazdy podla vlastneho gusta. :-) Ja mam zo surovym dobre skusenosti. Ale v zasade, kravy na druzstvach vacsinou nic moc - chuderky nestastne.



jarda ovčák
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1252
Registrován: čtv 19 lis 2009 9:24
Bydliště: Svitavy
Dal: 9 poděkování
Dostal: 98 poděkování

no jasně,

Příspěvek od jarda ovčák »

Kyselé mléko pouze v pokojové teplotě a klidně vyšší. Po dobu kysnutí nehýbat s nádobou. =Před kysáním sebrat smetanu, vyleze jí i tak dost.Teprve po vykysnutí se může dát do lednice. Nekysat čerstvé mléko. Nechat v lednici den až 3 a teprve pak na kysnutí do pokojové teploty. Sýry bez syřidla nedělejte stejně jako kefír bez zrn či houby. A je jedno, jestli tibetská či obecná.Dobrá kyška se dá krájet a nabírat po velkých kusech. Při nálezu puchýřů na povrchu vyhodit. Povrch kyšky musí být hladký v barvě oxidované smetany. Po vykysnutí vydrží tři dny v ledničce bez ztráty kvality.
Kefír též nedělejte z úplně čerstvého mléka. Zapoměl jsem proč, ale to mléko je moc živé a brání se rychlému zkažení. Skazit a štěpit ho v přírodě může jen telecí žaloudek, a ten je rozemletej v sýřidle. Základ použití sýřidla je 7 kapek na litr mléka rozmíchaných ve 2 dcl vody. Zbytek se ladí teplotou.
Sýřidlo na sýry je tmavší než na tvaroh. S tím citronem se vám sice mléko srazí, ale další cesty jsou trnité. Věnoval jsem před lety mléku a jeho derivátům mnoho času. Královnou všech mlék je dobrá kyška a dobrý kefír.
I když jsem nakonec vyrobil i olomoucký tvarůžek a uzenou cihlu, tak si za tím kefírem stojím.



Deane
Zasloužilý člen
Příspěvky: 232
Registrován: stř 06 led 2010 14:16
Bydliště: NM Sk.
Dal: 5 poděkování
Dostal: 1 poděkování

Hm.

Příspěvek od Deane »

A kde sa dá kúpiť syridlo? Kedysi ho susedovi priniesli z Milexu, no to je už v prdeli, dá sa aj niekde legálne? Tvaroh sme robili aj bez syridla, ale na syry ho treba.


Nikdy nehovor že niečo nejde, pretože vždy sa nájde blbec ktorý nevie že to nejde a urobí to.

kutil
Zasloužilý člen
Příspěvky: 766
Registrován: pát 25 lis 2005 19:33
Bydliště: Morava
Dal: 48 poděkování
Dostal: 269 poděkování

Re: no jasně,

Příspěvek od kutil »

jarda ovčák píše:Kyselé mléko pouze v pokojové teplotě a klidně vyšší. Po dobu kysnutí nehýbat s nádobou. =Před kysáním sebrat smetanu, vyleze jí i tak dost.Teprve po vykysnutí se může dát do lednice. Nekysat čerstvé mléko. Nechat v lednici den až 3 a teprve pak na kysnutí do pokojové teploty. Sýry bez syřidla nedělejte stejně jako kefír bez zrn či houby. A je jedno, jestli tibetská či obecná.Dobrá kyška se dá krájet a nabírat po velkých kusech. Při nálezu puchýřů na povrchu vyhodit. Povrch kyšky musí být hladký v barvě oxidované smetany. Po vykysnutí vydrží tři dny v ledničce bez ztráty kvality.
Kefír též nedělejte z úplně čerstvého mléka. Zapoměl jsem proč, ale to mléko je moc živé a brání se rychlému zkažení. Skazit a štěpit ho v přírodě může jen telecí žaloudek, a ten je rozemletej v sýřidle. Základ použití sýřidla je 7 kapek na litr mléka rozmíchaných ve 2 dcl vody. Zbytek se ladí teplotou.
Sýřidlo na sýry je tmavší než na tvaroh. S tím citronem se vám sice mléko srazí, ale další cesty jsou trnité. Věnoval jsem před lety mléku a jeho derivátům mnoho času. Královnou všech mlék je dobrá kyška a dobrý kefír.
I když jsem nakonec vyrobil i olomoucký tvarůžek a uzenou cihlu, tak si za tím kefírem stojím.
Kókám očima a hluboce smekám :roll:
Díky za rady, už sem si to uložil.
Jen tak dál a vydržať
H.



Joy
Stálý člen
Příspěvky: 80
Registrován: pon 25 led 2010 12:14
Dostal: 1 poděkování

kozí tvaroh

Příspěvek od Joy »

Ak máte niekto skúsenosti na viete ako sa robí z kozieho mlieka tvaroh, bola by som rada ak mi to napísete. Sused má vela mlieka, aj tvarohové pomázanky predáva, ale sú velmi drahé. Radsej by som ich urobila sama a s himalájskou solou.
Vdaka



Jayo
Zasloužilý člen
Příspěvky: 224
Registrován: sob 31 říj 2009 23:02
Bydliště: Bratislava
Dal: 4 poděkování
Dostal: 95 poděkování

Re: kozí tvaroh

Příspěvek od Jayo »

Kozi tvaroh co viem, by sa mal robit presne tak isto, ako kravsky. Nechas mlieko skysnut, a potom zahrejes na 60 stupnov, a zrazi sa ti tvaroh. Potom to precedis a mas to. Nikdy som to sice nerobil, takze je mozne, ze to nieje celkom presne, len na internete mozes hladat postup na vyrobu tvarohu, a mozes pouzit aj ten na kravsky.



Merlin
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1764
Registrován: sob 21 říj 2006 0:32
Bydliště: Severní Morava
Dostal: 53 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Sýry

Příspěvek od Merlin »

http://www.vscht.cz/tmt/prehlidky/2006/ ... 202006.pdf

Sýřidlo (lab) je běžně k dostání v Reformhaus v Německu a Švýcarsku, chtějte Lab-Tabletten.

Spousta návodů je tady
http://www.google.cz/search?hl=cs&lr=&c ... rt=10&sa=N
.. ovšem Googleho překladač na vás vyplivne děsný paskvil.. málem jsem se zlomil smíchy. :D

Na kilo sýra počítejte asi 8 litrů odstátého neodstředěného mléka (v žádném případě to nezkoušejte s latexem z pixle...).

Je ohromný rozdíl, jestli byly krávy krmeny v kravíně, anebo se volně pasou. V tom je tajemství švýcarských a německých alpských sýrů.


The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
-----------------------------------------------------

jarda ovčák
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1252
Registrován: čtv 19 lis 2009 9:24
Bydliště: Svitavy
Dal: 9 poděkování
Dostal: 98 poděkování

mno....

Příspěvek od jarda ovčák »

Netuším, kdo z vás zkoušel dělat tvarohy a sýry a v případě kozího mléka bych byl věru opatrný.
Bez sýřidla, jenž umožnuje zpracovávat i poměrně čerstvé mléko bych se do toho nepouštěl.
V případě kravského mléka to jde, i když sýr či tvaroh z kysaného mléka je jiná liga než při použití sýřidla. I kvalita syrovátky je mnohem lepší.
60 stupňů udělá tvaroh velice suchý a zrnitý. V případě sýra taktéž. Šel bych o 10 nahoru.Samozřejmě jde i o čas.Pokud ho bude více, ze sražené bílkoviny se vyloučí více vody a sýřenina bude sušší.
Stejně tak záleží, v jaké teplotě sýřeninu zcedíte a necháte vykapat.Pokud použijete dobré sýřidlo, můžete sýřeninu po vykapání uzavřít do plátýnka a zatížit mezi dvěma čistými kameny. Výsledek se pak pověsí v rašlové punčoše do udírny a.......studeným kouřem pomaličku polehoučku....zkoušel jsem i tvarůžky...... i uzený....
Pokud očekáváte dobrý výsledek, není to snadné. Jináč doporučuju kefír. Ten je král.



Joy
Stálý člen
Příspěvky: 80
Registrován: pon 25 led 2010 12:14
Dostal: 1 poděkování

tvaroh

Příspěvek od Joy »

Uff, pripadá mi to aké si moc zlozité...tak zatial sa do toho nepustím. Ten kozí kefír sa robí lahsie?



Deane
Zasloužilý člen
Příspěvky: 232
Registrován: stř 06 led 2010 14:16
Bydliště: NM Sk.
Dal: 5 poděkování
Dostal: 1 poděkování

Hm.

Příspěvek od Deane »

Tvaroh sme robili doma vždy bez sýridla. Vždy bol dobrý. Ale syr to je už o inom. Mamka robila aj oštiepky aj korbáčiky, na to je treba syridlo, ja už ale neviem ako to robila ani kde sa podela forma na oštiepok. :(


Nikdy nehovor že niečo nejde, pretože vždy sa nájde blbec ktorý nevie že to nejde a urobí to.

jarda ovčák
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1252
Registrován: čtv 19 lis 2009 9:24
Bydliště: Svitavy
Dal: 9 poděkování
Dostal: 98 poděkování

ale

Příspěvek od jarda ovčák »

Pro deane... Tvaroh z kozího nebo kravského???
Pro joy... jasně, kefír z kozího už mnoho lidí nebere jako potravinu, ale lék.
Pořiď si kefírovou houbu a máš vyhráno. Pak ještě kozí jogurt, na ten potřebuješ za pár krejcarů jogurtovač a násadu kultury. Stojí to však za to. Ps. jogurt není původně nějaký pribináček, ale nápoj, stejně jako kefír. Na kavkaze se pije. To vím na tuty.



Jayo
Zasloužilý člen
Příspěvky: 224
Registrován: sob 31 říj 2009 23:02
Bydliště: Bratislava
Dal: 4 poděkování
Dostal: 95 poděkování

tvaroh

Příspěvek od Jayo »

Na zdravie jednoznacne kefir, to nic z mliecnej rise netromfne. Tvaroh je dobry na pochutiny, ale na zdravie urcite nie, prilis zahlienuje, navyse, vyrobit ho ako surovy je dost problem, musi sa zahriat, tym padom uz ide o tepelne upravene mlieko, tym padom skodlive.
Jogurt je oproti kefiru slabucky odvar, ale zase i dve probioticke kultury su lepsie, nez ziadne a hlavne rozhodne lepsie ako pit mlieko priamo. Kefir ich ma okolo 32, tam nieje co riesit, kto ma moznost vyrabat si to a nechce sa mu, jeho velka skoda.

Za zmienku este stoji bryndza, ta je tiez velmi zdrava, ale len ked si ju clovek robi sam z himalajskej soli, inak s beznou solou opatrne, a takisto s tukom to neprehanat, takze bryndze je zdrave jest len do 100g denne. Kefiru sa da vypit aj liter denne, a stale je to zdrave, takze poriesi toho v crevach ovela viac, bez vedlajsich ucinkov.
Bryndzu skor vidim ako zdravu nahrazku syra, no i tak taky lahodny kozi alebo ovci syr, to je kapitolka sama o sebe, co sa neda nicim nahradit. :-)



lajos
Zasloužilý člen
Příspěvky: 2442
Registrován: pát 25 lis 2005 14:32
Bydliště: Liberec
Dal: 469 poděkování
Dostal: 208 poděkování

Jayo

Příspěvek od lajos »

Tak jsem dnes zas koupil bryndzu v Kauflandu v Liberci(Tatranská bryndza-mají to tam pořád), dokonce za 9,- Kč za 10 dkg. Tak že si to budu muset rozdělit a ne to sežrat najednou, ještě že to chvylku vydrží.
Zas musím po sobě opravovat ty ypsilony než to odešlu, jste fakt děsný s tou češtinou.



Odpovědět

Zpět na „Zdraví“