Aktuálně: Byla vytvořena nová sekce fóra, věnující se poselství od našich Praotců, které přínáší Auroran Dift Lavus (Persuánes).

Střídač FVE - jak jej "očůrat"?

Elektřina, teplo...
krutoslav
Nový člen
Příspěvky: 3
Registrován: čtv 31 bře 2011 16:34
Bydliště: Olomoucko

Střídač FVE - jak jej "očůrat"?

Příspěvek od krutoslav »

Vlákno čisté, neupravené 2.7.2012 SDK

Zdravím, jsem zde na foru nový. Pokud se toto již někde probíralo, předem se omlouvám.

Mám FVpanely, FV měnič/střídač (Fronius) to vše funkční. Problém je ten, že většina střídačů pro FVE (bohužel i ten můj) neumí pracovat jako autonomní zdroj. Jednoduše - spustí se jen tehdy, když na svém výstupu vycítí rozvodnou síť, (tj. 230V/50Hz) do které ihned po spuštění začne prát vyprodukovanou energii.
Jak to udělat, aby bylo možné používat FVE i mimo dosah sítě? Napadlo mě zkusit výstup očůrat pomocí UPS, jenže do doby než se spustí FVE střídač, tak budu zátěž krmit z UPS. A naopak, když odpojím spotřebič, tak se bude FVE snažit cpát energii do UPS ze strany výstupu (zvyšovat napětí) což bude zase problém.

Je šance připojit na spřažené výstupy FVE a UPS třeba žárovku (to UPS zmákne poměrně dlouho), tím získá FVE čas se spustit a převezme napájení žárovky.. dál potom budu moct připojovat další zátěže až do maxima, co vyrábí FVE (než by začal téct proud z UPS).
Bude to fungovat? Máte někdo podobnou zkušenost, nebo alespoň nápad, co s tím?


huhu
Zasloužilý člen
Příspěvky: 980
Registrován: ned 02 led 2011 17:48
Dal: 107 poděkování
Dostal: 23 poděkování
Kontaktovat uživatele:

fronius

Příspěvek od huhu »

čtu v návodu :

Kontrola sítě Střídač se v souladu s národními normami a směrnicemi při abnormálních síťových pod-
mínkách ihned vypne a odpojí od sítě (např. výpadek sítě, přerušení).

Kontrola sítě probíhá prostřednictvím:
- kontroly napětí
- kontroly síťové frekvence
- přepěťového a podpěťového relé (rozšířená výbava, v závislosti na nastavení země)
- kontroly situace ostrovních zařízení

Oblast použití Střídač byl vyvinut výlučně pro použití s fotovoltaickými zařízeními připojenými na síť,
použití nezávisle na veřejné elektrické síti není možné.



čili střídač se musí sfázovat a odpojení ups vyhodnotí jako chybu a odpojí se. (pokud vůbec přijme výstup z ups jako normalizovanou ententiku )

nevim , jaké máš vstupní napětí a výkon , ale obyčejný měnič 2kw 12/240 s modifikovanou sinusovkou stojí desetkrát méně než fronius .......


rada je vrátit fronius a koupit něco , co není určené pro připojení do rozvodné sítě. blbé , že .....


krutoslav
Nový člen
Příspěvky: 3
Registrován: čtv 31 bře 2011 16:34
Bydliště: Olomoucko

RE: fronius

Příspěvek od krutoslav »

No já taky neříkám že chci tu UPSku odpojovat, ta by zůstala připojená trvale, jako jakýsi "kmitočtový a napěťový normál".
A kupovat nějaký měnič z 12DC na 230AC je absolutně mimo mísu. Každý panel má naprázdno přes 30V, jeden string panelů má naprázdno cca 450V a celkový výkon FVE mám asi 6kW (na DC straně). Takže ten fronius nehodlám vypustit, ten je asi nenahraditelný. Navíc mě stál zlomek obchodní ceny, takže není co řešit a nic jiného shánět nebudu.

Každopádně dík za postřeh, ale toto bohužel není řešení..


huhu
Zasloužilý člen
Příspěvky: 980
Registrován: ned 02 led 2011 17:48
Dal: 107 poděkování
Dostal: 23 poděkování
Kontaktovat uživatele:

ups

Příspěvek od huhu »

jenže moje ups se sama odpojí, když zjistí , že proud už teče ..... a když fronius nenaměří napětí , vyhodnotí to jako chybu a odpojí se , tím nahodí ups , fronius naměří a naskočí , tím se odpojí ups ....
začarovaný kruh.

možná koupit nějaký měnič s co nejvíc sinusovým průběhem, nechatho běžet a galvanicky ho oddělit trafem 1:1 ????


A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: RE: fronius

Příspěvek od A(&F) »

krutoslav píše:jeden string panelů má naprázdno cca 450V a celkový výkon FVE mám asi 6kW (na DC straně).
... pokud potřebuješ napájet zařízení s "odporovým charakterem" (std. žárovky, "tupý" el. sporák, rychlovarku, kulmu, atd.), popř. "zařízení vybavené spínanými zdroji" (nové typy audio-video, PC, různé adaptéry, úsporky, atd.), tak je můžeš napájet rovnou ze stejnosměrného ... tam měnič nepotřebuješ ... většina z těchto funguje i v širokém rozmezí napětí ... některé spínací zdroje již dokonce od 90V - někdy až do 450V, ... nutno vyzkoušet (s tou horní hranicí ale opatrně) ... no, a u rychlovarky si zkrátka počkáš na ohřátí vody o něco déle ;) ) ... takže jediné, kde potřebuješ střídač, jsou AC motory (což by možná šlo řešit i freq. měničem) nebo u zařízení s klasickými trafy ... (a ještě u hodin řízených přesným kmitočtem sítě :lol: )

... např. pračku by bylo možno napájet třeba takto: ... ohřev vody přímo z DC ... a motorovou + řídící část pomocí měniče ... 8) :D :D

PeS: ... abys omezil ztráty při použití SS napětí, nezapomeň zvětšit průřez přívodních kabelů ...


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
krutoslav
Nový člen
Příspěvky: 3
Registrován: čtv 31 bře 2011 16:34
Bydliště: Olomoucko

RE

Příspěvek od krutoslav »

Nemám sice nastudované zapojení UPS, ale je nesmysl aby se řídila podle napětí na svém VÝSTUPU - to by se sama přece pořád "resetovala" a dokola se zapínala a vypínala. Taky rozhodně UPS nekrmí svým výstupem elektrárnu při výpadku. Takže jednoznačně musí být zapojená v sérii se zátěží a je "průchozí" pouze při správném napětí sítě a v případě poklesu napětí na VSTUPU dojde k oddělení od nefunkční sítě a začne sama vytvářet 230 na výstupu.
A když jednoduše nechám trvale odpojený vstup UPS (budu jen průběžně dobíjet její akumulátor), bude vyrábět těch 230V/50Hz. Toť moje teorie - jestli to bude fungovat, to zatím nevím.

Jasně že by šlo něco napájet přímo ze strany panelů DC proudem, ale to jedině tak výkonové topné těleso. Veškeré "pasivní" spotřebiče jsou stavěné na 230V efektivních, to znamená že při 450V DC bych je přetěžoval o 100% - jednoznačné K.O. pro většinu těchto zařízení, která jsou sotva dimenzována na oněch 230V. Spínané zdroje v "modernějších" zařízeních mají zase většinou první kondenzátory (hned po usměrnění síťového napětí) jen na 350V - rovněž K.O. pro inteligentnější elektroniku.

Pořídím UPS a budu laborovat. Kdyby se objevil někdo s dalším nápadem (názorem), sem s ním.


A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: RE

Příspěvek od A(&F) »

krutoslav píše:Jasně že by šlo něco napájet přímo ze strany panelů DC proudem, ale to jedině tak výkonové topné těleso. Veškeré "pasivní" spotřebiče jsou stavěné na 230V efektivních, to znamená že při 450V DC bych je přetěžoval o 100% - jednoznačné K.O. pro většinu těchto zařízení, která jsou sotva dimenzována na oněch 230V. Spínané zdroje v "modernějších" zařízeních mají zase většinou první kondenzátory (hned po usměrnění síťového napětí) jen na 350V - rovněž K.O. pro inteligentnější elektroniku.
... tak si ty přístroje na 230V zapoj do serie přes topný těleso (se stejným příkonem) a ohřívej s tím třeba vodu ... pokud máš elektřinu "zadarmo", tak ti ty ztráty vadit nebudou ... je to nejjednodušší řešení, ale to ti asi radit nemusím ... ;) ...


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
huhu
Zasloužilý člen
Příspěvky: 980
Registrován: ned 02 led 2011 17:48
Dal: 107 poděkování
Dostal: 23 poděkování
Kontaktovat uživatele:

RE

Příspěvek od huhu »

zní to logicky , pak je to stejné jako bys dal střídač

akorát vybírej ups dobře , měl jsem jednu , kterou jsem chtěl zálohovat kotel na plyn a ta sice dokázala podržet kotel v běhu při výpadku , ale nedokázala ho nastartovat, když přišel výpdek při nečinnosti kotle.

upsky jsou mrchy a ani výměna accu není triviální záležitost . Processoru uvnitř se musí říct , že je nový a že má kalibrovat ...... vyber nějakou výkonnou a ne moc chytrou ;-)

p.s. - zavolal bych fronius tech. support a zeptal se , jak moc to musí být sinus a co všechno si ten měnič měří, jestli hodnotí i kolísání a nestálost frekvence .... - abys pak neměl dvě krabice co nejdou spolu použít.

a až to bude fungovat , mohl bys tu prosím nechat funkční setup ( typ froniusu a ups ) ????



V.


raketak5
Nový člen
Příspěvky: 5
Registrován: sob 20 říj 2012 14:11
Dostal: 1 poděkování

Re: Střídač FVE - jak jej "očůrat"?

Příspěvek od raketak5 »

Taky mám FVE 10kWp se střídači do sítě , taky jsem o tom uvažoval - co kdyby bylo potřeba využít střídače jako zdroj 230Volt AC.
Například když jsem v roce 2009 čekal od ČEZ na připojení půl roku.
Půl roku byla moje investice do FVE bez užitku :( ....
Napadlo mě dát střídačům jakoby ,,čmuchnout ze sítě" tedy nafázovat - přes odpory (nebo přes žárovky) - jako se to dělalo kdysi před mnoha lety u vodních mini elektráren. (Když žárovky pohasly = fáze byli sinchonní)

Prostě střídače by si mysleli že jedou do sítě - ale bylo by to jen přes odpor do sítě , většinu energie by sis sosal pře těmito odpory - pro svoji spotřebu.
Podmínkou by ale bylo aby šla sít , pokud by si chtěl FVE použít jako nouzovou centálu když nejde proiud - tak by to nešlo (pak už snad jen jak popisuješ - tedy snad přes UPS?)
Jiří


raketak5
Nový člen
Příspěvky: 5
Registrován: sob 20 říj 2012 14:11
Dostal: 1 poděkování

Re: Střídač FVE - jak jej "očůrat"?

Příspěvek od raketak5 »

Zaregistroval jsem se tu, vložil příspěvek , a nic se neuložilo - děs :(
Navíc psaní (pohyb) je tu nějak pribržděný" :(

Takovej rychlej a dorazil až pátej? Kdyby sis přečetl jak to tu chodí, než jsi se rozhovořil, bylo by Ti to jasný. Jinak s tím přibržděným psaním nás to mrzí všecky. To by sis ale musel postěžovbat ve vlákně "Nalezené chyby a jiné nepravosti" u Rivala, pokud se s tím dá něco dělat a možná to ani není serverem, nebo programem. SDK.


K věci: mám také FVE 10kW , taky jsem řešil teoretickou možnost využití střídačů ve stavu grid-off. V době 2009 kdy trvalo ČEZZu půl roku než mě připojili.
Napadlo mě - nešlo by to vyřešit po vzoru stařičkých vodních mini elektráren - (před mnoha lety kdy se nafázovávali pomocí žárovek) - v okamžiku když žárovky nesvítili = bylo nafázování synchronní"..
U FVE střídačů tedy jakoby dát ,,čmuchnout sítě" přes odpor - tedy přes žárovky - aby si střídače mysleli že jedou do sítě. A přitom sosat energii před těmito odpory....
...Nejaký názor? :)


Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Střídač FVE - jak jej "očůrat"?

Příspěvek od Slavek Krepelka »

raketak5 píše: Napadlo mě - U FVE střídačů tedy jakoby dát ,,čmuchnout sítě" přes odpor - tedy přes žárovky
Proč to nezkusíš? Co nejslabší jednu žárovku, ať toho pustí co nejmíň a máš to. Jenže mi uniká Tvá logika. Pokud Grid off, tak nemáš proti čemu žárovku vrazit. Nicméně já, byvše elektrický neznaboh, nevěda a kverulant, bych si pořídil baterkový kempovací invertor a obalamutil bych ten systém invertorem kdykoliv a živil bych ho přes nabíječku na baterky. Akorát bych si dal majzla, že invertor nedá víc voltů než to tvoje FVE. J Co to vůbec je to FVE? Nejsem z Prahy a tak jsem trochu mentálně malátnej. Je to fototoltaika? Jesli jo, bude se snažit dávat trochu přes napětí sítě, tedy invertoru, jinak bys asi cpal elektriku do FVE z invertoru .... :laugh: :laugh: a budeš asi svítit zpátky na Sluníčko. Hmm. Prdlajs. Bude to starost pro jiného starostu, než jsem já. Hmm, prdlajs, že jsem taky v ráži, co takhle malinkej domácí tranďáček 1 : 1, vrazit primár so série s FVE a domečkem, či čím a sekundár do série s invertorem? Co Ty na to Anri? Jó, s klidem mně chlapi fackujte, rád se něco dozvím. Ahoj, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: Střídač FVE - jak jej "očůrat"?

Příspěvek od A(&F) »

raketak5 píše:aby si střídače mysleli že jedou do sítě. A přitom sosat energii před těmito odpory....
... a jaké tam máš použité střídače ??? ... značka, konfigurace, výkon ... s tím bych asi začal ... ;) ...


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
raketak5
Nový člen
Příspěvky: 5
Registrován: sob 20 říj 2012 14:11
Dostal: 1 poděkování

Re: Střídač FVE - jak jej "očůrat"?

Příspěvek od raketak5 »

A(&F) píše: Napadlo mě - U FVE střídačů tedy jakoby dát ,,čmuchnout sítě" přes odpor - tedy přes žárovky
Ty jo super - hned odezva :)
FVE = zkratka pro Foto-Voltaickou-Elektrárnu. Plně chápu tvůj sobotní způsob psaní :) ... taky sem si dal s přítelkou vínko.
Nemyslel jsem to jakože úplně Grid-Off , ale Grid-Off" :)
Mě zase mate tvé slovo Invertor - asi máš spíš na mysli nějakej konvertor 12V ss na 230V ac? ...tak kolem 300Watt (tedy mini DC/AC střídač)
Ano to by možná šlo , už tu o tom mluvil: ,,krutoslav" použít UPS (ale UPS sprovoznit je u některých kusů peklo - tak aby fungovala jen jako obyčejný kovertor DC/AC )
Zkusil bych to - co se týká nafázování na ten zmiňovanej mini domácí 300Watt DC/AC kovertor by si Solar Střídač měl ošéfovat a pohodě nafázovat - ale se bojím že bych si nějak odprásknul hlavní solární střídače - to by se mi tedy vyplatilo :) ... přeci jen z toho mini DC/AC 300 Watt konvertoru leze pila" a né sinusovka ....

to: A(&F) jsou to Sunny Boy SB5000TLHC 5kW , a druhá fáze SB3300 3,3kW - na víc panelů nezbyli tenkrát peníze... I tak to bylo v roce 2008 pěkně drahý - celý to stálo 1,2m , a ted se mi to vrací s nově zrušením úlev ,daněma , sociálním a zdravotním po troškách - takže se mi to zhruba možná za 16let vrátí (3,5roku už mám za sebou)... tak tohle vědět - koupil bych si tenkrát raděj byt a pronajímal ho.
Po 10 ti letech splacení bytu ve formě nájmů - bych to měl zpět a zůstal by mi alespoň byt min. ve stejný hodnotě , kdežto takhle s FVE mi na střeše pak po splacení po 16- ti letech zbyde akorát hromada bezcenýho skla.
Vím asi tu ted brečím na špatným hrobě ,ale už nikdy víc! jim nevěřim! ... ani stavebním , ani důchodovýmu ,ani zelená úsporám" , a stejně tak když se podívám do historie zpět - tak ani např. s plynofikací jako tomu bylo v 80-tých letech ...tím chci říct že je to s dlouhodobejma investicema za každýho režimu naprosto stejný - za každou cenu nápálit drobnýho investora!
Naposledy upravil(a) raketak5 dne sob 20 říj 2012 23:21, celkem upraveno 1 x.


A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: Střídač FVE - jak jej "očůrat"?

Příspěvek od A(&F) »

raketak5 píše:přeci jen z toho mini DC/AC 300 Watt konvertoru leze pila" a né sinusovka
... některé UPS generujou čistej sinusovej průběh ... ale bývají o chlup dražší, což je vcelku pochopitelné ... :D ... viz např. http://www.spower-exim.cz/ups-CistA-sin ... ctive-e70/

... po víkendu se na to Tvý dráždění zvoptám kolegy, kterej v tomto lépe kovanej než já ... ale zatím Ti dám malou inspiraci k zamyšlení (byť je to tu už jednou napsáno o pár příspěvků výše) ...

edit: ... zbytek příspěvku přesunuto do vlákna "Úspora energie doma" ...


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
dlouhynick
Stálý člen
Příspěvky: 67
Registrován: úte 18 zář 2012 8:11
Dal: 6 poděkování
Dostal: 25 poděkování

Re: Střídač FVE - jak jej "očůrat"?

Příspěvek od dlouhynick »

Takže nikdo žádný výsledek? Jen samá teorie? :( Tak taky kousek přidám: Myslím že to fungovat nebude. Střídač si celkem dobře hlídá paramtery na výstupu a fázuje se podle průchodu sítě nulou. Ten musí být jednoznačný, což nelze u každé UPS zaručit (při sinusovce složené z obdélníků tam může být na nule určitá prodleva). Dále, síť musí mít určitou "tvrdost" , tedy odběr do velmi nízkého odporu. Pokud nemá, napětí ze střídače vylítne nahoru a ten se samočinně odpojí (pracuje jen v předem daném rozsahu nějakých 215-250V) stejně se odpojí, když napětí poklesne. Totéž když nesedí frekvence, tam je to nějakých 49,8-50,2). Udržet takto nestabilní soustavu v chodu je asi problém. Další otázka je, co udělá UPS, když se jí na výstupu objeví cizí vyšší napětí, než vyrábí sama. To může také skončit obláčkem dýmu z UPS. Možná ne, kdyby se experimentovalo přes nějaké jističe okolo 2A na straně UPS. O měnič bych se nebál, ten má na výstupu tunu ochran na kde co, když mu výstup nesedí, prostě se jen uvnitř odpojí. Kdyby se to někomu nějak povedlo očůrat, tak se pochlubte...


Odpovědět

Zpět na „Fotovoltaika a solární technika“