Povodně - odstraňování následků

Společenské dění u nás i ve světě.

Víte o někom postiženém povodní, komu můžete předat rady z tohoto vlákna???

Ano
4
40%
Ne
6
60%
 
Celkem hlasů: 10

aNONym
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1477
Registrován: čtv 18 pro 2008 20:43
Dal: 8 poděkování
Dostal: 8 poděkování

Povodně - odstraňování následků

Příspěvek od aNONym »

Povodně 2009 - odstraňování následků - technické rady
Českou republiku opět zasáhla vlna povodní a mnoha lidem zaplavila jejich obydlí. Pojďmě tedy dát dohromady co nejvíce technických rad, které jim mohou pomoci při řešení nastalé situace. Tipy, které jim mohou pomoci se nejdříve vrátit k normálnímu životu. :| Non
Naposledy upravil(a) aNONym dne pon 29 čer 2009 15:45, celkem upraveno 2 x.


aNONym
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1477
Registrován: čtv 18 pro 2008 20:43
Dal: 8 poděkování
Dostal: 8 poděkování

Vysoušení nemovitostí.

Příspěvek od aNONym »

Po skončení povodní, po vynesení věcí + odčerpání vody + odbahnění, majitelé postižených nemovitostí řeší jejich co nejrychlejší vysušení. V tu chvíli většinou nastupuje technika, která je ale v zasažených oblastech rázem velmi nedostatkovým zbožím, také není zrovna laciná a navíc její vlastní provoz není dvakrát levnou záležitostí. Beztak je to stejně záležitost trvající mnoho měsíců.

Základem pro úspěšné vysušení místností je vytvořit v provlhlém domě intenzivní proudění vzduchu (který přirozeným odpařováním vlhkosti pak odvádí pryč mimo budovu) a to rozhodně větší, než je jen klasická ventilace pomocí otevřených oken a dveří (prosté ohřívání vzduchu v uzavřených místnostech je naprosto k ničemu !!!). Pro vysoušení vnitřních prostor se velmi osvědčilo vytvořit nucený koloběh vzduchu za přispění výkonného ventilátoru, který vháníme vzduch z venku na jednom konci budovy a druhém ho necháváme vycházet ven, tzn. ponechat (kromě výstupního) většinu oken zavřených !!!

Ventilátor můžeme použit i teplovzdušný, ale jde na to jít i jinak. Pomocí sluníčka a černé zahrádkářské PVC folie, ze které vyrobíme solární teplovzdušný kolektor. Pokud je to možné, tak na pozemku před nemovitostí (orientovaném nejlépe na jih) zatlučeme v řadě napůl do země ve vzdálenosti cca 1 až 2 metry od sebe několik dřevěných kolíků dlouhých 50 - 100 cm, které budou tvořit nosnou konstrukci (podobně jako nízký stan). Jejich konce raději obalíme něčím měkčím (např. starými hadry, tenkým molitanem, apod.) tak, aby se o ně nepoškodila poměrně tenká folie, kterou potom přes ně natáhneme (tam, kde nemůžeme použít kolíků zatlučených do země, můžeme použít např. cihly vystavěné do komínků, fantazii se meze nekladou). Na krajích při zemi folii zatížíme nejlépe zeminou, popř. jiným místně dostupným materiálem. Vzdálenější konec tohoto tunelu (od budovy) necháme otevřený pro nasávání vzduchu. Vždyť proč platit za drahý elektrický proud nebo za naftu, když z každého m2 volné plochy můžeme získat až několik set wattů tepla denně. A navíc zadarmo. ;) Non

Tento systém můžeme použít i v kombinaci s teplovzdušným ventilátorem. Neb čím více tepla získáme ze slunce, o to méně zaplatíme elektro-rozvodným firmám.


Černou folii můžeme také napnout ve vzdálenosti zhruba 5cm podél vlhkých vnějších stěn domů (např. napnutou mezi trámky, které opřeme o zdi a tyto zajistíme dalšími na šikmo vzepřenými prkny), čímž pomocí dopadající sluneční energie zajistíme mnohem rychlejší proudění ohřátého vzduchu směrem nahoru a tím pádem i efektivnějšího vysychání promáčeného zdiva. Ve spodní části můžeme opět ponechat delší kus folie, ze kterého vytvoříme teplovzdušný kolektor jako v předchozím případě. 8)

Konstrukční poznámka: pokud použijete větší rovné plochy mezi kolíky, je vhodné jejich střed zatížit přiměřeným kamínkem a v tom samém místě udělat ve folii i malou dírku (postačí 1mm) pro odtok vody, která by se tam po případných dalších srážkách držela jako "v lavórech". :idea:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) aNONym dne pon 29 čer 2009 15:37, celkem upraveno 2 x.


aNONym
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1477
Registrován: čtv 18 pro 2008 20:43
Dal: 8 poděkování
Dostal: 8 poděkování

Odčerpávání vody

Příspěvek od aNONym »

Je to až k nevíře, kolik lidí vůbec nezná odčerpávání vody pomocí působení atmosférického tlaku (jak honosný to název :D ). Jde vlastně jen o to, vzít hadici:
- co největšího přiměřeného průměru
- pevnou, která se podtlakem vody nescucne dohromady (vhodné jsou i polyethylenové černé trubky)
- na výpustném konci ji prozatím pevně uzavřít, např. špalíkem, špuntem, zlomením, atd. (tento konec se každopádně musí nacházet na nižším místě než je hladina odčerpávané vody - čím níže, tím lépe)
- litím vody do horního konce naplnit ji úplně celou až po okraj
- tento horní konec potom ponořit pod hladinu odčerpávané vody tak, aby do hadice nedostal žádný vzduch (např. hadici na chvíli zlomit nebo ji utěsnit rukou)
- a potom již odšpuntovat spodní konec a pozorovat zvolna odtékající vodu ;)

Vám, jako technikům, sice může tento návod připadat úsměvný, ale jak jsem při minulých povodních zjistil, tak většina lidí tuto jednoduchou poučku už dávno zapomněla, přestože se v hodinách fyziky vyučuje na každé základní škole. :( Non


Uživatelský avatar
poota
Zasloužilý člen
Příspěvky: 5830
Registrován: stř 26 zář 2007 22:23
Bydliště: Praha
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

NON

Příspěvek od poota »

To NonDront :good: - poota


Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Darius
Nový člen
Příspěvky: 5
Registrován: pon 29 čer 2009 10:34

Rady finance Brady

Příspěvek od Darius »

Pokud by 5555 dělníků makalo poctivě tři roky (každý den včetně víkendu) za 25 000 Kč měsíčně, tak vytvoří právě hodnotu, kterou nám letos vzala voda, to je 5 miliard Kč. Každý práceschopný obyvatel republiky by musel dát na úhradu škody 1000 Kč nebo odpracovat v postižených obcích 20 hodin. Takže neváhejte, tuto situaci nezalepí pár sponzorů, je to závazek pro každého.

RADY PŘI POVODNI

Brigádníci by si měli zkontrolovat své očkování proti tetanu a žloutence. Měli by se zeptat svého lékaře, zda jim brigádu doporučuje. A to zejména u osob s chronickým či akutním onemocněním a věkem nad 50 či pod 18 let. Obecně práce na území zasaženém povodněmi nejsou vhodné pro děti a mládež mladší 15 let. Brigádníky je lépe získat v řadách čerstvě nezaměstnaných než mezi osobami, které jsou pracovně vytíženy nebo naopak se jim nikdy moc pracovat nechtělo. Brigádníci by neměli zapomenout na hromadu gumových rukavic, lékárničku, gumáky, pevnou pracovní obuv pro sebe i další brigádníky, suchou náhradní obuv, rezervní suché ponožky, prádlo a další oblečení, pláštěnky, deky, spací pytle, vysoce kalorické potraviny nepodléhající zkáze ani při namočení, nůž, lopata, mobil, zápalky, rádio a baterku s rezervní baterií, drobné na telefon, igelitové plachty různé síly a velikosti, peníze pro nepředpokládané výdaje, resp. výplatu pro osoby, které budou za své služby vyžadovat peníze. Výhodou je vlastní dopravní prostředek – k němu potřebujeme rezervní pohonné hmoty, okenní stěrku a kartáč, sadu nářadí, startovací kabely, výstražný trojúhelník, reflexní vestu a vlečné lano. Nakoupíme prostředky pro dezinfekci podlah, klimatizace, vytápěcích a větracích průduchů a filtrů. Ze zvláštních prostředků bývá dobré vzít si s sebou vysoušeče, kalová a vodní čerpadla, naftové generátory proudu, řetězové pily, míchačku, sekery, pily, kladiva, perlíky, krompáče, majzlíky, rýče velké i polní lopatky, vlnitý plech na budování přístřešků, svářečku, cement, vápno, písek, betonovou směs, štěrk, lana.

Před odjezdem na brigádu obejdeme potenciální sponzory, abychom nemuseli vše hradit ze svého.

Změnu pracoviště vždy hlásíme domů i organizátorovi akce. Než se pustíme do práce, musíme si v místě zajistit vhodné zázemí. (Lůžko, rádio, světlo, prostředky pro tělesnou hygienu, praní a sušení oděvů, prostředky komunikace - včetně seznamu potřebných kontaktů, místo pro uskladnění cenností, potravin a nápojů). Čím lépe je zázemí vybavené a čím blíže se nachází místu brigády, tím méně stresů budeme zažívat. Zázemí je dobré vybavit trvalou službou, která může spojovat řadu funkcí (zásobovatel, informátor, koordinátor, spojka, ošetřovatel, kuchař atd.). Snažíme se pomáhat koordinovaně, ne na vlastní pěst. V rámci koordinace si vyměňujeme informace se samosprávou obce. Kvůli záchraně majetku zbytečně neriskujeme zdraví a život. Je lépe si práci rozdělit na menší úkoly a raději pracovat častěji či déle než zbytečně v jednom okamžiku přepínat síly. Pokud pracujeme unaveni nebo na nepřehledném, mokrém, znečištěném pracovišti nebo bez ochranných prac. pomůcek, je vyšší nebezpečí poranění. Před prací si připravíme pracoviště i vhodné nářadí. S dobrým nářadím uděláme víc práce i kvalitnější práci. Než se pustíme do práce, uděláme si určitou diagnostiku pracoviště a zjistíme si známé informace. Pozor na spadlé nebo obnažené elektrické vedení, prohlubně a proudy vody pod hladinou. Při vstupu do zasaženého domu nepoužíváme otevřený oheň a přesvědčíme se, zda neuniká plyn. Pokud došlo k jakémukoliv poškození elektrického vedení nebo vodovodního či plynového potrubí, okamžitě to nahlaste místním úřadům. Nepouštějte znovu plyn ani vodu a nezapínejte elektřinu, dokud se neporadíte s dodavatelem, příp. také koordinátorem záchranných nebo čistících a opravářských prací, příp. s místními úřady, příp. s majiteli domu. Zasažené elektrospotřebiče necháme odborně zkontrolovat, příp. vyčistit a bez předcházející odborné kontroly je nepoužíváme. Zejména střepy a ostré předměty nikdy nechytáme holou rukou. Nepořádek po záplavách odklízíme zásadně v rukavicích. Bez umytí rukou nechytáme ani láhev na pití, kliku nebo cigaretu. Alespoň jednou denně sledujeme vývoj počasí. Vyhýbáme se místům, kde může dojít k náhlému vzestupu hladiny (nábřeží v čase stoupající hladiny aj.) V čase blesků se schováme do auta nebo domu. Ověřte si kvalitu vody (např. dotazem ve vodárně) a v případě pochybností vodu převářejte nebo desinfikujte. Vyhoďte všechny potraviny, které se dostaly do kontaktu s kontaminovanou vodou nebo vzduchem. Pevně uzavřené konzervy omyjeme v pitné vodě a vydesinfikujeme. Zasažené kompoty a další potraviny zavařené ve sklenicích s víčkem vyhodíme.

Při úklidu domu zasaženého povodní je třeba nejprve z domu dostat vodu a bláto a pak dům vysušit. Tak můžeme zabránit narušení konstrukce nebo rozmnožení bakterií a plísní. Díry ve střeše zakryjte provizorně fólií. Pokud neklesne hladina spodní vody, nečerpejte vodu ze sklepů domů.

Lidé s problémy s páteří či klouby by neměli zvedat a zejména nosit na delší vzdálenost předměty těžší než 15 až 20 kg. Pro ně a další osoby ne zcela zdravé je lepší pomáhat v zázemí, logistice, koordinaci apod.

Hrozící nákazy: Legionela, žloutenka, tetanus, otrava krve, zápal močových cest, zápal průdušek, zápal plic, zápal vedlejších dutin nosních aj.

Obecné rady k řízení osob: Informaci dejme raději 2x, než bychom si nebyli jisti, že jsme ji předali. Informaci dáme všem a nespoléháme se, že si ji ostatní mezi sebou řeknou sami. Plnění úkolů a předání (pochopení, dodržování) informací a příkazů kontrolujeme. Na vše se zeptejme raději vícekrát. Vyjasněme si kompetence a systém řízení a komunikace. Všem dejme vlastní bezpečnostní školení s ohledem na místní podmínky. Po práci den vyhodnoťme a vyměňme si zkušenosti. Úkoly plánujme na více dní dopředu. Dělejme si seznam průšvihů a řešení při podobných akcích.

Pokud na místě nalezneme osoby, které zažily povodeň a hrozí u nich posttraumatický syndrom nebo si ještě od povodně neodpočaly nebo nejsou ošetřeny, doporučíme jim podle potřeby dezinfekci celého těla (některé patogeny pronikají rozmáčenou kůží), koupel, ošetření a dezinfekci ran, převlečení se do čistých šatů, návštěvu lékaře, odpočinek, odjezd do lázní nebo k příbuzným nejméně na 14 dní, minimálně naléháme, aby pracovali v gumových rukavicích a adekvátním oděvu a obuvi.


Zdroj několika rad: Dr. Chris McNab, Joanna Rabigerová: S0S – naučte se chránit sebe, svůj domov a rodinu
-----------------------------------------------------------------------
Linka důvěry
Součástí nabídky pro postižené povodní je také linka důvěry při Oblastní charitě Blansko (s působností pro celou Českou republiku) telefon: 516 410 668 která se snaží být nablízku odbornou telefonickou radou lidem, kteří nemohou nebo nedokáží zvládnout svoji nepříznivou sociální situaci sami nebo za pomoci svého okolí.

Sbírkové konto
Na pomoc obětem povodní na severní Moravě vyhlásila Charita ČR sbírkové konto na číslo účtu: 22770022/0800 u České spořitelny, variabilní symbol: 906.

Na toto konto Charita ČR věnovala ze svého sbírkového účtu částku 300 000 Kč (z toho 100 000 Kč tvoří finanční dar od KDU-ČSL).

Dobrovolníci
Diecézní charita ostravsko-opavská se bude podílet na koordinaci dobrovolníků v zasažené oblasti. Zájemci o pomoc se mohou hlásit u pracovníků DCH OO Martina Hořínka (tel. 731 604 224) nebo Voltěcha Branného (tel. 731 625 870).


Kontakty a další rady viz
http://zachranari.websnadno.cz/Rady_obyvatelstvu.html
http://www.charita.cz


Darius
Nový člen
Příspěvky: 5
Registrován: pon 29 čer 2009 10:34

Vysoušení sklepa pomocí půdního tepla

Příspěvek od Darius »

Jde o radu, která zazněla v televizním Receptáři. Na půdě, zejména, je-li střecha tmavá a není zastíněná dochází v slunečných dnech k silnému ohřevu vzduchu. Ohřátý vzduch můžeme pomocí ventilátoru plastovou trubkou vhánět do sklepa. Tím jednak sklep a celý dům odspodu ohříváme, jednak dosáhneme vyšší cirkulace vzduchu ve sklepě, takže zejména urychlíme vysušování. K vedení trubky můžeme využít nepoužívaný komín. Trubku můžeme vést i vnějškem budovy; jejím vhodným umístěním a úpravou můžeme dosáhnout dalšího ohřevu vzduchu cestou.


Darius
Nový člen
Příspěvky: 5
Registrován: pon 29 čer 2009 10:34

Rady České pojišťovny

Příspěvek od Darius »

Rady pro postižené povodněmi
ze stránek České pojišťovny
V případě, že v současné době došlo k zaplavení Vašeho nemovitého nebo movitého majetku, který máte pojištěn u České pojišťovny, máme pro Vás několik užitečných rad a návodů, jak v této situaci postupovat co nejracionálněji, aby mohla být i Vaše případná škoda vyřešena co nejrychleji a k Vaší spokojenosti.

Hlášení škodní událostiPro včasné vyřízení pojistné události je důležitá i rychlost, s jakou nám Vaši škodu oznámíte, aby škoda mohla být vyřízena v co nejbližším termínu.

Případné vzniklé škody nám můžete hlásit

na telefonním čísle Klienstského servisu ČP
841 114 114
on-line na našich stránkách
http://www.ceskapojistovna.cz/chci-nahlasit-skodu.html
písemně na adrese:
Česká pojišťovna a.s.
P.O.BOX 305
601 00 Brno
formuláře ke stažení
Oznámení škodní události z pojištění majetku (pdf, 85 kB)
http://www.ceskapojistovna.cz/chci-formulare.html
http://www.ceskapojistovna.cz/files/sekce/707/190.pdf
Seznam odcizených a poškozených věcí (pdf, 139 kB)
http://www.ceskapojistovna.cz/files/novinky/900.pdf
Co udělat pro prevenci škodJestliže ještě k zaplavení objektů ani movitých věcí nedošlo, snažte se učinit v rámci svých možností taková opatření, aby Vám případná záplava způsobila škody co nejmenší.

Nejlépe toho lze dosáhnout tím, že se vodě postaví do cesty překážka v podobě pytlů s pískem (nebo zeminou), movité věci se vynesou do vyšších pater nebo na výše položená místa.

Vždy je nutné myslet i na jejich zabezpečení před následnou škodou (například před deštěm, nebo před jejich odcizením apod.), aby vynaložená námaha nebyla marná.
Co udělat po škoděV případě, že již k zaplavení nemovitostí a v nich uložených movitých věcí došlo, potom je potřeba, abyste co nejrychleji, jak Vám to situace po návratu do místa bydliště (po opadnutí nebo odčerpání vody) umožní, začali zachraňovat živlem zasažené věci. To znamená postupně je vyprostit ze zaplavených objektů a roztřídit na zničené a poškozené. V případě možnosti proveďte jejich fotodokumentaci.

Po opadnutí vody můžete začít zaplavené nemovitosti čistit od bahna a naplavenin (pokud můžete, pořiďte si fotodokumentaci) a začněte s jejich případnou očistou a vysoušením.

Veškeré zachraňovací práce a další činnosti sepište do seznamu a vytvořte i seznam zničených a poškozených věcí s uvedením jejich popisu, pořizovací ceny a stáří. Každý seznam opatřete svým podpisem a datem vyhotovení.

Zničené věci
Zbytky zničených věcí ponechte, pokud Vám to situace dovolí, uložené v místě (na dvoře pod plachtou apod.), k následné prohlídce pracovníkům České pojišťovny. Nebude-li to z bezpečnostních, hygienických nebo jiných vážných důvodů možné a budete muset začít s odstraňováním zbytků dříve (tedy před návštěvou pracovníků České pojišťovny), bude nezbytně nutné zajistit průkaznost vzniku škody a její výše a dále i průkaznost existence uvedených důvodů, pro které musely být zbytky odstraněny (např. Vaší vlastní fotodokumentací, nařízením hygienika apod.). Nesplnění této povinnosti pojištěného by mohlo za určitých okolností ovlivnit výplatu pojistného plnění nebo jeho výši.

Poškozené věci
Šaty, osobní prádlo apod., které bylo zasaženo a k jehož záchraně bude postačovat vyprání nebo vyčištění v čistírně, můžete vyprat nebo nechat vyčisti. Při praní si pečlivě poznamenejte počet vypraných praček. Účty z čistírny předložte k seznamu poškozených věcí. Věci, na kterých zůstalo poškození, ponechte k prohlídce pracovníkům České pojišťovny. U věcí, které bude po vysušení a očištění možné opravit, vyčkejte s opravou na pokyn pojistitele. Pokud bude nutné z bezpečnostních , hygienických nebo jiných vážných důvodů začít s opravou nebo s odstraňováním zbytků dříve, i v tomto případě bude nezbytně nutné zajistit průkaznost vzniku a výše škody i průkaznost existence uvedených důvodů (jako u věcí zničených). Nesplnění této povinnosti pojištěného by mohlo za určitých okolností ovlivnit výplatu pojistného plnění nebo jeho výši.

Co připravit k návštěvě mobilního technika ČP
Připravte si platnou pojistnou smlouvu, ze které budete požadovat odškodnění s dokladem o zaplacení pojistného, seznam poškozených a zničených věcí, který podle výše uvedeného návodu vytvoříte, pořizovací doklady, účty (jestliže je máte k dispozici) a v případě poškození stavby její stavební plány, fotodokumentaci poškozených nebo zničených věcí, jestliže ji budete mít.


Uživatelský avatar
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Koloidní stříbro ... a plísně na zdi

Příspěvek od A(&F) »

... desinfekční účinky stříbra jsou známy už několik tisíciletí, ... již staří Řekové přidávali do nádob s vodou stříbrné mince, aby se jim nekazila voda při dlouhých plavbách na moři ...

... před časem jsem velmi dlouho a urputně bojoval s plísní na zdi v pracovně ... v místě, kde se neustále držela vlhkost (místnost na rohu paneláku v posledním poschodí, špatná izolace) ... nepomáhalo takřka nic ... zkoušel jsem Savo i jiné další speciální prostředky ... jediné co pomáhalo bylo neustálé intenzivní větrání ... přesto se ale plíseň vždy objevila zpátky ... jediné, co až spolehlivě pomohlo, bylo ošetření zasažených stěn roztokem tzv. "koloidního stříbra" pomocí rozprašovače ... poté zmizela a od té doby jsem ji už nezaznamenal ... 8)

... koloid můžeme použít na ošetření čehokoliv ... zdi, dřevěné předměty, textil, obuv, papír, atd. ... i na dokumentech ošetřených tímto způsobem se nedělají klasické "různobarevné plísňové fleky", přestože je pak zase naskládáme mokré na sebe a ponecháme několik dní ležet :shock: ...

... pro ty, kteří jsou na tomto foru poprvé uvádím, že vše o přípravě roztoku "Koloidního stříbra" naleznete zde: http://www.upramene.cz/forum/viewtopic.php?t=18 , ... ale abyste to nemuseli louskat celé, tak přidávám jednoduchý návod, který pro tyto "technické účely" plně postačí ... výrobní náklady jednoho litru koloidu jsou v řádově v desetihalířích (pokud nebudeme počítat náklady na vodu, viz níže) ...

co potřebujeme:
- stříbro v jakékoliv podobě ... např. stříbrný drát 1-2mm nebo plech, který lze koupit v Safině (pro tyto účely klidně i tu "nejhorší kvalitu", tzn. 925ku nebo pájecí 60tku, cena kolem 9-10 CZK/g ), ale i technické stříbro používané v elektro průmyslu, letovací stříbro pro pájení natvrdo, staré stříbrné mince, atd. ...
- vodu pokud možno co nejčistší (po chemické stránce = bez dalších příměsí) ... rozhodně se nehodí studniční voda nebo voda "pitná voda z kohoutku" pro své vysoké obsahy minerálů, ale vyhovuje např. do čistých nádob nachytaná "dešťovka" (přestože déšť je asi to poslední, co by si teď postižených oblastech přáli, tak je to lacinné řešení :| ) ... pro tyto účely se dá použít i běžná kupovaná destilka ... nebo si ji můžeme sami vyrobit jednoduchou destilací (pro Moraváky by neměl být se sháněním příslušné aparatury moc velký problém ;) )
- zdroj stejnosměrného proudu 12 - 30 Voltů ... v nouzi největší postačí i 2-3 devíti voltové destičkové baterie spojené do série (zasunuté postupně do sebe), ale zbytečně se to prodražuje ...

postup: ... do nekovové nádoby s vodou, nejlépe do průhledné skleněné nebo plastové nádoby (např. zavařovací sklenice nebo uříznuté PET lahve) umístíme pod hladinu na protější strany stříbrné elektrody (v tomto ohledu je ideální použití výše uvedeného drátu, jehož konce ohneme do tvaru háčků jakožto závěsu) ... na tyto připojíme napětí např. z autobaterie (plus pól na jednu elektrodu a minus pól na druhou) ... ponecháme působit zhruba 20 minut až 2 hodiny ... a máme hotovo ... vzniklý koloid poznáme podle charakteristické "kovové příchuti", popř. dle lehce nazlátlé barvy ...

poznámky:
- ideální je, pokud můžeme měřit proud, ... obecně platí, že čím menší proud (do 10 mA), tím vznikají menší částečky stříbra a tím je koloid účinnější ... (odborníci na koloid za tuto zjednodušenou definici prominou)
- o vzniklém koloidu se můžeme přesvědčit i pomocí laserového ukazovátka (dnes již běžně v ceně 20 - 50 korun) ... pokud si tímto ve tmě "prosvítíte" obsah nádoby, tak v čisté vodě paprsek nevidíte, ale v koloidním roztoku stříbra je již jasně viditelný ...
- pokud vznikají v roztoku různé "tmavé chuchvalce", svědčí to o rozpuštěných minerálech ve vodě se kterými stříbro reaguje ... v tomto případě však nejsou takřka na závadu ... můžeme se jich jednoduše zbavit přefiltrováním, ale pokud roztok spotřebujeme co nejdříve (např. do několika dnů), tak je tam klidně můžeme ponechat ...
- při výrobě ve větším množství najednou, je vhodné roztok promíchávat nekovovým předmětem, popř. použít míchání dle tohoto návodu...
- tento "technický" koloid neužívat vnitřně !!!

... hezký souhrn informací nalezte i na tomto odkazu (účinky na oděrky, rýma, atd.) a zde (technické poznámky) ...

... prosluněný den, mnoho sil i zdraví Vám přeji ... A(&F)

PeS: ... proti plísním na zdi údajně pomáhá i tzv. "mrtvá voda" ( viz http://www.upramene.cz/forum/viewtopic.php?t=426 ), ale osobně jsem to zatím nezkoušel ...


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Darius
Nový člen
Příspěvky: 5
Registrován: pon 29 čer 2009 10:34

Nárok na neplacené volno

Příspěvek od Darius »

Zaplavení lidé mají nárok na neplacené volno. Některé firmy jim přesto platí. Jiné naopak chtěly peníze po jejich obci.

Více viz v článku Petry Sasínové na

http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot ... ?id=641556


aNONym
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1477
Registrován: čtv 18 pro 2008 20:43
Dal: 8 poděkování
Dostal: 8 poděkování

Vysoušení pomocí tepelných čerpadel.... za "hubičku&

Příspěvek od aNONym »

Vysoušení teplým suchým vzduchem je nejúčinnější. Ale taky energeticky nejnáročnější. A jak ušetřit ??? Jednoduše přece. Používat tepelná čerpadla.

Pro tyto účely se nádherně hodí mobilní klimatizace, jenž se dnes prodávají velmi lacino. Ano, ty samé, které se běžně používají pro ohlazování vzduchu v místnostech během horkých letních měsíců. Tehdy je normálně umístěna klimatizace uvnitř a teplý vzduch se odvádí pomocí flexibilní trubice o větším průměru směrem ven mimo budovu. My to ale v tomto případě uděláme přesně naopak. Klimatizaci dáme ven a teplý vzduch v jejího výstupu budeme vhánět dovnitř budovy. Nastavit ji na nejnižší možnou teplotu a můžeme začít s vysoušením. Jak jednoduché. 8)

A co tím získáme??? (kromě tepla a několika litrů vody denně, která se velmi hodí pro výrobu koloidního stříbra ;D ) Až tří čtvrtinovou úsporu el. energie (v ideálním případě), ale běžně to bývají dvě třetiny oproti použití přímotopného ventilátoru. V praxi to potom znamená, že při příkonu 900W získáváme něco kolem 3000W tepelné energie (součet tepla získaného vlastním provozem klimatizace + tepla odčerpaného z venkovního vzduchu).

V dnešní době se tato kategorie klimatizací běžně prodává za 4000 - 5000 CZK, ale je možné je sehnat i mnohem laciněji (např. na Aukru, mnohdy za necelou Emu Destinovou, tj. pod 2000 CZK). I pokud bychom vzali tu nejhorší alternativu (tzn. pořizovací cenu 5000 CZK) a provoz 24 hodin na běžný tarif bez nočního proudu = 1kWh v ceně někde kolem 3 CZK, tak denně ušetříme částku zhruba 300 korun. To znamená, že toto zařízení se nám plně uhradí již za necelé tři týdny. To je totiž cena, kterou bychom jinak zaplatili za provoz teplovzdušného ventilátoru odpovídajícího příkonu (kdy ještě musíme připočíst náklady na pořízení nebo pronájem zařízení).

Můžete namítnout, že tento druh klimatizací není určen pro trvalý provoz, ale zkušenosti s provozem několika kusů dokazují, že opravdu není důvod k obavám (ale i přesto doporučuji pečlivě si schovat paragon pro případné řešení záručních závad :) ). A poměr cena - výkon, nechť si každý přepočítá dle svého tarifu. Vyplatí se to v každém případě. ;) Non

Pozn.:
- pro tyto účely jsou nevhodné a zcela nepoužitelné tzv. odpařovací klimatizace, tedy ty, do kterých se leje voda (většinou je poznáme podle velmi nízkého deklarovaného příkonu - do 100W).
- je vhodné, aby použitá klimatizace měla vývod na odvod kondenzátu, který poté jímáme do větší nádoby (po praktické stránce je velmi nevhodné, pokud musíme hlídat naplnění nádobky, i přestože se klimatizace potom většinou sama automaticky vypne, je to zbytečná starost navíc).
- pokud venkovní teplota klesne pod nejnižší spínací teplotu (běžně kolem 17° C), tak si můžeme pomoci režimem dehumidify (odvlhčování), který je většinou zcela nezávislý na teplotě (pozor, tento režim nemají všechny typy).
- pokud potřebujeme odvlhčit i sklep, můžeme klimatizaci umístit tam a teplovzdušný vývod vyvést nahoru, směrem do obytných místností (nevýhoda je nutnost vytvořit nucený přívod vnějšího vzduchu, např. sklepním okénkem, jinak je výsledný výkon následně nižší)
- pro přívod do domu můžeme použít dřevotřísku, kterou vsadíme místo okna.

K tomuto účelu použít i vyplavenou, ale funkční lednici, která by byla jinak na vyhození. Pokud by se někdo chtěl inspirovat, tematicky se to tu už probíralo https://upramene.cz/forum/viewtopic.php?t=575 .


Uživatelský avatar
Merlin
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1764
Registrován: sob 21 říj 2006 0:32
Bydliště: Severní Morava
Dostal: 54 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Prevence

Příspěvek od Merlin »

Prevence je lepší než následné vysušování...

Takřka ve všech případech rozmazávaných v novinách se jednalo o rychlé krátké záplavy vyvolané průtržemi mračen. Vím, co taková průtrž udělá s čůrkem, který mi protéká loukou - povětšinou se v něm perou žáby o každý vlhký kámen. Ale po zdatné průtrži se změní na dravý tok hučící po louce a dvorem... Tomu jsem už zamezil - před branou mám pás z gumového dopravníku, který v "období dešťů" prostě na jedné straně podložím, voděnka pak maže tam, kam má, a nešplouchá mi u garáže.

Ve velmi mnoha případech by nemuselo dojít k zatopení sklepů ani přízemí, kdyby si majitelé domků poblíž podobných nenápadných potůčků skutečně řádně utěsnili sklepní okénka "okenicemi". Záplava většinou kulminuje během 15 - 20 minut, a poté voda zase opadne. I kdyby něco prosáklo, nebude to tak hrozné. Čtyři štouby a křídlové matky stačí. To samé platí pro domovní dveře. Většinou se otevírají dovnitř, takže stačí dobře utěsnitelná "čtvrt-dvířka", nasazená a upevněná zvenčí před domovní dveře. Jde to udělat rychle, a člověk pak zbytečně nemá v přízemí po kolena vody. Nezapomeňte ale na dveře na dvůr. :)
Drátěný plot u potůčku, to je sice hezké, ale půlmetrová zídka pod ním neškodí.. K tomu je ovšem třeba přemluvit i sousedy nad vámi, jinak je to na starou Belu, ale to by neměl být problém, nikdo nechce být zbytečně vyplavený.
A takových možností je spousta. Hlavní je, NIKDY nebýt přesvědčen o tom, že "se nám u toho našeho potůčku přece nemůže nic stát.. ono to údolíčko, jímž teče, je z větší části jeho dílem!

Zajímavé je, že hodně škod na Novojičínsku doslova způsobily můstky a mosty. Zkontrolujte, jestli nahoře nad vámi není poblíž uskladněno něco, co by mohlo v případě odplavení zablokovat můstky a zapříčinit, že se na vás voda vyhnaná z koryta přižene z docela neočekávané strany. Pokud ano, trvejte na odstranění. Kdyby tam rostly podemleté stromy, postarejte se o jejich odstranění, případně to důrazně vyžadujte (písemně a doporučeně!) od správy povodí. Je to jejich POVINNOST.

Podívejte se dobře na starý reliéf místa, kde bydlíte.. Když nad domem máte ve svahu zarostlé úžlabí, ukončené třeba pozdějším násypem s cestou, uvědomte si, že kdysi muselo nějak vzniknout...

Podívejte se, kde stojí církevní stavby. Jestliže staří postavili v údolíčku s potůčkem kapličku na násyp a žádná stará chalupa není pod její úrovní, nebo pod úrovní kostelíka, vypovídá to hodně. Neudělali to z rozmaru a církev v tomto směru ještě měla k dispozici skutečné odborníky, a ne nemyslící tupce ze stavebních úřadů.

Zdá se totiž, že staré časy se, alespoň co se týče klimatu, vrací.


The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
-----------------------------------------------------
Uživatelský avatar
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Úmyslné zatopení prostor ...

Příspěvek od A(&F) »

... v roce 2006, když už bylo jasné, že povodně opět dorazí do oblasti Lovosice - Litoměřice (a že rozhodně nezaplaví tuto oblast jen tak na pár hodin), tak tehdy jeden z mých velmi dobrých kamarádů udělal dost odvážné rozhodnutí ...

... těžké stroje (fréza, soustruh, velká stojanovka, atd), které nestačil pro jejich váhu odstěhovat, velmi důkladně "opatlal" silnou vrstvou vazelíny a obalil smršťovací folií (z části z nich jenom sundal motory) ...

... následně, den před tím, než musel opustit svůj dům, ve kterém má i svou živnost, přečerpal obsah svého velkého zahradního bazénu do své již vyklizené sklepní dílny (bezmála 64 kubíků vody) ... a těsně před definitivním odchodem z domu ještě naplno otevřel hlavní uzávěr vody, který ale předtím odpojil od rozvodu do domu a nechal ho volně trčet do prostoru ...

... po pár dnech, kdy se už zase mohli vrátit zpět, tak na rozdíl od všech ostatních okolo, nemusel řešit problémy s jemným všudy přítomným smradlavým bahýnkem ... bylo ho tam naprosté minimum ... okna na úrovni terénu měl docela dobře utěsněna styrenovými stavebnímu deskami, tudíž dovnitř mu proniklo jenom lehce na několika málo místech ... vešlo by se to prý do několika kbelíků ...

... za tři týdny, od okamžiku, kdy se voda vrátila zpět do svého koryta, on už zase vesele pokračoval v podnikání ... vodu přečerpal zpátky do již odbahněného bazénu ... vysušil místnosti ... vymaloval suterén ... a jelo se dál ...

... pojišťovna tehdy po dohodě zaplatila za tu vodu z bazénu .. ;) ... a dokonce i část té z vodovodního řádu ... :shock:

... štěstí přeje připraveným ...


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
martin11
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4090
Registrován: čtv 17 led 2008 16:08
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

věci veřejné...

Příspěvek od martin11 »

Darius
Nový člen


Založen: 29.6.2009
Příspěvky: 5
: 2

Zaslal: po 29 červen 2009 12:07 Předmět: Rady finance Brady

--------------------------------------------------------------------------------

Pokud by 5555 dělníků makalo poctivě tři roky (každý den včetně víkendu) za 25 000 Kč měsíčně, tak vytvoří právě hodnotu, kterou nám letos vzala voda, to je 5 miliard Kč. Každý práceschopný obyvatel republiky by musel dát na úhradu škody 1000 Kč nebo odpracovat v postižených obcích 20 hodin. Takže neváhejte, tuto situaci nezalepí pár sponzorů, je to závazek pro každého.


...drahý darius...to co jsi napsal , mě docela naštvalo....
....občané poctivě platí daně, a všechny poplatky s životem související...
...stát nemá vůči občanovi vůbec žádný závazek.....veškeré problemy....finanční...zase zaplatí jen a jen občané...vše by bylo v pořádku...ale....stát se chová....velmi slušně řečeno....k občanům nešetrně.....např....víte kolik se zaplatilo za TV NOVA....???...pokuta 11 miliard...kolik stála afera s Diag Human...????...a Nomura....a ostatní průsery....za tyto peníze by mohly být povodně dávno zaplaceny...a nikdo za nic nemůže....
...stát není schopen ohlídat pochybné tržnice s alkoholem , cigaretama a jiným tovarem.....zrovna tak pohonné hmoty....jediné co je stát schopen...je posílat inspektory do malých krámků....kamenných a zde dělat kontrolní nákupy...a finančák, jako v mém případě řešil týden že mám nedoplatek na domovní daní 89.- kč....a přeměřovali mě pásmem 2 dny domeček 5x12 metrů a hádali se o 2 cm zdiva.....jo jo jo...
...lidí z povodní je mi líto....bylo to zde v roce 2002....
...myslím , že kdo má snahu pomoci pomůže....ale státu je občan jedno....no máme co jsme si zvolili......zdraví všechny...naštvanej martin11 :(


... věřím, že se " TO " povede ......
jarda ovčák svitavy

Příspěvek od jarda ovčák svitavy »

Já preventivně prodal dům v záplavové oblasti a koupil grunt na kopečku. spinkám, až firhaňky vlají a je mi dobře. Ostatních vyplavených je mi líto. Taky jsem jim poslal cosi ze svého, i když vím, že supluju stát. Většina povodní je způsobeno zemědělstvím a nabubřelou politikou vodohospodářů. Svazovat vodu protipovodňovými hrázičkami nemá smysl. Spíše tu vodu uvolnit, aby se mohla rozlít po loukách a polích.......tak, jak kázal mrav našich předků. Meze, luhy, háje a remízky.....nikdo nechce, protože tak káže mrav velkých strojů.Místo toho se šmudláme s hrázičkami, suchými , mokrými a bůhvíjakými poldry , modelování a matematické výpočty pomocí umělých inteligencí.... Ten, co na nás shora kouká se za břicho popadá. Jasně, daňoví poplatníci to unesou, protože vrchnost nakáže.


NAVAR
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1739
Registrován: stř 16 dub 2008 10:00
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Příspěvek od NAVAR »

jarda ovčák svitavy píše:Já preventivně prodal dům v záplavové oblasti a koupil grunt na kopečku. spinkám, až firhaňky vlají a je mi dobře. Ostatních vyplavených je mi líto. Taky jsem jim poslal cosi ze svého, i když vím, že supluju stát. Většina povodní je způsobeno zemědělstvím a nabubřelou politikou vodohospodářů. Svazovat vodu protipovodňovými hrázičkami nemá smysl. Spíše tu vodu uvolnit, aby se mohla rozlít po loukách a polích.......tak, jak kázal mrav našich předků. Meze, luhy, háje a remízky.....nikdo nechce, protože tak káže mrav velkých strojů.Místo toho se šmudláme s hrázičkami, suchými , mokrými a bůhvíjakými poldry , modelování a matematické výpočty pomocí umělých inteligencí.... Ten, co na nás shora kouká se za břicho popadá. Jasně, daňoví poplatníci to unesou, protože vrchnost nakáže.
Přesně tak moudřejší ustoupí, před vodou zdrhne. Na povodně nedám nic pokud za mnou přijde někdo z nějaké nadace. Pokud přijde někdo osobně „vyplavilo mne to“ dám co budu moct případně pomůžu jinak. A nebo sám si rozhodnu jak pomohu. Dle zákona totiž provozující dobročinné „akce“ si může ponechat tuším 20% z vybrané částky. Ne že bych někomu zisk nepřál ale dost „vychytralých“ si z toho dělá „řýžoviště“, pak se to prohání v mercedesech, oblecích od Hugo Bosse a myslí si to že je to bůhví jak svatý. Ne všichni samozřejmě ale je jich dost, neb „vůni“ peněz odolá málo kdo.
Jinak lužní lesy jsou dobrá věc. Strom během povodní je schopen vypumpovat desítky litrů vody. Povodeň která se prohnala přes lužní les dost zeslábne.


Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
Odpovědět

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“